Следвайте ни

Светозар Гледачев: COVID-19 не е причината, а фитилът, запалил новата икономическа криза

viber icon

Няма как хората да си стоят по домовете и да имат доходи  

Ще влезем и във финансова криза, защото централните банки ще започнат да печатат пари, за да няма социални сътресения, а тези пари ще донесат инфлация 

Светът върви към нов етап в развитието си. Има три индустриални революции, тази е четвъртата 

 Коронавирусът не е случайно явление, аз го приемам за закономерно 

 

И преди коронавирусът да парализира света, се говореше, че големите икономики вече усещат лошите сигнали за криза. В рецесия ли сме? 

Ако трябва да търсим първопричините и за кризата, и за настоящата ситуация с коронавируса, те са заровени в дисбалансите в световната икономика. Китай е световен производител, а САЩ и Европа - световни консуматори. По мое мнение след тази криза светът и сферите на влияние ще се преразпределят наново, ще се променят разбиранията на световните лидери. И всички ще стигнат до извода, че една държава не може и не трябва да е топ производител. Ще онагледя с пример до какво води това. Сега всички, цял свят търси маски и предпазни средства. Ако те не се произвеждаха само в Китай, нямаше да има такива проблеми. 

 

 

Г-н Гледачев, какви са вариантите икономики като нашата да изплуват от настоящата ситуация? Затворени търговски обекти, почти затворени граници, производства в застой заради липсващи доставки, служители по домовете и т.н.

 

Ще кажа съвсем не на шега:

„Честито, кризата дойде“. 

Коронавирусът не е причината, а фитилът, който запали нова световна икономическа криза. И по всичко личи, че тя ще е или най-тежката, или една от най-тежките досега. Не вярвам някой да излезе сух от тази ситуация. Всички отрасли и браншове ще изпитват затруднения с доставките. Около Пловдив например се намират много заводи за авточасти. В нормално време в големите автомобилни концерни една кола се сглобява за броени минути. Само че има над 10 000 детайла и ако не дойде един, пропада цялата производствена верига. А тези детайли идват от Китай, България, от още трийсет места, все някой ще закъснее. Цялата икономика ще забави ход, но няма да спре съвсем. Ще зациклят и приходи, и доходи, и производители, и вноски към банки ​- всичко ще се забави. Няма как хората да си стоят по домовете и да имат доходи. След това вероятно ще влезем и във финансова криза, защото централните банки ще започнат да печатат пари, за да няма социални сътресения, а тези пари ще донесат инфлация. Така кръгът се затваря. Спомнете си Голямата депресия и как след нея светът излезе коренно различен - променен начин на производство, променен начин на разпределяне на благата, всичко.

 

Има една успокояваща мантра, че кризата е предизвикателство и възможност за едни, но за момента положението изглежда съвсем мрачно.

Не е.

България наистина е в относително добро положение

по няколко причини. Първо сме в ЕС. Страни като Македония, Сърбия, Украйна, които не са членове на ЕС, ще пострадат много повече от нас. Имаме и относително конкурентна икономика - предприятията ни са добре позиционирани в Западна Европа. Даже можем и да спечелим в тази ситуация, защото част от производствата в Китай започват да се прехвърлят към други страни. А България и Румъния са с ниска себестойност на труда. Но със сигурност няма да е лесно. Има затворени и замразени бизнеси, ще има и фалити.

Най-ударен ще е туризмът, а той е важен за България. Ето ви и друг позитив - българският бизнес е много гъвкав и лесно приспособим заради малкия си мащаб. Текстилна фабрика много бързо може да си пренастрои машините и да започне да шие вместо мъжки панталони - маски и предпазни облекла. Докато една огромна фабрика с хиляди работници в чужбина трудно би могла да действа бързо. Смятам, че бизнесът ще си извади поуки и ще налучка вярната в бъдеще посока.

 

Каква може да бъде поуката от едно затворено предприятие? Тук не става въпрос за лош мениджмънт или неконкурентен продукт, а за форсмажор.

Светът върви към нов етап в развитието си. Има три индустриални революции, тази е четвъртата. От години се говори за нея, но промените по принцип стават само по време на войни, кризи, сътресения. И тази криза ще направи точно това - индустриална революция.

Компютрите и технологиите ще навлязат навсякъде

Ето - учениците учат дистанционно, служители работят от дома си. Между другото, след като отмине епидемията, много работодатели ще продължат тази практика, за да съкратят разходите си. Бизнесът ще разбере нещо много важно - че роботите не боледуват, и така ще започне роботизация и автоматизация на производството със замах.

Ще стане кристално ясно за работодателите, че е по-изгодно да купят пет робота, вместо да наемат 50 души. Защото първите работят 365 дни в годината, не ползват болничен и отпуск, не стачкуват и не настояват за високи заплати.

 

Откъде бизнесът ще извади пари, за да автоматизира производството си, при положение че ще търпи загуби дълго време?

Новите технологии са тук, те съществуват, но нямаше повод и причина да се прибегне до тях. Как ще уволниш хиляда​ души и ще сложиш роботи на тяхно място, без това да донесе социално напрежение.

 

А работната сила кой ще я храни, ако това се случи?

Добър въпрос. Общият отговор е, че и тя трябва да се приспособи към новите условия. Иначе има варианти, вече изпробвани в други държави, но не много успешни, като гарантиран базисен доход - дават ти пари, нещо като пенсия, на всички поравно.

Но има и нещо друго. Коронавирусът не е случайно явление, аз го приемам за закономерно. Спомнете си около Нова година стачките във Франция, хората искаха по-високи доходи. В Гърция трудещите се настояваха непрекъснато за социални блага и излизаха по улиците да скандират и да се борят за правата си.

Сега такова нещо на никого няма да мине през акъла, още повече че има забрани за събиране на много хора на едно място. И всичките тези промени - подмяната на хора с роботи, ще станат реални, без да има съпротива от обществото. Така светът ще влезе в нова епоха.

 

Как днешната ситуация ще промени света?

Сега всички разбират, че диспропорциите в света и световната икономика не могат да се крият вечно. Както реката подкопава брега много време, така диспропорциите подкопаваха икономиките и само последната вълна срутва целия бряг. По мое мнение коронавирусът  въобще не е толкова опасен, но ще послужи като извинение на всички политици, че той е предизвикал голямата кризата.

Каквато и криза да имаше тази година, политиците, които са популисти до един, щяха да паднат от власт. Начело с Тръмп. Коронавирусът е тяхното извинение като форсмажорно обстоятелство. Но хората не трябва да се плашат. След всяка криза обществото отива на по-висок етап в развитието си. 

 

 

Светозар Гледачев е един от най-популярните икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" - София, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия и води публични лекции на тема "Лични финанси". Издал е и няколко книги. 

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Министър,, ромка,,..?!

Министър,, ромка,,..?!

21.03.2020 | 13:40

Ще се хвана само за едно изречение ваше, няма смисъл да го повтарям, само ще кажа мои думи и въпрос, как може един министър. дори и без портфейл, да се занимава с несериозни работи, въпреки, че е на достолепна възраст, разбира другото беше, че във всички такива кризи, първо икономиката се споменава, важна е, но без хора и тя е ненужна на никого...! Една статистика да, се направи, колко са, сериозните хора по света, кой ти гледа дълъг коментар, това нищо не говори.! (Пропуснах,, се,,..., то ако само това съм пропуснала...!)

Отговори
2 1
ПОЛИТИК

ПОЛИТИК

19.03.2020 | 15:50

СВЕТЪТ Е ЗАТЪНАЛ В ДЪЛГОВЕ ГЛЕДАЧЕВ. НО СИ САМО ИКОНОМИСТ, НО НЕ И ПОЛИТИК И ЗАТОВА НЕ ВИЖДАШ ОЧЕВАДНОТО.ОБИКНОВЕНО ТЕЗИ ДЪЛГОВЕ СЕ ЧИСТЯТ ЧРЕЗ ГОЛЯМА ВОЙНА.НО СЕГА , АКО ИМАМЕ ГОЛЯМА ВОЙНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ Е ЯДРЕНА, А ТОВА Е КРАЯТ.ЗАТОВА ИЗМИСЛИХА И СЪЗДАДОХА ТОЗИ ВИРУС, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪЗДАДЕН В ЛАБОРАТОРИЯ , ЗА ДА СВЪРШИ РАБОТАТА НА ВОЙНАТА И ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО ДОКАРАХА СВЕТА ДО ТУК , ВМЕСТО ДА ГИ СЪДЯТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ,ЩЕ БЪДАТ НОВИТЕ ГЕРОИ.

Отговори
3 2
Царят е ГОЛ

Царят е ГОЛ

18.03.2020 | 12:14

Фукуяма. Пикети, Клаус Швапс, Дж. Даймънс и... Четете малко бе ПРОФАНИ, особено финансиста Ал. КОНстантинов. Гледачев директно заявява: 3 месеца без икономика е минус 25% от БВП. А колко беше спада след 2009г. спрямо 1999г. и в национален и световен мащаб? Ха познайте! КОРОНАТА е катализатора за бърза промяна и адаптиране в народонаселението, а И на първо място запазване на елитите от линч и слагайки им КОРОНА на "спасители".

Отговори
12 0
Р. Каменов

Р. Каменов

18.03.2020 | 09:13

Кмета Димитров , трябва да го покани/ помоли да дойде в екипа му. Преди години С. Гледачев имаше политически амбиции. Има и изключителни публикации през годините в уважаемата Марица

Отговори
2 1
SSяя

SSяя

18.03.2020 | 09:10

Г-н Гледачев има малко книжен поглед върху производството и икономиката. Китай е световна работилница защото беше изгодно да се произвежда там. Да се разпредели това производство административно може но за кратко. И то ще отиде пак в страни където е оптимално от цена и разходи. Например Пакистан, Индия и т.н. Въвеждането на роботи отдавна се прави ,но като се "удари чертата". Всички автоматизирани производства с големи обеми остават на Запад , а в България се прехвърлят стари и малко серийни производства искащи голяма гъвкавост. Няма как робот да смени 3 пъти настройките си за 1 работен ден и да произведе по 50 бр от всеки артикул. В момента границата е около 1 мил. лв. произведена продукция за да е обосновано замяна с робот на ръчния труд. И трябва не само да се произведе ,но и да се продаде! Докато по света има по-евтина работна ръка-роботи през крив макарон. Промяна практически няма да има. За пример може да прочетете Уикипедия за "Испанския грип", да сравните със сегашната ситуация и да видите колко малко се е променило нещо. Просто човешката памет е къса. Много къса за съжаление. Вярно сегашния модел е износен ,но все още идеята е да се "изгорят" натрупаните дългове по сравнително мирен начин. По-добро засега няма.

Отговори
0 3
Иван

Иван

18.03.2020 | 08:29

Много добре посочена причинно следствена връзка. Браво на автора. Полезно познание. Има един, основен и съществен недостатък. Тук, в статията Бог го няма. А къде без Божията сила. Бог е навсякъде., във вди

Отговори
2 1
Финансист

Финансист

18.03.2020 | 07:38

Тоя тип, говори за индустриална революция след корона вируса. Абсолютно неадекватен. След 30-60 дни света ще си тръгне по старому. Кой фалирал, фалирал. Идват други. Пазара не търпи вакуум, младеж.

Отговори
7 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?