49

Тихомир Безлов: Корпоративният вот ще реши изборите, а не купеният

Хората не вярват в машинното гласуване, защото не разбират какво се случва, то удря най-вече по БСП, убеден е експертът

Полицията по места се чуди кой ще дойде на власт, затова не гони както преди месеци търговците на гласове

 

Москва играе с газа, но по-скоро с поглед към следващото правителство

 

- Г-н Безлов, ще успеем ли да направим честни избори с минимално купен вот?

- Купеният вот няма да е решаващ. Корпоративният обръща изборите. Той е важният. Ако предния път отиде за „Продължаваме промяната“, то сега ми се струва, че няма да е за тях. Тогава спечелиха и заради него, и заради многобройните хора, решили в последния ден за кого да гласуват. Затова социологията не ги хвана, но сега според мен отчита вярно настроенията. 

- Наблюдава се пак раздвижване на полицията по ромските махали, където традиционно се купуват гласове, какви избори да очакваме?

- Нормално е с наближаването на вота да има засилването на такива опити, въпреки че вероятно на доста места купуването отдавна е приключило. Все пак не е толкова лесна манипулацията при машинното гласуване, както при това с хартиени бюлетини. Но определено се адаптират купувачите - ноември спрямо юли миналата година, сега спрямо ноември също. Другият проблем е, че МВР няма достатъчно ресурс да изпълнява контрол, дори да има най-голямото желание да пресече купения вот. Третият -  полицейските началници по места нямат толкова голяма мотивация като на предишните избори. Тогава имаше ясна коалиция анти-ГЕРБ и нагласа, че ще управлява такова правителство. Началниците на управления очакваха, че новият кабинет и министър ще е анти-ГЕРБ. Сега е различно. 

Никой не може да каже кои политически сили ще съставят правителство 

Съответно полицейските началници по места се страхуват да действат твърдо в една или друга посока. Тези, които са били смели миналата година, сега са по-кротки. Има и нещо друго, което намалява естествено купения вот сред хората от малцинствата. Доста от тях просто ги няма в момента в България. Те са на работа в Германия, Франция, Нидерландия и просто няма да гласуват.

- Миналите избори, да не забравяме, вътрешен министър беше Бойко Рашков, който беше с ясни политически пристрастия, за които споменахте?

- Да, така е. Но основно ниската активност беше заради машинния вот, който плаши хора с по-ниско образователно ниво. За съжаление, и по-възрастните избиратели. И докато във века на мобилните телефони първите могат лесно да бъдат научени как да гласуват, това не е валидно за вторите. Особено чрез телефоните с дисплей, каквито имат почти всички, с малко обучение може да бъде подсказано на едно лице, дори да е необразовано. Докато доста от възрастните хора отказват тотално модерните технологии. Така че машинният вот удря най-вече БСП.

- Гласуването с машина е по-просто от тегленето на пари от банкомат, с което поне половината от пенсионерите ни се справят?

- Мнозина от българските пенсионери не желаят категорично дебитни карти и пропадна идеята за плащане чрез тях в някои отдалечени места. Затова и казвам, че машинният вот удря най-вече тях и БСП.

- Казвате, МВР няма ресурс, но не е ли елементарно, тъй като отдавна не се пазаруват гласове на калпак, а се отива при лихваря на махалата и се действа по списък на длъжниците?

- Този способ не е нов, просто, ако сега са лихвари, преди са били другите тартори на махалата. Той беше усъвършенстван от ДПС в началото на века, но далеч не е само негов патент. Преди това го правеше БСП, след това и други от познатите ни партии. Иначе както споменах, трябва и ресурс на МВР, и решителност на полицаите на места, които сега внимават да запазят работата си.

- Противниците на машинното гласуване, най-вече от ДПС и ГЕРБ, обаче са категорични, че устройствата за гласуване може да се манипулират. Вашето мнение?

- Това е нормално, защото малцина разбират как всъщност работят машините. Наясно са само определени специалисти. Същото е с цената на тока или на един километър път например. Някакви експерти излизат в ефир и ни обясняват как се формира, но повечето хора категорично не им вярват. 

Особеното при машинния вот е, че не остава следа, 

заради което той беше отхвърлен от Германския конституционен съд например. Има там някаква черна кутия, докато при хартиената бюлетина виждаш ясно следата - тя е в урната. Обяснявам решението на съда по „най-побългарения“ начин. Помните какви скандали имаше при последните президентски избори в САЩ от страна на Доналд Тръмп, макар че там съмненията бяха повече в посока гласуването по пощата. Така че България не е прецедент.

- Все пак манипулиран ли е машинният вот у нас?

- Според мен - не. Ако беше, все щяха да се появят някакви следи за толкова месеци. Не може да остане просто така.

- Да очакваме ли опити за намеса отвън в тези избори? Плаща ли се на определени партии от чужди правителства?

-  Намесата я има, но по друга линия - на спрения газ. Тя е по-скоро опит за намеса в работата на новото правителство, което ще бъде съставено евентуално и ще трябва да се справя с тази криза. Но интерес към изборите в България от чужди държави определено има.

-  Държавата с газа е Русия, да си кажем направо. Американските служби изнесоха информация за 300 милиона долара, ако не се лъжа, платени от Кремъл на различни политици по света. Има ли такива пари у нас?

- Не зная как ги смятат тези пари американските служби. Но имаше вече пряка намеса на Русия в местните ни избори през 2015 г. Изобщо тази година беше много интересна в българско-руските отношения. Тогава, ако помните, беше опитът за убийство на Емилиян Гебрев, оръжейния търговец. Иначе политици са купувани от Русия и без подобно финансиране, а чрез назначаване на различни постове в мощни икономически компании.

- Да, емблематичен е примерът с бившия канцлер Шрьодер в „Газпром“?

- Не само той. Има и български пример. Ирина Бокова беше на висша позиция в една от най-големите руски компании за изкуствени торове (б.а. - PJSC Phosagro), но трябваше да напусне със старта на войната в Украйна.

- Сега се сещам за Симеон Дянков, който беше също в тяхна банка?

- Той беше назначен за ректор в тяхна финансова академия, като преди това се заканваше да напляска руснаците, което е някакъв абсурд. (б.а. - Дянков е ректор в Русия, а след това отива и в надзора на ВТБ, но напуска след санкциите срещу руските банки заради анексирането на Крим).

- Казвате корпоративен вот, но той е много различен - едно са IT бизнеси, второ пътищари, трето фермери?

- IT бизнесът е ясен, той е зад демократичните партии. Но всякакви други бизнеси като пътищари, строители, преработвателните компании като че ли не останаха недоволни от „Промяната“, след като преди това не бяха доволни от ГЕРБ. Ето, лошото е, че няма май за кого да гласуват. (Смее се.)

- В крайна сметка очаквате ли, че след вота на 2 октомври ще бъде съставено редовно правителство?

- Предизборната кампания е прекалено вяла. Без компромис не виждам как ще се направи политически кабинет, ако се съди по изявленията на различните лидери.

- Благодаря за разговора и пожелание към всички - да гласуват по съвест?

- А това - по съвест - няма как да стане при корпоративния вот. Собствениците решават. Благодаря и аз!

Визитка

Тихомир Безлов е главен експерт в програма "Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията. Магистър по философия и немска филология от Софийския университет. Има следдипломни квалификации в СУ и Университета на Лайпциг. Работи по въпросите на престъпността в България. Като политически анализатор през последните 10 години той е част от екипи, осигуряващи подробен и регулярен анализ на риска за Програмата за развитие на ООН, Евразия Груп/Лемън Брадърс, Евразия Груп/Дойче Банк, Министерството на външните работи на Япония и Групата за контрол на риска. Лектор в Софийския университет по магистърска програма „Глобализация”, както и гостуващ лектор в Академията на МВР и Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Геро

Геро

21.09.2022 | 21:04

Безлов да не се прави на луд. Най-лесно се манипулират машините.

Отговори
1 4
Дааа

Дааа

21.09.2022 | 11:46

За корпоративния вот е прав,така става.И може да се очакват едни все пак по-честни избори,ако народът масово се надигне до урните да подаде гласа си.Тогава всички тия нагаждания на статистици,ще се изместят,процентите също и социологията ще е познала,ама не съвсем в детайли.

Отговори
6 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?