Васил Върбанов: Таря се задави от сълзи на Античния

Мит е, че звездите искат ягоди, откъснати между 10 и 11 часа Фестивалът Sound of the Ages постави България на туристическата карта на света

Васил Върбанов е водещ в радио Тангра и музикален промоутър, който от няколко години организира фестивала Sound of the Ages на Античния театър с подкрепата на Община Пловдив.  На форума са гостували изявени имена от световната рок сцена като Таря Турунен, Фиш, Анатема, Ейша, Парадайз Лост... Концертите са съвместно с пловдивската филхармония, което ги прави наистина уникални. 


Вече няколко години правите музикалния фестивал Sound of the Аges на Античния театър. Трудно ли се организира събитие от такъв мащаб?

- Това е петото издание. Всъщност ние не го наричаме фестивал, а форум, защото е комбинация от концерти. Начинът, по който понятието фестивал се разбира в музикалната индустрия, е нещо по-различно. Но след като имаме поредица от няколко концерта тази година, можем  да използваме и думата фестивал. Тези четири концерта, които ще се осъществят през септември тази година, ние работим от месец май 2014 г. А още от тази пролет вече работим за 2016 г.

Какво  ще се случи тази година в рамките на Sound of the Аges, който отново ще бъде част от Есенния салон на изкуствата?  

- Започваме на 12 септември с един концерт за загряване на Античния театър със сензационния дует 2cellos. Това са двама челисти, които в момента са в зенита на своята слава. Рано сутринта на следващия ден те тръгват за Флоренция, където ще свирят заедно с Андреа Бочели. 2cellos имаха страхотен концерт в София миналата година. Сега обаче представлението им ще бъде още по-силно, по-въздействащо, по простата причина, че ще се случи на вълшебната сцена на Античния театър. Сензационните музиканти неслучайно работят с мениджърската агенция на самия Елтън Джон. Компания, която е основана и е собственост на Елтън Джон.

На 17-и пристигат голяма част от артистите, които ще свирят в следващите дни. Opeth - една от най-престижните европейски прогресив групи, пристига от Швеция няколко дни преди концерта си на 19-и, защото започва репетиции с оркестъра на Държавна опера - Пловдив. Те са много популярна група в Европа и по света. А тук за пръв  път в тяхната история ще свирят с оркестър. Затова събитието привлича много гости от цял свят. Данните, които имаме за продажбата на билетите, показват, че близо половината от публиката на Античния театър ще бъде от Франция, Швеция, Англия,  Италия, Германия, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Преди това обаче на 18-и легендарните "Апокалиптика" се завръщат на тази сцена цели 16 години след онзи незабравим концерт през 1999-а. Същата година, в която и Металика свириха за пръв път в Пловдив. Очакваме едно грандиозно шоу на Апокалиптика, тъй като техните продукции като звук и светлина са изключително зрелищни и много скъпи.

На 20-и  идват най-големите звезди на Испания. Дани Карбонел и неговата група Macaco са една изключително близка до българите топла смес от рок, поп, реге, електронна музика. 

Организирали сте вече концерт на Опет в София.  Фронтменът Микаел Акерфелд е колоритна личност, такъв ли е и при преговорите? 

- Микаел Акерфелд го познавам не от преговорите, защото ние практически не водим преговори с музикантите, а с техните мениджъри.  Микаел е артист във всеки смисъл на думата. Той е и основният композитор на Опет. И успя през годините да придвижи цялата музикална посока на групата от дет метъл към днешния прогресив.

В Пловдив вече гастролираха световноизвестни рок изпълнители като Таря, Фиш, Анатема, Парадайз Лост... Какво ще запомните от срещите си с тях?

- Всички музиканти познавам лично повече от 10 години. А съвместните ни пловдивски преживявания бяха  много колоритен щрих в нашето познанство.  Парадайз Лост издадоха новия си студиен албум, който според общото мнание на фенове и на критика е изключително силен, най-продаваният. Фиш догодина ще направи прощалното си турне. Знаем, че много артисти често правят този номер, че никога повече няма да свирят, но за Фиш знам, че мисли повече да не прави концерти. Още повече той никога не е възприемал себе си като музикант. Казва: Аз съм един автор на текстове, който ги представя с музика. Анатема ще се върнат в България. На 11 ноември имат концерт в зала България - едно специфично акустично шоу. Таря сега издава свой нов студиен проект, който е на онази много популярна религиозна тема „Аве, Мария”. 

Имат ли особени прищевки  големите изпълнители, гастролирали в Пловдив?  

- Никога няма да забравя излизането на Таря на сцената на Античния театър. Публиката я посрещна по такъв начин, че в продължение на 5 минути тя не можа да започне да пее, защото сълзите бликнаха абсолютно спонтанно и естествено. Не крия, че с Фиш сме имали някои пиянски истории...  Това са големи артисти, които се бяха концентрирали основно в шоуто си на Античния театър. Всеки път, когато те пристигат, ние ги водим още на секундата да го видят. И винаги от тях се чува „Уау”.  

Концертът на „Ейша” беше заснет и излъчен от БНТ. Всъщност музикантите бяха много притеснени случайно да не попаднат в среда, в която се пушат цигари. Месеци преди концерта ги успокоих, че в България е забранено да се пуши в хотелска стая или в ресторант. Спомням си, че едната вечер по време на вечерята в съседство имаше сватба и много силно изпълнение на автентична българска народна музика. Барабанистът Карл Палмър доста старателно започна да следва ритъма, тропайки с пръсти по масата. И до днес „Ейша” са в страхотна форма. Продължаваме да си пращаме съобщения по празниците. И то не от тези, клишираните. В България вече не е екзотично това да си вегетарианец. И не е проблем да съобразиш менюто на някой музикант с това. Ала нямат претенции за ягоди, откъснати между 10 и 11 часа. 

Огромни ли са  хонорарите, които се плащат на такива музиканти?

- Този въпрос не се обсъжда. Мога само да ви кажа, че с 2cellos бяхме стигнали почти до предварителен договор за миналата година, ала се оказа, че трябва да снимат едни клипове, и практически не можахме да направим концерта. Но оттогава досега хонорарът им скочи четири пъти. Тоест това показва, че в момента те наистина са в зенита на своята кариера. 

Как се работи с оркестъра на Пловдивската филхармония?

- Изключително съвестни, точни и професионални музиканти. Особено с новия директор сега нещата са по-добри от всякога. Мислим в една посока. 

Кои са вашите любими стилове и изпълнители? 

- Снощи цяла нощ слушах Берлиоз. Ала с огромна лекота скачам и в крайности и много агресивни и вулгарни послания, като тези на Експлойтед. От дете съм фанатичен почитател на Моторхед и Слейър. Но ако ме попитате от всички тези концерти кой очаквам с най-голямо нетърпение, без съмнение това е концертът на испанците Macaco. Защото такава музика в България не се изпълнява много често.

Къде се чувствате по-добре - като радиоводещ или като музикален промоутър?

- Трудно ми е да кажа. Живот и здраве, през декември ще отпразнувам свой 46-и рожден ден. От 23 години се занимавам с радио основно. Радиото е страст. Но промоутърската дейност е свързана с това, че дълги години ние правихме концерти на групи, които никой не би се наел да прави в България. Аз и моите приятели в нашия отбор винаги сме търсили предизвикателства. Всъщност комбинирането на група с оркестър на Античния театър беше едно много сериозно предизвикателство, което, за щастие, освен всичко получава и световен отзвук. И по някакъв начин поставяме България на концертната и туристическата карта на европейците. Миналата година за Парадайз Лост бяха дошли фенове от САЩ. Пък и преди няколко години бяхме първите, които направихме поредица от рок концерти в зала България. Ето такива неща са интересни - когато ходиш в неотъпкан сняг. Иначе радиото си е страст, огромна.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
vladimir

vladimir

01.09.2015 | 11:06

Е то с пари от Община Пловдив лесно се става .....БИЗНЕСМЯН!!!!...Защо не правиш концерти в София.....Да разбере Ванката Тотев на каквъв се правиш с ще те занули за 24часа.

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?