4232

Васил Тончев, социолог: Партия на президента може да вземе 60% на следващи избори

  • Изборите поначало разчистват обстановката и успокояват страстите
  • Единствената интрига е на коя партия президентът ще даде третия мандат, БСП са с най-големи шансове

 

- Г-н Тончев, очаквано ли беше фиаското с гласуването на кабинета на ГЕРБ-СДС?

- Предварително се разбра, след като стана ясно, че в ДПС са се отворили сериозни разногласия. Това само по себе си предпостави нещата, че този кабинет няма да мине. Всъщност това е голямата новина - че има разцепление и разнобой между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

ГЕРБ представиха в кабинета най-доброто, с което разполагат, и се отнесоха напълно отговорно към въпроса, показаха, че не искат да имат зависимост от никой, което е добър ход от страна на Бойко Борисов в много трудна ситуация. Той изигра принципно нещата, но не се получи.  

 


- Доколко широк е разривът и докъде може да доведе Движението?

- Да се смята, че стратегически Делян Пеевски ще овладее партията, е невъзможно. Да, на базата на изборите, на това, че е вкарал свои кадри в момента в този парламент, той ще има някаква подкрепа, но да излезе на нови избори, ако Ахмед Доган му е опонент - абсурд.

Пеевски налага съвършено нова визия за ДПС, която очевидно Доган не приема. Образно казано, Пеевски приема линията на Корнелия Нинова, когато тя оглави БСП. Той върви само напред, мачка, действа със сила, авторитарно. Нещо, което не е било БСП преди Нинова, нито ДПС преди Пеевски. Те винаги са били много по-центристки, диалогични, с търпимост към останалите партии и вътрешните течения. Еднолично налагане на решения не би могло да донесе стратегически предимства на партия на етническа основа.

Само 30 души от ДПС подкрепиха кабинета, 14 са били против. И това е станало само за една нощ, вероятно този процес ще продължава да се разраства.

 


- Ако ДПС бяха единни, щеше ли да мине кабинетът?

- Пак нямаше да мине, но щеше да има някакъв шанс. Щяха да са нужни още 6-7 гласа и може би щеше да е възможно. Но при разцеплението на ДПС и това, че част от него няма да гласува, нещата бяха обречени.

В парламентарната зала бяхме свидетели на предизборен дебат, което беше напълно разочароващо.

 


- Съвсем невъзможно ли е да мине кабинет с втори или с трети мандат?

- С втори мандат на ДПС шансовете са нулеви, с трети мандат - изключително малки. Не е сериозно някой със 17 депутати да може да състави кабинет.

 


- Не беше ли самоубийствено за всички партии да не подкрепят кабинета?

- Да, на нови избори всички най-вероятно ще станат излишни. В тази ситуация просто президентът няма как да не излезе на партийната писта, което означава, че ще спечели мнозинство и ще поеме следващата изпълнителна власт. Друг вариант просто няма. А и не мисля, че вече Румен Радев има какво да губи. Ако не жертва една година от мандата си, за да разреши тази политическа криза, той ще пропилее поне 50 процента от потенциала си сред избирателите. 

 

- С негов проект или чрез БСП?

- С негов проект, разбира се. Това за БСП са просто димки. Може да е "Трети март" или нещо друго. Неговите хора, служебният му кабинет са готови. Наблюдавахме как той крои шапките на всички политици, гледа им сеира. Те всички бяха неадекватни в залата. Мереха си егото, без изобщо да имат компас накъде е перспективата. Преди му се сърдеха, че президентът дълго имал служебни правителства, което се случваше именно заради тяхната неспособност да управляват. Сега ситуацията е много по-драстична и просто няма накъде.

Най-вероятно той ще напусне президентската институция и ще спечели поне 60 процента на изборите. А мандата ще завърши Илияна Йотова. И ще видите, че тогава ще гласуват повече от 3 млн- души, а не 2.4, както сега.

Всичко това е логиката на здравия разум.

Изборите поначало разчистват обстановката, успокояват страстите. Но около изборите на 9 юни предварително се знаеше, че няма да донесат нещо ново, затова голяма част от хората не излязоха да гласуват. Но ако президентът се яви със свой проект, тогава ще е очевидно накъде ще върви развръзката, те ще решат политическата криза в страната.

 

- Какво ще стане с ГЕРБ, с ПП-ДБ, с "Възраждане"? Партиите в център, център-ляво ще загубят много сериозна част от избирателите си, които ще се преориентират към президента.

- "Възраждане" ще загубят много сериозен електорат, както и ИТН. От БСП също ще има сериозен отлив, въпреки че са сведени до едно твърдо ядро. 

Всички досегашни партии при следващи избори ще загубят позиции и ще бъдат с доста ограничени парламентарни групи. При по-масово гласуване дори да получат повече гласове, отколкото сега, депутатите им ще бъдат по-малко.

Не вярвам ПП-ДБ да се разцепят, тъй като са в режим на оцеляване. Но са различни идеологически партии, но ги крепи анти-ГЕРБ реториката. Ако ГЕРБ не са водеща политическа сила, не знам какви ще са процесите. Там трябва да има и персонални промени, за да тръгнат нагоре. Христо Иванов даде добър пример, но Атанас Атанасов и Кирил Петков не го последваха.

И ГЕРБ, и БСП, и ДПС са в криза. Ще има изцяло пренареждане в политическото пространство, ако президентът излезе със свой проект на следващи избори.

 


- Ще оцелее ли проектът "Величие", или ще се разпадне?

- Те просто се държат неадекватно. Не мисля, че този проект ще може да получи развитие. Те вече се изпокараха. Нямат сериозно присъствие в парламента, това пролича от изказването им.

 


- Т.е. отиваме на избори наесен?

- С много голяма вероятност - да, през септември-октомври. Освен ако стане чудо с третия мандат, но то е малко вероятно. Единствената интрига е на коя партия президентът ще даде третия мандат. По-големи шансове имат БСП, просто са по-проевропейска партия, отколкото "Възраждане".

 

 

Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция "Сова-5", която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".

Оцени новината

Оцени новината
3.1/5 от 16 оценки
3.1/5 от 16 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?