46
Следвайте ни

Васил Тончев, социолог: Кабинетът тръгва с летящ старт, но подводните скали са много

viber icon

- Какви грешки не бива да допускат новите управляващи, ако искат да останат във властта за по-дълго време?

- Трябва да се регулират нещата в съдебната система от гледна точка на желанието и на протестите. Това ще им осигури терена да действат свободно и ще им даде кредит от време.

Но анти-ГЕРБ спойката, която в момента събира тези четири формации, с решаването на този въпрос до голяма степен ще отпадне. А знаем, че между четиримата партньори в коалицията има и доста сериозни различия. Мисля, че след година време, ако всичко това се случи, ще се наложи да преформулират целите и програмата си занапред. Ако могат да го направят, ще могат да продължат пак заедно да управляват. Ако не могат, най-вероятно ще вървим към нови избори с нова формула на управление.

Президентът ще има огромна роля, но не е пети елемент в коалицията

Първата задача на новите управляващи е да махнат главния прокурор, за да спре разнобоят с МВР

БСП и ГЕРБ имат силна нужда от лидери

--------------

- Г-н Тончев, какви знаци дава съставът на новия редовен кабинет?

- Наблюдаваме цялостен процес на обновление на политическата класа в България, като се започне от по-младите хора и тези в активна възраст, които вече гласуват масово за сметка на по-възрастното поколение. В парламента влезе цялостна нова генерация. Сигурно липсата на опит ще пречи на някои от министрите в началото, но това е необходима и правилна стъпка, в която върви страната.

Успехът на безпрецедентните бързи преговори, с които беше договорен кабинетът, се дължи на визията за политика и комуникационните умения  на водещите фигури Кирил Петков и Асен Василев. За двайсетина дни те свършиха страшно много работа - договориха всички условия между четири различни парламентарни групи. Това изглеждаше  невъзможно при предишните варианти в парламента с "Има такъв народ".

Заслугата на новите лидери е безспорна, но имаше и условия това да се случи 

Това е желанието на избирателите и нито една от четирите парламентарни групи не би тръгнала срещу течението.  

Тепърва ще видим как ще се справят новите лица  в кабинета. Начело на културата застава младо момче, учило театър в Америка, направило фондация за спасяване на едно читалище. Да се надяваме, че преценката на премиера е добра.

Външната министърка пък идва от средите на отбраната. Нужни са много лични качества, за да могат новите министри бързо да влязат в час и да заработят. Да се надяваме, че ще успеят.     

- Можем ли обаче да говорим за пети елемент в коалицията и съответно в кабинета в лицето на президента?

- Безспорно ролята на президента много нарасна със спечелването на втори мандат. Това, че в рамките на служебните правителства се смениха ръководствата на всички силови структури, а и двамата силови министри са хора от обкръжението на президента. Смятам, че и той ще играе много сериозна роля на балансьор и мотиватор за това нещата да вървят в определена посока.

Не смятам обаче, че можем да характеризираме държавния глава като пети елемент в правителствената коалиция. Президентът ще има огромна роля, но то е нещо различно от пети елемент. Едно е изпълнителната власт, а съвсем друго президентската институция.

Смятам, че ще имаме силна президентска институция, която ще бъде нещо като контрольор

на това, което вършат останалите в изпълнителната власт. Поне опитът досега го показва. Не мисля, че имаше преки намеси от страна на президентството в работата на отделните министри в служебните кабинети.

Но при отклонения от заявените цели и най-вече от първата цел - стремеж към нулева корупция, тогава вече санкциите от страна на президентството могат да бъдат високи.

- Могат ли вътрешнопартийните напрежения и трусове в някои от партньорите - предимно БСП и ДБ, да разклатят коалицията? 

- Подобни напрежения могат да предизвикат смущения в коалицията. Но ако г-жа Нинова се оттегли от поста на председател на партията, това би бил сполучлив ход от гледна точка на бъдещото развитие на БСП. Видя се, че в няколко поредни избора - 5 или 6, партията загуби значително от социално консервативната концепция, наложена от Корнелия Нинова, не се вижда бъдеще в тази концепция.  Тя може да се оттегли като лидер, но да си остане вицепремиер и министър в кабинета.

Ако излезе като лидер, това ще е определящо за избора на  наследника <210>. Ще позволи промяната да стане плавно, да има приемственост. А че подобно оттегляне ще е по-добре за БСП, е очевидно.

Днес БСП е съвсем друга партия - не на средната класа, а на социално слабите. Но с такава платформа не би могла да бъде водеща политическа сила, а присъдружна партия на някакво управление. След загубата на толкова гласове и с Нинова начело партията не може да си върне позициите. Нужни са промени,  нова платформа, нови лица.

- Кои са най-сериозните препятствия и предизвикателства пред новата власт?

- Социалната сфера, цените на тока, проблемите на енергетиката са все неща, които много здраво тежат. Има и други фактори, които също натежават в социалната сфера, като Зелената сделка, социалните проблеми, които възникват около енергетиката.

 Поставям пандемията на втори план, защото тя е световен проблем, който си върви някак си автоматично. Но и там трябва да се въведе по-голям ред, належащо е това да се случи, тъй като при последния служебен министър в сферата действително настъпи хаос.

- Т.е. има шанс фаталният ден 13-и, в който новата власт стартира, да се окаже успешно начало?

- Новите управляващи наистина нямат време, трябва да бързат. Виждаме, че започват доста експедитивно, стартът им е летящ. Ще видим докога ще издържат на това темпо.

- Ще успее ли този кабинет, тип "Отечествен фронт", да изчегърта ГЕРБ?

- Виждаме, че най-голямото напрежение е около сделки, които се обявяват за корупционни, за изкарани пари от магистрали, от язовири, от банки. Там напрежението ще е голямо и битката с корупцията ще е жестока. Мисля обаче, че финалът е предопределен. След като президентът стои на толкова твърда позиция да се бори с подобни явления и като се има предвид високото обществено доверие, новият петгодишен мандат, всички козове ще са в неговото тесте. Битката ще продължи, а победителят е предизвестен.

Както и при БСП, ГЕРБ също има нужда от ново лидерство. ГЕРБ има сериозен потенциал - и експертен, и кадрови, и корени в местната власт. Но и там е нужна много радикална промяна. И лидерът Борисов трябва да отиде на задни позиции, ако иска да даде шанс на партията да се развива.

- Какво първо трябва да направят новите управляващи?

- Да се махне главният прокурор и тази институция да заработи в синхрон с останалите. В момента там има пълен разнобой - МВР, ГДБОП, ДАНС, от една страна, и от другата страна - прокуратурата.

- Приключва ли политическата криза с избора на редовен кабинет?

- Вървим към стабилизация. Виждаме, че и мнозинството в парламента ще бъде стабилно, а политическите сили просто няма как да се отклонят от тази линия. И поради натиска, който ще има в обществото, и поради силната роля на президента, който не би позволил това да стане.

Мисля, че ще има и нормализация на парламентаризма у нас 

Ще има силна опозиция - и ГЕРБ, и ДПС са много организирани партии и очакваме от тях сериозна работа като опоненти в Народното събрание.

- Какво да очакваме от първата международна поява на новия премиер Кирил Петков на срещата на върха на ЕС в Брюксел?

- Смятам, че новият премиер ще бъде посрещнат с надежда и добро отношение като гарант за това, че България тръгва по по-различен път.

Обнадеждаващо е, че начело на управляващата СДСМ в Северна Македония застава също възпитаник на Харвард. Надявам се, че между Кирил Петков и Димитър Ковачевски, вероятен бъдещ премиер, диалогът ще бъде повече с поглед към бъдещето, а не към миналото.

Добре е, че вече и  в двете страни имаме повече политици с визия от 21-ви, а не от 19-и век.

- Няма ли твърде високите очаквания да спънат новите управляващи, или напротив, ще ги мотивират?

- Те са достатъчно мотивирани. Имат достатъчно кредит на доверие и картбланш да вървят напред и да развиват програмата си. Това, че така бързо успяха да съставят кабинет, е залог за успех.

Тръгваме по нов път, трябва да са нови и хората. Нека да дадем кредит на кабинета - поне 100 дни. Умерен оптимист съм, тъй като подводните скали са много сериозни. Но да се надяваме, че след изборния маратон тази година  този път не сме сгрешили с избора си.

Визитка

Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Къде се е чуло и

Къде се е чуло и

14.12.2021 | 15:34

видяло летящ старт при подводни камъни. По-скоро летящ старт с предстоящо катапултиране!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?