В. Дърева: Консервативен социализъм е "дървено желязо"

Избор на лидер от цялата партия е път към диктатура. Битката не е за нечия глава, а за идеи

Велислава Дърева е публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от създателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, вечен дисидент. Родена в Пловдив. Завършва журналистика в Софийския университет. Преди 10 ноември са забранени 2 нейни книги, 2 сценария. След 1989 г. работи във в. „Дума“, откъдето неколкократно е уволнявана. Автор на над 2000 публикации. 

- Какво ще се случи на конгреса на 16 юни?

- Не мога да прогнозирам. Що се отнася до дневния ред, Националният съвет е предложил да бъде внесено, заедно с другите документи, предложението на 25 души за промяна в Устава. Предстои да видим дали то ще влезе в дневния ред на конгреса, не се знае как ще гласуват делегатите.  Ще бъде предложена като част от дневния ред и препоръката на  НС да отпадне задействане на процедура за пряк избор. От приемането на тези предложения зависи какво ще стане оттук нататък. Битката не е за нечия глава, а за идеи и за политики. Не става въпрос за това да бъде отрязана главата на Нинова! Става дума, че Корнелия Нинова тръгна да подменя идейната историческа  същност на БСП.  

Голяма грешка е лансираната от нея идея за консервативен социализъм и ляв консерватизъм. Що е то консервативен социализъм? Дървено желязо. 

Не може да подменяш идейната същност на 130-годишна партия заради нечии подшушвания. Това за левия консерватизъм и консервативния социализъм го измисли Росен Карадимов, най-вероятно за да извади БСП от нейните обувки, да я вкара в ниша, която не е нейната.          

Проблем е и самият устав на БСП, приет през 2016 г., който предизвика цялата ситуация, в която партията се намира. Най-големият абсурд на този устав е, че

конгресът на БСП има право да разпусне партията, но няма право да избере председател.

- Не е ли р​иск да се мисли за смяна на лидера в навечерието на толкова важни избори като местните?

- В никакъв случай не е време за преки избори на лидер. Така вместо консолидирана БСП ще се яви на местните избори разплискана и разбичкана. Защо въобще трябва да бъде предизвиквано всичко това? Уставът дава  възможност  НС да избере човек, който да изпълнява длъжността председател на БСП. Не е задължително дори той да е един от сегашните зам.-председатели, може дори да не е член на Изпълнителното бюро. И избраният  да довърши този мандат на лидера  до редовен конгрес, когато ще има  пълен цикъл от отчет и избор. Т.е. има  възможност да  бъде спестена следващата голяма неприятност на БСП, защото, ако тя отиде разбита на  местни  избори, не искам дори да мисля какво може да се случи.

- Защо БСП през май за втори път загуби смятани за спечелени избори?

- Доста са допуснатите грешки. Първата голяма грешка е напускането на Народното събрание. В продължение на 3 месеца парламентарната група на БСП пребиваваше под извънпарламентарната крива круша. В отсъствието на БСП парламентът прие 37 закона, от тях осем ратификации, една от които е за влизането на Северна Македония в НАТО. Сред уж незначителните закони, приети без БСП, са Законът за личните данни, Изборният кодекс, законите за устройство на територията, за водите, за концесиите, за търговската тайна, за еврофондовете, за съдебната власт, за вероизповеданията, за банковата несъстоятелност, за местните данъци и такси, за мерките срещу пране на пари. Освен това парламентарният контрол е денят на опозицията, а БСП пропусна 12 петъка и остави управляващите безконтролни. Т.е. в първите дни след напускането на парламента имаше ефект, после стана дефект. В крайна сметка БСП се самоизключи от парламентарния живот, от законодателната дейност, от парламентарния контрол. Демонстрира, че може и без парламентарна опозиция. А защо не и без парламент?!

Под давлението на Нинова БСП загърби конституцията,

делегитимира се като парламентарна партия. 

Втората грешка е, че БСП реши да пренесе успеха и модела на президентските избори върху европейските с цел предизвикването на предсрочни парламентарни. Обаче революционната ситуация и протестната вълна, които трябваше да отнесат ГЕРБ като летен порой, си останаха  във фантазиите на БСП.

Третата грешка, отразяваща тежка политическа неграмотност, е войната срещу президента на ПЕС Станишев, което  дискредитира социалистическото семейство, към което БСП принадлежи. Никога в последните 30 години в БСП не е имало такава истерична, интригантска, недостойна кампания срещу един човек.  Непрекъснато се прокарват фалшиви разделителни линии. Беше демонстрирано пълно пренебрежение към волята на социалистите, още при номинацията за евролистите. Нинова изхвърли Станишев, който имаше 235 номинации, и на 4-то място грейна Иво Христов с 2 номинации!

Методично беше демонизиран Националният съвет на БСП. Тази линия на дискредитация на НС се поддържа от фигури, персони и медии, които нямат нищо общо с БСП, поне официално, като Епицентър на г-жа В., която е и изпълнителен директор на Института за стратегии и анализи. Според този институт НС на БСП е непредставителен орган и раздялата между него и лидера Нинова предстои.

Питам тогава ​- кой ръководи БСП, кой определя политиката на партията, кой и къде взима решенията?  На „Позитано” 20 или някъде другаде?    

- Защо Сергей Станишев е така низвергнат? Защо не лидерът на ПЕС, а младият Петър Витанов е водач на делегацията на БСП  в ЕП?

- Никой не може да ви отговори. Това е поредното решение, признак на политическа неграмотност. Вместо Станишев, единственият професионален политик в делегацията на БСП за Европарламента, който познава механизмите на европейската политика, за водач на делегацията ни в ЕП е  избран Петър Витанов - способен млад човек, който обаче просто не познава тези механизми.

- Има ли  коз, който да даде шанс на БСП за победа на местните избори в Пловдив?

- Ув​и, не виждам. Както добре знаем, цялата общинска администрация е в ръцете на ГЕРБ, който контролира цялата местна власт. Разбира се, на европейските избори БСП направи сериозни пробиви - загуби изборите, но прибави един депутат, спечели с 50 000 гласа повече и се приближи до най-добрия си резултат от европейски избори от 2009 г. 

Т.е. има го този шанс, големият проблем е той да не бъде пропилян с т.нар. пряк избор на председател и вътрешнопартийните битки.

- Ще избегне ли БСП превръщането си във вождистка партия?

- Трябва да бъде избегнато, защото една вождистка БСП няма нищо общо с  нейната история, характер, същност. Нужно е възстановяване на колективното начало на ръководството на БСП. В партията никога не  е бил приеман вождизъм, еднолични действия. БСП не е ГЕРБ, политиката на БСП не може да бъде копиране на политиката на ГЕРБ. България има един Бойко Борисов, втори не ни трябва.

Председателят на БСП да бъде избиран от цялата партия звучи много демократично, но е път към диктатурата. Това означава председателят на партията да бъде поставен над цялата партия, безконтролен, независим от нея. Тогава няма да има нужда нито от конгреси, нито от Национален съвет. 

- Ако БСП загуби изборите, какъв е ходът за г-жа Нинова?

- Ако г-жа Нинова продължи да бъде председател на БСП и бъдат загубени местните избори наесен, не знам какви драми ще се разиграват. Впрочем г-жа Нинова има навика да прехвърля  своите вини и отговорности върху други  хора. Например тя подаде  оставка, но даде заявка да продължи да контролира партията. Подаде оставка, за да остане. И първата <210> мисъл беше да прехвърли цялата отговорност върху местните структури. 

БСП трябва да прояви здрав разум, да избере и.д. председател до редовен конгрес  и да спре тази непрекъсната война, с фалшивите разделителни линии, които отслабват партията.

- Има ли консолидираща фигура за БСП?

- Със сигурност има, но не бих назовала име. Което и име да назова, човекът ще бъде оплют. Такава нетърпимост никога не е имало в БСП. Познавам историята и съм сценарист на  единствения, и то документален филм за Трайчо Костов. Тогава, преди 70 години, истерията завършва с едно бесило. Сега за щастие още не са тръгнали да бесят за инакомислие. Днес се стига до излишни, инспирирани  колизии, поради амбиция или липса на култура, интриги, които са само във вреда на БСП. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Лили

Лили

17.06.2019 | 07:56

Дърева, защо не коментираш изборните загуби на приятелчето си Станишев и наглостта му да отказва да подава оставка?

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

16.06.2019 | 23:43

А преди това, ти, Велиславо Дървена, преосмисли глупостите си за атентата от 16.април 1925г.

Отговори
0 0
§§§

§§§

12.06.2019 | 13:29

тва квазимодо няма ли да ни освободи от присъствието си,,най- после

Отговори
1 3

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?