Следвайте ни

Васил Тончев, социолог: Слави Трифонов ще реанимира ГЕРБ, ако ИТН не състави правителство

viber icon

Трябва ни правителство от отговорни политици, а не от технократи 

С Нинова начело БСП ще стигне дъното

Срещу Румен Радев застават системни партии като ГЕРБ и ДПС, което прави изборите за президент непредвидими   

- Г-н Тончев, очаквате ли разведряване в 46-ия парламент? Ще има ли нормална комуникация между депутатите от 6-те партии?

- Принудени са от обстоятелствата да си говорят. Съмнявам се обаче дали ще има разбирателство от това говорене, имайки предвид даваните предварителни анонси на хората от "Има такъв народ" - партията в ключова позиция.

 

- Какъв е профилът на премиера и каква програма трябва да предложат ИТН, за да срещнат подкрепа?

- Профилът на бъдещия премиер и на министрите явно ще е експертен. ИТН видимо търси технократи. Според мен е много по-добре кабинетът да е съставен от политици. Това ще позволи да се вземат трудни решения, които няма да се приемат особено добре от обществото, но ще ни дадат сериозно стабилизиране на доста разклатените институции.

А приоритетите, които представиха, трудно могат да се нарекат  програма.  Най-важните неща липсваха - съдебна реформа,  Зелената сделка, доходи. Това са ключови неща, които ще определят развитието на страната в следващите години.

Има такива анонси от  партньорите на ИТН  и вероятно много неща ще се променят. Все още гледаме с надежда, че може да се получи и нещо позитивно. Изборите не са решение, а отлагане на проблемите и губене на много ценно време, с което страната ни не разполага.

- Точно това  подчерта и президентът, но доколко има шанс ремонтиран вариант на кабинет на ИТН да мине и с чия подкрепа?

Утопия е да се говори, че служебният кабинет директно може да премине в редовен

Но това е една идея, която не беше лошо да се предложи в публичното пространство. Приемственост на линията на служебното правителство и оставането на някои от министрите в следващ кабинет би бил силен ход на тези, които ще направят мнозинство. Дори да получат подкрепа от другите две протестни партии, на ИТН ще им трябват още десетина депутати за мнозинство. При всички случаи трябва да направят споразумение - или с БСП, или с ДПС, или и с двете. Предвид твърдата заявка на ИТН, че с  ГЕРБ няма как.

Елегантният вариант е правителство, излъчено от трите партии на протеста или само от едната, но с по-широката подкрепа на някоя от системните партии, за да се осигури мнозинство.

- Заговори се за среща на президента Радев с Ахмед Доган в резиденция Росенец ​- възможно ли е да е договорена вече подкрепа на ДПС за бъдещ кабинет, предложен от ИТН?

- Не, това беше категорично отречено и от президента, и от ДПС. Нещо повече - ДПС заяви, че твърдо поддържат своята позиция, която е против  президента Радев.  Там мостовете като че ли отдавна са разрушени. Мисля, че това е недостоверна информация.

- Ако кабинет на "Има такъв народ" не успее, какъв вариант ни остава?

- За ГЕРБ е ясно. Ако третият мандат е за БСП, според мен няма да успее. Но

с мандат на "Демократична България"  има шанс за правителство.

Все пак от протестните партии те са с най-добра експертиза и кадри, най-успешно биха могли да се споразумеят с останалите. Но при всички случаи с 65-те си депутати ИТН е незаобиколим фактор и задължителен партньор. И  ако те не направят кабинет, ще разочароват в много голяма степен избирателите. 

- Имат ли основание очакванията  за люспене в ИТН след оттеглянето на ключов играч  като кмета на Мадара от партията на Трифонов?

- ИТН е млада партия, явява се на избори за втори път. Няма още консолидирано твърдо ядро. Това е млада генерация хора, която сега влиза в политиката като електорат и доколко това електорално ядро е твърдо, е трудно да прогнозираме. Само с нихилизъм към това, което е било, очевидно няма да стане. Нужна е конструктивна позиция.

- Появиха се призиви за оставка на Корнелия Нинова след слабото представяне на БСП на 11 юли. Ще се оттегли ли лидерката този път?

- Резултатите на БСП вървят все по-надолу. Много е възможно разломът в БСП да се увеличи. Има много сериозни настроения, възниква ново течение и конфронтацията ще бъде сериозна. В една либерална демокрация след едни загубени избори лидерът си отива, за да не пречи на организацията. При нас обаче и след пет загубени избора оставка няма. Това поведение води до разпад на партията. На тези избори електоратът на БСП беше наполовина на това през 2017 г., когато беше най-успешното участие на Нинова на избори.  Тя ще направи силен ход, ако се оттегли, ще има възможността тя да посочи кой да я замести и да стане обединител на партията. Това ще даде мощен тласък на БСП, в която има млади, перспективни хора.

Най-лошо за БСП е загубата на терена в София. Винаги са печелили 12-14 процента от гласовете, сега са на 5 процента. Сериозна загуба са и младите хора, чийто брой в БСП е изключително нисък. А без младите хора и електорат в центъра каква перспектива има тази партия, начело с Корнелия Нинова?!

- Доколко сериозен проблем е отсъствието на Патриотите от 46-ия парламент?

- Те отстояваха едни и същи идеи в продължение на 20 години. Стигнаха до управлението, участваха пълен мандат. Сега като че ли пренавиха пружината и хората се поотдръпнаха от тях. А и Слави Трифонов и неговата формация изтеглиха патриотични  гласове. 

На Патриотите им попречи и машинният вот. Те имаха добри позиции в провинцията, където възрастните, по-ниско образованите хора, които имат комплекс от контакт с технологии, просто се отдръпнаха от изборите.

По ирония на съдбата самите Патриоти настояват от години за образователен ценз, а когато това се случи по технологични причини, се отрази зле на техните гласове. По същия начин и

Корнелия Нинова беше голям привърженик на машините, но те стопиха  подкрепата за БСП.

- Доведе ли обаче машинният вот до по-честни избори?

- По никакъв начин машинният вот не се отразява на купуването на гласове. Но позитивите от машинния вот са в това, че недействителните протоколи ги няма и бързината на преброяването. Затова машини има само в огромните страни - Индия, Бразилия, Индонезия, САЩ, Русия. Но при нас тази бързина е добре дошла, но по никакъв начин не е много важен фактор, както и във всички страни в Европа. Затова в Европа плюсовете от машинното гласуване не са толкова съществени.

- Доколко възможен вариант са нови предсрочни избори?

- Имайки предвид  посланията на  ИТН,  нови предсрочни избори са много възможна перспектива. Много е възможно през септември, много е възможно да са заедно с президентските избори, възможно е и след това. Въпрос на това как ще заработи 46-ият парламент.                    

- Избори до дупка ли се оказва задължителен тест, за да влезем в промяната?

- Според мен изобщо не е задължителен. Би могло още в този парламент да се направи мнозинство, което да заработи. Но след 4 април високият резултат на "Има такъв народ" изненада и самата партия, която не беше в състояние да вземе решение.

Дано тези три месеца да са им помогнали да преодолеят тези дефицити. Изборната спирала не е задължителна и според мен на следващи предсрочни избори ще гласуват още по-малко хора, защото няма да виждат смисъл.

- Всички партии ли ще загубят при нови избори?  

- Ще зависи много от това кой е виновен да не се състави правителство. Най-вероятно протестните партии ще загубят, най-вероятно ГЕРБ ще е печеливш на базата на твърденията: тези след нас не са способни да направят дори кабинет. Те на това разчитат, показват го и изявите на Бойко Борисов.  Той тласка нещата точно в тази посока. 

- Има ли шанс ГЕРБ да се върне на водеща позиция след известен престой в опозиция?

- Има шансове, разбира се. Включително и

Бойко Борисов има шансове да се върне,

ако главният прокурор запази поста си и не настъпят сътресения сред съдиите. Другото условие е тези, които сега имат шанс да направят кабинет и да поведат страната, да се провалят. 

- Несигурната ситуация, в която се намираме, гарантира ли втори мандат на президента, или увеличава несигурността и на президентския вот?

- Начинът, по който се конструират институциите, ще има пряко отражение и върху президентските избори. Безспорно президентът е фигурата с най-висок авторитет, пасиансът му се нареди. Но пак има много неща да се случат и могат много бързо да настъпят промени. Ситуацията е много турбулентна. Ако срещу г-н Радев на изборите застанат конкуренти от ГЕРБ и ДПС, това са много сериозни противници. Това са най-организираните партии.

ВИЗИТКА

Васил Тончев е завършил философия с профил социология в СУ "Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".  

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Сик

Сик

20.07.2021 | 14:38

Ще се радвам да се реанимира Герб. Пародията ще е пълна - мутрата по цял ден отново ще обикаля с джипката по помашките села. Нкрая и помаците ще търсят да го бият.

Отговори
1 2
Анонимен

Анонимен

20.07.2021 | 09:24

От поредния експерт за пореден път разбираме: Бойко и ГЕРБ са лоши, а всички останали ще "оправят" България и ще тръгнем към светло бъдеще. Що не вземете да се скриете и да спрете да ни заливата с некомпетентното си мнения.

Отговори
9 4
Стакмист

Стакмист

20.07.2021 | 09:20

Тоя е известен с това,че винаги даваше 10-12 % преднина за БСП и винаги не познаваше...Та сега ли?

Отговори
7 2
Овертон

Овертон

20.07.2021 | 09:20

Кабинет на палячото е непочтено, човекът лицимер, не обича човеците, пробутва ултралиберална мизерия с джендър ценности. Т.е. съвършено чужди на обществото идеи постепенно да се приемат и утвърждават като нормални и накрая да се закрепят законодателно. Дискусията за бъдеще няма да е интелектуално търсене, а транслация на идеология новия клир, която изисква крайна лоялност, политкоректност, към квазирелигия, с платени пилигрими. Феодалното бъдеще предлага живот вътре зад стената и оцеляване извън стената. Екзистензиала е избора ни, Трифонов е дъ шит или само ъ шит

Отговори
4 2
Драскача

Драскача

20.07.2021 | 08:56

Бля,бля,...общи приказки за пълнеж.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?