2374

Васко Начев, експерт: Монополът на "Газпром" в Европа свършва през 2024 г.

Опорката, че и сега купуваме руски газ, но оскъпен с 30% от посредниците, е политическа спекулация

Газ тази зима ще има, но на високи цени

Енергетиката се нуждае от разумни решения, а не от див популизъм 

 

- Г-н Начев, цената на газа скочи с 60 процента. Докога ще върви нагоре?

- Никой не може да каже докога, защото такава е ситуацията на целия европейски пазар. Борсите се пръскат по шевовете по отношение на цените. Причината е в това, че предлагане има, но няма инфраструктура, по която да се достави газът. Затова търсенето изпреварва и по закона на пазарната логика това означава високи цени. Те се подклаждат изкуствено под всякаква форма и от най-големия доставчик на Европа - "Газпром". Въпреки всичко към днешна дата няма недостиг на газ на континента, но няма и излишни количества, които да постъпват в газохранилищата. Това означава най-вероятно, че "Газпром" се готви за атака през зимния период. 

Но най-вероятно тази зима няма да бъдем на  студено - газ ще има, но несъмнено ще е на висока цена.

- Наистина ли в момента получаваме руски газ, оскъпен с поне 30 процента от посредници?

- Това е елементарна опорка, която се завъртя. За съжаление, у нас почти не остана човек, който да не разбира от газ. Всички повтарят едно и също, без да се замислят. Ако погледнем откъде получаваме газ във времето, след като е спряна доставката от "Газпром експорт", ще се види, че няма как този газ да бъде руски. За месец май малко под половината сме получили на виртуална търговска точка Гърция. Процентът на руски газ в газовия микс в Гърция е 26.9 процента. Няма как при това положение само руският газ да дойде у нас, а останалият да остане при съседите.

Когато ексдепутатът Делян Добрев размахва фактура на компанията МЕТ за 11 млн. евро, не бива удобно да пропуска откъде идва този газ, а да се акцентира само на факта, че МЕТ е едва ли не дъщерна компания на "Газпром".

Всъщност МЕТ е компания, регистрирана в Швейцария, и е създадена с единствена цел газът, който върви по тръбата Турски поток за Унгария, да се менажира от тази компания. МЕТ са единствените, които имат запазен капацитет за Турски поток на наша територия. Но този капацитет е за износ на газ към Унгария, а не за това фирмата да може да доставя количества на нашия пазар.

А и газът, който получаваме, не е с 30 процента отгоре като цена, а е с 20. Той е на референтна цена на нидерландската борса TTF. 

Фактурата, която Добрев размахва, е от 28 април. Поглеждайки цената на нидерландската борса TTF на тази дата, тя е точно толкова, колкото е във фактурата - 102.46 евро, т. е. няма никакво допълнително оскъпяване.    

- Кога най-сетне ще потече газ по интерконектора с Гърция?

- От 1 октомври. Нещата там, слава богу, са необратими. Въпреки усилия от какви ли не посоки, от 1 октомври започваме да получаваме цялото количество азерски газ на ниската цена, т.е. през нефтените деривати. Всъщност от 1 юли ние също получаваме цялото количество, но само една трета от него е на ниската цена. Двете трети са на пазарна стойност с отстъпка от 20 евро, което прави точно толкова, колкото е руският газ.

Договорът ни е за 1 милиард азерски газ, т.е. 30 процента от консумацията ни ще покриваме оттам. Надявам се, че разумът ще надделее и служебното правителство ще потвърди офертата за 3 плюс 4 танкера втечнен газ. Т.е. през октомври е първият танкер, с който ще покрием още 30 процента от консумацията. От 17 до 20 процента можем да покрием от газохранилището в Чирен - стават общо 80. Остава да покрием едни 15-20 процента от пазара на дребно, от по-малките търговци. Разбира се, там няма как да очакваме чудеса, въпреки че последният търг, който мина преди няколко дни на търговска точка Хъб Балкан, се постигна невероятна цена - тази на борса TTF с отстъпка минус 30 евро на мегаватчас, което е по-евтино от руския газ. Толкова за спекулацията руски ли е газът, който продължаваме да получаваме.    

Не мисля, че служебното правителство ще откаже офертата. Цената в предложението за 7-те танкера е с 30 евро по-ниска от пазарната цена, тази на борсата TTF. Това към днешна дата при ситуацията, в която се намираме, е супер добър вариант. Да, газът не е евтин, но в момента в света няма евтин газ, като изключим борсата в САЩ, но там е нужен дългосрочен договор.

- Излиза, че кризата с газа наистина е съвсем разрешима и без "Газпром"?

- Разбира се, при условие че "Газпром" не спре доставката за Гърция.

В момента нямаме полезен ход за преговори с "Газпром". Трябва да си решим уравнението под друга форма и тогава, ако "Газпром" иска да се конкурира за нашия пазар, се нарежда на опашката и предлага по-добри условия. А не "Газпром" да ни е единствената надежда.

- Топлофикация - София като най-голям потребител на газ като че ли се превръща в перманентно политическо оръжие. Има ли изгледи това да се промени?

- През последните 15 години Топлофикация - София е едно социално дружество, където не работи нито един пазарен механизъм.

Всяка година за сметка на капитализацията БЕХ покриваше недостига. Така от 1.2 милиарда Топлофикация тази година е с активи от 70 милиона - всичко друго се е стопило. Вече има решение, отпуснати са едни 800 млн. на "Булгаргаз". От тях 390 милиона дължи Топлофикация - София.

Трябва много силна политическа воля за решението на този казус. А такава воля няма, защото, подобно на Маришкия басейн, другият горещ картоф е Топлофикация - София. Докато тези два обекта не се сринат от само себе си, никой няма да дръзне да прави кардинални промени в тях.

Както виждаме, заради ситуацията с горивата никой в Европа вече не говори за зелена сделка. Ако бяхме изпълнили европейската директива и бяхме затворили ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, щяхме да сме на ръба.

Нужни са разумни решения, не див популизъм.

- Коя е разумната стратегия за сравнително малък потребител като нас - да сключваме дългосрочни договори за газови доставки или да търсим най-изгодни краткосрочни оферти?

- Когато става въпрос за суровина, която касае националната сигурност на една държава, цената остава на заден план. Тя винаги е важна, но според неписаните правила максимум 33 процента не повече трябва да осигурява един доставчик.

Ние имаме осигурени 30 процента азерски газ. Имаме 25-годишен договор, който сега е много изгоден, но няма да бъде толкова изгоден през целия период.

Бъдете сигурни, че след 2024 г. пазарът на газа ще се нормализира. Добре е, че  имаме съответната сигурност с тези 30 процента азерски газ. Добре би било за още 30 процента да сключим един дългосрочен договор - за втечнен газ, с референтна цена най-ликвидната борса в света.

Това трябва да направим. А ако "Газпром" предложи добри условия, след войната в Украйна, когато пазарът се нормализира, може и от тях да получаваме. Но към днешна дата би било пълно безумие да тръгнем да правим нов дългосрочен договор с "Газпром" на коляно.

- Какъв процент от нашия бизнес не може без газ и доколко са оправдани призивите за спасяване?

- Бизнесът плаче, за да може държавата да им даде компенсации и за газа, както за тока. Ето, торовият завод "Неохим" в Димитровград, който плаши със затваряне, за първите шест месеца от годината е на печалба от 75 милиона. 

Имаме няколко завода от промишлеността, които не могат без газ - стъкларски, химически. Те съставляват около 40 процента от потреблението на газ. Други 30 процента са на Топлофикация - София, битовите потребители са 2.6 процента, останалите са по-малки бизнес консуматори. Ситуацията не е непреодолима.

- Не е ли крайно време бизнесът да се пренастрои към новите реалности и да търси алтернативи, вместо да чака непрекъснато помощи от държавата?

- Разбира се, бизнесът не може да разчита непрекъснато да го спасява държавата. Защо, след като бизнес организации искат руски евтин газ, не си го внесат?  

Не го правят, защото искат компенсации, наясно са, че няма как да получат евтин газ от "Газпром". Дори служебното правителство в прав текст да се обърне към "Газпром" с искане на газ, без  дългосрочен договор за следващите 10 години "Газпром" няма да ни даде и 1 куб. метър газ. Всички го знаят. 

- Защо румънци и турци добиват газ в Черно море, а ние не?

- "Тотал" направи три сондажа, излязоха сухи, без резултат. "Шел" направи един сондаж - също сух. Но нека не забравяме, че преди да бъде открит първият газов залеж в Северно море, са направени 74 сухи сондажа.

Сега при тези цени се наблюдава нещо като Клондайк треската за злато, всеки отвсякъде разработва проекти за търсене на нефт и газ. За съжаление, на сушата имаме глупав мораториум, който е като черен печат на България и нито една западна компания няма да прояви интерес заради тази спънка.

- Какви доставки да търсим, за да си гарантираме нужните количества газ догодина?

- Дано в края на 2023 г. да бъде готов терминалът в Александруполис. Това ще отвори много широко ветрилото за възможности за нашия пазар, както и за целия регион - добавка от 6 млрд. куб. м.

При интерконектор с годишен капацитет от 3, а в бъдеще 5 млрд. куб. м пазарът ще придобие съвсем различен вид. И сега има газ, но след 2024 г. ще има и нужната инфраструктура, по която той да постъпи в Европа.

В момента годишният недостиг от около 62 млрд. куб. м може да запълни само "Газпром". Руснаците знаят това и злоупотребяват. Но след 2024 г. ще има и други възможности и "Газпром" ще се наредят на опашката на доставчиците.

Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газовия сектор както у нас, така и в международен план.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
26 коментара
КУКУ

КУКУ

17.08.2022 | 21:35

ГАЗА НА СОРОС Е ПО ХУБАВ

Отговори
2 3
Рубладжийче

Рубладжийче

16.08.2022 | 17:57

Договорът с Газпром е тъй нужен за русофилите както слънцето и въздуха за всяко живо същество!

Отговори
7 1
комунист до рубладжийче

комунист до рубладжийче

16.08.2022 | 19:51

В все пак не ми отговаряш на въпросите.Изглежда си зомбиран.

Отговори
2 4
комунист

комунист

16.08.2022 | 16:10

Продължавам да питам в т.ч. и специалиста Начев. По какъв точно начин Газпром ни прави зависими от него? В договора с Газпром има ли задължителна клауза , че нямаме право да купуваме газ от други производители или доставчици? За да ни доставят газ искат ли от нас да излезем от НАТО или ЕС ? Има ли други условия които на поставят в зависимо положение?Иначе мнението му увисва и е на проамерикански трол. Моля не ми трийте въпросите а ми отговорете за да се ориентирам правилно.

Отговори
2 8
Анти-комунист

Анти-комунист

18.08.2022 | 00:06

1)Каква гаранция имаме, че Газпром няма да реши да спре доставки към България, когато им изнася на тях? 2) Газпром компания ли е, която се води от икономическите интереси на акционерите си или компания, която се води от политическите интереси на Кремъл? 3) Има ли гаранции, че Газпром ще изпълни отговорностите си и как според Вас можем да отговорим на неизпълнението на договора ни с тях (ситуация, в която се намираме в момента)?

Отговори
4 0
777

777

16.08.2022 | 14:24

Поредната американска подлога която не разбра че русия сложи кръста на тъпата и недалновидна европа, която вече не е в пазарния дял на газпром. До 2024 г нашите и ес некадърници най много още да се осе-т и да ги изгони народа. Нищо не могат да построят и пак ще опрат до газпром

Отговори
3 8
Анти-комунист

Анти-комунист

18.08.2022 | 00:13

Поредният неудачник си, който милее за миналото и си мисли, че ще му е добре, когато Русия успее да се наложи в света. Продължавай да фантазираш, но преди това провери колко пъти Русия се е канила да налага своя ред и да какво е довело това. А иначе - като не ти харесва ЕВРОПАТА хващай пътя за Русия! Няма кой да си върже черно тук за такива неудници като теб!

Отговори
4 1
руски газ

руски газ

16.08.2022 | 09:56

Логика: Не искаме газ от Газпром! Искаме газ през Гърция, от Газпром...

Отговори
7 8
Танкери

Танкери

18.08.2022 | 00:14

Ще има американски газ с танкери. Георги Димитров се обръща в гроба! И всички негови фенове.

Отговори
2 2
Митев

Митев

16.08.2022 | 09:54

Докато търсите заместители, държавата ще фалира и ще изкарате истинските протестиращи, гладни и озлобени,не досегашните платени...

Отговори
10 8
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 10:10

МНОГО сте ПРАВ господин МИТЕВ

Отговори
3 8
Митев-неудачник

Митев-неудачник

18.08.2022 | 00:20

Ще фалират или свързани с Русия компании, или неудачници като теб. Аз не съм неудачник и няма да фалирам. Хващайте се руските подлоги и марш от страната ми, за да си я направим с наши усилия! Махай се, крепостнико!

Отговори
4 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 09:41

ГРОС МАЙСТОРЪТ ГАРИ КАСПАРОВ прогнозира защото РУСКАТА ИКОНОМИКА ще рухне ИНТЕРНЕТсправка

Отговори
8 2
Прав сте, господине!

Прав сте, господине!

16.08.2022 | 09:51

Много мина, малко остана.

Отговори
5 1
Да знаете

Да знаете

16.08.2022 | 09:37

Ще откажете всичките си редовни читатели с тези тъъпи реклами!

Отговори
6 4
ЧОВЕК

ЧОВЕК

16.08.2022 | 09:44

всички МЕДИИ имат реклами и рекламодатели

Отговори
3 3
Прав сте, господине!

Прав сте, господине!

16.08.2022 | 09:52

Не ми пречат - да си ги пускат! Нещо неясно?

Отговори
4 1
Доньо

Доньо

16.08.2022 | 08:34

Винаги съм подозирал, че разни Велевци и другите бизнесменски организации са без идеи за бъдещи технологии, а са стоящи, все още, в развитието си някъде в 80-те години и реват, за да им плаща цял народ печалбите. Искали компенсации! Откъде излизат тези компенсации- от нашия джоб, Или да си стегнат коланите, или да инвестират в по-малко енергоемки технологии. А и както казва Начев, никой не им е забранил да си договарят с Газпром количества, които само и единствено от тях можело да се купи на по-ниска цена. Ами направете го! В Германия частни компании са си договорили с Газпром (макар че сега и на тях им правят въртели), не държавата да им договаря. Много мързелив нашия "назначен" капиталист, и вечно хленчещ за помощи. Хайде фалирайте, некадърници! Който е гъвкав и акълия ще успее !

Отговори
8 2
бг потърпевш

бг потърпевш

16.08.2022 | 08:32

България иа газови залежи за един век напред но руската агентура сботира разработката им като разпростряниха лъжливи слугове за екологични вреди.Дори бяха фабрикувани от рското разузнаване "американски " филм а екологичните последствия от добива на газ в Америка. Гзпром печели от бъларие годишно над четири милиарда долара , а за тези апари може да се абрикува абсолътно всичко

Отговори
11 1
Истината

Истината

16.08.2022 | 08:37

Това е истината! Ама по нашенските продажни и надупени към Кремъл медии не смеят да я кажат!

Отговори
11 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?