1939

Васил Тончев, социолог: Вече няма да сме ястреби към Русия, но ще пазим баланса с ЕС

- Предвид сложната ситуация и състава на служебния кабинет очаква ли се затопляне на отношенията с Русия? Възможно ли е сключване на нов договор с "Газпром", както и ревизия на решението на кабинета "Петков" за изгонване на 70 руски дипломати?

- Не просто възможни, тези неща са наложителни. Но първо трябва да говорим за изпълнението на договора с "Газпром", който имаме до края на годината, за да можем да се подготвим за предстоящата зима. Естествено, ще следваме и политиката на нашите европейски партньори, почти всички от които си гарантираха интересите и си продължиха текущите договори с Русия. Очевидно трябва да се преразгледа и изгонването на 70 руски „дипломати“, повечето от които се оказаха шофьори и готвачи. Надяваме се войната в Украйна скоро да свърши, а отношенията с Русия ще продължат и трябва да се мисли в по-дългосрочен хоризонт. Подобна позиция президентът е изразявал досега. Очаквам, че това ще е позицията, която ще следва и служебният кабинет. Това обаче не значи, че загърбваме ангажиментите си към евроатлантическия съюз, но такава политика имат и големите европейски страни - Германия,  Франция, Италия, Австрия.

- Г-н Тончев, ще успее ли правителство номер 100, обявено от служебния премиер Гълъб Донев за "А" отбор, да се справи с толкова кризи? Какво ще се промени?

- Новият служебен кабинет определено е "А" отборът, от който можем да очакваме успешни политики в тия кризисни времена. Освен престижните учебни заведения, които министрите са завършили, те имат и богат административен опит. Повечето от тях имат натрупан опит и в предишни кабинети, както и в държавното управление. Очаквам да влязат с летящ старт в решаването на кризите, ясно е, че ситуацията е много тежка.   

 Смятам, че ще има завой към много по-умерена, по-балансирана политика, центрирана върху българския национален интерес. Знаем, че цяла Германия в момента е в паника, че хората ще останат на студено и на тъмно през зимата. В България още нехаем, а трябва да се вземат много спешни мерки, да се използват всички възможности, за да обезпечим икономиката, да осигурим домакинствата. Предишното правителство не направи нищо в това отношение - просто робуваше на несъстоятелни тези. Очевидно сега ще се налагат спешни мерки в това отношение.

Мисля, че служебният кабинет ще действа много целенасочено по отношение на цени, газови доставки, ток, балансирано отношение на партньорите ни от ЕС. Плюс организацията на изборите - неотменната и най-важна задача на служебния кабинет в рамките на тези два месеца. Нямаше промени в Изборния кодекс със старите правила, което е добре, защото нещата вече са отиграни.

- Новият министър на отбраната Димитър Стоянов, досегашна дясна ръка на президента, ли ще е най-силната фигура в този служебен кабинет?

- Почти половината министри са от администрацията на президентството. Явно екипът там ще е сплотен, организиран и по някакъв начин г-н Стоянов ще е мост между президента и решенията, които се вземат в Министерския съвет. Аз лично бях изненадан от назначението, тъй като неговата роля в президентството е ясна. Може би и сключването на втората сделка за самолетите Ф-16, която е много важна, свързана с много сериозни средства, е причината да бъде преместен на тази нова позиция.

Всички знаем, че армейското ни оборудване изостава, в продължение на десетилетия това беше последна грижа за държавата ни. А в новата ситуация, предвид и войната в Украйна, се превръща едва ли не в приоритет.   

- Открита война между президента и "Промяната" няма да има

-  Знак ли е присъствието на министър от "Продължаваме промяната" в новия служебен кабинет, че няма да има реваншизъм спрямо бившите управляващи?

- Очаквам, че ще има разминаване, подмяна на кадри. Все пак открита конфронтация, война между президента и ПП няма. Има много сериозно разминаване в политиките, които той очакваше, че те ще следват, и които на практика следваха. На тази база президентът желае да направи съответните корекции в хода на решенията в държавата.

Но със сигурност ще има смени в администрацията. В областта на икономиката например в стола на Корнелия Нинова сяда човек, който тя уволни. Очевидно тук конфронтацията е налице.

- Доста противници на Корнелия Нинова има в служебния кабинет. Може ли това да е опит за решаване на вътрешната битка в БСП след изборите, особено при слабо представяне на партията?

- Очаквам конфронтацията в БСП да продължи. Явно Корнелия Нинова е склонна да отстъпи от позициите си на председател, които успя да завладее чрез формални процедури. Но и досега левицата имаше 4-ма министри, и в служебния кабинет има толкова. Разликата е, че не са съгласувани с това ръководство.

Отношенията между Корнелия Нинова и президента не са лични, а са на принципна основа. Силно консервативната линия, на която заложи Нинова, очевидно не се харесва на президента и на средите около него.

Естествено, тази война ще попречи на БСП да получи по-висок резултат на изборите, и то много. Видяхме на последните избори, че партиите, които имаха подкрепата или благоразположението на президента, печелеха първите места. Но сега президентът се е отдръпнал от всички  на равно разстояние. Това е много добра позиция, за да упражнява ролята си на балансьор, която му отрежда нашата конституция. Не виждам нито една партия, която той да фаворизира в момента. Разочарован е от това, което стана с ПП, и сега просто стои настрани. Дори виждам сериозна дистанция и от "Български възход" на Стефан Янев.

- Затоплянето на отношенията с Русия и нови преговори с "Газпром" са задължителни 

- По-мек ли ще е служебният кабинет по отношение на ГЕРБ и ДПС в сравнение с редовния, предвид факта, че вместо острието Бойко Рашков вътрешното министерство поема Иван Демерджиев?

- Определено да. Личи си и от последните прояви на президента. Не видяхме нито една рязка, силова проява по отношение на системните партии, каквито са ГЕРБ и ДПС. Очевидно се налага тенденция на единение, тъй като, за да излезем от тази криза, ще ни трябва много национално съгласие. И по-дребните партийни борби трябва да останат на заден план. Много е възможно след изборите да се търси широка подкрепа за експертно правителство, което да ни изведе от кризата.

- Дали ще се явят заедно на изборите ПП и ДБ? Ще им донесе ли по-категорична победа подобен алианс?

- Обединението би значело за тях много по-дълготрайна визия за развитие, тъй като те се препокриха като политики. ПП мина плътно вдясно - там, където е ДБ. Но не вярвам да го направят. Мисля, че там егото на лидерите от ПП е прекалено голямо.

Да не говорим, че и последните социологически проучвания показват, че има известно движение на хора, които на предишните избори минаха от ДБ към ПП, сега връщат предпочитанията си обратно. Ще има ерозия в подкрепата за ПП след шестте месеца в управлението.

Най-тежките кризи в страната не само не бяха разрешени, а и се задълбочиха. И тази крайна линия на русофобия - да застанем в редиците на ястребите в отношението към Русия, а не на умерените евроатлантически страни, е много непопулярна в България. От гледна точка на българския национален интерес това носи вреди, а не ползи.

- Обединение на ПП и ДБ няма да има заради егото на Кирил Петков и Асен Василев 

- Има ли шанс за прословутата евроатлантическа коалиция в следващия парламент?

- Нищо не е изключено при толкова тежката ситуация в страната. Ако се окаже, че наесен няма газ, парното и токът са проблем, че 250 000 души ще останат на улицата заради фалиращи предприятия - при такъв апокалипсис са възможни всякакви политически варианти.

А за подобно обединение на ПП и ГЕРБ, което може да ни донесе стабилност, може да има и доста сериозен външен натиск. Подобна спасителна формула би могла да се търси при определени условия - оттегляне на лидерите, излизане на експертни лица на преден план. Впрочем формулата може да бъде по-широка - и с останалите, на база на национално съгласие.

- А възможно ли е разочарованието от сегашната политическа система да създаде нагласи за промяна към президентска република?

- Не, засега това са само спекулации. Няма сили, нито организация в обществото, която да тласне страната в тази посока. Ако г-н Радев има политическа визия за бъдещето, тя е да направи политически проект след излизането му от президентството. Нещо, което негови предшественици не успяха да направят успешно, но това не значи предопределеност завинаги.

Визитка   

Васил Тончев е завършил философия с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?