Следвайте ни

Управителят на „Пълмед“: Спасихме тежко болен от COVID-19 

Вземаме проба за изследване и на работното място. Необходими са ни повече респиратори, правим всичко, за да опазим медиците си

viber icon

- Д-р Димитров, „Пълмед“ е едно от лечебните заведения в Пловдив и страната, което вече има организация за специално обособено отделение за лечение на пациенти с COVID-19. Разкажете ни за работата на екипите Ви?

- Още на 28 март в УМБАЛ „Пълмед“ започна да функционира отделение за лечение на болни с COVID-19.Предизвикателство за нас бе в кратки срокове да се организира структурата откъм сграден фонд, апаратура и най вече кадрови ресурс на подготвени и мотивирани хора. Oтделението е изградено в самостоятелен павильон със сектор за интензивна терапия и сектор за лечение на заболели от коронавирус със средно тежка симптоматика. Оборудването е на лице. Екипите са два за всеки сектор. 

Приемът на пациенти става след триаж в Спешно приемно отделение. Областният щаб разпореди денонощно разположение на нашето отделение до изпълване на капацитета.

За щастие мерките, които изпълняват гражданите явно дават ефект. Приемът е в темпове, които позволяват изследване и изолация до получаване на резултат. Болницата разполага с PCR тестове за доказване на вируса, което дава възможност, сравнително бързо да стратифицираме пациентите. Може да се похвалим, че първият приет пациент от Карлово с развит респираторен дистрес синдром и продължителна изкуствена белодробна вентилация е екстубиран и се подобрява бързо.Това дава надежда на екипа и е доказателство, че освен сграда и апаратура, болницата е много повече.Това е място, където хора със сходни мисловни конскрукции и клиничен опит се борят за живота и само това е пътят за успеха в интензивните отделения.

-Има ли нужда от нещо вашето лечебно заведение-апаратура,защитни облекла, маски, друго?

-Бихме били много улеснени, ако разполагаме с повече респиратори, тъй като болницата продължава да функционира в пълен обем и отделението по интензивна терапия на лечебното заведение продължава своята дейност и там в момента се вентилират 11 болни с различни заболявания, неврохирургично болни, политравми, инсулти и др. 

Правим всичко възможно за опазване на екипите на предна линия. Това са хората в отделението за лечение на пациенти с covid- 19. 

Хората в Спешно приемно отделение, рентгеновите и клинични лаборанти, които участват в диагностиката и консултантите, които влизат в зоната на карантина.

- В медицинския комплекс има възможност за изследване на пациенти с наличие на коронарирусна инфекция?

- Да, ние бяхме сред първите лечебни заведения в областта, които започнахме да правим конкретно изследвания за коронавирус с PCR метод. Имаме възможност за изследване на пациенти и персонал и чрез бързи такива. Във връзка с големия интерес към тестване с PCR метода лабораторията ни на няколко пъти обяви допълнителни часове за пробовземане. То се осъществява в специално обособено за целта място извън болницата. Лабораторията ни се сдоби с автоматичен екстрактор за обработка на ДНК и РНК проби от дарение на Главболгарстрой. Така заедно с останалата съвременна апаратура в структурата можем да гарантираме по-бързата обработка на тестовете и по-бързите резултати за пациентите и гражданите, които самостоятелно извършват тестване за наличие на инфекция до 48ч. Вече имаме организация и с други лечебни заведения в Пловдив, които ни изпращат проби за изследване. Отделно извършваме и платени и безплатни бързи тестове. Нашият собственик д-р Михаил Тиков дари на всички лечебни заведения от групата ни безплатни бързи тестове за пациенти, външни на лечебното заведение. 

Те вече се използват от възрастни хора над 60г. със симптоми на Covid-19 и диспансерно болни пациенти - с диабет, хипертония, онкологично болни и ХОББ в Спешното ни отделение.

Имаме възможност и за провеждане на пробовземане на работното място.Това е нова наша услуга, за да отговорим на нуждите и на регионалния бизнес.Така че предлагаме възможността на всяка фирма, предприятие и завод в Пловдив град и околността за организация за вземане на проба и на място – и за PCR тестване и за бързи тестове. То се осъществява от обучен екип, разполагащ със защитно облекло, маски и всички останали предпазни средства.     Ежедневния анализ, който правим ни позволява да вземем най-правилното решение за нови възможности, които да предложим на пациентите-и за тестането им и за по-бързият им прием за лечение, разбира се при определените от Националния щаб и РЗИ критерии за това.

- По какъв начин е организирана работата в болницата и като цяло медицинския комплекс?

- Искам да подчертая, че на територията на целия комплекс са взети всички мерки за сигурност и се спазват всички разпореждания на регионалната здравна инспекция, Министерство на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса, осигуряващи безопасността на персонал и пациенти. Още на 19 март  създадохме режим на работа в Спешно отделение, където се извършва триажа на пациентите с различни заболявания. Създаде се буферно приемно отделение за пациенти с подозрение за заболяване, причинено от коронавирус и отделяне на пациентите с други спешни състояния. 

Разполагаме с реанимационна зала за пациенти в критично състояние и остра дихателна недостатъчност. 

В отделна зала се преглеждат всички останали болни. Това разделение е направено  с оглед да не се смесват потоците  на инфекциозни и неинфекциозно болни. Персоналът разполага със специални защитни облекла, както и с необходимите лични предпазни средства.Още на входа на отделението се осъществява триаж на пациентите, като те се разпределят към съответната зала. Осъществява се термометриране и пациентите попълват специален въпросник, разработен за целта. Пациенти, които се налага да изчакат в коридора, се оставят на необходимото един от друг разстояние. Знаете, ние имахме и заразен колега, който се самоизолира веднага след първите симптоми- началникът на нашето Спешно отделение, така че и този факт ни кара да бъдем още по-отговорни и строги в прилагането на мерките, тъй като те гарантинтират освен сигурността на пациентите, но и на медицинските ни екипи.

Съветвам всички пациенти, които са със висока температура повече от 3-4 денонощия и имат задух, недостиг на въздух да се консултират с ОПЛ и при нужда да повикат Спешна помощ.

Както и да потърсят помощта, първият преглед и триажа се осъществява в Спешно приемно отделение на болницата, където се извършват съответните диагностични и лабораторни изследвания и се взима решението за хоспитализаци и или домашно лечение.

- В тези тежки времена виждаме има много дарители, Вие получавате ли дарения?

- Благодарение на помощта на РЗИ-Пловдив, Областната управа и частни дарители, както и осигурените от нас средства екипите са оборудвани поне за седмица. Продължаваме търсенето и закупуванито на предпазни средства. Благодарим на всички дарители, които се отзоваха. Обществото ни реагира много бързо в трудното време, което ме прави оптимист .Здравната криза ще премине, рано или късно и тогава всеки сам пред себе си ще трябва да си отговори: Какво направих аз в трудното време? Скрих се. Или се изправих и направих каквото мога за всички около мен.

През 1995 г. д-р Димитър Димитров завършва Медицина в Медицинска академия София. През 2001 г. придобива специалност Анестезиология и Интензивно лечение.

От 1996 г. до 2001 г. е асистент в катедра Анестезиология и Интензивно лечение към Медицински Университет София , “Александровска” болница. 

От 2001 г. до 2011 г.  работи в УМБАЛ “Св. Георги”-Пловдив – Клиника по анестезиология реанимация и интензивна терапия /КАРИТ/. През 2011 г. -започва работа в СБАЛ “Торакс”, а от 2014 г. в МБАЛ” Пълмед”. От 2015 г. до 2019г. е началник Отделение по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Пълмед“. От същата година е управител на лечебното заведение. 

Има над 40 сертификати за специализации в областта на интензивната терапия. 

 

Назаем от в. Телеграф

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Петко Иванов

Петко Иванов

13.04.2020 | 16:14

Пълни мушенници. Само гледа да вземат парите на хората и от З. Каза без никакъв ефект. Лекуват б. Плимония за 3 дни. УМОРИХА наи близкия ми приятел - бъща ми за една сед.мица.Безочливи корумпирани идиоти от чистач до управител. Това е частната Пълмед болница в Пловдив.

Отговори
0 0
Не знам

Не знам

13.04.2020 | 09:38

Защо не вярвам на,, Пълмед,, а може би знам, не за вируса, изобщо...! (Казаха ми, много си откровена, ами такава съм, бих разказала нещичко, но отново този път ще премълча...!)

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?