71

Светозар Гледачев: Инфлацията си отива с края на войната

Целият бизнес реве на властта, но някои фирми печелят много от износ 

Настоящият недостиг на горива и на енергия е изкуствен

Пропагандата ни внушава, че инфлацията в момента е страшна, а тя е като през 2008-2009 г., заявява финансовият анализатор

 

 

- Г-н Гледачев, обедняваме ли толкова страшно и безвъзвратно?

- Не, положението изобщо не е толкова страшно, колкото се представя от публично говорене и дописки по медиите. 21. век е векът на пропагандата, на промиването на мозъци. И ние сме там! Пропагандата ни внушава, че инфлацията в момента е страшна. Но спомняте ли си недалечното минало - 2008-2009 година? Тогава имахме сходна инфлация, средногодишно беше около 12%, но пък имахме усещането, че живеем добре. Имаше бум на строителството, ресторантите бяха пълни, хората цъфтяха. В момента месечната инфлация на годишна база за март е 12.4%, но прогнозите са, че ще падне до 7%. Приключи ли войната в Украйна, всичко ще си дойде на мястото. Цените на енергоресурсите ще паднат чувствително. Нека да припомня, че най-високата цена на петрола в историята бе малко над 162 долара за барел, а най-ниската - 26  долара, и то съвсем скоро, преди няколко години. Пазарът си знае работата и се регулира сам. Цената на петрола в момента не е реалната, тя е политически завишена и изкуствена.

- Коя е най-сигурната рецепта срещу инфлацията в момента?

- Отдавна има измислена рецепта как да се спре инфлацията - с вдигане на основната лихва. В САЩ вече го правят, ЕЦБ още не е дала ясен сигнал как ще действа. В Щатите бяха предвидени шест стъпки на вдигане на ОЛП с по 0.25%, но вече има информация, че занапред стъпката ще е по-голяма - от 0.50%. В момента, колкото и да е странно, в САЩ действат така, че за всички да е добре. Ако искаха само за тях да е добре, щяха да вдигнат основната лихва ударно. Повишат ли се рязко лихвите, инфлацията ще спре. Но пък съвсем сигурно влизаме в рецесия. Но според мен инфлацията у нас ще падне драстично още юни или юли. И средногодишната ще падне до 7-7.5%. Пикът <210> обаче ще е април и май.

- Каква е основната причина за сегашния скок на всички цени?

- Винаги в основата на всяка инфлация са суровините и енергията, горивата. Напълно нормално е, когато в голяма част от света не се купува руски нефт и газ, цената на другия да се качи. Само че знаете ли че рефренът „руският газ е евтин“ е просто един мит! Цената му се вдига изкуствено още от 2019 г., когато се създаде измислен недостиг и това автоматично повиши цените. Явно на Русия <210> трябваха пари, за да натрупа запаси, да финансира войната и да може да манипулира Европа. Една Германия потребява толкова газ, колкото всички останали страни. Тя и другите големи консуматори - Италия и Нидерландия, са големите губещи. България е като капка в морето. Ние можем без газ и ще се оправим прекрасно без газ.

- Каква е прогнозата ви за цените на горивата на старта на летния сезон? 

- Цената на горивата в България е монополно завишена. В това съм категоричен. В момента в страната се вкарва петрол, сорт "Уралс", който върви на борсите на цена 60-65 долара за барел. Справка с минали години показва, че при такава борсова цена крайната по бензиностанциите у нас трябва да е била около 2 лева. Но сега не е, както виждате!  Цената на горивата може да падне с една проста стъпка - истинска ревизия на рафинерията „Лукойл“. Явно обаче няма мнозинство в парламента да се гласува такова нещо. Има и нещо друго, което трябва да вземем предвид: държавата печели и от инфлацията, и от високите цени на горивата - чрез акциз и ДДС. Така се пълни хазната. Затова в повечето страни именно централните банки, а не правителството, регулират инфлацията, за да е обективно и независимо. В противен случай имаме примера с Турция.

- Съвсем без газ? Или без руски газ?

- Ако доставките на газ се спрат изцяло, ще пострадат само няколко големи индустриални предприятия ​- „Неохим“ в Димитровград и три стъкларски завода -в София, Пловдив и Плевен. Те всъщност страдат доста отдавна, защото за период от една година цената на газа се качи с 900%.

- Не забравяте ли топлофикациите като основен консуматор?

- Ако идващата есен столичната „Топлофикация“ остане без газ, не си представяйте, че столичани ще студуват. Просто ще минат на ток и даже отоплението ще им излезе по-евтино. Лошото е, че клиентите са обвързани вечно с ТЕЦ-овете заради таксата „сградна инсталация“. И не вярвам в приказките, че енергийната система няма да издържи такова натоварване. Ами нали и през лятото столичани ползват климатици?

Но да се върна на темата "инфлация". Тя в световен мащаб стартира доста отдавна, и то от Доналд Тръмп, който, образно казано, напечата книжни пари, които нямат покритие, за да спечели втори президентски мандат. Заради коронавируса той раздаваше трилиони долари с лекота. Още тогава прогнозирах, че инфлацията ще се вдигне и после, естествено, ще падне. Това беше нормалният ход на нещата, но се появи неочакван фактор -  войната. Така че сега инфлацията зависи пряко от войната в Украйна. Ако свърши бързо, светът бързо ще се върне към обичайния си ритъм. При това дори очаквам огромен ръст в производството на световната икономика, защото Украйна ще има нужда от ударно възстановяване за трилиони долари.  

- Реалистични ли са подобни оптимистични версии?

- Да, има добри новини. Настоящият недостиг на горива и на енергия е изкуствен. Сега сме в преход. Доскоро този преход към зелена енергия беше само на хартия, сега обстоятелствата ще го наложат много бързо. Ето Румъния, която се оказа много по-далновидна от нас, е сключила договор за 12 водородни влака. А зелен водород могат да произвеждат фотоволтаиците. За такова нещо, такъв голям преход, обаче трябва време. Но стане ли веднъж, е добре за всички. И Европа за десетилетия и столетия напред няма да бъде зависима от ресурси.

- Искрен ли е българският бизнес, като казва, че е на ръба на оцеляването и без държавна помощ няма да оцелее? Ще се затварят ли заводи?

- Някои са откровени, други - тотално не, а трети - отчасти. Обикновените хора не знаят, че цената на енергията за бизнеса се вдига повече от цената на газа за миналата година. Газът ​- девет пъти, токът - 10 пъти. И в момента наистина производителите плащат основната цена за това, а не гражданите. Някои може да си позволят да не вдигат крайните цени, а просто да намалят нормата си на печалба. Други обаче - не. Но всички в един глас реват на властта на принципа, че едно дете реве, докато не му дадат нещо. Извън шегата, работодателите знаят, че приходите от продажба на ток на държавните енергийни дружества само за първото тримесечие са рекордни. Само за три месеца печалбата на АЕЦ "Козлодуй" доближи 1 милиард лева, а на цялата система 1.7 милиарда. Фактически всички фирми, които страдат от високите цени на тока, искат дял от тази печалба, "парче от баницата".

От друга страна, статистическите данни за експорта показват, че той расте със страшни темпове. Това означава, че БГ фирмите успешно продават на европейски цени и имат печалби. Тоест добрите бизнесмени намират начин как да изплуват от всяка ситуация. Бизнесмен не значи да прибираш пачки в чекмеджето, а да управляваш бизнес.

- В това число - да управляваш и човешкия ресурс. Очаквате ли в най-песимистичния вариант увеличаване на безработицата заради съкращаване на разходи на бизнеса? 

- Да, естествен въпрос, хората се интересуват най-много от доходите си. Най-ниските социални групи като пенсионерите са компенсирани и ще бъдат компенсирани и занапред. По политически причини. В държавния бюджет най-големият разход е за пенсии. Относно другите: инфлацията в България се измерва с два подхода - малка потребителска кошница, която включва сто продукта от най-евтините марки, и голяма кошница, която включва доста повече, но отново за домакинства със средни доходи. Сигурно ще се изненадате, но не всички стоки и услуги са поскъпнали в последната година. Културата например е на минус 0.6%. За сметка на транспорта - ръст със 7.9%, и горивата - около 13%. Това е пряк ефект от войната в Украйна. Личната инфлация за всеки е различна. Разходите за всеки бизнес - също.

- А как се държи в тази чрезвичайна ситуация властта в момента? Вашето лично мнение?

- Държавата се опитва да балансира. Виждам, че всички, които имат апетит към корупционни схеми, искат да бутнат правителството. Доводите и гласовете са най-различни - трябва да сме "за" Украйна, "против" Украйна, да дадем оръжие на Зеленски, да не дадем, да скъсаме завинаги с руския газ до "не, без него не можем" и т.н. Според мен обаче непредоставянето на военна помощ на Украйна е най-вредната позиция. Продължаващата война ще помпа инфлацията. Тя
трябва да свърши възможно най-бързо, защото там падат убити, светът страда от
инфлация и губи пари, а в Африка умират от глад. Кой има полза от това? Важният въпрос е също кой ще възстановява Украйна? Приятелите й? А България такава ли е? Нашите политици ни правят „черната овца“ на Европа.

 

Светозар Гледачев е един от най-популярните финансови анализатори у нас. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" - София, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист. Бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Автор е на три книги на тема управление на лични финанси.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Бай Васил

Бай Васил

08.05.2022 | 15:55

Светльо не говори измишльотини.Нито войната си отива нито инфлацията свършва.Язък ти за приказките нахалост пълни глупости.Тежка ама мтого тежка инфлация идва тази дотук е нищо идва Гладомор.

Отговори
3 0
мхм

мхм

06.05.2022 | 10:01

Този е напълно изпушил! Нито една от прогнозите му до тук не се случи, няма и да се случи - то не беше не купувайте апартаменти, че щели да станат много евтини; не купувайте злато, то е неизгодна инвестиция; вземете си климатик, икономисвате много ток, хахахахаха! Не, този е за лудницата. Няма ли кой от близките му да го следи дали си пие редовно хаповете!! Спрете му достъпа до медии, че мъти главите на хорицата...

Отговори
6 3
kakСиика

kakСиика

05.05.2022 | 19:09

Защо занимавате публиката с подобни крайни глупости? Този не е в ред.

Отговори
5 2
Къде е заровено кучето

Къде е заровено кучето

05.05.2022 | 09:06

А нали всяка война предизвиква инфлация Тоест повишаване първо на енерго ресурсите и най паче на нефта Което след себе си влачи повишаване на всички цени до последния пирон А основната идея за войната и последващата инфлация е във ръцете на ония който печатат тоалетната хартия наречена долар Хартия без всякакво покритие А това са онези анонимници притежатели на безимени акций на приносител от Федералния резерв

Отговори
2 4
Ssss

Ssss

05.05.2022 | 08:21

Цитат-"Пазарът си знае работата и се регулира сам. Цената на петрола в момента не е реалната, тя е политически завишена и изкуствена ". Последно кое от двете е вярно? По-нататък "- Винаги в основата на всяка инфлация са суровините и енергията, горивата" и "Но да се върна на темата "инфлация". Тя в световен мащаб стартира доста отдавна, и то от Доналд Тръмп, който, образно казано, напечата книжни пари, които нямат покритие". Тук е вярно второто, както и че цените на енергоносителите е изкуствено определяна. Още "Настоящият недостиг на горива и на енергия е изкуствен. Сега сме в преход. Доскоро този преход към зелена енергия беше само на хартия, сега обстоятелствата ще го наложат много бързо." Значи това е истинската причина да ни нахлузят високи цени на горивата! Гледачев хал хабер си няма от водородна енергетика. Да проучи как се съхранява водород и колко струва това. Добиването е лесната част. "Само за три месеца печалбата на АЕЦ "Козлодуй" доближи 1 милиард лева. Фактически всички фирми, които страдат от високите цени на тока, искат дял от тази печалба." - това ако не е дестилат на пазарна икономика здраве му кажи.Спирам с разбора на статията само ще кажа ,че Гледачев е като професор Мермерски. Професор...ама по селскостопански машини.

Отговори
2 8
Спекулант

Спекулант

05.05.2022 | 16:31

Гледачев хал хабер си няма от нищо, тоя е финансист само на документи... Обеснавяше как си бил държал парите на лихва в Евро че било 2 % хахахах. С колегите си го пускаме вместо Шкумбата да ни забавлява

Отговори
6 0
Абе той

Абе той

05.05.2022 | 07:58

И К19 щеше да си ходи!?

Отговори
0 7

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?