Следвайте ни

Светозар Гледачев: Държавата хвърля едни пари, но не там, където трябва

viber icon

- Държавата ни залива от сигнали, че подпомага и ще подпомага засегнатите бизнеси и хора. Докога обаче може да издържи? Все пак бюджетът не е каца без дъно…

- В битието ни винаги има една ясно изразена цикличност - преди избори се харчат много пари, като за последно. Затова на политиците им трябват поне три месеца да организират вота. Затова и ГЕРБ направиха всичко възможно, за да могат те да организират изборите. Ако бяхме стигнали до варианта служебно правителство, то нямаше да може да харчи така.

Сега ГЕРБ раздават общи пари, пък обират политическия дивидент. Доказано е, че в годината, в която има избори, не се правят никакви големи промени и реформи, а тази година имаме два. Затова ни чака един мъртъв период. Вместо да се развиваме, ние ще вегетираме.

-------------------------

Ще се отвори дупка от необслужени кредити и тези, които имат, ще плащат за тези, които нямат

Ресторантьорите изкараха персонала на светло, за да се вредят за помощи 

В година на избори не се правят никакви големи промени и реформи, вместо да се развиваме, ние ще вегетираме

-------------------

- Г-н Гледачев, каква е вашата лична прогноза за икономическата 2021 година?

- Не съм оптимист. Настоящата година ще е по-лоша от 2020 г., когато заради неочаквания медицински проблем икономиката замря. Ще обясня образно - ситуацията много прилича на болестта. Първоначално ти е некомфортно и отпаднало, но не знаеш защо.

Причината става ясна, когато започнеш да вдигаш температура. Това се случи миналата година. Нататък ​- имаш температура, но все още не си се уплашил истински. После състоянието ти се влошава и идват сериозните последствия.

Същото се случва и с икономиката

Чак тази година ще се увеличи много безработицата и наистина ще има фалити на фирми. Един от проблемите ще бъде падането на банковия мораториум за отсрочване на кредити. Данните до ноември месец миналата година показаха, че са отложени заеми за близо 10 милиарда лева.

До края на март вероятно ще бъдат добавени още 2-3 милиарда лева. Зад тези цифри стоят фирми и хора, които в момента имат затруднения да обслужват кредитите си. Никой не знае колко от тях ще продължат да работят занапред.

Представете си, един-единствен хотел има банков заем от 10 милиона лева, но дали ще може да завърти нужните обороти, за да успее да вкара и вноската към банката? Отсега никой не може да прогнозира колко от тези кредити ще останат необслужени - 3, 4 или 5 милиарда, или повече.

Когато обаче се отвори тази дупка, някой трябва да я попълни. И това ще бъдем ние, тези, които имаме пари в банките. Банковата система отчетливо започна да покачва таксите си и това няма да спре. Така ще бъдем прецакани всички, на принципа „тези, които имат, ще плащат за тези, които нямат”.

Когато фирмите фалират, служителите им ще отидат на бюрото по труда. Ако това им е за първи път - ще вземат помощи, но ако са за втори път, не им се полага подпомагане. Тези хора буквално ще останат без хляб и без дом. Това е ефектът на доминото и е много опасен и непредсказуем.

- Учудващо на фона на трудната 2020 година, НАП обяви 5% ръст в данъчните постъпления. Как се случва това? Лъжат ли цифрите?

- Цифрите никога не лъжат. Хората, които ги анализират обаче, сменят гледната точка в зависимост от това на каква страна стоят самите те. Не само цялата 2020 година беше странна, приключването на държавния бюджет беше още по-странно.

Консолидираните постъпления, тоест това, с което се пълни бюджетът, са със 150 млн. лева, или с 0.34% повече спрямо 2019 и с 1 милиард повече спрямо очакваното. Другата характеристика на този бюджет е, че консолидираните разходи само за декември са с 1.2 милиарда повече в сравнение с декември предишната година. Както виждате, а и историята го доказва, декември е важен месец. Традиционно тогава се харчи най-много и се краде най-много.

- От публикуваните ръстове на приходната агенция излиза, че или тук живеят най-съвестните данъкоплатци, или през 2020 година сме работили на високи обороти. А предвид локдауните това очевидно не е така. Каква е причината за разминаването между усещанията на хората и бизнеса и оптимистичните цифри?

- Има лесно обяснение. Първо, винаги едно правителство планира в бюджета си неизпълними разходи за инвестиции и за текуща издръжка. Залага се много силна инвестиционна програма. В края на годината, като не се изпълни програмата /тя е перо в целия държавен бюджет/, управляващите просто прехвърлят средствата там, където им трябват.

Идеята на този бюджет е, че е предизборен. Харчат се пари на ангро, защото гладен човек не гласува за този, който го е оставил да гладува.

По-конкретно: данните сочат, че данъчните приходи са се увеличили с едва половин милион лева, а общите приходи - със 100 милиона. Едно от възможните обяснения е, че наистина се отчита повишена събираемост в държавния бюджет. Доскоро коефициентът беше 29.5, сега е 30. Агенция Митници, където влизат постъпленията от акцизи, мита и др., също е работила много добре.  

Най-характерното обаче бе повишаването на работната заплата

Всички работещи го искаха, но нека сега да си помислят дали им се е подобрил начинът на живот? 55 на сто от приходите в държавата идват от индивидуалните данъци, тоест от увеличението на работната заплата с повече от 1 милиард лева въпреки неработещата икономика.

С едната ръка държавата дава пари, а с другата прибира част от тях под формата на данък. А това не бива да се прави по време на криза. Но пък винаги се прави преди избори! Дебело подчертавам, че  увеличението на минималната работна заплата не се прави с цел хората да забогатеят.

И още - в момент, в който 30% от икономиката на България работеше трудно, дали бе правилно администрацията да взима повече? Така средната работна заплата за първото тримесечие на 2020 г. бе увеличена с 9% в сравнение със същия период на миналата година, второто - с 6%,а третото с 10%.

Виждате един непрекъснат ръст. Като резултат имаме рекордно спестени пари по банките. Помощи трябва да се дават на тези, които имат нужда, а не на тези, които нямат. И излиза, че държавата е хвърляла едни пари, но не ги е хвърляла на правилното място!  

Друг много важен дисбалас - в обществения сектор, тоест непроизводителният, който не създава добавена стойност, средната работна заплата се увеличи с 13%, а в частния - с 9%. Само в сектор „Държавно управление” имат ръст във възнагражденията за  третото тримесечие от 20%.

Лично мнение, но ненапразно хората се ядосват на заплатите на депутатите и ги наричат „хрантутници”. Само си спомнете, че миналата година беше уволнен директорът  на държавната банка, чиято месечна заплата беше 36 хиляди лева!

- Приходите от ДДС обаче спаднаха и причината не е само, че рестораньорите си извоюваха по ниска ставка, нали?

- Да, приходите от ДДС намаляха, но пък за сметка на това се увеличиха осигурителните плащания. Ресторантьорите бяха обещали да изсветлят сектора и наистина го направиха, но по съвсем различна причина. Те са активни участници в програмите за подпомагане като 60:40 и затова трябваше да изкарат на светло персонала си.

Преди намалението на ставката за тях ситуацията обичайно беше следната - в едно заведение работят 10 човека, а осигурените на пълен работен ден са двама.

- Пенсионерите също увеличиха потреблението с добавката от 50 лева месечно към пенсиите си…

- Тази мярка не я разбирам. Да увеличиш парите на пенсионерите, които не работят, при положение, че децата им стоят безработни? С други думи, гарантирахме парите на възрастните, но не и на техните деца. Това е социалистическа мярка. Тя категорично не може да даде икономически ефект. Дава само политически.

Има и още един факт, който промени леко потреблението у нас - завърналите се покрай пандемията българи от чужбина. Само за първите два месеца - март и април, в страната влязоха 80 000 души. По неофициални данни досега над 200 000 се върнаха в родината. А те си дойдоха с парите.

 

ВИЗИТКА

 

Светозар Гледачев е един от най-популярните икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" - София, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира в University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия и води публични лекции на тема "Лични финанси". Издал е и няколко книги - "Хроники от една държава на кръстопът," "Не си отивай, щастливецо", "Добър ден, нещастнико".

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Абе,

Абе,

22.01.2021 | 16:54

Той влака на управляващите не знам как все ви се при вижда, че аха да се обърне, ама не става. Ти дето си мислиш че не си проZт, да знаеш че само трябва да благодариш на Господ, че някой друг не кара влака точно в този момент

Отговори
12 3
А бе Абе, можели да си толкова проZт

А бе Абе, можели да си толкова проZт

22.01.2021 | 15:57

Човекът с обикновен-разговорен език ти е казал истината за предстоящия погром на икономиката. Даже спестява песимистичния вариант на развитие, за да предотврати лягането ти на политическите релси. Шансът ти да останеш жив е влака на управляващите да се обърне колкото може на по-предишна гара. Ама хайде холан, и тебе са те пратили да събираш смет, за да я заменящ за сливи. О свещена простота.

Отговори
7 4
Абе,

Абе,

22.01.2021 | 09:21

Ояден тип, като мечтае за служебно правителство що не вземе да каже колко пари похарчи само за 3 месеца служебното правителство на Радев. Иначе за някои неща съм съгласен, като например повишаването заплатите в администрацията при положение че икономическия сектор едва диша, не считам че е уместно. Подхвърлените пари на пенсионерите също. А иначе не виждам как богатите ще платят сметката на бедните както твърди автора, това в световен план никога не се е случвало, няма и да се случи, по скоро винаги е било обратното.

Отговори
9 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай