Следвайте ни

Треньорът: Няма опасни животни, всичко зависи от стопанина

viber icon

Галина Конзова е инструктор треньор на кучета и основател на центъра за обучение „Дея“. Тя работи най-вече на принципа на мотивацията, при който кучето се стимулира на базата на вродени инстинкти и постига успехи без прилагане на насилствени методи. Нейна мисия е да научи хората да разбират потребностите на кучетата си, а не само да изискват от тях.
 

- Г-жо Конзова, вярно ли е, че едни породи са по-опасни от други?

- Това е необосновано твърдение. Няма опасна порода! Има хора, които не могат да се справят. Ролята на стопанина е важна при изграждането на всяко куче. Всеки собственик трябва да бъде наясно с инстинктите и особеностите на дадената порода, за да прецени дали може да се справи. Всяка порода има определени инстинкти, които в дадена възраст трябва да се пренасочат и контролират. Добре обучено, всяко едно куче може да бъде безопасно за обществото, стига собственикът да е отговорен!

- Защо кучета се бият с други кучета?

- До една определена възраст кучетата имат нужда да играят помежду си. Така те изразяват борбения си инстинкт. Идва момент, в който тези игри не са толкова желани с други мъжки кучета. Много често в България се правят струпвания на разнородни мъжки кучета, за да може стопаните и животните да си правят компания. Това е абсолютно грешно, защото кучетата започват да се премерват и бият.

- Има случаи, когато кучета нападат хора... 

- Обикновено причината е неправилно отношение на собственика. Ако едно куче седи вързано и няма контакти с хора, то не е социализирано. Така то става опасно. Това се отнася за абсолютно всички породи, дори и за най-дребните. Тези кучета са натрупали много нерви, имат неизразходвана енергия и неудовлетворена емоция. Всичко това ескалира до степен фрустрация. Оттук крачката към агресията е само една. При неадекватен начин на живот и неадекватно отношение отговорът на животното също е такъв.

- Кога е добре да се започне обучението им? 

- Възпитанието започва от първия ден, от който кучето е в дома ни. След като вече е завършен ваксинационният план, е време да се потърси помощ на треньор, който работи с позитивни методи и познава инстинктите на кучето. Правилното възпитание е основата на правилното обучение. Трябва да се помогне на кучето, за да разбере какво искаме от него, а не да се бие например. Има техники, които помагат, без да насилват!

Има ли проблем с домашното развъждане?

- Разбира се! За пример може да дадем породата питбул. Истинските питбули в България са изключително малко. Повечето са плод на домашно развъждане. Не бива да говорим за премахване на породата, а да мислим за това да няма безконтролно плодене. В Германия само легитимни и лицензирани развъдници имат право на такава дейност. Те са обложени с данъци. Който си позволи да заплоди домашното си куче, също трябва да плати огромен данък. Затова хората не го правят. Може да се вземе куче само от развъдник или от приют. Така собственикът може да прецени на кого да даде животинчето.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?