Следвайте ни

Валери Жаблянов: БСП може да изчезне, ако не си върне статута на основна лява партия

viber icon

- Каква е оценката Ви за сложната ситуация в България?

- Притеснява ни вълната от нов популизъм, антиконституционните предложения и настроения в различни обществено-политически кръгове. Обезпокояващо е и потъпкването на върховенството на закона и конституцията, което е път към авторитарни практики и режими. Българското общество няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната хегемония на ГЕРБ в управлението на държавата автоматично ще доведе до възстановяване на демократични начала, които бяха елиминирани по време на тоя десетгодишен мандат. 

В тази обстановка могат да се появят политически сили и фактори, които са открити носители на авторитарни тенденции.

Имаме опасения, че ако и следващият парламент не състави редовен кабинет, кризата, в която сме, ще се задълбочи. И последиците ще са рязък спад на социално-икономическото равнище, хаос и предпоставки за екстремни политически проекти.

- Г-н Жаблянов, защо обявихте точно сега ново идейно-политическо обединение в БСП?

- Да поставим началото на инициативата за създаване на движение вътре в БСП, ни подтикна първо изключително лошото състояние на партията, от загубата на 500 000 гласа на тези избори в сравнение с 2017 г. Третото място на  изборите на 4 април не може  да бъде определено по друг начин, освен като катастрофа. Безпокои ни превръщането на БСП в партия от парламентарния миманс, която не  може да бъде разграничена от статуквото.  Колкото пасиви понесе ГЕРБ в резултат на управлението си,

толкова пасиви понесе и БСП в резултат на опозицията си.

Независимо от устните радикални уверения на г-жа Нинова, българските избиратели не възприеха БСП като автентична, а по-скоро като театрална опозиция в парламента.

Популизмът на Нинова компрометира поредица от смислени леви стъпки и действия 

- И затова новата платформа иска пълна промяна. Как ще я постигнете?

- Искаме съвсем прости неща. Решение на конгреса е да се изработи нова програма на БСП. Въпреки че председателката от време на време повтаря, че сме програмна партия, се оказва, че г-жа Нинова не е добре запозната с действащата програма на партията.

Ние предлагаме нова програма на БСП, начало на програмна дискусия в партията.

Този процес на изработване на нови програми в левицата не е изолиран за България. Предполагам, че той ще обхване и европейската левица в голямата ѝ част - и тази, свързана с ПЕС, и партиите извън нея.

Има качествена промяна в състоянието на капитализма в Европа и в света, качествена промяна в защитата на човешките и гражданските права, особено след екстремните примери на ограничения заради ковид пандемията. Има качествена промяна в политическото поведение на световната финансова олигархия, което доведе до

ограничение в много голяма степен на демократичните права на гражданите

дори в развитите демокрации.

Така че левицата - и в български, и в европейски мащаб, е изправена пред огромно предизвикателство: да защити традиционните трудови права, да гарантира трудовите права на работещите в условията на дистанционна работа, т.нар. хоум офиси, където едва ли някой може да измери дължината на работния ден, съответствието между положения труд и полученото за него възнаграждение. 

Очевидно е необходима адаптация на законовите разпоредби, на Кодекса на труда, на системите за осигуряване. На динамиката на тези промени БСП не само не може да отговори, но дори не е започнала дискусия по тези въпроси. На общественото внимание бяха предложени два вече неадекватни документа -единият е Визия за България, която с някои архаични постановки остаря още преди да бъде публикувана. 

Достатъчно примери от практиката на БСП в 45-ия парламент показват, че няма идея как да бъде променен курсът в БСП. Това се дължи на едноличното управление на Нинова, разбира се.  

На първо място е опорочаването на една наистина прекрасна, необходима на България идея в духа на социалната справедливост - преизчисляването на пенсиите.

Нинова внесе проект за такъв закон в последния ден на 45-ия парламент,  което даде възможност на десницата в парламента да обругае и опорочи една законодателна стъпка, важна за прекратяване на волунтаризма в пенсионната система, на раздаването на пари на калпак.

За съжаление, и служебното правителство се включи в тази практика.

Този популизъм на Нинова в много голяма степен компрометира поредица от смислени леви стъпки и действия, които иначе могат да бъдат реализирани. Но всички тези идеи се грабват и изстрелват като голям пиар кьорфишек вече пет години.

БСП не може да бъде носител на такъв популизъм, на такъв тип политическо поведение. БСП се нуждае от нова програма, от нови организационни форми.

Няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната хегемония на ГЕРБ няма да доведе до авторитаризъм 

- Как ще коментирате новия състав на предизборния щаб на БСП? 

- Не е ясно защо на последния пленум на Националния съвет Кристиян Вигенин смени Георги Свиленски като председател на предизборния щаб. Свиленски трябваше да си подаде оставката още вечерта след изборите на 4 април заради погрома. Поне той да си беше подал оставката!

Не е ясно на какъв принцип се избира новото ръководство на предизборния щаб. Може би защото БСП е първа в област Ямбол на последните избори.

 Но БСП има райони с традиционно добри резултати, сред които е и Ямбол. Така че трудно там може да се разграничи личният принос за резултата на водача на листата Вигенин и доброто функциониране на местните структури на партията.

- Нямате ли опасения, че обявяването на нова платформа два месеца преди изборите може да руинира  БСП?

- Надявам се нашите тези, изложени в два документа, да помогнат на предизборния щаб и на Националния съвет на партията, които очевидно не могат да отидат на нови избори със сегашната платформа.

 Най-добросъвестно и другарски им предлагаме да вземат идеи от нашата разработка и да представят партията по-добре на тези избори, дори да победят.

Ако не могат, да бъдат така добри да си подадат вкупом оставката на следващия ден

- председателката, Изпълнителното бюро и Националният съвет.

Трябваше да направят това още на 5 април. Надявам се при загуба този път

г-жа Нинова да си събере папките от бюрото и да напусне четвъртия етаж на "Позитано", за да не измъчва повече левите избиратели в България.

- Вярвате ли, че тази председателка ще го направи дори при загуба на изборите на 11 юли?

- Това вече не е политика, а диагноза. Ако след катастрофата от 4 април се задълбочи тенденцията на катастрофален спад вляво, специално на електоралния потенциал на БСП,  и от това няма последствия в ръководството на партията, това означава, че БСП ще бъде поведена по стъпките на редица леви партии в Източна Европа, които изчезнаха. Това е нашата тревога! Това е големият сигнал, който искаме да изпратим до всички социалисти в България -първо за задължителна подкрепа на левицата на изборите.  

- Ако БСП последва съветите на новата платформа, ще ѝ даде ли това шанс да не е трета сила на изборите на 11 юли?

- Предлагаме смяна на стратегията на партията, на публичното ѝ поведение.  Но си даваме сметка, че трудно се обръща избирателната тенденция, вътрешнопартийната нагласа за по-малко от два месеца до изборите. Нямаме илюзии в това отношение. Но имаме стратегическа цел - създаване на нова платформа и нова програма на партията, както и връщане на БСП в позицията на основната партия вляво, която защитава традиционните леви ценности и намира ефикасни леви решения в новата икономическа и политическа ситуация в света. 

- Имате ли притеснения за конкуренция на други леви проекти, като този около бившия премиер Жан Виденов например?

- Подобни опасения не може да има. Това, че г-н Виденов и негови съмишленици заявиха желание за активно политическо участие, е още една илюстрация на кризата, която предизвика БСП в лявото пространство. На 4 април огромна част от българските избиратели с ляво политическо мислене се оказаха непредставени заради слабостта на БСП и заради десния курс на Нинова.

Проектът на Жан Виденов е още едно доказателство за кризата в БСП

- А нямате ли опасения, че кръгове в самата БСП  ще Ви упрекнат в предателство?  

- Това вече е направено многократно - по отношение на мен, а и на други мои другари и колеги. И това е една от причините да стигнем до резултата на 4 април - че започна обявяване на предатели, разчистване на сметки, гонене на хора вътре в БСП. Не може партия с такъв вътрешнопартиен живот да претендира за възстановяване на демокрацията.

 

Валери  Жаблянов е политик от БСП. Доктор по политология, завършил  СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира по програмата „Фулбрайт“ в САЩ. Бил е член  на Националния съвет на БСП.  Депутат в 42-рото Народно събрание и 44-тото Народно събрание, на което е и заместник-председател. Основател и член на инициативния комитет на новото идейно-политическо обединение в БСП Платформа „Социализъм 21. век”. 

 

-  Каква е оценката Ви за сложната ситуация в България?

- Притеснява ни вълната от нов популизъм, антиконституционните предложения и настроения в различни обществено-политически кръгове. Обезпокояващо е и потъпкването на върховенството на закона и конституцията,  което е път към авторитарни практики и режими. Българското общество няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната хегемония на ГЕРБ в управлението на държавата автоматично ще   доведе до възстановяване на демократични начала, които бяха елиминирани по време на тоя десетгодишен мандат.

В тази обстановка могат да се появят политически сили и фактори, които са открити носители на авторитарни тенденции.

Имаме опасения, че ако и следващият парламент не състави редовен кабинет, кризата, в която сме, ще се задълбочи. И последиците от подобно развитие са съвсем предвидими - рязък спад на сегашното и без това ниско социално-икономическо равнище,  създаване на хаос и предпоставки за екстремни политически проекти, на нов популизъм.

-  Каква е оценката Ви за сложната ситуация в България?

- Притеснява ни вълната от нов популизъм, антиконституционните предложения и настроения в различни обществено-политически кръгове. Обезпокояващо е и потъпкването на върховенството на закона и конституцията,  което е път към авторитарни практики и режими. Българското общество няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната хегемония на ГЕРБ в управлението на държавата автоматично ще   доведе до възстановяване на демократични начала, които бяха елиминирани по време на тоя десетгодишен мандат.

В тази обстановка могат да се появят политически сили и фактори, които са открити носители на авторитарни тенденции.

Имаме опасения, че ако и следващият парламент не състави редовен кабинет, кризата, в която сме, ще се задълбочи. И последиците от подобно развитие са съвсем предвидими - рязък спад на сегашното и без това ниско социално-икономическо равнище,  създаване на хаос и предпоставки за екстремни политически проекти, на нов популизъм.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

НОВ

НОВ

21.05.2021 | 15:46

Стокилограмов воденичен камък увисна на врата на столетницата, Татяна Дончева. Ай четито.

Отговори
2 4
Михаил

Михаил

21.05.2021 | 15:39

БСП е спукан презерватив

Отговори
4 3
Митков

Митков

21.05.2021 | 14:23

ДПС и БСП са единствените партии, които останаха на терена след 10 ноември. БСП ще я има и когато никой няма да си спомня на Герб, както никой вече не си спомня за НДСВ, Бакеров, Яне Янев и ИТН.

Отговори
4 5
Промяна

Промяна

21.05.2021 | 12:59

По важни са хората в партията. Надявам се да се намерят политици, които да разглобят до сегашния модел на корупция и ограбване, начело от Герб.

Отговори
5 3
Горан

Горан

21.05.2021 | 14:54

Аз ще ви давам по един пример на свършено и направено от ГЕРБ а вие ми давайте пример за откраднато. Да започнем с БВП, удвоен. Преди три години масово се работеше за по 750 лева в Пловдив, сега никой не иска да чуе за под 1000 лева а средната заплата е около 1500. Магистрали, Тракия завършена, дори отремонтиран участъка който Станишев направи, Марица завършена, Хемус върви на пълни обороти с осигурено финансиране, щеше вече да е на финална права ако предишното служебно правителство не беше опорочило обществените поръчки и не се наложи да бъдат провеждани наново. Да продължава ли? Рекордно събиране на данъци от НАП и рекордно ниска контрабанда, сега ще го видим оная дубайска надувка какви ще ги надроби. Олигарсите ограбили труда на българите са по арестите.

Отговори
3 5
Николов

Николов

21.05.2021 | 11:25

Най-добре е за страната ни да изчезнете завинаги!Сибир ви очаква с разтворени обятия!

Отговори
8 7
ГЪДЮ

ГЪДЮ

21.05.2021 | 10:33

КАТО ЧЕТА ЗАГЛАВИЕТО ПО ПОВОД ИЗЧЕЗВАНЕТО СИ МИСЛЯ: ДЕ ТОЯ КЪСМЕТ,ДЕ!!!

Отговори
12 5
да ама не

да ама не

21.05.2021 | 09:31

БСП е партия на червените барони и техните наследници. И никога ням да стане лява защото се бори за капитализъм с ръководната роля на Партията.

Отговори
17 5
Лустрация

Лустрация

21.05.2021 | 13:01

А Герб какви са, бели барони на зелени точки?!

Отговори
5 3
да ама не

да ама не

21.05.2021 | 09:29

БСП е партия на червените барони и техните отрочета.никога няма да бъде лява защото се бори за капитализъм под ръководната роля на партията .Каквто имаха е преди държавен капитализъм като партия и държава беше едно и също.

Отговори
15 7
БСП

БСП

21.05.2021 | 09:20

В тази партия винаги е имало хора, които се мислят за новите "месии". Като започнем от Александър Томов, Николай Камов, Румен Петков, Татяна Дончева, Красимир Янков, Мая Манолова и продължим с още десетки "разиденители" това е най характерната черта. Винаги правителствата на БСП са бламирани от своите - Жан Виденов беше свален от хората на Луканов, Сергей Станишев беше свален с помощта на Първанов, а сега срещу Корнелия Нинова работи цяла кохорта от нейни "съпартийци". Проблема е, че много хора разчитат на партията за "социален асансьор", защото за друго не стават. Типичен пример са "наследниците" на хора от партийната аристокрация, които считат че депутатските места им се полагат по наследство. Така няма никога обикновените хора да повярват, че в БСП има идеи и лява политика.

Отговори
18 3
Дано дс изчезне

Дано дс изчезне

21.05.2021 | 09:20

Бсп герб дпс и там есички дето от 30 години не мърдат да изчезват

Отговори
10 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?