Тони Симидчиева: Къщите в Стария Пловдив ще са здрави само ако са пълни

Четири стари къщи на ул. „Стръмна” бяха ремонтирани от Общината и дадени на Регионалната занаятчийска камара. В тях работят 14 майстори - от текстил до хайдушки оръжия и стъкло. Тони Симидчиева е председател на камарата. Тя обясни какво още може да се направи, за да не пустеят и възрожденските здания.

- Г-жо Симидчиева, получихте преди време 4 къщи в Стария град. Поносими ли са наемите за майсторите?

- Доскоро имаше парадокс. Ако наемът за къщата е 30-40 лева, 230 лева плащахме наем за двора й, който обикновено е неизползваем. Три години се борихме с това недоразумение, тъй като за майсторите имаше преференциален наем, но те не са ресторантьори, че да ползват дворовете. Малко преди да изтече мандатът на стария кмет, ​Общинският съвет най-после реши и наемите на дворовете да са съотносими с тези на къщите. Това означава, че положението ще се нормализира. Единственото, което искаме, е Общината да ни помогне, както в Капана.

- Какво имате предвид?

- Трябва туристите да бъдат водени от екскурзоводите до Улицата на занаятите. Нашите хора питат: "От къде на къде ще стоя тук, за да бъда атракция? Вместо да работя, трябва да отделя един час на клиента, за да му обяснявам какво правя. И това е безвъзмездно". Тази година кандидатствахме към културния календар с проект, в който искаме нашите майстори да влязат в училищата и да разкажат за занаята си на децата. 

Преди това трябваше да се направи по едно филмче за всеки майстор. То да се пуска в клас и което дете пожелае, да иде да се обучава за 2-3 месеца. Искаме занаятчиите да станат атракция. Отрязаха ни.

Идеята беше, ако е възможно, децата в час на класния да събират някаква сумичка и да посещават улицата на майсторите. ​Занаятчиите така ще получават някакво заплащане и ще ги убедим да стоят там. В една от къщите на "Стръмна" 3 имахме пекарско ателие. Майсторът работеше и на друго място и му беше трудно да се справя. Другите занаятчии ​се питаха: "Защо ни е пекарна?". Защото това дава живот на едно място! В Стария град пекарна или закусвалня няма. Няма една вода откъде да си купиш. Сега работим за откриването на пекарското ателие.

- Каква е рецептата ви за поддържането на къщите в Стария град?

- Да бъдат постоянно оживени. Преди това Общината да направи ремонт и да ги напълни с хора. Не да стоят заключени! Имам моя теория за гилдиите, тъй като дълги години държах Клуба на телевизията. Творческите гилдии трябва да имат място, където да се събират. И не е задължително тези места да не могат да развиват търговска дейност.

Хората искат да се видят на чаша вино, да поприказват. Интелигенцията е тази, която ражда мисъл и може да формулира обществен проблем. Смятам, че умишлено тези места бяха унищожени, заради страха да не се роди някакъв протест, някаква Велчова завера. Държавата и Общината трябва да дават безвъзмездно ремонтирани такива места да се ползват, гилдиите да се чувстват като общност, не да се разпиляват на малки групички. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?