2374
Следвайте ни

Васил Тончев: Който изведе България от днешната криза, ще управлява в следващите 10 години

viber icon

Лицевите опори и опъването на противниковите мрежи са екзотики, не мюре за избиратели  

Ако партиите на промяната отново не успеят да съставят правителство, козовете отиват при ГЕРБ и ДПС 

Време е да вземем урок от Германия за успешна коалиционна политика

 

- Г-н Тончев, изненада ли ви стабилизирането в позициите на системните партии, което регистрира проучването на „Сова Харис“?

- Не е странно, като се има предвид, че два парламента се провалиха и не можаха да излъчат мнозинство. Нормално е хората да търсят изход и аргументите за стабилност и опит в политиката да добиват по-голямо значение.

- При излизането на атрактивен нов играч е нормално да има пренареждане в полето на протестните партии. От кого най-много ще отнеме „Продължаваме промяната“?

- Като цяло съотношението между системните партии и тези на протеста не се нарушава в големи пропорции. Просто при партиите, излъчени от протеста, става по-голямо раздробяване на базата на новия играч, докато при системните партии се концентрират гласове, главно в основните две ГЕРБ и БСП, а и в ДПС.

Според данните към момента ПП ще вземе най-много гласове от "Има такъв народ", но ще вземе и от останалите, а ще привлече и нови избиратели, негласували досега. Новата формация ще вземе някъде около 20 процента от "Демократична България", от ИБГНИ. Но и ПП имат таван, влизат някъде в диапазона от 10 и 15 процента, където се намират и ДБ, и ИТН в момента.

- Възможно ли е обаче драмата със солените сметки на тока, която ще става все по-осезаема, да пренареди играчите до изборите? 

- Мисля, че поне за тези избори това ще остане на втори план. Има значение, разбира се, доколкото плаши хората. Но все пак здравият разум показва, че това не са проблеми, които идват основно от нашата страна. Това е международна ситуация, която се очакваше на базата на пандемията, на печатането на толкова излишни пари и от слабо място в системата поради недобре преценени ходове, специално за Зелената сделка, липса на суровини. И виждаме какво става, най-вече в Европа.

Това повишава тревожността на хората и може би ще доведе до по-голяма отговорност и по-голяма претенция към бъдещите управленци, към това кой какви варианти ще предложи, на това на кого ще повярват, че по-добре ще се справя с тази криза.

Според мен се връщаме към ситуацията от август 2020 г., когато започнаха протестите, тъй като виждаме, че нищо не се е разрешило. И нацията, и политическото представителство е разделено на две големи групи и нещата от тогава до сега не само не са се развили в някаква посока, а се връщат в изходните позиции.

Мисля, че и тези избори ще бъдат решени от спора  между промяната и статуквото.

- 55 процента активност показва проучването - как я оценявате предвид обстоятелствата?

- Изборите две в едно,  както и политическата криза, от която се търси изход, ще повишат интереса към изборите. Но тези 55 процента правят някъде около 3 -3.1 милиона души. На миналите избори гласуваха малко над 2.8 милиона с гласовете от чужбина, които не са много.

 Така че на 14 ноември може да се очаква известно повишение, но сме много далече от нивото на по-предишните избори,  когато гласувалите бяха 3.4 милиона. Но тогава имаше много широка практика на купуване на гласове. Оказа се, че активността спадна с половин милион, когато се взеха сериозни мерки срещу това уродливо явление.

- По-голям ли е шансът за редовен кабинет в следващия парламент?

- Ако се повтори ситуацията от миналите два парламента, ако ГЕРБ и ДПС имат някъде около 100 и малко над 100 депутати и останалите могат да съберат 130-140, отговорността ще бъде на останалите политически субекти. Ако се разберат да направят кабинет, ще е добре за тях. Ако не го направят, действително партиите на статуквото на следващи избори ще отидат още нагоре, а гласовете на протестните партии ще спаднат. Просто хората ще се убедят, че не са способни да водят страната. И общественото мнение ще потърси други варианти.

При парламент, в който има 6-7 политически субекта, поне 4 партньори са нужни, за да се направи мнозинство. Май ще е добре да  вземем уроци от Германия.

- Как оценявате поведението на дебютантите от "Продължаваме промяната"? Няма ли прекалената им отвореност, това, че преговарят с избрани от тях фигури от различни партии, но не с ръководствата, да им изиграе лоша шега след изборите?

- Тук си личи тяхната политическа неопитност. Това беше някакво алиби за тях, но разговорите с този-онзи не са политически преговори, може да е само сондиране на мнения. Нужен им е обаче опит.

 Много показателен факт беше конференцията за Зелената сделка в София, на която дойде един от най-авторитетните политици в Европа момента ​- Франс Тимерманс. Това е пътят ​- модернизация, решаване на екологичните проблеми. Важното е, че на България се отваря нова врата - на базата на европейската помощ, финансова и  експертна. Ако се възползваме от това, за кратък период България ще се промени. Ако не се възползваме, ще останем пак последни, с нисък стандарт. И партията, политическите сили, които успеят компетентно да поемат по този път, ще са силите на бъдещето, ще са управляващите България поне в следващото десетилетие. Важното е кой може да мобилизира потенциал, за да поемем по пътя, който ни сочи Европа.   

Не е въпросът да получим някакви пари, а да ги използваме за нашето бъдеще.

От тази гледна точка хората в новата формация са много по-близо до тези  решения. Но им трябва много повече политически опит, растеж в политиката, за да могат да поемат тази роля.

- Доколко високият рейтинг на Румен Радев, който отчита и вашето проучване, прави сигурно преизбирането му?

- За сигурно преизбиране не би трябвало да говорим, тъй като на избори винаги са възможни големи обрати. Били сме свидетели на това в миналото. Но и конкурентите на Радев му дадоха огромно предимство. Не е нормално месец преди изборите да издигаш кандидатите, които ще се състезават. Това е азбучно правило в политологията.

Нужен е дълъг процес във времето, за да може един кандидат да заслужи вниманието и доверието на хората, които искат да ги представлява. Конкурентите на Радев проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов може да са добри експерти в техните сфери, но това не ги прави политици и не ги поставя убедително на политическата сцена.

- Реална ли е възможността фигури от БСП да саботират избора на Радев?

- Не, няма логика. Ако БСП в момента показва движение нагоре, то е именно благодарение на това, че се свързва с президента, който е безспорен фаворит на президентските избори. Това на първи тур ще им донесе сериозен бонус. Така че разграничаване от Радев за БСП би било самоубийствено. Да, там има неизгладени неща, нормално е между различни политически субекти, между различни институции. Но така или иначе, интересът и на двете страни е да вървят заедно.

- Т.е. не виждате опасност на втори тур силната мобилизация на ГЕРБ и ДПС да се окаже по-силна от обещанията за подкрепа за Радев от страна на ИТН и ПП, които още не разполагат със стройни структури?

- Това е по-скоро теоретична възможност, с много малка вероятност да се случи. Все пак Румен Радев има и личен ореол, кандидатурата му стои добре мажоритарно. А и основната разделителна линия на изборите ще бъде пак промяната и статуквото.

Освен това твърдата позиция, която взе ДПС, не само поставяйки лидера Карадайъ като кандидат -президент, но и Делян Пеевски в кандидатдепутатски листи, ще роди силна реакция от другата страна, която ще бъде значително по-голяма от техния принос.  

- Трябва ли проф. Герджиков така упорито да се дистанцира от ГЕРБ?

- Според мен е грешка и не трябва да го прави. Ако има опасност, тя е именно на втори тур, когато може хората от ГЕРБ да не застанат плътно зад него. А в момента той основно получава подкрепа от ГЕРБ-СДС. 

Ще видим как ще реагира десният електорат, привържениците на ДБ.

 Но при  този основен проблем, който ще се решава - промяна-статукво, мисля, че шансовете проф. Герджиков да успее да натежи с неговите аргументи съгласие, единство, диалог не са големи.

А поне засега не виждам нагласи поддръжници на Панов на първи тур масово да подкрепят Герджиков на балотаж.

- Наблюдаваме зрелищно мерене на мускули в началото на кампанията - президентът прави 50 лицеви опори, Борисов вкарва три гола за Бистришките тигри. Доколко това ще привлече избиратели?

- Това е екзотика, изглежда наивно, показва липса на съдържателни идеи в политиката.

Не е това верният път за привличане на избиратели.

Не очаквам и този път да видим дебат на идеи преди изборите - ситуацията всички срещу фаворита Радев не предполага директен сблъсък. Най-много да видим дебат преди балотажа с конкурента, най-вероятно Герджиков. Но това не предполага предварителни задълбочени дискусии.

Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис". 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

До Ком.

До Ком.

20.10.2021 | 08:43

Герб са били на предходните избори и сега отново ще бъдат първа политическа сила. Това че нагласиха славчо с няколко измислени гласа напред нищо друо не означава освен манипулация, която показва колко смешни са новите мераклии за власт, помислих си че славчо е човека маша, пък той взе че се издъни. И като дрънкаш и лъготиш, че 80% от хората мразели герб и борисов, как така пък най много гласове събира именно той. 80% от хората мразят либерастите от дб, лъжите от пп, смешните върти опашки като Манолова. И като плямпаш за кражби и затвор,, що не вземеш да ги докажеш, що ми замазват очите с двойния си аршин. Малко ли доказателства излязоха на бял свят за Радев, за Кирил Петков, ама тях ни ги представят за почетните, ами като е толкова почтен Радев защо трепери за имунитета си и за втори мандат на всяка цена.

Отговори
3 0
Чебурашка

Чебурашка

19.10.2021 | 19:51

На мястото на Борисов , изобщо няма да пробвам да правя правителство. Нека " почтените" да покажат колко са кадърни. Обзалагам се , че ще ги изгонят с камъни още до Трифон Зарезан. Те са едни лаладжии , които само повтарят едно и също - ще спрем кражбите.Но не казват, че ще ги трийнат те.

Отговори
3 1
Да ти имам първата политическа сила Бъбу

Да ти имам първата политическа сила Бъбу

19.10.2021 | 11:58

Каква първа политическа сила са герб бе бъбу?Я си размърдай асперинчето вместо мозък..Герб имат своите20%.Тези ,които ограбиха държавата.Но 80% мразят герб и борисов в червата.Само че този вот е концентриран в няколко партии и нито една не иска и да чуе за герб ,камо ли да прави сътрудничество с герб.Прокажени са и всеки бяга на километри от тях.До няколко месеца Гешев пада и ще напълнят затворите.Нови трябва да се строят да подберат тези КРАДЛИВИ негодници.

Отговори
4 9
Бъбу

Бъбу

19.10.2021 | 10:38

Мисля че е ясно и доказано от предишен опит. От тази криза може да ни изведе единствено и само ГЕРБ начело с Борисов. Не да ми се лигавят медиите и разни соросоидни социолози да надуват изкуствено рейтинга на пп и радев и да плямпат че било по здравословно герб сега да бъдели в опозиция и да си по чинели от управление. Абе тикви, вие що не вземете да си почнете от ядене, просто да не ядете и да не ползвате ток, бензин и т. н., докато цените се успокоят. Да не говорим, че уж всички са за каквото каже *суверена", а въпреки че всеки път суверена им казва че герб е първа политическа сила, те ми се кълнат че щели да управляват само че без герб. И откъде накъде?

Отговори
9 5
Тиква

Тиква

19.10.2021 | 13:08

Днеска пак са я освирквали твоята Тиква в Дупница. Ако продължава да обикаля, особено по-големи градове и бой ще яде.

Отговори
4 8
Абе

Абе

19.10.2021 | 10:18

Няма нищо да се получи и след тези избори, всичко ще се повтори, причината-огромното разделение в обществото и езика на омразата който използват партиите. И най заслужилия за това свръх натягане и за тази ненавист има Радев. Неговите министри щом се покажат на телевизора започват първо да плюят предходните, а той самия с повод и без повод беснее срещу Борисов. Докато Радев стои в президентството, няма да има мир в обществото, няма да има някакви общи цели които да помирят партиите, но това може би е и целта на бившия военен. Ще по живеем, ще видим, ако издържи на цени и сметки.

Отговори
8 3
Тиква

Тиква

19.10.2021 | 13:10

А ти какво предлагаш ? да се върне на власт Боко тиквата и цените да паднат. Днеска в Чехия са махнали ддс върху тока, щото цените ударили тавана. Радев ли ги е вдигнал ? Тиква проста гербаджийска.

Отговори
3 7
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

19.10.2021 | 09:24

Ареее сфееетт ,.⛄⛄❄️️️️️✌️✍️️️❄️⛄⛄☃️️⛱️️️☔️️️️️⚓⚓⚓⚓⚓⚓⚓

Отговори
1 2
ТОВА Е ИСТИНАТА

ТОВА Е ИСТИНАТА

19.10.2021 | 08:42

НЯМА ТАКЪВ НЕЗЕМЕН БОГАТИР.ВИЖТЕ САМО ПЛОВДИВ.ТОТЕВ ,МЕНДА,ТАШКОВИТЕ,СПАРТАЧЕТО ,ЗДРАВКА ИЗМАМАТА,БИДОНИТЕ ,ВЛАДКО КИСЬОВИЯ,ЗИКУ ЛАПАЧУ И ПРОЧИЕ.ЦЯЛ ОКТОПОД.ОПРАВЯМЕ СЕ САМО С АВТОМАТ С ВОДНО ОХЛАЖДАНЕ,ДА НЕ ПРЕГРЯВА.

Отговори
5 11
Реалист

Реалист

19.10.2021 | 08:35

Поне 20 години няма отправяне след управлението(грабежа)на тиквата и сие.

Отговори
8 18

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?