Следвайте ни

Светозар Гледачев: Много хора направиха пари точно сега

Индивидуалният план и т.нар. портфейл се базира на три основни принципа - ликвидност, доходност и риск

viber icon

Покупката на имот в бъдеще ще е по-евтина от покупката на имот сега

Не бива да си „измиваме ръцете" за всяка неудача с кризата

Разбиранията на средностатистическия българин са от епохата на социализма и в това е неговата трагедия

 

- Г-н Гледачев, дълги години работите като финансов консултант и пишете книги за управление на личните финанси. Какво ви питат най-често хората, особено сега, когато пандемията обърка и икономиката?

- Кризи е имало, има и ще има и занапред. Само че тези хора, които имат повече познания, се справят с кризите. А останалите се оказват засегнати от всяко икономическо сътресение. „Криза” е много общо понятие и засяга по различен начин както различните хора, така и различните държави. В Полша например не са изпадали в криза от 1992 година по една проста причина - имат добро управление. По същата логика много хора, които могат да управляват личните си финанси, по време на криза, направиха пари противно на общественото разбиране за криза. Така че не бива да си "измиваме ръцете" за всяка неудача с кризата. А в България сме свикнали да правим точно така - да прехвърляме вината на кризата. Всеки взема сам своите решения и печалбите или загубите са резултат от тези действия. В новата ми книга „Лични финанси, или изкуството да управляваш живота си” доказвам именно това - че първо трябва да имаме цел, концепция и едва след това въз основа на нея да управляваме парите си. Защото един събира пари за жилище, друг за учене, трети за пътуване. Сравнявам ситуацията с лодка или яхта, ако щете, - като не знаеш как да я управляваш, вятърът те носи в неговата си посока. А ако знаеш - използваш вятъра, за да те води в посоката, която ти искаш.

- Има ли въпрос, на който няма отговор?

- Да, аморфният „Какво да правя с парите си?”. Забелязал съм, че българинът няма цялостно разбиране за нещата, иска решение „на парче”. А универсална рецепта няма. Идва някой и ме пита: Къде да инвестирам? В какво да спестявам – евро, долари, швейцарски франкове? Депозит или имот? Вече е ясно, че депозитите не носят доходност, но го разбрахме по сложния и възможно най-бавния начин. Същото ще се случи и с имотите.

- Като казахте имоти - оживлението в строителството у нас означава ли, че вървим към бързо възстановяване?

- В момента наистина има строителен бум. Но забележете - на строителство, а не на продажби. Строи се като за световно, някои купуват, други не, и така се надува и без това надутият строителен балон.

- Ако, хипотетично, разполагам с голяма сума пари, да инвестирам ли в имот точно сега?

- Не. Но се опасявам, че повечето няма да разберат причината за това „не”. Аз смятам, че покупката на имот в бъдеще ще е по-евтина от покупката на имот сега. Чудите се как е възможно това, след като статистиката отчита, че цените се вдигат? Веднага ще подскажа: за миналата година доходите на населението са се увеличили средно с 13%, а имотите в най-развития пазар, този в София - с между 3 и 5%. В Пловдив с още по-малко. А на много места в страната даже са паднали. Смятам също, че цените на недвижимостите ще спрат да растат или поне не с тези темпове. Знаете, че в центъра на Пловдив и на много други места в страната, ценовите нива все още не са се върнали на тези отпреди кризата през 2008-2009 година. За някои градове и места никога и няма да се върнат. Тоест, това е тотална загуба за тези, които са купили имот тогава. Правя уговорката, че при покупката е много важно да се прави разлика между апартамент за инвестиция и дом за живеене. Сега вероятно повечето читатели си казват: „Да, бе, съседът купи квадратът на 500 евро, а сега го продаде за 700 евро, значи е на печалба!”. Не, не е! Защото инфлацията на недвижимата собственост е много голяма и съседът ви не я отчита.

Статистиката сочи, че над милион апартаменти в България стоят празни, феноменът е известен като „ефектът на тъмните прозорци”. Това означава, че те не се дават под наем, не се продават, а просто стоят като форма на инвестиция. И това е проблем. Означава, че навремето хората са купували, защото не са знаели какво да правят с парите си. И ако в един момент 20% от собствениците изкарат на пазара тези имоти? Това ще доведе до сътресения в цените.

В съвременния свят наистина има големи дисбаланси. Всяка една стока има стойност и цена. Цената се диктува от пазара - от търсенето и предлагането, а стойността от други фактори. Когато те се раздалечат много, следва спукване на балона или плавното му „спихване“. Когато хората са уплашени и не знаят какво да си правят парите, стигаме до настоящата ситуация - рекорден ръст на спестяванията.

- Които инфлацията яде…

- Да. И отгоре на всичко нямаме много варианти - в банка Х лихвата е 0.2%, а в банка Y - кръгла 0. Все някой пита: Как да се защитим от инфлацията? Как да спечелим? Хората не искат да четат, но искат да печелят. Като идете на щанда за кренвирши, четете Е-та по етикетите, но не четете 20 реда за неща , които после биха ви донесли успех.

Живеем в динамичен свят и повечето хора не го разбират. Всеки иска да живее щастливо, да има пари. Това добре! Да, де, но няма цел. Все едно да тръгнеш от Пловдив към Варна, но да минеш през София. Индивидуалният план и т.нар. портфейл се базира на три основни принципа - ликвидност, доходност и риск. Те са взаимно изключващи се. Като увеличиш доходността, увеличаваш риска и намаляваш ликвидността. Затова е измислено популярното правило да не държим всички яйца в една кошница. А у нас масово се прави точно това - парите или в банка, или в имот. Когато ти вкараш пари в един актив, решаваш един проблем, но си създаваш друг. Разбиранията на средностатистическия българин са от епохата на социализма и в това е неговата трагедия. Той е в света на видеото, а светът е другаде. Ние сме като аналогови същества в дигитална епоха. Пак повтарям - за да управляваш умно личните си финанси, трябва да знаеш какво искаш да постигнеш, трябва да имаш план за бъдещето. Новата ми книга е посветена на това.

- А България в криза ли е?

- Ще отговоря с контравъпрос - в криза растат ли доходите на населението? Ето, през 2020 година имаше корона криза, но доходите в България се повишиха. Включително и на хората, които не работят - на пенсионерите. Имам предвид добавката от 50 лева за всички възрастни. Цялостно, през първото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано, средната работна заплата е нагоре с 11% -  от 1317 лева на 1462 лева. В София за цялата година 2020 г. средната заплата е 1955 лева, а само през декември скача на 2031 лева. Да, имаше браншове като хотелиерство и ресторантьорство, които пострадаха много. Но в същото време в IT сектора средната работна заплата е 3613 лева. Дебело подчертавам, това е средното възнаграждение. Аз преподавам на студенти в ПУ и от тях знам, че има такива, които стартират кариерата си с 5000 лева, без да имат и два дни трудов стаж. Заплатите в строителството също се увеличиха. Та, питам аз, може ли доходите да скачат, цените на имотите да растат и покупателната способност също, а да сме в криза? Май мрънкането е в повече. 

 

Светозар Гледачев е един от най-популярните финансови анализатори у нас. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" - София, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист. Бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия.

 

Автор е на три книги на тема управление на лични финанси. Представянето на последната му книга „Лични финанси, или изкуството да управляваш живота си” в Пловдив ще бъде на 10 юни от 18.30 часа в залата на БНР-Пловдив. В изданието Гледачев обяснява на разбираем език как се движи икономиката и парите и как можем да спечелим от това.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

мхм

мхм

08.06.2021 | 13:34

А ти колко пари напвари, олиго.френ! Прогнозите ти са прогнили кат ланшните ябълки! Аман от делили...

Отговори
3 2
Верно е

Верно е

08.06.2021 | 01:33

Гледачеф е номер едно чифутско гув ...но

Отговори
2 2
лимбо

лимбо

07.06.2021 | 20:14

Гусин Гледачев , нали US доларот щеше да се изравни с еврото и да стане 2 лъва.

Отговори
4 2
Иво

Иво

07.06.2021 | 19:53

Знам го този пълен цървул. Много хора ама той не е от тях.

Отговори
4 5
Слай

Слай

07.06.2021 | 16:27

Имотният болон така ще се спука, че ще се продава на цени под себестойност. Сульо и Пурьо вече строят. Не може така.

Отговори
10 1
Тошко

Тошко

07.06.2021 | 15:59

Гледачев е номер 1!

Отговори
8 4
Özgür Üsein

Özgür Üsein

09.06.2021 | 21:59

Ğospoдин Гледашев дами казваш да помагаш да продавам къштата махалата 3 етажа по 20 квадратни метра

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?