1939

Васил Тончев, социолог: Има крехък шанс за кабинет "Янев" с трети мандат

- Г-н Тончев, какъв е шансът кабинетът "Габровски" да мине при гласуването в парламента в сряда? Ще помогне ли това, че всички министри са безспорни експерти, дори имало министър от кабинета "Петков"?

- Няма шанс да се реализира кабинет с мандат на ГЕРБ, тъй като за някои от политическите партии подкрепа за такъв кабинет ще означава огромна загуба на доверие пред собствения им електорат. Такива бяха и предварителните анонси. А ГЕРБ не би искал да направи кабинет с много крехко мнозинство, където основна да е подкрепата от ДПС. Биха искали много по-широка платформа, за да има по-голяма подкрепа за евентуалното правителство. Не виждам засега шанс това да се случи.

Положителната новина е, че се водиха разговори, има някакъв проект на базата на политики. Това би могло да има значение на следващ етап.

 

- Предизвестен ли е провалът и на втория мандат на ПП?

- Също не може да стане, дори очаквам те много бързо да върнат мандата. Ако са коректни към избирателите си, по-скоро може да върнат мандата веднага. ПП не биха могли да успеят, при положение че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" предварително обявиха, че няма да разговарят с тях. Така ПП губят възможността да направят мнозинство.    

Никой освен ДПС няма да рискува да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ който и да е кандидатът за премиер 

- Колко сериозна пречка за ПП са влошените отношения с президента, който дори ги нарече „шарлатани“?

- Разбира се, че им пречи. Изобщо конфронтацията с президента е съвсем неблагоприятна за ПП. Президентът кара втория си  мандат и електорални загуби на този етап не го смущават, докато за "Продължаваме промяната" това е много сериозен удар. Именно президентът беше човекът, който ги покани в политиката, но сега декларира разочарование от тях. Очевидно се разминаха в конкретните политики, които провеждаха. Президентът и ПП не изградиха доверие и в личен план, а напротив - разрушиха го. И това определено ще пречи на представянето на ПП в по-дългосрочен план.

Когато създадеш неблагоприятни отношения с най-популярния политик в страната, който има най-голяма влияние, това във всички случаи ще пречи, и то съществено.

- Успя ли с последните си ходове ГЕРБ да поизлъска имиджа си, да преодолее поне частично изолацията?

- Определено успя. Неслучайно станаха и първа политическа сила на последните избори. Всичко това е на базата на неуспешното управление на коалицията, ръководена от ПП. Колкото и да се бият в гърдите и да твърдят, че всичко е било успешно, те всъщност задълбочиха всички кризи в страната, не разрешиха нито една. Вълната от доверие, която имаше към тях, се отля. Въпреки това, ПП държат стабилна основа на базата на по-младото поколение, което желае промяна и се заинтригува от политиката.

ПП остават много сериозен играч, но изгубиха огромния шанс да бъдат олицетворение на масовото, общото, на възможността да лидират процеса на промяна.

- Чухме ултиматум от страна на ГЕРБ, че премиер на кабинет с третия мандат трябва да е отново проф. Габровски. Възможно ли е да има скрита договорка между отделните партии за кабинет с третия мандат, която да го направи успешен?

- Възможно е да има уговорка. Но вариант с премиер Габровски ще се осъществи трудно и в трети мандат - той най-вероятно ще бъде даден на "Български възход", където нормалният лидер е Стефан Янев. А присъствието му в политиката е на базата на това, че успя да се представи добре именно като служебен премиер. И най-логично при мандат на БВ премиер да е именно Стефан Янев. Това е реализация на негова политическа амбиция, която демонстрира постоянно с поведението си. За него ще е позитив и шанс да поеме властта в толкова труден момент - той оглавява политическа формация, която не само е нова, но е и твърде крехко подкрепена.

Има шанс за кабинет с третия мандат по една проста причина - никой не иска сега да има избори или да вземе властта с плаващо мнозинство, което много бързо ще рухне. Страната се нуждае от стабилизация, от известно спокойствие. Това дава шансове, макар и неголеми, за създаване на правителство, което да изкара до местните избори, когато, така или иначе, ще отидем до урните.   

 

Избори през март е най-реалистичният сценарий в политическата криза

 

- Вещае ли нов разпад в БСП скандалът с дистанцирането на депутата Явор Божанков, който, като се обяви за изпращане на оръжие в Украйна, беше отстранен от парламентарната група и се обяви за независим?

- БСП изгуби позициите си сред активните хора, много сериозно изгуби позициите си сред младите, изгуби позициите си в столицата, където винаги е събирала най-много гласове. БСП се превърна в партия на социално слабите, в партия на възрастните хора. Тази трансформация беше извършена в тези 4 години под лозунга „социално и консервативно“. Само че социалното е само елемент от лявото. Не можеш да искаш властта, да искаш да си национално представена партия, да претендираш за властта, при положение че зад тебе стоят само социално слабите и нуждаещите се. Трябва да имаш зад себе си активни хора. А като гледаме и данните от нашите изследвания, виждаме, че подкрепата за БСП се е стопила. И този конфликт, който настава между един млад активист на БСП и ръководството, има тази база - младите хора мислят по друг начин, искат различни неща. Поставят солидарността пред социалното. Това е платформата на Божанков, претенциите, които той има към ръководството на партията по определени политики.

- Може ли и други млади членове на БСП да последват примера на Божанков с критики и отцепване?

- Това ръководство, което е останало при Корнелия Нинова, е доста силно консолидирано около нея. Те някак си са се обрекли на тази кауза, на тази лидерка. Не могат да я сменят на конгреса през февруари, ако тя не иска. Нинова въведе такива правила, такъв устав, че стана несменяема, в което конкурира главния прокурор. Странно е, че с всеки следващ избор БСП вървят надолу, но ръководството жъне успехи.   

Разцеплението в БСП може да дойде от другаде. Видяхме неотдавна опит всички по-съществени партньори на БСП да създадат организация или коалиция, но извън БСП. Дори част от активистите на БСП бяха там. Дали това има перспектива - не мога да кажа на този етап. Но със сигурност това ще попречи много на БСП при едни следващи избори в близкото бъдеще.

- Доколко вероятни са избори напролет?

- По-голямата вероятност е това да се случи. Но има шанс, макар под 50 процента, изборите да се отложат да по-дълъг период, като се формира кабинет с третия мандат - с оглед някаква стабилизация в страната. Поне засега данните показват, че няма промяна в нагласите на хората, те остават такива, каквито бяха при последния вот през октомври. Те обаче може да преосмислят намеренията си, когато назрее моментът за изборите.

 

Промяната сбъркаха, като се конфронтираха с президента Радев

- Местните избори догодина ли са всъщност факторът, който може да стабилизира ситуацията у нас?

- Местните избори са много важни, защото създават основата, върху която се гради подкрепа на всяка от основните партии. Т.е. ще е добре от много гледни точки, ако дотогава действа редовен кабинет. Има много кризи, с които трябва да се справяме в движение и един работещ кабинет ще бъде много по-полезен, отколкото служебни кабинети и нови избори. А избори 2 в 1 идния октомври са възможни, правили сме го. Освен всичко, ще направим и икономия на средства за държавата.

- След отказа да влезем в Шенген сега, надеждите се прехвърлиха за догодина. Реалистични ли са подобни очаквания?

- Възможно е да стане. Всички признаха, включително и в Европейския парламент, и в Европейската комисия, че причината да не ни пуснат в зоната за свободно движение са политически - Нидерландия и Австрия по вътрешнополитически причини решиха, че на този етап не им е изгодно да приемат България и Румъния.

Отказът има повече символен смисъл и характер. Най-неприятно е това, че се държат към нас като към втора категория държава и граждани. Надявам се, че това скоро ще приключи, предвид факта, че ни спират само две страни. Абсолютно прав е главният прокурор, който заяви: Топим се в Европа, после искаме да ни уважават.

Погледнете Гърция - няма един грък или тяхна институция да каже лоша дума в Европа за друг грък или тяхна институция, дори вътре отношенията им да са по-остри, отколкото при нас. А при нас всеки ходи и се жалва в Европа, като в детската градина, вместо да си перем пешкирите тук. И това ни пречи. Докато Гърция е най-големият усвоител на европейски фондове - постига го с единна политика и защита на националните си интереси. 

- Имаме ли ние национална кауза, която може да обедини политиците?

- Нямаме, по всички каузи има разнобой между нашите политици. Не се мисли дългосрочно, с визия за развитието на страната, потънали са в междуличностни взаимоотношения, в битки за надмощие. Но политиците ни са еманация на нас, българските граждани. Уж все избираме нови варианти, а пак получаваме същото, нещо от нас самите. 

Визитка

Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?