4020

Васил Тончев, социолог: Задава се нов ляв проект, който ще обезкърви БСП и "Възраждане"

- Защо от ГЕРБ толкова не харесват проектобюджета, предложен от финансовия министър Асен Василев?  

- Има значими разлики във визията за политика на ПП и на ГЕРБ. "Промяната" имат много по-леви политики с акцент върху доходите на хората, пенсиите, държавния сектор. Докато ГЕРБ залагат на много по-дясна политика по отношение на инфраструктурата. Борисов предварително заяви, че има определени обекти, за които няма да се съгласи да бъдат консервирани за момента - "Хемус", другите магистрали. Двете визии трудно ще се напаснат, ще има напрежение, тъй като парите не достигат.

Акценти

- ПП и ДБ ще отговорят на исканията на ГЕРБ,  но фината настройка може да счупи сглобката

- Не мисля, че Иван Гешев има сериозна политическа перспектива

-  Григорова е много по-убедителна като автентично ляв човек, отколкото Нинова

- Г-н Тончев, и след тези местни избори по традиция всички основни участници се обявиха за победители. Кой обаче се справи най-добре и има основателни претенции за успех?

- Имаше отделни проблясъци за някои от политическите субекти - такова беше представянето на Ваня Григорова в София. Но не бих казал, че някой от участниците се е справил блестящо и особено успешно. Може би най-добре си защитиха позициите ДПС в рамките на смесените райони, където имат доверен електорат. Успяха да го мобилизират и получиха резултат, по-добър от този на предишните избори. Всички останали не покриха очакванията, които имаха предварително. При ГЕРБ се очакваше да загубят в София при кандидата Антон Хекимян, който издигнаха, знаеше се, че във Варна нещата са на кантар с голяма вероятност досегашният кмет Иван Портних да загуби, но очакваха да вземат много повече областни градове. Стана така, че на балотажите играха всички срещу тях, заради което Бойко Борисов беше бесен. ГЕРБ изгубиха много областни градове, за което донякъде вината си е  тяхна - на места заложиха на кметове, които отдавна бяха компрометирани и не се очакваше да получат голяма подкрепа. Така беше във Варна, в Благоевград, в Пазарджик, в Кюстендил.

ПП спечелиха кметските места в София и Варна, което е значителен успех, но пък в по-малките населени места просто ги няма. Утвърдиха се като национална партия на местно ниво, но има много още какво да желаят от представянето си. Същото се отнася и за БСП. Нинова се хвали с кметове в четири областни града, но в два от тях играе БСП, в другите е в широка коалиция, където дори БСП не е първата и водеща партия. Същото се отнася и за по-малките населени места, където спечелиха. Масово кметовете на БСП излязоха с много по-широка подкрепа, получиха подкрепа и извън партийния електорат.

Що се отнася до София, там по-скоро Нинова беше против кандидатурата на Ваня Григорова, а не за. Ако имаше критик, който беше срещу Григорова, особено преди балотажа, това беше Нинова.

- Докъде може да стигне офанзивата на Бойко Борисов срещу партньорите на ГЕРБ от ПП-ДБ? Може ли заканите да прераснат в по-сериозни действия?

- Не мисля, че са само закани. Явно Борисов ще иска поне фината настройка в сглобката да се промени и притиска ПП-ДБ. Той се презастрахова по този начин - идеята му е, ако се развали сглобката, причината да не е ГЕРБ. Борисов поставя условия, които са разумни, и ако не бъдат изпълнени, могат да доведат до разваляне на сглобката. Тогава обаче Борисов ще може да твърди, че не е станало по негова вина.

Борисов може да иска съвсем нормално споразумение с ПП-ДБ, една програма, която да се изпълнява  и която ще даде възможност ГЕРБ и страната да знаят каква линия ще следва това управление по определени важни въпроси. Сега предстои да се приеме бюджетът, т.е. най-важните политики за следващата години. Да говорим за сглобка, за некоалиция в страна от ЕС, просто не е сериозно. Дори изглежда смешно. Това беше правено предизборно, за да не би избирателите да се разочароват, да не дадат подкрепа. Нещата са ясни за всички, няма смисъл да лъжем себе си. Може би сега нещата вече могат да се поправят в по-спокойна обстановка, да добият нормалните си наименования. Разбира се, че това е коалиция.  Разбира се, че по геополитически причини тази коалиция трябва да продължи да управлява страната, за да отговори по подобаващ начин на нашите партньори. Тук формулата е изключително ясна. Очевидно е, че промени ще се правят, след като международната ситуация се промени - най-малкото когато свършат тези военни конфликти, които, за наше нещастие, са и доста близо до нас.

- Можем ли да очакваме, че въпреки трусовете сглобката най-вероятно ще издържи поне до евроизборите догодина?

- Може и да не издържи, въпреки че вероятността за това е много малка. Но може да изгърми, докато се правят фините настройки. Много е важно кой ще изглежда виновен за това тя да не издържи. Смятам обаче, че ПП и ДБ ще отговорят на исканията на ГЕРБ. Просто трябва да влязат в коалиционни споразумения, в нормални процедури на преговори.

Ако обаче геополитическата обстановка се разведри, веднага ще има нови избори, тъй като нито ПП, нито ГЕРБ ги устройва тази ситуация. Най-малкото в лицето на Борисов виждам в такава ситуация човек, който  ще тръгне към нови избори, за да остане сам на терена или с нов партньор. Най-вероятно обаче до догодина нещата ще останат в ситуацията, в която сме в момента, не се очертава бързо решаване на конфликтите нито в Украйна, нито в Близкия изток. Генерална промяна можем да очакваме след изборите в САЩ догодина. 

-  Но ротацията в кабинета през март най-вероятно ще се случи?

- Ротация ще има. Предполагам, че ще има и някакви смени на министри, не само на премиери, както е договорено. Това обаче ще се случи като договорка между двете страни, а не на базата на квоти на коалиционен принцип. Ще се случи на базата на диалог, на анализ. Но ротацията трябва да мине по сложна процедура - това правителство трябва да подаде оставка, да се даде мандат на ГЕРБ за нов кабинет.

- Как ще се развие ДПС след оттеглянето на лидера Мустафа Карадайъ? Реалистичен сценарий ли е партията да смени името си, а Делян Пеевски да я оглави?

- ДПС има една ера и тя се нарича Ахмед Доган. Очевидно той сменя визията, гледа в дългосрочен план накъде вървят нещата и на тази база определя позицията, от която Движението пак ще може да е балансьор в нашата политика и да участва във всяко управление. Очевидно промяната отговаря на геополитическата ситуация около нас в момента и в лицето на Пеевски Доган вижда човек, който много по-добре ще се справи, отколкото Карадайъ. Досегашният лидер имаше залитания по отношение на Турция, на конфликта в Близкия изток. Очевидно Доган безспорно има визия в много по-дълъг хоризонт и ще наложи тази корекция на Движението. Най-интересното е това, че слага етнически българин начело като оперативен ръководител на партията - поне така се очертава засега. Това е прогрес, но има и сериозни рискове. Ще видим дали партията ще приеме такова решение, впрочем досега са приемали доста българи на ръководни постове. Да не забравяме, че това са български турци, които винаги са държали самостоятелна линия, различна от тази на южната ни съседка. Това е голям плюс за България и трябва да бъде отстоявано и в бъдеще, за да може ДПС да бъде пълноценна партия, с която може да се работи в българския парламент. Персоналните промени обаче ще доведат до тази нова евро-атлантическа линия на формацията ДПС.

- Възможно ли е в бъдеще да видим ДПС като втора политическа сила в страната?

- Не виждам такава тенденция. И при тях има демографска криза. ДПС има много зрял поглед върху ситуацията, която се развива, което води до по-голяма стабилност в страната. Това се оцени от техните партньори, които ги приеха в управлението, в мнозинството в парламента. Смятам, че могат реално да влязат в управлението на страната - като една следваща стъпка може да се случи и това.

- Може ли Ваня Григорова, която наистина постигна сериозен пробив на изборите в София, да оглави по-мащабен ляв проект?

- Съвсем възможно е. За Григорова обаче е много важно кой ще застане зад нея, дали ще застанат достатъчно мощни организации. Нещо подобно направи Мая Манолова преди 4 години, но си остана сама на фронтовата линия. Вълната тогава не успя да се развие. Но сега ситуацията е по-различна и много по-благоприятна за Григорова. Още повече БСП е в много сериозен разпад. Мисля, че в лявото ще има такъв проект, ще има подем и на следващите избори - европейски или парламентарни, в лявото ще се върви по две линии: едната ще е БСП, другата - проект, в който предполагам водеща роля ще има и Григорова. Има лява ниша на хората на наемния труд. БСП не успя да заеме тази ниша, БСП се превърна по-скоро в социална партия, но не и в партията, която защитава интересите на хората, разчитащи на наемния си труд.

БСП не се вижда като влияние сред хората на наемния труд в офисите. А Григорова беше приета от хората като автентично ляв човек, в който хората виждат защитник на своите интереси.

 Григорова е много по-убедителна в тази роля, отколкото това, което правеше Корнелия Нинова.

Зад Григорова освен "Левицата" стои и градската организация на БСП, която ще се бори за върховенство в партията. Но вероятно там начело ще бъде Иван Таков, който беше архитектът на това, което направи Григорова.

- Могат ли обаче да отстранят Нинова от лидерския пост?

- Битката ще е интересна. На нея <210> свършва вторият мандат и няма право на трети, по приетия устав. Но е възможно да направи блъф с броенето на мандатите. Важно е как ще се развият събитията при БСП около европейските избори. Нинова не колаборира с нито един от евродепутатите и вероятно те ще бъдат игнорирани от сегашното ръководство. А сегашните евродепутати на БСП стоят доста добре в ПЕС, активни са в демографските политики. Въпросът е къде ще отиде тази енергия, тази експертиза, дали зад тях ще застане градската софийска организация на БСП. Ако Нинова ги игнорира, е много вероятно те да излязат с нова листа, да дублират. Там вече битката в лявото ще стане много остра.

Не е ясно и дали самата Нинова няма да реши да се пробва в Европейския парламент. Засега това са само предположения.

 Възможно е да потърси такъв начин за продължение на кариерата си.

-  Защо "Възраждане" не успяха да постигнат успех на изборите?

- Не се ориентираха добре. Не успяха да пробият в нито една община за кметско място. Трябваше да влязат в съглашения, коалиции, за да стигнат до кметски места. И при тях се вижда сериозен страх от Ваня Григорова. Както ги обвиниха, ако я бяха подкрепили, тя вероятно би спечелила в София. Но Григорова е сериозна опасност за тях, може да им издърпа електората. "Възраждане" взеха доста гласове от БСП и от лявото и естествено са притеснени от евентуално развитието на нов ляв проект.

- Има ли бившият главен прокурор Иван Гешев шансове на политическия терен?

- Не мисля, че има сериозна политическа перспектива. Още когато го изтласкаха от поста, тогава може би имаше някакъв потенциал. И влизането му в политиката получи низходящ тренд. Не се вижда как би могъл да се възроди.

- Дали президентът ще чака края на мандата си, или междувременно ще тества нови политически аватари?

- Той се опари доста сериозно с Кирил Петков и Асен Василев и вече е изключително предпазлив. Видяхме го и на последните парламентарни, и на кметските избори, че се държи на разстояние и не иска да взема активна позиция. Ако прави проект, за което има сериозни подозрения, то ще бъде след края на мандата. В момента и геополитическата ситуация е такава, че промените просто не са подходящи.

ВИЗИТКА

Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Критичен компонент

Критичен компонент

13.11.2023 | 10:05

„Визията” за политика на ПП е непрекъснато да угажда на неоколониалните господари, които са им ментори. В случая, под маската на „леви политики с акцент върху доходите на хората, пенсиите, държавния сектор” ще се постараят да ни вкарат в дългова спирала, от която няма измъкване, освен с война и/или революция. Изперкалите колонизатори се имат за много хитри - мислят си, че могат да мамят всички през цялото време, щото били много по-„мотивирани”! А „нашите” слабо образовани тиквеници идея си нямат, че светът не може продължава да се води по „акъла” на онези перковци, ако иска изобщо да оцелее.

Отговори
5 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?