2374

Васил Тончев: Силно трио в президентската битка, победителят ясен на балотаж

Този път хората имат избор, и то сериозен. Но е нужна и сериозна кампания преди това.

Смятам, че са отрязани всички мостове между Радев и ДПС.

На втори тур един срещу друг ще се изправят Румен Радев и проф. Герджиков.

 

- Кого е по-вероятно да изберат българите за президент - генерала летец или професора ерудит?

- Генералът е с по-големи шансове, но въпреки това не можем да кажем, че изборът му е в кърпа вързан.

- Г-н Тончев, очертава ли се силна президентска битка на 14 ноември?

- Нивото на участниците в кандидатпрезидентската битка се вдигна, което е много хубаво. Очертава се силно трио кандидати - президентът Румен Радев ще се изправи срещу ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това е много добре за политическата система.

Смятам, че ГЕРБ направиха много елегантен ход с това, че застанаха зад проф. Герджиков. Партията на Бойко Борисов е в изолация в момента, но няма как да откажеш разговор или дебат с ректора на Софийския университет. Тази кандидатура безспорно ще отвори възможностите за ползотворни дискусии. Но е факт и това, че проф. Герджиков ще трябва да отговаря на много въпроси. За мен е много сериозна индикация какво ще бъде например отношението му към съдебната реформа и към главния прокурор Иван Гешев, което безспорно ще бъде разделителна линия за гласоподавателите, когато се отнасят към него.

Лозан Панов също е удачен ход от страна на "Демократична България", за да удържат своята идентичност, тъй като с появата и на "Продължаваме промяната" нещата там станаха твърде близки и неразпознаваеми за гласуващите в тази част на политическия спектър. С кандидатурата на Лозан Панов, който е с ясни позиции за реформата в съдебната система, ДБ ще затвърди позициите си сред своите избиратели. 

Според мен е сигурно, че Лозан Панов ще е кандидатът за президент на ДБ. Политическите позиции, които са защитавали, няма как да се разминат. Нещо повече - виждаме и че и част от ИБГНИ се колебаят в момента, тъй като и тяхната основна цел е съдебната реформа.  

Този път хората имат избор, и то сериозен. Но е нужна и сериозна кампания преди това.

- Могат ли обаче новите силни опоненти да застрашат позицията на Румен Радев като фаворит?

- Изборът на Румен Радев не е предрешен. Той остава фаворит, но ще е много важна кампанията и ще са нужни много усилия, за да бъдат убедени хората, които биха застанали зад него, че именно той заслужава техния глас. Смятам, че президентският избор ще се реши на втори тур, на който един срещу друг ще се изправят Румен Радев и проф. Герджиков.

Много интересно на балотажа ще е към кого ще отидат  хората, които са подкрепили Лозан Панов, който най-вероятно ще е на трета позиция. От една страна, зад съдебната реформа стои Румен Радев. От друга страна обаче, той се възприема като по-проруски, по-ляв кандидат, което ще затрудни избора на хората в тази част на политическия спектър.

- Ще издигнат ли ДПС свой кандидат, както заяви лидерът Мустафа Карадайъ, включително и в Брюксел?

- ДПС имаха кандидат и на изборите през 2016 г. - Пламен Орешарски. Не вярвам да не издигнат кандидат и сега. А когато казват кандидат за пръв път, смятам, че това означава кандидат от техния етнос. Предполагам, че влагат този смисъл в изявлението. Много вероятно е този кандидат да е самият г-н Карадайъ, тъй като ДПС имат нужда от подкрепа на типичните си избиратели. Виждаме, че там след отцепването на Лютви Местан хората, които застанаха зад него, не се върнаха в ДПС. От тази гледна точка от чисто партийния им интерес е много важно да застанат зад своя лидер или зад друг изявен функционер на Движението. И както заявяват, на втори тур ще подкрепят опонента на Румен Радев.

Да, определено словесният сблъсък на президента и г-н Карадайъ за родината и  прародината беше театър заради предизборната обстановка. И обслужваше цели, обръщайки се към собствените избиратели. Но подкрепата на ДПС на втори тур ще бъде нож с две остриета - ще донесе доста гласове на този, който бъде подкрепен, но в същото време ще предизвика реакция от другата страна. На това разчитаха и двамата участници в сблъсъка - и Румен Радев, и Мустафа Карадайъ.

Смятам, че са отрязани всички мостове между Радев и ДПС. Доста по-отдавна се развиваха тези процеси и не бихме могли да очакваме нещо друго.

Но е вярно и друго - през 2016 г. Радев не е избран само благодарение на гласовете на ДПС, тъй като преднината му пред Цецка Цачева на балотажа  беше цели 24 процента, 700 000 гласа, от които гласовете на ДПС са едва 250 000. На президентски избори Движението не успява да мобилизира повече от 260 000 избиратели.

- Какви са шансовете на другите участници в битката за президент на 14 ноември?

- Там има партийни интереси. Целта на всеки един от тях ще бъде да тегли гласове за своята партия. Изборите са "две в едно" и това предопределя подобна стратегия. Неслучайно се явяват и Волен Сидеров от "Атака", и Валери Симеонов от коалиция "Патриотичен фронт". Очакваме и Красимир Каракачанов да бъде кандидатът на ВМРО, за да помогне на изборите на неговата партия. Така е и с Веселин Марешки от "Воля", с Костадин Костадинов, чиято партия "Възраждане" дори има шансове да прескочи 4-процентната бариера и да влезе в парламента, предвид резултата им на предишните избори. Същото се отнася и за ВМРО.

Имаме и екзотика, разбира се, две атрактивни дами - фолк примата Луна Йорданова и журналистката Цвета Кирилова. Участието им е и самореклама донякъде. На всички подобни избори има такива фигури.

- Висока активност ли да очакваме на първи тур на изборите?

- Поне засега не очаквам много висока активност. На последните избори гласуваха около 2.8 милиона души, което е най-ниската активност на парламентарни избори. И то е логично, след като политиците разочароваха хората. Очаквам този път активността да е по-висока, но не толкова много. Ако бъде около 3 милиона, ще е добре. Ако достигне до 3.3 милиона, каквато беше на изборите на 4 април, това ще е много добре. В този диапазон ще бъде активността - между 3 и 3.3 милиона.

- Сигурно ли е, че ще изберем президент на балотаж?

- Очаквам на първи тур президентът Радев, около когото са обединени доста повече партии, да има предимство. Но на втори тур ще има мобилизация на опонентите му и е вероятно резултатът да се доближи в голяма степен. Няма как обаче всички останали да се обединят срещу Радев. Зад опонента му ще застанат ГЕРБ и ДПС, евентуално проф. Герджиков може да привлече и мажоритарен вот, както и част от електората на "Демократична България". А от другата страна Румен Радев ще има подкрепата на БСП, "Има такъв народ", ИБГНИ, на "Продължаваме промяната", както и на част от ДБ. Това са двете групировки на втори тур.

- Кое може да обърне нещата, какви ще са най-сериозните мотиви при избора на хората за кого да гласуват на втори тур?

- Безспорно за гласуването ще повлияе кампанията, действията на служебното правителство, назначено от Румен Радев.  Предстои много силна предизборна кампания - и двете страни трябва да отговорят на много въпроси.

- Как ще изглежда следващият, 47-и парламент?

- Ще има доста раздробен парламент, най-вероятно от 7 играчи. При тази раздробеност вероятността ГЕРБ да е първа политическа сила е много голяма. Отново ще са в изолация и няма да могат да направят кабинет, но това е нормално след 3 мандата, 11 години управление почти без прекъсване. След тях ще има четири формации, които ще се борят за второто място, в пакет между 10 и 15 процента - БСП, "Продължаваме промяната", ИТН, ДБ.

Губещите този път най-вероятно ще са "Има такъв народ", които като първа политическа сила имаха шанс да направят кабинет, но не го направиха, наложиха неадекватни искания към евентуалните си партньори.

Поне 4 от формациите в следващия парламент трябва да се съберат, за да съставят мнозинство и кабинет. Този път новият играч - "Продължаваме промяната", дава заявки за успешен диалог, пораждат надежда у избирателите. Показват и компетентност, особено по икономическите въпроси. Но и техните очаквания за 30 процента успех са прекомерни, но е нормално говорене в предизборна обстановка. 

Васил Тончев е завършил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис". В продължение на 14 г. е председател на Българската федерация по биатлон.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Шекли

Шекли

05.10.2021 | 12:24

Научната фантастика е в друг раздел.

Отговори
1 1
Тиква

Тиква

05.10.2021 | 11:28

Демек Радев с втори мандат, а Тиквата в затвора.

Отговори
1 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?