Следвайте ни

Валери Симеонов: Няма да допуснем служебен кабинет, реден от президент реваншист

viber icon

За оставки и за ремонт на кабинета може да се говори след вота на недоверие

Служебно правителство сега, означава да дадем цялата власт в ръцете на един човек, който показва политическа незрялост, дребнавост и егоцентризъм

- Обявихте след коалиционен съвет, че кабинетът ще изкара мандата си докрай. Как ще потушите напрежението?

- Кабинетът ще слезе от власт, или ще бъде сменен само по негово желание, с коалиционно решение или с разваляне на коалицията. Трудно мога да посоча други, които да свалят правителството. Недоволството по площадите на София и на някои други градове се изчерпва с няколко хиляди души. А коалицията е избрана благодарение на вота на избирателите, които са подали над милион и половина гласа. Само за Обединени патриоти са гласували около 350 000 души. За каква подмяна на властта, за каква смяна на управлението можем да говорим, когато конституционният ред за формиране на управление на държавата е чрез избори?! Не може да се съберат няколко хиляди и да сменят властта, защото на тях не им харесва. Ами дайте тогава да зачеркнем конституцията, да няма избори. Това е просто нелепо.  

 

- Предстои вот на недоверие? Ще го преодолеете ли, както предишните четири?

- Няма да има никакъв проблем с вота на недоверие. Имаме мнозинство, така че няма да стане и този път.

 

- Обявихте оставки на трима ключови министри. Ще се случат ли и ще потушат ли напрежението?

- Министър-председателят е поискал тези оставки. Доколкото знам, министрите са дали съгласие. Дали са депозирали писмени оставки, или не - не мога да кажа. Доколкото знам, към момента на заседанието на Политическия съвет нямаше депозирани оставки. Наложихме такава позиция, че за оставки и за кадрови състав на кабинета може да се говори само след вота на недоверие. Сега трябва да сме мобилизирани, да мотивираме и нашите депутати, така че вотът да бъде отхвърлен. След това има достатъчно време да мислим за оставки и промени.

 

- Не е ли по-добре да отидете сега на избори, които със сигурност ще спечелите, тъй като вашите конкуренти не са готови?

- Никой от нас не смята, че провеждането на избори сега е добър вариант. Защото това означава да се мине през служебно правителство, което да организира изборите. А служебното правителство ще бъде назначено от президента, който до момента показа изключителна политическа незрялост, дребнавост и егоцентризъм. Това означава да се даде властта на цялата държава в ръцете на едно лице. И от колективно управление да минем реално към диктатура на човек, за когото явно приоритетите на държавата са без значение или отстъпват пред личните амбиции, личната обида, личното желание за реванш. Това е безотговорно и няма да го направим.

 

- Не отидоха ли твърде далече отношенията ви на управляващи с президента?

- Този конфликт вреди на ситуацията в държавата, но и на имиджа на България и във външнополитически план.

Не съм виждал такова чудо - президент да призовава за сваляне на законно избраната власт! 

Не знам да има в някоя държава такова конфронтиране на президентската с изпълнителната власт. Звучи абсурдно, но е факт. За съжаление пораженията са не само върху вътрешната политика и доверието на хората, но страда и рейтингът на България в международен план.

 

- Защо колегите ви от опозицията с действията си, както твърдите, уронват рейтинга  на страната точно в момент, когато предстои Европейски съвет,  на който ще бъдат разпределяни средства за справяне от последиците от пандемията?

- Те не действат умишлено, за да уронят рейтинга на България. Единственото, което целят, е да се докопат до властта с всякакви средства, само не и с парламентарни и конституционни. Всичко, което виждаме в момента, е борба за власт, включително и действията на президента. Първичен, животински стремеж към властта без оглед на пораженията, които това ще има върху държавата, икономиката, върху цялото общество, върху външнополитическия ни рейтинг.

 

- Не е ли странно, че в България, която е давана като пример за финансова стабилност, се появи това недоволство? Доколко то е провокирано и режисирано?

- Чухме от записите на  Васил Божков, че  

част от хората, които са на протестите, са манипулирани,

организирани и ръководени отвън, извън България. Това беше доказано безспорно, няма никакви съмнения по отношение на достоверността и автентичността на записите, предоставени от прокуратурата. Това са една част от протестиращите. Друга част са хора с велосипеди, с кучета, които са като на вечерна разходка.

Не оспорвам, че има и хора, чиито убеждения са, че управлението  трябва да се смени. Имам обаче сериозни съмнения, че голяма част от хората, които маршируват по площадите, просто не гласуват.

Да, има много хора, които са недоволни от живота, за съжаление не са малко и хората, които търсят причината за несполуките в живота си в някой друг. Това вероятно е част от народопсихологията на българина - все някой друг му е виновен. Има и хора, които имат други политически убеждения.

Групата на протестиращите е доста шарена, не са хора, водени от обща кауза.

Целта на протестиращите е обща, но причините, мотивите, доколкото ги има, са различни.

Да не говорим, че всички тия митинги са абсолютно противозаконни, нямат никакво разрешение, нито имат организатори, нито назначени хора вътре, които да следят за реда.  А окупирането на улици, площади, което се подчинява на хрумвания или указания от Дубай, също е абсолютно незаконно.

Извинете, но моите лични свободи, свободите на всеки гражданин, не са по- маловажни от правото на тези, които протестират.

 

- Докога един човек с много пари от Дубай ще вдига напрежението у нас?

- Това ще продължава, докато органите на властта, разузнаването, ДАНС най-сетне не хванат по тези разговори или по други данни кои са лицата, организаторите на терен в София, в другите градове. Ако ги приберат и ги поразпитат, да видим дали тогава агресията на протестите няма да намалее значително. В случая пак държавните органи не са си свършили работата.

 

- Защо тази атака с призиви за оставка срещу главния прокурор?

-  Не мога да си го обясня. Това е фиксация на т. нар. градска десница, основно формирана в София. От самото начало тази градска десница беше против избирането на Иван Гешев. Не разбирам срещу какво протестират, при положение че за позицията главен прокурор имаше само един кандидат - Гешев. Той беше подкрепен и от колегията, утвърден от Висшия съдебен съвет.

Може би искат оставката на Гешев за това, че е изпратил да се извърши проверка в Президентството?

Да не би Президентството да е небесният дворец на господ бог?

Там също има хора, които извършват престъпления и нарушения. Как няма да им бъдат обискирани офисите? Къде другаде да се търсят доказателства?

Фиксациите на градската десница нямат нищо общо със здравия разум и елементарната логика.

 

- Ще отречете ли обаче, че казусът „Росенец” върна Христо Иванов в играта?

- Христо Иванов не прави нищо друго, освен да плагиатства действията на НФСБ и на телевизия СКАТ, която от 2014 г., от самото начало на строежа на въпросните сараи подава сигнали до всички инстанции, води упорита дълга борба. Най-сетне г-н Иванов е забелязал този епизод от борбата срещу ДПС и лично срещу Ахмед Доган  и е решил да извади дивиденти. Той има предимство, каквото ние нямахме - достъпа до всички медии.

Никой не ме подкрепи в битките срещу олигархията, включително и срещу най-шумните заведения, собственост на знакови фигури от подземния свят. Къде бяха тези големи борци срещу олигархията тогава?

 

- Отворихте кутията на Пандора, продължавате ли битката с хазарта?

- Току-що излизам от комисия по хазарта, където 90 процента от предложенията ми са приети.

Повишаваме прага на лиценза,

стойността на лиценза, годишната такса за лиценз. Поставяме допълнителни изисквания, които затрудняват възможността за съществуване на много игрални зали и казина. Това ще доведе до доста сериозно ограничение в страната. Вкарваме допълнителни изисквания за наличен капитал, за инвестиции, забраняваме еднолични търговци да имат игрални зали. И редица други ограничения, които ще доведат до силно ограничаване на хазарта. Не толкова, колкото в първия вариант на моя законопроект, но знаете, че не се отказвам лесно. След няколко месеца може да успеем да постигнем и това, което сме си поставили за цел - изхвърляне на всички казина и игрални зали по периферията на страната, близо до границите, и в петзвездните хотели. Не се боя от човека от Дубай, битката продължава.

Нека ви кажа нещо важно - бяха закрити редица казина и игрални зали, които бяха смесена собственост на Васил Божков. Включително и в Пловдив.

 

Валери Симеонов Симеонов е заместник председател на НС.

Съпредседател на коалиция Обединени патриоти. Вицепремиер по икономическата и демографската политика в третото правителство на Бойко Борисов. Съучредител на „Национален фронт за спасение на България“. Мажоритарен собственик на телевизия СКАТ.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

хили се хили се, гад долна ще ревете скоро всички

хили се хили се, гад долна ще ревете скоро всички

17.07.2020 | 18:02

Няма да допуснем гнусните ченгета гербаводепесарскохотелиерски, да яхнат протеста и нормалните хора отново!!!

Отговори
7 0
Никакъв служебен кабинет

Никакъв служебен кабинет

17.07.2020 | 13:39

Никакъв служебен кабинет, съставен от престъпникът Радев. Намерил му лесното, ще прави протести да свали правителството за да може той тарикатът да реди кабинет. Къде дават така? Насраал се да си превишава правата и да върши престъпления и хоп, айде главният прокурор му виновен! Гн прЕцедент, по този начин сте се запътил към затвора за измяна, и много ще се радвам да го постигнете!

Отговори
11 8
ахахахаха пътници свидни

ахахахаха пътници свидни

19.07.2020 | 11:11

кой те пита тебе е, каскет непоръбен,,,служебен кабинет е НЕИЗБЕЖЕН!!!

Отговори
2 1
гого

гого

17.07.2020 | 09:57

Е, тия няма да си идат с добро. Шансовете им да бъдат избрани в следващия парламент рязко спадат. Колкото повече стоят , повече озлобяват хората. Ако имат малко акъл ще си отидат сега. На инат не се работи - освен омерзение и отврат , друго няма да постигнат. Няма ли психолози сред тия самозабравили се индивиди?

Отговори
10 11
Пламен

Пламен

17.07.2020 | 09:42

Естествено, че няма да си идете с добро. Нали като си отидете и ще се види, колко много сте крали.

Отговори
10 11
Колко са крали

Колко са крали

17.07.2020 | 13:34

Колкото каже Радев

Отговори
5 5
Мутри вън

Мутри вън

17.07.2020 | 09:42

Страх ги е защото при служебен кабинет няма кой да им позволи да си наредят нещата така както те си искат и да си фалшифицират изборите. Точно заради това не искат служебен кабинет. Само президента не е тяхен а СЛУЧАЕН демек на НАРОДА и знаят че фалшифицирантето на изборите няма да им се получи през служебен кабинет.

Отговори
14 11
ехооо

ехооо

17.07.2020 | 12:44

Е нали имаше служебен кабинет от фигуранта и какво .Накрая пак им набиха канчето на комунистите.Сега пак ще стане така ама нали сте прости ще трябва да ви го покажат пак

Отговори
8 9
плевен

плевен

17.07.2020 | 09:13

е манго заминавай си както са те избрали хората бе мазен

Отговори
8 8
ехеее

ехеее

17.07.2020 | 08:32

Това сега новите опорки ли са.-Мутро мутро мутро-Толкова сте прости че няма на къде.

Отговори
9 12
iba4a

iba4a

17.07.2020 | 08:12

mytrata simeonovmoge samo babi da bie nekadarnik

Отговори
10 7
МУТРИ, ВЪН!

МУТРИ, ВЪН!

17.07.2020 | 07:33

Ходи да биеш бабички на границата, мутро!

Отговори
16 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?