4232

Тони Стойчева, кмет на „Западен“: Очакваме „Модър - Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“ да се отворят до 8 юни

  • Искаме да изготвим проект за кръгово кръстовище на Пещерско шосе и ул. „Елин Пелин“
  • Храненето в детските заведения съществено се подобри 
  • Започваме да премахваме и останалите метални гаражи 

 

- Г-жо Стойчева, предстои да бъде затворена ул. „Царевец“ за реконструкция на водопровод и канализация. Как ще бъде организирано движението, като се има предвид, че и в момента трафикът в квартала е много натоварен?

-  Очаква се подлез „Модър ​- Царевец“ и кръстовището на ул. „Царевец“ , бул. „Хаджи Димитър“ и ул. „Солунска“ да бъдат отворени до 8 юни. Строителите обещаха, че при хубаво време ще приключат до 5 юни. След това Община Пловдив ще въведе временна организация на движението, тъй като се предвижда да бъде затворена ул. „Царевец“ в участъка от ул. „Солунска“ до „Равнища“. Преминаването ще може да се осъществява от „Модър - Царевец“ към „Хаджи Димитър“ и „Солунска“, с обход  по малките улици и Пещерско шосе. Ул. „Лерин“ ще е основната връзка между бул. „Хаджи Димитър“ и Пещерско шосе. Отново

ще помоля гражданите да не паркират по ул. „Лерин“,

за да не се затруднява движението. Всеки ден изпращаме екипите на Общинска полиция и Общинска охрана да глобяват и няма да спрем да го правим. Молим за съдействие гражданите да се съобразят със затруднената пътна обстановка. Проектът е възложен от Община Пловдив и ВиК на две фирми и ситуацията е сложна.

 


- Кога ще започне ремонтът на ул. „Ген. Колев“?

- От кмета Костадин Димитров получихме пълномощия да проведем обществена поръчка за избор на изпълнител и активно работим по подготовката й. Не бързаме да започнем ремонта сега, защото, ако затворим и ул. „Ген. Колев“, ще блокираме целия квартал „Христо Смирненски“.  Целта е да стартираме този проект, когато видим, че строителството по ул. „Царевец“ е напреднало достатъчно. За основен ремонт на ул. „Ген. Колев“ са отпуснати 1,5 млн. лева от държавния бюджет. Улицата  е 530 метра, предвиждат се паркоместа, подмяна на подземните комуникации, включително и на водопровод и канализация, нова асфалтова настилка и тротоари, озеленяване. 

 


- В общинския бюджет за район „Западен“ тази година са планирани 800 000 лева за ремонти и благоустрояване в кварталите. Парите са малко, а проблемите с инфраструктурата в района са огромни. Какво ще успеете да свършите? 

-  Ремонтирахме спирката на Пещерско шосе срещу Хирургиите в посока център - най-голямата и най-натоварената, която беше в много лошо състояние. Преместихме заслона малко по-назад, защото беше до бордюра, изградихме отводняване, подменихме настилката, сложихме допълнително още две пейки и кашпи с цветя. Доволна съм, защото

хората вече чакат автобусите на много по-приятно и поддържано място.

Освен това обновихме още пет спирки извън концесията, като ги пребоядисахме и сложихме плексиглас на заслоните. Реновирахме пет предблокови пространства и започваме закърпване на улични дупки. Предстои да възстановим два разбити тротоара ​- на ул. „Царевец“ от №16-20, където ще сложим антипаркинг колчета, и на ул. „Ружа“.

 


-  Крайните квартали открай време са ощетени откъм инвестиции. Какви са намеренията Ви?

- Предвиждаме ремонт на няколко улици в Прослав. В квартала заедно с EVN изпълняваме голям  проект за подмяна на уличните стълбове на ул. „Албена“, „Татковина“, „Клокотница“ и „Елин Пелин“. Община Пловдив кандидатства за финансиране на проект за подмяна на улично осветление и ако го одобрят, вместо стари натриеви лампи в района ще бъдат монтирани много по-икономични LED. Желанието ни е да изградим и допълнителни електрически стълбове. Опитваме се с фрезован асфалт, който е по-евтин, да направим няколко от калните улици. Една от тях е продължение на ул. „Албена“, която излиза на Пещерско шосе и за която 

имаме предложение да се казва „Д-р Христо Аджаров“.

Стотици хора, настанени в новите кооперации, в момента нямат административен адрес, освен служебен. Всички имоти се водят на ул. „Запад“ с един идентификатор, което създава изключително големи неудобства за хората.

 


- Преди време бяха премахнати опасните люлки и катерушки от детските площадки. Ще слагате ли нови?  

- Внесохме шест проекта за ремонт на детски площадки в ПУДООС, но за съжаление, нито един не беше одобрен. Ще отделим от собствени средства 50 000 лева за нови детски съоръжения поне на част от тези площадки. Едновременно търсим оферти за доставка на пейки на изгодна цена и с добро качество за междублокови пространства и пред Братската могила, като желанието ни е да превърнем алеята в привлекателно място. През миналата седмица представителите на НИНКН и нашият главен архитект Никола Славчев са били на оглед на мемориала, с цел да бъде обявен за паметник на културата. С ОП „Градини и паркове“ се разбрахме покрай алеята на Братската могила да се засадят цветя. 

 

- Защо не вземете прословутите пейки от алеята на бул. „Хаджи Димитър“, на които никой не сяда? 

- Предложих го на Община Пловдив и чакам отговор. Те са над 70, винаги са празни, защото няма кой да иска да почива насред оживения булевард, и трябва да бъдат поставени там, където хората да ги ползват. В същото време с малкото пари, с които разполагаме, можем да си купим максимум 50 пейки, а има много питания от граждани както за нови пейки, така и за подмяна на стари. Добрата новина е, че в районната администрация вече имаме служител, който ще се грижи за поддръжка, например на пейки, детски и спортни площадки, за да се ремонтират по-бързо, вместо да чакаме работници от общински предприятия.

 

- Какви проекти подготвяте, за да започне работа по тях в следващите години?

- Заложили сме средства за проектиране на няколко важни улици. Едната улица ще е около 550 метра и

ще свързва Пещерско шосе и парк „Отдих и култура“, 

другата е ул. „Западна“ в Прослав, с дължина близо 1,1 км. Обсъдихме с представителите на Общинското предприятие „Организация и контрол по транспорта“ и КАТ и искаме да изготвим проект за кръгово кръстовище на Пещерско шосе и ул. „Елин Пелин“, което значително ще облекчи трафика към Прослав и Гребната база. Активно работим съвместно с "Лидл" за поставяне на светофар на Пещерско шосе, тъй като движението е изключително натоварено и опасно за преминаване на пешеходци. Подготвили сме проект и скоро ще обявим обществена поръчка за основен ремонт на млечната кухня „Лакомо мече“ и имаме амбиция да направим още една разливочна, за да се приготвя храна за повече малки деца.  Детска кухня  искаме да разкрием и за квартал „Младежки хълм“. 

 


- В началото на мандата започнахте проверки за качеството на детското хранене и затягане на дисциплината. Има ли резултат?

- Продължаваме наблюдението и строгия контрол за храната в детските градини и ясли и мога да кажа, че има съществено подобрение на качеството.

Храненето на децата стана много по-разнообразно,

в менютата ясно се посочва какви плодове и месо се дават на децата, и ще продължим да работим в тази посока. Повечето директори и медицински сестри възприемат нашите виждания за подобрение на храненето. Успоредно с това държим да се облагородяват детските заведения и да се спазва финансовата дисциплина, включително и в районната администрация. Всеки наш проект се обмисля много внимателно и за всяка наша дейност търсим оферти, за да е по-икономично. Същото изискване поставяме и към детските заведения. 

 


-  Община Пловдив и районните кметства от години имат несъбрани такси и наеми от фирми и граждани, заради което в бюджета се образува дупка от близо 20 млн. лева. Затегнахте ли дисциплината  и на гражданите в района?

-  Стопанският ни отдел вече работи изключително добре, като използвам момента да напомня на всички граждани, които имат неплатени сметки, да ги платят. Събираме вземанията много активно, а задълженията на хората, които не спазват сроковете, въпреки че са уведомени от нас, ще се търсят  принудително чрез съдия-изпълнители. Вече сме предприели такава процедура срещу най-големите длъжници от района. Започваме да премахваме и останалите метални гаражи. Обръщам се към гражданите доброволно да ги премахнат, защото, ако не го направят, ще ги вдигнем принудително и ще търсим от тях парите. Държим всеки да си спазва реда. Убедена  съм, че при добра финансова дисциплина се постигат добри резултати. 

 

Тони Стойчева е родена в Пловдив. Завършила е право в ПУ „Паисий Хилендарски“ и от 2008 г. е практикуващ юрист и адвокат, от 2015 г. е и член на Адвокатска колегия - Пловдив. Винаги е имала активна гражданска позиция, защитавайки обществени каузи. На местните избори през 2023 г. е избрана за кмет на район "Западен".  

 Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 21 оценки
3.7/5 от 21 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?