49

Трябва да определим кои са енергийно бедни и как да ги компенсираме

С руснаци винаги можеш да се договориш за комисиона, а с американци - не, казва енергийният експерт

- Г-н Хиновски, новото служебно правителство обяви, че сме пред енергийна катастрофа и тръгна да прави спешен щаб. Оправдан ли е този ход?

- Последният министър на енергетиката (Александър Николов от ИТН - б. р.) не направи нищо и остави отрасъла в хаос. Никакви реформи, никакви ревизии, никакви одити на дружества, никакво законодателство! Ние сме най-изостаналата държава в Европейския съюз относно актуализация на нашето енергийно законодателство.

- Говорите за спешно законодателство, свързано с енергетиката. Какви законови промени трябва да се приемат?

- Медиите не знаят за тази необходима законова актуализация, а представяте ли си как е при обикновените граждани! Първо трябва да ретранслираме директивата за енергийните общности! След това трябва да приемем нова ядрено-енергийна стратегия за отработеното гориво, трябва да променим закона за енергетиката в неговата част „Либерализация на пазара на електроенергия на едро”. Другата промяна е да се направи нова наредба за енергийната бедност - да се дефинира терминът и да определим механизми за компенсирането на всички, които попадат в тази категория. Трябва да променим закона и да се готвим за либерализацията на пазара на бита през 2025 година.

При напълно либерализиран пазар няма да има такива ниски цени на електроенергията. Цената и за бита става борсова. Гражданите трябва да сключат договори с търговци - това са страшно отговорни неща, които въобще не минаваха през главата на досегашния енергиен министър Александър Николов. Такова неудачно ръководство не сме имали!

- Шест месеца щяха ли да стигнат да се приеме всичко това?

- Ние бяхме разработили половината законопроекти, които трябваше да бъдат внесени и разгледани. Големият проблем е некомпетентността на хората, които управляват отрасъла. Пълно невежество! Те не осъзнават, че има такива проблеми, та камо ли да ги решават.

- Има ли възможност за отлагане или отмяна на либерализацията на енергийния пазар за 2025 година?

- Никаква! Ние трябва да вземем мерки, за да компенсираме хората - това е условието да ползваме парите от Фонда за устойчивост и възстановяване. Разбирате ли за какво става дума - ние им се гласим на тия пари, обаче за тях има условия.

- Защо служебното правителство създаде усещането, че за него Земята не се върти около Слънцето, а около „Газпром”? И сякаш ни връщат в орбитата му?

- Не е точно към „Газпром” - към интереса на българския газов пазар е! Те искат да има диверсификация - тоест да имаме няколко източници на газ. Някои медии преекспонират това, че се прави опит да се възстанови контактът с „Газпромекспорт” - не знам доколко това е така. Аз не го виждам. Те искат да се доставя газ на ясни и прозрачни цени - руски, американски, азербайджански, LNG и тн.

- Казахте, че в обществото ни има "три вида страх" заради ситуацията с газа?

- Да, това са различните гледни точки. Фактът, че „Булгаргаз“ губи монопол върху вноса на природен газ, притеснява държавата. И с основание, защото целият бизнес се пренася в лоното на търговците на природен газ. Втората група страхове са в индустрията. Те казват: „Не ни интересува по каква схема, за нас е важно да има газ и на приемлива цена“. Третата група сме ние, потребителите. Не ни интересува геополитиката, искаме евтино парно“.

Важното е да се търси диверсификация на газовите доставки. Необходима е сигурност „2 по 100“ или „3 по 100“ - два или 3 източника, всеки от които може да осигури 100% от доставките, за да може да се избира най-добрата цена и да не зависим от спотовите пазари. Дългосрочните договори обаче са убийствени за България, защото цената на газа ще започне да спада след няколко месеца.

- Чакаме ли изненади около старта на газовата връзка с Гърция?

- Няма да има забавяне. До един месец интерконекторът ще получи Акт 16. Всичко ще се движи по график. Важното е, че няма крачка назад към пълната зависимост от „Газпром”.

- Казахте също, че лобистите от "Газпром" са във всички сфери на политиката и икономиката у нас.

- Има лобисти навсякъде и това е логично. Има лобисти и на „Уестингхаус”, има лобисти и на „Сименс”. Тъй като говорим за газ, това „Газпром” да си има своите лобисти, има и своята логика. Има и експерти, и имиджмейкъри, депутати и др. Голям процент от тези лобисти са завършили в Русия по специалностите за петрол и газ. Вижте в ядрената енергетика как се посрещна на нож идеята за диверсификация на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй"! И някои медии реагираха много непрофесионално. Като заявиха, че някой ни налага да купуваме американско ядрено гориво. Никой не ни налага. От лабораторните анализи става ясно, че можем да използваме евентуално гориво на "Уестингхаус". Ами ако и руснаците ни откажат ядрено гориво. Какво правим?

- Въпросът е дали лобистите на „Газпром” действат като лобистите на „Уестингхаус”? Противниците на обвързването с Русия твърдят, че където се прави бизнес с тази държава, винаги има корупция?

- Моят опит в енергетиката, който е много дълъг - аз съм ръководил големи проекти - и руски и западни, показва, че контролът върху процесите по тези инвестиционни проекти е много по-слаб в Русия, отколкото е в западните проекти. И това е факт! С един проект, финансиран от Русия, винаги ще се договориш за някаква комисиона без проблем и това става открито. В много западни проекти това не е така лесно. Особено пък при американските проекти! Там е абсурд да се пазариш за комисиони! Да отвориш дума за комисиона! Можеш да бъдеш арестуван - имат такъв закон.

- Трябва ли да мислим и за втори терминал за втечнен газ освен този в Александруполис, за да сме по-сигурни? Може би в Бургас?

- Мястото е много важно и не се избира така просто. Такъв проект минава през години оторизация от екологични организации, трябва да има утвърден пазар. Терминалът в Гърция е с достатъчен капацитет и ще може да се доразширява. Капацитетът му е 5 милиарда кубически метра - почти двойно на българското потребление.

- Сега потребяваме по 3,5 милиарда кубически метра годишно. Правени ли са изчисления след 15 години какви нужди ще имаме или това е невъзможно заради „Зелената сделка”?

- Не е правено такова изчисление, но най-вероятно потреблението на газ ще падне. Във всички планове на световните и на европейските политики газът е преходно гориво. В деня Х той ще бъде заменен с водород и с амоняк. Вероятно водородът ще стане основното гориво на Земята.

- Обаче още няма евтини технологии за добив на водород?

- Все още е скъп, но цените падат непрекъснато. Бяха скъпи и електромобилите преди години, но цените им паднаха. Фотоволтаиците бяха много скъпи, но цените им паднаха. Всичко е въпрос на развитие.

- Руският икономист Сергей Гуриев разказа, че цяло едно поколение в Русия и в Източна Европа израсна и живя с историите около нефтопровода „Дружба” - обект, който до няколко години няма да съществува. Отива ли си наистина една епоха с отказа от руския нефт?

- Европа е напът да се откаже от руския нефт. Това ще удари много сериозно руската икономика, защото „Роснефт” има повече приходи от продажбата на газ. 

- Китай в състояние ли е да поеме част от руските загуби на европейските пазари и да стане новият суперклиент на Москва?

- Китай в момента се превръща в един от най-сериозните проблеми на световната икономика. Вероятно навлиза в рецесия заради изтеглянето на големи западни компании. Спадът на цените на петрола идва от спада на покупките на петрол от Китай. Той повлича надолу цената на петрола на световните борси. Това, което настъпва в Китай, е белег за рецесия. Има гигантски балон в икономиката им - от порядъка на 7-8 трилиона долара. Това ще има страшни последствия, защото там строяха като луди, но се изтеглиха западните купувачи и Китай изпадна в състояние на липса на пазар за построените имоти.

Визитка

Бившият депутат от „Има такъв народ” Иван Хиновски е машинен инженер със специализация „Ядрена енергетика”. Председател е на Българския енергиен и минен форум. Специализирал е в САЩ, Канада, Франция, Япония, Италия, МААЕ-Виена. С повече от 45 години стаж в енергетиката, с опит в областите научни изследвания, проектиране, енергийни политики, иновации, управление на кризи. Участвал е в управление на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на енергийни обекти - АЕЦ, ВЕИ, топлофикационни централи, проекти в областта на енергийната ефективност. Като експерт на МААЕ е бил натоварен със специални мисии в Иран, Бразилия и Япония по теми от развитие на ядрената енергетика. След идването на новото служебно правителство предупреди за скритите "клиенти" на „Газпром” на всички нива във властта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
колония

колония

13.08.2022 | 08:46

А не е ли по-добре да се поднови договорът за евтиния газ, вместо да се компенсират отделни групи от бюджета? До кога ще слушаме антируска пропаганда, която носи стотици милиони загуби на обществото? Ние колония на америка ли сме? До кога нашите политически елите ще работят срещу интересите на населението?

Отговори
1 0
Том

Том

09.08.2022 | 11:18

То, това го определяте от поне 20 години и още няма резултат! И си карате на принципа "на калпак, поравно". Само бля-бля.

Отговори
4 0
СОФИЯ

СОФИЯ

09.08.2022 | 10:20

недавайте на ромите пари на ръка щеги прэфукат за пиене цигари а тене плащат ток вода паразитират на гърбът на БЪЛГАРИТЕ не са нито З Д Р А В Н О О С И Г У Р Е Н И

Отговори
5 1
как кои?

как кои?

09.08.2022 | 09:36

Ние от Столипиново сме енергийно бедни бате.....

Отговори
3 2
ПАНТЕРАТА

ПАНТЕРАТА

09.08.2022 | 10:27

ВАС ве оправяше само ПАНТЕРАТА

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?