Следвайте ни

Управителят проф. Петър Петров: За пръв път МБАЛ „Св. Мина" е на печалба. Това ли е проблемът?

viber icon

Автор Живка Гецова

Докато ние горяхме в огъня на пандемията, боледувахме и заразявахме близките си, някои се покриха в чужбина. Сега се върнаха да мътят водата в болницата   

Общинските лечебни заведения вече са конкурентни на модерните частни клиники

Не смятам да се поддавам на натиска и оклеветяващата кампания, която се води  срещу мен 

 

- Проф. Петров, като управител на едно от лечебните заведения в града, което пое значителна част от натиска по време на пика на заболеваемост от ковид, каква е Вашата прогноза за развитието на пандемията в предстоящите летни месеци?

- Моето лично мнение е, че пандемията ще продължи поне още една година, но всяка следваща вълна ще бъде с по-нисък пик от предходната. За да се справим, първостепенна роля има ваксинацията. Увеличеният брой на ваксинираните създава естествен щит пред разпространението на пандемията. Разбира се, прогнозите не трябва да бъдат абсолютизирани, тъй като все още не знаем всичко за вируса. Ако той мутира във форма, неподвластна на ваксините, пандемията може пак да придобие непредвидими размери. Не искам обаче да плаша хората и според мен до такъв апокалиптичен сценарий няма да се стигне.

- Какво е най-важното, което хората, прекарали ковид, трябва да правят, за да се възстановят напълно?

- По принцип приемаме хората, преболедували ковид, при които няма усложнения, за абсолютно здрави. Но все пак, както вече казах, все още много неща за вируса не са ни известни и едно от тях е дали има късни усложнения. При всички положения е добре всеки боледувал от ковид да обръща специално внимание на здравето на сърдечносъдовата си система, състоящо се от редовни профилактични прегледи и водене на правилен начин на живот. 

- Как се развива МБАЛ „Св. Мина“ след краха на идеята за превръщането й в специализирана ковид болница?

- Към настоящия момент състоянието на болницата е стабилно.

Всички просрочени задължения са изплатени

Големият двумилионен дълг, благодарение на вещото решение на Община Пловдив, е трансформиран в капитал и болницата е спасена от фалит. Имаме натрупан малък финансов резерв, с който да покриваме неотложни и непредвидени разходи, както и да мислим за инвестиции в апаратура, която би имала своята възвръщаемост.

- В какво състояние заварихте болницата, когато постъпихте първоначално като временно изпълняващ длъжността управител през март 2020 г.?

- Заварих болницата на крачка от фалит, разликата между дългове и капитал беше само 45 000 лв., т.е., ако загубата минеше 45 000 лв., трябваше да обявя болницата във фалит. Лечебното заведение бе с празни банкови сметки, празна каса и 2 270 000 заеми, които не бяха обслужвани от години. Имаше и 200 000 лв. просрочени задължения, т.е. всеки един от кредиторите бе в правото си във всеки един момент да сложи запори върху банковите сметки на дружеството и да парализира работата ни. Това далеч не бяха всичките ми проблеми. Най-големият бе ковид пандемията и последвалите нареждания на РЗИ да създадем ковид отделение, нарастващият страх сред служителите, довел до едновременното депозиране на над 60 оставки. Допълнително страхът от ковид бе довел и до огромен срив в пациентопотока към болницата. Обезпечаването със средства и апаратура за работа с ковид пациенти бе друг проблем, пред който се изправихме. Третият голям проблем бяха ниските лимити към РЗОК, които имаше здравното заведение и които ни ограничаваха в много малък обем на работа, т.е. средствата, които имахме право да заработим по Здравна каса, бяха равни само на размера  на заплати и осигуровки, коeто на практика ни обрича на генериране на загуби. Неслучайно в онзи момент

нямаше нито един кандидат да поеме горещия стол на управител на болницата.

- Какви действия предприехте, за да реанимирате лечебното заведение?

- Действията, които предприех, за мое щастие не сам, а в синхрон и с подкрепата на директора на Дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов, както и с ръководството на Община Пловдив, кмета Здравко Димитров, ресорния зам.-кмет Атести Тимчев и останалите от екипа, бяха за спешно трансформиране на двумилионния дълг към Общината и превръщането му в капитал. Така задълженията на здравното заведение намаляха с 2 000 000 лв., а капиталът й бе увеличен със същата стойност. Това на практика ни спаси от фалит. Другият голям дълг от 270 000 лв., заради който бяхме за кратко със запорирани сметки, бе рефинансиран от Община Пловдив, а същевременно бе предоговорена и отстъпка от 30000 лв. Така останахме само с един безлихвен кредит от 240 000 лв. към Община Пловдив. Спешно привлякохме и нови специалисти, което ще продължаваме да правим и занапред. По този начин работата на болницата малко по малко взе да тръгва нагоре. Привлякохме и консултанти, като проф. Чирков, което само по себе си доведе до повишаване на пациентопотока към болницата. Привлякохме и дарители, благодарение на които болницата бе добре оборудвана с апаратура и защитни средства, и най-важното - само с дарения бе изградена изцяло нова кислородна инсталация.

Като изключим първия месец на управлението ми - април 2020, през всички останали заработката на болницата надхвърляше същите периоди за предходната година с между 20 и 120 процента. Бяха ни платени и надлимитно изработените средства, за което бих искал горещо да благодаря на ръководството на НЗОК и РЗОК, на ръководството на Община Пловдив, на ръководството на Дирекция "Здравеопазване", както и на управителя на МБАЛ "Св. Пантелеймон".

В болницата бе изградена и реферирана една от най-модерните PCR лаборатории в страната,

което се оказа и едно от най-добре работещите звена в болницата.

Резултатът от съвместната ни работа е 317 000 лв. печалба от дружеството, което повече от 10 години е било на загуба от порядъка между 500 000 и 1 000 000 лв. годишно.

- Как се справя болницата с тежките финансови и кадрови проблеми? Ще бъдат ли отпуснати средства за неотложни ремонти в МБАЛ „Св. Мина“, както предлага кметът?

- Засега болницата стои стабилно. Откакто съм управител, трудовите възнаграждения винаги са били изплащани в срок и в пълен размер. Няма просрочени задължения, няма искове от недоволни контрагенти и запори, имаме известен финансов резерв, с който можем да покрием текущи ремонти, както и да обезпечим работните заплати и осигуровки в слаби месеци като януари 2021, когато приходите ни бяха по-малко от разходите. Разбира се, ако средствата, които кметът предлага, бъдат отпуснати, можем да превърнем МБАЛ "Св. Мина" в здравно заведение, разполагащо с условия като в модерните частни клиники.

- Следим ситуацията около напрежението в екипа на болницата. Какъв е Вашият коментар относно подписката, с която служители искат оставката Ви?

- Напрежението е породено от хора, които отстранявам поради лоши резултати и нежелание да работят. Докато ние горяхме от тежките икономически проблеми на болницата и в огъня на ковид пандемията, боледувахме от ковид и заразихме и семействата си, и въпреки това продължавахме да работим, тези хора комфортно се бяха покрили в болнични и отпуски. Чакаха огънят да мине, някои дори извън страната. После се върнаха и започнаха да създават раздори и да бойкотират работата ми.

Напрежението е породено от единственото неработещо добре в момента отделение в болницата, а именно хирургичното. То заработва по-малко средства, отколкото харчи, и по този начин води до влошаване на общите финансови резултати. Отделение, заради което болницата бе глобена от РЗОК с над 35 000 лв. Отделение, заради чиито груби нарушения вече има влязла в сила санкция от 2000 лв. на Медицински надзор на базата, на която се очаква решение на съда по дело от пациент, който съди болницата за 50 000 лв.

Относно самата подписка лично говорих с голяма част от хората и доста от тях ми казаха, че не са били информирани под какво точно се подписват. Доказателство за това е фактът, че по-голямата част от подписите са на отделни листове, несвързани по никакъв начин с искането за оставка и с отделна информация.

Доколкото знам, от Общината са решили да направят анкетна комисия и да разговарят с всеки от подписалите се, за да чуят техните искания. Аз лично не смятам да се поддавам на натиска и оклеветяващата кампания, която видимо се води  срещу мен чрез определена медия. На някои хора обаче явно не им харесва, че болницата отлепи от дъното и се развива добре в последните месеци, но това няма да ме прекърши. 

Продължавам да работа усърдно в името на болницата и пациентите и ще го правя, докато имам подкрепата на общинската администрация и екипа в МБАЛ "Св. Мина". 

 

Проф. Петър Петров завършва медицина в МУ - Пловдив през 2003 г.

През 2008 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. През 2008 г. защитава докторска дисертация и придобива научна степен "доктор по медицина". От 2009 г. е избран за председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Бил е началник на гинекологично отделение в МБАЛ "Ескулап" - Пазарджик, и консултант към "Уни Хоспитал" - Панагюрище.

През  февруари 2020 година е назначен като временно изпълняващ длъжността управител на  МБАЛ "Свети Мина", а през септември печели с отлична оценка конкурса.

Проф. Петров има над 120 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Ех, писанчо

Ех, писанчо

18.05.2021 | 15:49

Мерцедесчето - отпред, 21-годишната лИбовница се вее напред-назад, пачки-мачки... кога да го подхване прокуратурата - все ще е късно!

Отговори
5 11
surg

surg

18.05.2021 | 11:49

това си просто още една калинка......войнстваща посредственост

Отговори
5 3
Академик

Академик

18.05.2021 | 11:10

Този хубавец е произведен професор по здравен мениджмънт във ВУАРР, бивш Земеделски колеж. По Закона за научните степени и звания извън ВУАРР той е обикновен лекар по акушерство и гинекология. Професор е само в състава на ВУАРР. Аман от гербаджийски професори-калинки, доказани некадърници.

Отговори
13 3
12456

12456

18.05.2021 | 10:33

Тази болница е върха на мизерията! И да морга не става,камо ли да се лекуват хора! Крайно време е да бъде ликвидирана.

Отговори
12 4
Как

Как

18.05.2021 | 10:41

Не ставала за морга! Ами там е моргата.

Отговори
9 2
Батко

Батко

18.05.2021 | 09:19

Болницата може да е на печалба, ама условията не са нормални вътре. Има и други болници на печалба в Пловдив, ама тая прилича на клоака отвътре, не на болница, така че да спре да ми се плюнчи пред медиите тоя хубавец ми да направи нещо по въпроса.

Отговори
19 2
Филиконов

Филиконов

18.05.2021 | 08:56

Не става ясно кога и къде господинът става първо доцент,а после и професор.

Отговори
21 2
Абе

Абе

18.05.2021 | 10:38

И аз това се чудя. Как се става професор в България. Може да е виц но е поучително за оня проф. по електротехника дето като чел за правилото на тирбушона мислел че тирбушон е име на велик учен. За професорите като доктор Петров не знам подобен виц.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?