Следвайте ни

Бивш антимафиот №1: Добре устроени апаратчици в ГЕРБ може да събират компромати за Борисов

viber icon

Тихомир Стойчев е бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност през 1991-1992 г. Работил е на различни длъжности в МВР, в Националната служба за сигурност и ЦСБОП.

Роден е на 23 февруари 1953 г. в София. Завършил е история във ВТУ "Св. Кирил и Методий", слушателски курс в Академията на МВР и политология. Специализирал е управление и овладяване на кризи. Председател на НААФ (Национален антикриминален и антитерористичен форум). 

- Г-н Стойчев, как според вас е разкрита схемата за покровителство на наркогрупи от шефове на ГДБОП. Дали конкурентни групировки са се "изпели" една друга, или е в резултат на международен сигнал на партньорска служба?

- Всичко е възможно. От явните публикации става ясно, че висши служители на ГДБОП от сектор „Наркотици” са били разработвани продължително време от „Вътрешна сигурност”, след като са заподозрени за това, че са осигурявали „чадър” над разпространители на наркотици. Накрая един от тях е задържан, след като отива на среща с криминално проявен, от когото е получил предварително описани и обработени банкноти. На пръв поглед възникват въпроси: кой и кога е санкционирал такава разработка, която е продължавала три години?! Каква е извършваната през това време работа по оперативното дело? Не е ли било по-целесъобразно незаконната дейност, ако е била наблюдавана, да бъде своевременно предотвратена или пресечена?

Възможно е също засегнати от сега реализираните служители престъпници да са ги „наредили”, за да ги отстранят и си отмъстят за работата срещу тях самите. 

- Възможно ли е само трима човека от службите плюс един помагач да организират подобна схема на покровителстване на бандити и съответно изнудване на други?

- Трудно. Срещу наркоразпространението сигнали се получават и отработват на практика във всички служби. В МВР ГДБОП се явява специализирана служба, която би следвало да наблюдава и организира работата по линията, да разработва методи, да координира взаимодействието с другите служби, като осъществява помощ и контрол. Както да организира международното партниране и взаимодействие. Сега представената схема от прокуратурата звучи логично, но не съвсем убедително. Противоречията между службите имам усещането, че умишлено се подклаждат, а единоначалието и други важни за тяхната ефективност принципи се рушат.

- Какви суми годишно плаща един канал за наркотици за "чадър" у нас?  

- В България ОПГ с такъв профил са в непрекъсната конкурентна борба помежду си. Никоя от тях не може успешно да претендира за монопол, а се задоволяват с регионално присъствие. Вътрешният пазар не е голям в сравнение с други страни, като основно поема по-масови наркотици и психотропни вещества. Но зависимостите и потреблението непрекъснато нарастват, особено сред по-младите. Твърди се, че ежемесечно всяка от големите групировки предвижда между до 100 хиляди лева за локална защита, разбирайте териториалните поделения на МВР. По-мощните групировки се стремят да разширят дейността си и се насочват към столицата и по- големите градове, особено курортните центрове, където се наблюдават и техните конфликти. А печалбата на една такава групировка може да достигне до 20-30 млн. Огромни суми, които сами по себе си привличат и са в състояние да формират не само корупционен натиск, но и друга престъпност.

-  Колко са големите групировки, които участват в престъпния бизнес с наркотици у нас? 

-  Това едва ли някой може да ви каже. По- тревожното е, че в поредица от изследвания се сочи, че броят на латентните, т.е. незаявените и нерегистрирани престъпления е равен с броя на регистрираните. Според официалните отчети на нашите служби в последните години са наблюдавани няколко десетки групировки, но с по- широк спектър на дейност. Моето мнение е, че известните от миналото „борчески групировки” не са си отишли, а просто се научиха да бъдат по- невидими, да споделят пазари и рискове, да се договарят. Да не говорим, че техните по- известни лидери се превърнаха в „бизнесмени”, в привидно законопослушни граждани. Някои дори успешно се включват в обществения живот. За обществото тези прояви не са тайна, още повече за службите за сигурност. Резултатите са: нарастващо криминализиране на обществените отношения във всички сфери, утвърждаване на социални неравенства и несправедливост, недоверие в политиците, политика, властта, институциите.

-  Знаем, очакваме вие да дадете подробности, че доста канали са били създадени и покровителствани от Държавна сигурност далеч преди 10 ноември? Те ли са дадени за ползване от "мутрите" и борческите групировки в началото на демокрацията? Същите ли остават покровителите? 

- Време е да престанем да се плашим със „скелетите в гардероба”, които са твърде удобна дъвка за отклоняване на общественото внимание от далече по- злободневни и значими проблеми. Началото на прехода доведе до масови съкращения, уволнения и реорганизации, които засегнаха сектора „Сигурност”. Публично известни станаха неколцината служители на бившите служби, които действително може да бъдат определени като забогатяли по не особено ясен начин. От 1992 г. в Главна прокуратура бяха образувани наказателни дела, по част от които бяха разследвани и каналите за „скрит транзит”, използвани за търговия с различни стоки. Тогава това става с договаряне между различни държави на високо политическо равнище, а българската страна от осигуряване на транзитното преминаване на повечето от стоките се възползва единствено от своето местоположение по международните трасета, ат което са извличани печалби. По делата бяха привличани за обвиняеми и разпитвани множество лица, заемали висши партийни и ръководни длъжности в Народна република България, но до осъдителни присъди така и не се стигна. Отчети по тези дела се намират и в Националната следствена служба, в архивните единици на различни ни служби. След създаването на ЦСБОП и тази служба осигуряваше оперативна поддръжка на разследващите, но до осъдителни присъди така и не стигна никой. Просто не бяха намерени виновни, и делата бяха прекратени. В службата бяха формирани информационно- аналитични справки, с които предупредихме правителството, че част от тази дейност може да се окаже „приватизирана” и използвана за престъпна дейност, бяха посочени фирми, имена, но тези документи след продължително задържане по високите кабинети се върнаха без указания, без резолюции и с видим стремеж да не остане следа кой е бил запознаван с тях. С висока степен на достоверност бяхме успяли да прогнозираме какво ще се случва- нарастване на конвенционалната, на професионалната и рецидивна престъпност, увеличаване мащабите на организираната, изграждане на връзки на местните национални ОПГ с международните и общи кооперации. След като през всичките тези години продължава на най- високо ниво нищо да не се предприема мащабно и ефективно, най- лесно е нещата да се обясняват с липсата на разбиране и воля. Аз обаче съм убеден, че българската организирана престъпност достигна до стандартите на своите събратя по света, като си осигури съучастници на най- високо ниво. 

- Дрога ли е причината за някои от знаковите разстрели на България - Косьо Самоковеца, Георги Илиев, Поли Пантев? И ако се сещате други, които са убягнали на обществото по една или друга причина?

- Възможно е някои от многото избити да има и такива основания, макар посочените от вас да бяха доста по- поливалентни. Започнаха с брутални криминални съдружия, прерастнаха в охранителни и застрахователни компании, развиха банкова дейност, мнозина получаваха кредитиране по време на разграбвания български банков капитал, участваха във финансови пирамиди, в криминалните етапи на приватизацията и т.н. Ако едни от престъпниците се поръчваха взаимно, други мисля, че бяха отстреляни като опасни и неудобни свидетели,  трети просто си отидоха заради алчността на съучастниците си. Специално за част от посочените от вас водещи бяха контрабандата на цигари и други акцизни стоки, като има множество признаци, че за това бяха подкрепяни от най- високо ниво, срещу което те споделяха печалбите с въпросните „високи” съучастници. По тази схема вървеше и „дофинансирането” за някои политически партии. Само от тази контрабанда след 1997 г. от държавната хазна бяха отклонявани ежегодно по няколко милиарда. Всъщност едва ли е случайно, че някои от свързаните с ОПГ се оказаха приживе или посмъртно назначени на щата на НСС от този период. Задавам си въпроси- кой е искал да ги държи близо до себе си, за какво ги е използвал и какви са техните предимства пред хилядите уволнявани по различни причини през годините подготвени служители; не е ли така всъщност покровителствена организираната престъпност. 

- Казвате в интервю, че Васил Божков е известен на службите далеч преди 10 ноември. С какво? 

- Службите във всяка тоталитарна държава имат много сериозни възможности. Васил Божков беше един от немалкото млади хора, които в оперативно отношение бяха оценявани като представляващи интерес за различните служби на МВР. Някои оперативни информации го сочеха за съучастник в незаконни сделки с валута и хазартни игри, но извършваните проверки не ми е известно да са го уличавали в престъпна дейност. Впрочем от тогава е известна и неговата лична близост с т.нар. Цеката (Стефан Найденов), когото с неговите синове виждаме в основата на атаките срещу Божков. Найденов се оказа, че е бил през това време и агент на ДС. Като такъв стана известен и Георги Попов, който доколкото ми е известно, е подготвян за назначение на щатна офицерска длъжност в една от българските служби. 

- Цели 18 обвинения сигурно са рекорд, колко от тях ще издържат в съда, ако някога Божков бъде екстрадиран, естествено?

-Видимо по-голяма част от обвиненията се градят на сведения, давани от хора, с които Божков е бил в близки отношения или съдружник. Наблюдава се опасен алгоритъм - когато между съдружници с печеливш бизнес се появят пукнатини в отношенията, обикновено едната страна намира (или го намират) партньори с власт и сила, които застават на негова страна. Другият участник в конфликта е принуден да се оттегли.  Крайната цел е монопол над печеливша дейност=

- Кой пусна и кой има интерес от пускането на снимка от спалнята на премиера, от записи, за които се твърди, че са с неговия глас? И с каква цел - нова политическа обстановка? Отмъщение за засегнати интереси?

- Мнозина дават знаци, че се търси нова политическа алтернатива у нас. Това изнервя и тези във властта, и опозицията, и появяващите се алтернативи. Повечето големи партии на прехода изживяха своите звездни мигове, както и падения заради вътрешни, най-често лидерски конфликти. Дългото участие на ГЕРБ във властта също дава своите резултати. Мнозина в тях осмислят живота си само и единствено с непосредствено участие във властта, което състояние, ако се окаже заплашено, всеки може да бъде пожертван. 

- От ГЕРБ споделиха, че се съмняват в хора от Изпълнителното им бюро, очевидно визирайки Цветан Цветанов. Валери Симеонов пък предположи дамско присъствие... 

- Да, безспорно виждаме Цветанов в нова роля на претендент за лидер на нов политически проект. Доколкото той има решаваща роля за изграждането на ГЕРБ, най- вероятно е той да посяга за привличане на следовници от познатото му пространство. Предположенията на хора като Симеонов също не са лишени от своята логика. Не са за подценяване и рефлексите, които се развиват във всички партии, където добре устроени апаратчици може да почувстват позициите си застрашени от поведението на съответния лидер и да поискат да се освободят от него. 

- Къде е пропускът, за да излязат подобни снимки, мнозина хвърлиха вината върху НСО?

- Само донякъде този пропуск може да бъде институционален. Борисов като премиер се държи твърде авторитарно, не се съобразява с правилата за поведение на охраняван, предвидени според нормативите на НСО. Сам го виждаме да кара служебен автомобил, да качва при себе си всевъзможни персони. Научаваме, че такова поведение е наложено и в пропускателния режим на дома му, личен или за служебно ползване. 

- Непрекъснатите рокади и размествания в службите ли доведоха до този хаос и с НСО, където висш кадър е обвинен в група за поръчкови убийства, и в ГДБОП?

- Сигурността е състояние гарантирано от система. Множеството неаргументирани кадрови и структурни промени през годините повлияха негативно върху националната система за сигурност. Иначе подобни провали се наблюдават не само у нас, но това не би трябвало да позволява вменяването на колективна вина. Или търсенето ѝ там, където тя не съществува. Отговорността трябва да понесат действително виновните. 

- Вашата позиция - трябва ли ГДБОП и НСО да са самостоятелни, или да бъдат част от МВР?

- ГДБОП от самото си създаване е съпътствана от апетити да бъде превърната в инструмент не за гарантиране на сигурността и противодействие на престъпността, а за послушно оръдие в ръцете на онези, които са във властта. Още на първата си година тихомълком в Народното събрание вътрешният министър в правителството на СДС Йордан Соколов беше внесъл предложение тя да стане структура в Дирекция на полицията. Готвейки се за избори, в един момент хора от БСП разписаха и представиха за обсъждане проект, според който тя се виждаше като подчинена на главния секретар в МВР. Както знаете, после беше включена в състава на ДАНС, а част от дейностите <210> бяха прехвърлени в ДНСП. Накрая отново беше извадена и върната в МВР. Силно влияние оказваха и битките за овладяване на директорския с други ръководни постове под него, в които се намесваха често политико-олигархични и сенчести лобита. Смятам, че за да бъде днес в незадоволително състоянието националната система за сигурност, вина носят преди всичко политическите партии и висшите апаратчици. А от решенията се възползваха включително престъпници.

Що се отнася до НСО, тя сега си е на мястото, но видимо опасенията, че личните охрани може да бъдат използвани като информационен канал, демаскиращ онова, което хората във властта искат да крият, предизвикват измисления дебат. МВР и сега има достатъчно законови основания да се включва в охранителни мероприятия от различен характер, включително да си партнира с НСО.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?