1939

Тунджай Гюлер: Повече от половината купени жилища са със спестявания

Тунджай Гюлер е от категорията делови хора “с бизнес по широкия свят”, но самият той държи на уточнението “здраво стъпил в Пловдив”. В различни периоди разностранните му интереси стигали до дестинации на 3 континента. Сега е трансформирал така компанията си, че да може да я ръководи от офиса си в града под тепетата.

Днес интересите на “ГЕРТ груп“ са свързани със строителството, фирмата стои зад някои от емблематичните жилищни комплекси в Пловдив. С Тунджай Гюлер разговаряме за това как се разви строителният пазар под тепетата в последните месеци.

 

- Г-н Гюлер, наскоро алармирахте как доставчици изнудват инвеститори и строители с по-скъпи тухли и други материали с обяснението, че новото увеличение идва от войната в Украйна. Успокоиха ли се вече цените на строителните материали? Какво се случва на пазара в момента?

- Инвеститорите в жилищното строителство и строителните компании издържаха теста и на ковид пандемията, и на първия етап на войната в Украйна, ако щете, и на родната инфлация, която бележи различни параметри от средноевропейската. В сектора вече са „излекувани“ симптомите на галопирането на цените, както и на прословутия „балон“, който го „пукат“ от 3 години и все не се случва. При нас вече говорим за стабилност - 

цените растат плавно, поносимо и разумно съотносимо на общите инфлационни стойности. 

Няма паника нито в купуването на строителни материали, нито при купуването на жилища от клиентите. Разбира се, говоря за компаниите, които от години са на този пазар, а не за спекуланти и експериментатори в бранша за бързи продажби.

Нервността при доставките я има още, както и ръста на цените, но критичният период е преминал и доверието между партньорите се възстановява. И двете страни приемат, че вече ще се работи в тези условия на корекции следствие от събития, които не са зависими от нас, но влияят на всеки пазар.

- Става все по-трудно за човек да си позволи купуването на ново жилище. Цените се повишават с почти 20% на годишна база, а лихвите по ипотечните кредити също растат. Как ще реагират на това купувачите? Каква е прогнозата Ви?

- Купувачът е доста по-разумен, прави по-сериозен анализ преди важната стъпка. Бъдещият новодомец е склонен и на компромиси, готов е на стягане на колана, но да си гарантира мечтания дом. Младият човек, който идва от периферията и вижда живота си като пловдивчанин, е твърдо решен да си купи жилище тук.

Друг е профилът на спестовника, който има на сметка или у дома пари, които иска да спаси от галопиращата инфлация чрез покупка на жилище. 

Той вече се трансформира в инвеститор

Купуващият втори или трети имот, в който няма да живее, но който ще му гарантира добри доходи в близкото бъдеще, следи тенденциите при жилищата за отдаване под наем, чете икономически новини, знае как ще изглежда Пловдив след 5 години, колко нови работници и служители ще пристигнат в следващите години.

Миналата седмица сключихме сделка с много интересен човек в предпенсионна възраст, работел и спестявал от уволнението от казармата до днес, който се кахъреше за едни 40 000 лева. За първи път се видяхме преди около 2-3 месеца. Много приятен събеседник, открит, виждаш го, че животът му до днес бил много стойностен, за него най-важното е семейството. „Кажи, приятелю, като имам спестени пари, които инфлацията яде, а те не ми стигат да се запиша за жилище, какво да направя?“ - три пъти по време на разговора ми зададе този въпрос. Продължихме разговора, редувайки шеги и сериозни тези за живота. Ако имаше голяма цистерна, поставена на безопасно място, щях да ти кажа да я напълниш с дизелово гориво, а после, след 100-ина дни да си направиш калкулацията. Това го казвам като шега, но по-добре сподели със сина ти - това му казах. Появи се в началото на юни с думите: „От моите 40 000 лева щях да спечеля за 3 месеца още 40 000 лева! И за този съвет ти благодаря, и за другия - за разговора със сина. С моите спестявания и негов кредит от банка искаме да купим жилище от теб“. Сделката я приключихме миналата седмица.

Анализите, които правят хората, е доброто нещо, което променя пазара. Няма психоза вече, няма го и злобното желание за „пукане на балона“, до минимум са сведени и случаите на хора с нула лева спестени, които разчитат изцяло на банков заем, за да придобият жилище, но без да мислят какво ще правят относно издръжката си при лошо стечение на обстоятелствата - било с добре заплатената му работа, било с промяната на лихвите от съответната банка и т. н.

- Ще остане ли стабилен имотният пазар на фона на нарастващата инфлация?

- В продължение на 3 години се създаваше плашещия образ на имотния пазар, прогнозите бяха все мрачни, а аз ви изброих колко теста преодоляхме. Към днешна дата каква е ситуацията? Официално отчитат спад на цените на зеленчуците и плодовете и реално може да калкулирате някакво поевтиняване на домашната салата, но да сте видели в някои заведение те да са станали по-евтини? В същото време млечни продукти, меса и др. продължават да се движат нагоре. Там вече говорим за 25 процента инфлация. Официалната инфлация у нас е 16 на сто. А какво е при жилищното строителство?

Последният експертен анализ за имотите е на една от банките. В него се посочва, че 

цените на имотите у нас са се повишили с 13% на годишна база през първото тримесечие на тази година.

Сравнете 13,16 и 25. Лесно ще стигнете до извода, че всички в сектора на жилищното строителство - инвеститор, строител, доставчик, купувач на имот, сме нещо като активен отбор за овладяване на инфлацията и осигуряване на онова спокойствие, от което се нуждае всички.

- Къде в този анализ е Пловдив?

- В добрата му страна, разбира се - и като локация, и като бъдеще, и като притегателна инвестиционна територия. Екип на банката рамкира 4 града в България, в които средната цена на квадратния метър надхвърля 1000 евро. Това са София, Пловдив, Варна и Бургас. България се мести в тези центрове, парите на няколко области и активното им население идват в Пловдив. Средната цена на квадратен метър в Пловдив вече е 1180 евро. Тук се търсят и новостроящи се луксозни имоти в самия идеален център на града, където вече говорим за 2500 евро, че и нагоре.

- Как мислите - дали предлагането на жилища изпреварва търсенето, или е обратно?

- Отличната характеристика на днешния и утрешния Пловдив рамкира тенденция на повече търсене, отколкото предлагане на жилища. Наш дълг, говоря за сериозно присъстващите в отрасъла, е да предлагаме качествен и достъпен съобразно сегмента краен продукт.

- Как ще мотивирате един клиент да купи жилище в центъра на Пловдив на фона на този ужасен трафик и задръстванията?

- За комплексите ни на улица „Рая“ например мотивиращо за бъдещия новодомец бяха „белите дробове“ на Пловдив - така можем да определим района на Гребната база. Десетки хиляди пловдивчани идват тук да дишат чист въздух, да спортуват, ако щете, дори да чуят различните видове птици в гората край водния канал, до ги покажат на децата си. Нашите клиенти искаха да живеят там, където пловдивчанинът отделя от ценното си време за отдих и спорт.

В момента строим в центъра на града, до покрития мост, и смея да кажа, че интересът е голям. Но тук са друга категория хора, делови, които живеят в по-бързо темпо. Такъв човек не псува в минутите на задръстването, не е отчаян, а прави нещо полезно, атмосферата в неговата кола е друга.

Колкото до друг проект, който вече реализираме - в „Остромила“, тук мога дори да направя профил на новите пловдивчани, които с уменията си, с квалификацията си и с енергията ще допринесат много за развитието на града. Позитивни хора!

Към новия комплекс на „Пещерско шосе“ интересът е и заради това, че тук ще има голям търговски център. Немалко хора държат на това съседство с големите магазини.

- Кой фактор поддържа интереса към продажбите на апартаменти?

- Все още водеща е инфлацията, влизането в еврозоната - също. Водещ е и трезвият анализ на бъдещия новодомец или на инвестиращия в имоти, че цените продължават да растат, вече не така стряскащо, но се движат нагоре. И това е тенденцията. Освен това и предлагането от отговорните компании - по-качествено изпълнение, с модерна визия.

Нашият сектор е стъпил на здрава основа, а се движи към още по-добро. През първите три месеца на 2022 г. около 40 000 души са придобили ново жилище в България, а това е с около 10 процента повече спрямо същия период на 2021-ва. И повече от половината от покупките са със спестявания. Което ми дава основание да се повторя, че хората трезво анализират и виждат в добра светлина имотния пазар.

Разбира се, и ние като участници в този пазар посрещаме предизвикателствата - несигурната икономическа среда, цените на материали, както и недостига на работна сила, за което сме коментирали и друг път, и се стремим да ги решаваме.

Въобще, заедно успяваме!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Наско

Наско

23.06.2022 | 18:20

Разгледай те му старите комплекси, влезте в подземните им гаражи и тогава преценете да ли да си купите. Евтини материали продадени на хипер високи цени!

Отговори
9 1
Европеец

Европеец

23.06.2022 | 09:54

50 пр от жилищата са купени със спестявания, да но другите 50 пр са със заеми. Именно от тях ще тръгне купона. Дръжте се момчетата мадане Легард не се шегува

Отговори
5 0
Сунай

Сунай

23.06.2022 | 09:12

Абе много сладко прикачвам....да му мисли тоя дето ще ти се върже на лакърдиите.Прост народ-слаба държава.

Отговори
13 0
Amet

Amet

22.06.2022 | 20:39

Местата!

Отговори
6 0
Amet

Amet

22.06.2022 | 20:38

Браво, къде са парко метата в комплексите?

Отговори
15 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?