71

Светослав Малинов пред "Марица": Арестът на Борисов е безпрецедентно събитие в рамките на закона

 

- Доц. Малинов, знак за какво е безпрецедентният арест на бивш премиер, на който станахме свидетели?

- Това е безпрецедентно събитие, изненадващо в голяма степен. Подобни действия по принцип са травмиращи, главно за семействата на засегнатите, но не са извън рамките на закона. Българските граждани очакват от години разследвания, задържане, разпити в рамките на закона, могат да се случат на всеки, включително на най-високопоставени личности.

При тази акция не беше търсена публичност - практика, на която самият Борисов като главен секретар на МВР постави началото. 

Пределно ясно е, че когато биват задържани политици от калибъра на експремиера Борисов и бившия финансов министър Горанов, автоматично изниква политическа реторика, че това не е в рамките на закона. Не, в рамките на закона е. Така трябва да се действа, така се действа в европейски държави, в САЩ, но и в съседните Гърция и Румъния, където в затвора са вкарани премиери, министри, депутати.

Предстои разследване, може да се стигне до процес, до осъдителни присъди. Ако се окаже, че обвиненията не могат да бъдат защитени, политикът, респективно Борисов, ще спечели. Да оставим правоохранителните органи да си свършат работата.

Това е процес, който започва в цяла Европа - върховенството на правото е обвързано с функционирането на съюза и ще бъде категорично обвързано с фондовете. Държава, която има дълбоки съмнения за тези неща, няма да бъде подкрепена автоматично, както досега. Тук не става дума за злоупотреба с европейски пари, а буквално за нашите пари, които се защитават от МВР и прокуратурата. Отделно очаквам да има разследвания за злоупотреба с европейски пари на ниво Европейска прокуратура.

- Основателни ли са съмненията, че с акцията се цели отвличане на вниманието от визитата на шефа на Пентагона, който ще ни иска ракети за Украйна?

- Напротив, това е нещо, готвено отдавна и много закъсняло. Няма подходящ и неподходящ момент, подобни решения се вземат въз основа на факти.

Случайно съвпадение е арестът с визитите на Лаура Кьовеши и военния министър на САЩ.

 А и предвид факта, че Борисов сътрудничеше със САЩ, би било по-удачно да се изчака с ареста да мине визитата на шефа на Пентагона - ако някой е изкушен да търси съвпадения.

- Какъв ще е политическият отзвук от тези събития?

- Решаващо е дали наистина ще има реални доказателства и обвинения.

Но и най-големите защитници на ГЕРБ, ако видят факти за злоупотреба, лишаване на българските граждани от средства в бюджета, няма да имат воля и сила да продължат да защитават Борисов. И обратно - дори най-големите противници на ГЕРБ ще трябва да признаят, ако обвинението не издържи в съда, че това е някакъв вид отмъщение на Васил Божков. Това предстои да видим.

- Възможно ли е обаче нещата да ескалират и да се стигне до разклащане на управляващата коалиция и до предсрочни избори, каквито гласове се чуха?

- Това е съвсем друг анализ. Още при създаването си тази коалиция не беше най-стабилното нещо, очаквано беше да я съпътстват компромиси и сътресения. Последните месеци го потвърждават. Коалицията не е убедителна, не изглежда силна, но понякога подобни нестабилни конструкции траят много дълго.

При сегашното положение нито една от четирите формации няма интерес да се оттегли.

Но ще има непрекъснато поводи за конфликти - днес казусът с оръжието за Украйна, утре мерките за компенсация - така ще бъде в следващите години, това ще е образът на това правителство. Това не е ненормална ситуация за демокрацията.

Виждам политически трусове непрекъснато, но не виждам разпад на мнозинството и предсрочни избори. Дори по взривоопасната геополитическа тема около Украйна разделението в коалицията не е толкова остро, може би арогантните действия на Путин я направиха по-консенсусна.

Да, напълно е възможно, ако не бъдат намерени доказателства и Борисов не бъде осъден, да станем свидетели на класически политически бумеранг върху управляващите.

Но в момента виждаме безпрецедентни действия, които изглеждат в рамките на закона. Много хора бяха разочаровани, че обвинения, подкрепени не просто с думите на Васил Божков, а и с анализ на бюджетните приходи, останаха без последствие много дълго време. Това беше много по-разочароващо от това, което виждаме сега.

Очакваме официални изявления за какви точно правни основания става дума, след което всички ще вперим поглед в прокуратурата.

 

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ,  депутат 40-ото НС през 2005-2009 г., два пъти депутат в Европейския парламент.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Нико

Нико

20.03.2022 | 15:13

МНого добре Ви знаем, от мошеническата партия на Иван Костов, дето подлъгахте народа със СДС, а раздадохте с приватизацията националното богатство на днешните олигарси и сте в правителството като ДБ. Затова сега сте защитник на Черепа Божков.

Отговори
2 1
Един от основателите на ДСБ

Един от основателите на ДСБ

18.03.2022 | 19:11

Поредната теменужка с лилави венци на зъбите. Мавър стайл.

Отговори
5 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?