2374

Васил Тончев, социолог: Войната с президента ще скъси живота на кабинета

- Колко ще оцелее коалицията? Кога можем да очакваме предсрочни избори?  

- Не трябва да се гледа на тази коалиция в дългосрочен времеви хоризонт. Засега ги държи войната в Украйна и тежката обстановка, която тя създава. Никой в момента не иска властта, защото трябва да се справя с много тежки предизвикателства. Ако обаче военният конфликт приключи, ако се избистрят проблемите с енергоносителите, с инфлацията, тогава вероятно всички ще погледнат към нови избори. Най-вероятно е това да се случи наесен. При всички случаи новите партии ще търпят сериозни поражения, тъй като не са оправдали очакванията на хората. Системните партии вероятно ще си потвърдят резултатите. Но още е твърде рано за прогнози. Засега остават твърде сериозни съмненията, че новите субекти, най-вече ПП ще успее да се справи в дългосрочен план.

 

Не БСП, а ИТН  може да напусне управляващата коалиция

Таванът на "Възраждане" е до 10%, трудно ще станат трета сила

Македония е по-критичен казус от военната помощ за Украйна 

- Г-н Тончев, как обяснявате сигурността на управляващите, че коалицията няма да се разпадне, че БСП няма да я напусне, дори парламентът да гласува категорично отхвърляната от тях теза за изпращане на оръжие за Украйна? 

-  Погледнато от формална гледна точка, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще напусне коалицията, ако правителството вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна. Тоест, ако парламентът реши това, тя не би могла да направи нищо. Формулата ще е, че парламентът просто ги е заобиколил с решението си. Но нека все пак да видим какво точно ще е то. Има голямо значение дали ще подаряваме оръжие, или ще го продаваме. Ние и сега продаваме, само че завоалирано, през посреднически компании.

 Предполагам, че по тази схема ще се постигне удобно за всички решение - и вълкът сит, и агнето цяло. Решението ще е на парламента.

За съжаление, много от нещата, които правят премиерът и правителството, се оказват без нужната подготовка.  Хвърлят се тези на вятъра, без да има нужното покритие.

- Няма ли оставането на БСП в управлението да им донесе твърде големи щети, след като се клеха, че нито един наш патрон няма да отиде за Украйна?

- Като системна партия с добър кадрови потенциал в момента БСП стои добре в управлението и е някакъв коректив на всички решения, които ги смущават. Смятам, че има позитиви от нейното присъствие във властта - както за страната, така и за самата партия.

- Успя ли визитата на водената от Кирил Петков делегация в Украйна да стабилизира управлението?

- Това беше опит да се съберат аргументи, за да може да се прокара линията, която на "Продължаваме промяната" им се иска. Така е за оръжието, за газа, за Северна Македония - правят се опити да се въздейства на общественото мнение, защото очевидно техните желания и решимост са малко встрани от обществените очаквания.

Политиката на управляващите е силно прозападна, но в много от детайлите не успява да се съчетае с националния интерес. Така стана и по отношение на газа - на всяка цена да спрем отношенията си с "Газпром", без да се анализира детайлно дали това е възможно, на каква цена може да се постигне, няма ли това да е твърде тежък удар срещу българския бизнес.

Същото е и по отношение на Украйна - да подкрепим цялостно, да се ангажираме плътно с Киев, което, естествено, ще ни пречи в една следвоенна обстановка в отношенията с Русия.

Същото е и по отношение на Северна Македония - в рамките до месец-два да махнем ветото и да пуснем съседите да започнат преговори за ЕС, а едва след това да се договаряме. Нещо, което общественото мнение в България не може да приеме.

- Кой обаче от тези критични казуси може най-сериозно да разклати и дори да срути и без това нестабилната четворна управляваща коалиция?

- Всеки от тях може да доведе до много сериозно недоволство към правителството. Може би към Македония сме най-чувствителни, което е казус с най-малко значение. Северна Македония е малко романтика и носталгия, но като че ли тя най-дълбоко стига до сърцата на българите.

- Кой е спасителният пояс на това управление?

- Отношенията ни със Запада. Ако партньорите действително успеят да ни помогнат да получаваме достатъчни количества газ на минимално повишени цени, най-много до 10 процента, както ни обещават, това е добра новина, изход за управляващите. Опасенията са, че самата Западна Европа не може да си намери достатъчно газ. Всички анализи показват, че там ще изпаднат в жестока криза. А това означава, че цената ще отиде в космоса и ние, които нямаме дългосрочен договор с "Газпром", просто ще изгорим.

Ако действително цената на газа скочи драстично, българският бизнес ще колабира. Може да се стигне и до масови фалити,  а продукцията ни да стане непродаваема, т.е. излишна.

- А възможен ли е кабинет с друга конфигурация в рамките на този парламент, примерно, правителство на малцинството?

- Не е възможен, защото идеята, която събра тази коалиция, резултат от изборите, обединителното звено беше анти ГЕРБ. Така че възможността е ГЕРБ да се договори с някои от партиите, които са център-дясно - като ДБ или ПП. Но в този случай не е възможно, тъй като избирателите масово ще се окажат излъгани. За да може ГЕРБ да влезе в подобни договорки, трябваше да се транспонира, най-малкото Бойко Борисов трябваше да отстъпи назад.

Но за всичко това трябва да минат през избори. Засега ситуацията за ГЕРБ е патова - главният прокурор Иван Гешев не може да бъде поместен, оттам и Борисов има своя юридически чадър.

- Има ли опасност от твърде силен популистки вот при едни предсрочни избори, предвид точките, които трупа „Възраждане“?

- Очевидно русофилските настроения отиват към „Възраждане“ които много открито защитават една проруска теза. Всъщност патриотичната ниша, в която преди това бяха и ВМРО, и "Атака", и НФСБ, в момента се зае от „Възраждане“ и се разраства.

Едва ли обаче ще успеят да станат трета политическа сила. Таванът им е под 10 процента, предвид факта, че преди години ВМРО достигна на президентски избори под 500 000 гласа.

Поне досега винаги патриотичният вот се е движил в тези размери, разпределен в няколко формации. В близкото минало ВМРО успяваше да събере тези гласове, но в момента са „Възраждане“.

- От БСП ли основно ще късат гласове новите проекти, които излизат на терена - „Български възход“ на ген. Стефан Янев, „Изправи се, България“ на Мая Манолова?

- Тези проекти са разположени в център-ляво, със социална насоченост. В международен план балансират, искат по-мек подход към Русия, макар че са проевропейски и прозападни. При това са много сходни и ще сполучат, ако осъществят обединение. 

 Но безспорно има такава ниша. А да се говори за електорат на БСП, е трудно - хора, които някога са гласували за тях, вече мислят по различен начин, откъснали са се от социалистическата партия.

Евентуално президентска подкрепа, изразена съпричастност и симпатия към новите формации, би могла да им помогне много, тъй като най-популярната фигура в България в момента е Румен Радев.    

- Новата партия „Развитие“, която създадоха кандидат-министри на ИТН, вещае ли провал при евентуални нови избори на партията на Слави Трифонов?

- "Има такъв народ" върви надолу и ще има проблеми с прескачане на бариерата в следващи избори. Не успяха да покажат потенциал във властта. По-скоро стояха добре като критици, като хора отвън.

Конфронтацията, която виждаме при ПП и ИТН, е доста остра. Между тези две формации е големият разлом, който се отваря в управляващата коалиция. Втвърдяването на тона от страна на "Има такъв народ" е признак, че вървят към това да се отделят, да се отдръпнат.

-  Може ли разгарящата се война между президента и управляващите  да скъси живота на този кабинет?

- Разбира се, че може. Освен това тази вражда отваря ниша за нов субект, който да влезе в център-лявото пространство и да запълни празнината, която ПП отваря, премествайки се по-вдясно като възгледи и политическо поведение. Очевидно президентът и управляващите имат различна визия за това накъде трябва да върви България и как да се решат най-острите проблеми на страната. 

Румен Радев вижда много сериозни рискове, които биха могли да нанесат на страната наистина много големи щети. Времето ще покаже дали опасенията му са основателни. 

 

Васил Тончев е завършил философия с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция - "СОВА-5", която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спокоен

Спокоен

03.05.2022 | 07:28

Обратното също е вярно, че даже и маааалко повече.

Отговори
2 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?