2374

SUN, френската кралица на брутъл попа: Майната им на парите, правя това, което обичам

Първото нещо, което видях в Пловдив, беше Спешното, признава изпълнителката

Дива, секси и безмилостна на сцената. Това е Карълайн Роуз, известна с артистичния си псевдоним SUN.  Френската певица взе участие в пилотното издание на Spike bulgarian music showcase, което се проведе в Пловдив в рамките на три дни. Тя взриви с изпълненията си един от рок баровете, включени в програмата, и със сигурност си спечели много нови фенове. SUN впечатлява със своята мултифункционалност. Тя автор на песни, китарист и филмова актриса. Самата тя създава собствен жанр, който нарича „брутъл (брутален) поп: поп с елементи на рок и метъл. Влиза в ролята на Едит Пиаф в мюзикъл, който се играе във Франция, Южна Корея, Япония. Участва в "Гласът на Франция", както и на "Евровизия" с авторска песен. Нейните уникални вокални и актьорски умения ѝ печелят възможността да работи с най-добрите режисьори. Така тя гастролира като актриса, певица и китарист. Първата ѝ роля във филм е главна - в продукцията „Том Медина“ на Тони Гатлиф, който печели наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан 2004. Любопитно за SUN е още, че само за 10 месеца нейният профил в Инстаграм достига от 1000 до 11 000 последователи. Тя обича да изпипва музиката си от началото до края, затова в най-честия случай пише и продуцира парчетата от вокалите до барабаните. Сама прави видеоклиповете си, сама се грижи за целия си стайлинг и грим. Карълайн даде ексклузивно и любопитно интервю само за "Марица": 

- Разкажи ми повече за жанра „брутъл поп“, в който твориш. Не е много популярен в България, но със сигурност привлича вниманието на меломаните.

- Общо взето, брутъл попът е нещо, което сама сътворих, когато още бях малко дете, може би на 12-13 години. Тогава вече обожавах метъл музката, но си падах много и по поп песните. Винаги съм искала да правя истинска поп музика, но също така тя да звучи и да бъде малко по-агресивна - да крещя например, и да използвам различни метъл техники и похвати. Беше много важно за мен моята музика да съчетава тези два стила. Така че продължавах да се развивам с годините, като идеята ми беше да правя този стил музика все по-познат из целия свят.

 - Ти бе част от програмата на Spike Bulgarian music showcase. В последния ден пловдивчани  и делегатите имаха възможност да те чуят в бар „Download”, в магичния и древен град под тепетата. Какво знаеш за Пловдив като цяло и грабна ли те той?

- Обожавам го и се влюбих от пръв поглед. Никога не съм била в България досега.  Пристигнах вечерта, ден преди участието си на фестивала. Дойдох със силни болки в ухото. Така че първото нещо, което видях в Пловдив, беше Спешното. Отидох на лекар, който беше много мил. Знам, че музикантите, които веднъж са дошли в Пловдив, вече са се влюбили в него, като Девин Таунсенд например. След като пристигнах, в главата ми се запечата и пътуването с такси. Шофьорът слушаше музика, която беше странна за мен, но същевременно приятна. Беше някаква комбинация между циганско и арабско, нещо в балкански стил.

 - Нарича се „чалга“ в България.

- Чудесно е! Казах си, това е лудост, но звучи страхотно. Просто обожавам Пловдив. Изпитах рязък културен шок, но в добрия смисъл.

 - Разкажи повече за кариерата си. Как направи така, че нещата при теб да се получат. Сега си сред най-известните изпълнители. Какво е да си една от най-ярките звезди в звездното небе, пълно с музиканти и изпълнители?

- Никога не съм мислила за това, защото съм перфекционистка. Винаги съм мислила за това какво мога да направя по-добре. Никога не съм сядала, да се отпусна и да си кажа „Направих това, постигнах онова. Вече съм звезда и готово, мога да си отдъхна“. Междувременно съм актриса, играя във филми, ходя по фестивали. Мисля, че за първи път през последната година имах възможността просто да се насладя на всичко дотук и да си кажа „ОК, направих много неща през последните месеци“. Но идвам от семейство, което не акцентира върху успехите и нещата, които си постигнал. Майка ми е от типа: „Добре, но какво можеш да направиш още по-добре?“.

 - Ти изпревари въпроса ми, споменавайки, че когато не държиш микрофона и китарата, участваш във филми, мюзикъли, изявяваш се и на музикалната сцена. Влизала си в кожата на Едит Пиаф. Кажи ми, първо - въобще остава ли ти свободно време просто да помислиш, да релаксираш, да се отдадеш на себе си. И второ, мечтаеш ли за някаква главна роля в продукция?

- Нямам време да си почивам. Затова мисля, че ми се случват подобни гадости като проблема с ухото. Дори и да ме боли, да съм болна, аз излизам на сцената и давам на хората това, което очакват от мен. Нямам свободно време, но в малкото такова, което си открадвам за себе си, обичам да рисувам и да играя видеоигри. Обожавам да играя „Легендата за Зелда“ и всякакви подобни. Имам натрупани над 3000 геймърски часа на Зелда (смее се). Относно филмите, участвам във френска продукция, версия на „Конан Варварина“, която ще излезе следващата година. Да играя в този филм бе огромно забавление и предизвикателство. Има големи оръжия, мечове и подобни. Но не знам за каква роля мечтая. Направих Едит Пиаф и беше вдъхновяващо, но ми се иска роля, с която да съм извън зоната си на комфорт и да предизвикам себе си. Например да играя по-уязвима и лесно ранима, нещо подобно. Искам да видя дали ще се справя добре.

 - Ако ти се наложи да избираш - магията на киното или магията на музикалната сцена?

- Определено музиката. Ще ми е адски трудно да не играя в театъра или киното, да се лиша от тези удоволствия, но без музиката просто не мога да живея.

- Какво мислиш за телевизионните музикални формати като „Гласът на...“ и „Евровизия“ например. Дали те са първата стъпка към върха за прохождащ артист и изпълнител?

- Да, определено смятам, че са. През 2013-а участвах в „Гласът на Франция“, което участие и популярност ме вкараха в мюзикълите. Участвах и на „Евровизия“ в Германия, което също беше чудесно изживяване. Най-малкото като изпълнител си създаваш много връзки и контакти в музикалния бизнес. Каквото се случи тук на Spike Bulgarian music showcase. Тук трябва да разграничим тв бизнеса, който е нещо много различно. Дава добри възможности като например за участие в реклами или възможност за запис. В моя случай исках да опитам от всичко. Но ако си човек, който иска да прави собствена музика, авторски песни, то тв бизнесът не е подходящ за това. Там ще ти кажат, че може да правиш авторски песни, но всъщност няма да можеш. Винаги ще пееш чужди, не авторски парчета.

 - Слушах много кавъри, които правите със симфоничен оркестър. Разкажи ми повече за този тип изживяване, за концертите, на които изпълнявате песни на Metallica, Radiohead и много други.

- Да, понякога работя с оркестъра на „Geneva Camerata”. Правим кавъри и за мен винаги е било огромно удоволствие. Смятам, че когато изпълняваш популярни песни, е много важно да се опиташ да добавиш нещо различно и готино, да оставиш свой почерк. Има много хора, които просто свирят на китара и изпълняват кавъри. И това е прекрасно, но трябва наистина да дадеш от себе си и да го направиш уникален посвоему. Оркестърът е великолепен, те са отлични музиканти и винаги кавърите звучат различно. Винаги се опитвам да работя с оркестъра поне веднъж в годината, за да направим специално и впечатляващо шоу.

- Накрая - какво ще посъветваш младите изпълнители, които искат да са като теб - да правят музиката, която желаят и да са известни?

- Не се отказвайте за нищо на света от това, което правите, и следвайте пътя си. Това, през което преминах, ме накара да осъзная, че пътят към върха не е просто права линия, това е поредица от върхове и спадове. Но никога не съм губила вяра. Дори и да са ми казвали: „Какво е това „брутъл поп“, по дяволите? Защо се занимаваш с такива глупости? Прави мюзикъли“. Можех да направя това - пак щях да имам музикална кариера, щях да получавам добри пари. Но отговарям: „Добре, но майната им на парите!“.

Правя това, което обичам. Ще съм щастлива, ако някой ден чуя: „Искам да правя брутъл поп като нея“ или „Някой ден това момиче ще разбива сцената и ще прави брутъл поп“. Не трябва никога да губят посоката, да не губят ентусиазма да правят това, което най-силно желаят, за да са успешни. Дори и да е много трудно. Понякога ще им се налага да правят неща, които никак не им харесват. Аз например съм участвала в много мюзикъли, които въобще не харесвам. Но погледнах на нещата по друг начин. Правила съм всичко, защото знам, че парите, които спечеля, ще ги вложа в това, което обичам да правя и за да постигна мечтата си. Мисля, че това е добър баланс - да имаш винаги пари, междувременно да се учиш в движение и да вложиш печалбата, да я инвестираш в себе си, желанията и възможностите си. Това е отлична формула, която определено работи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Георги v.

Георги v.

06.06.2022 | 11:38

"Майната и на парите", защото ги имаш!

Отговори
2 0
Рок

Рок

06.06.2022 | 10:20

Това жена ли е?

Отговори
1 0
Deutsch

Deutsch

06.06.2022 | 07:02

Мдааа, хубаво е да си турист в Пловдив, всичко ще ти хареса. Но ти трябва повече време да се поразходиш пеша (без такси) из китните пловдивски улички с тротоари и асфалт от 80-те, с къщи с олющени и падащи фасади, с детски площадки с ръждясали катерушки и с паркове превърнати в безразборни паркинги. Все пак след 35 години управление от разни кариеристи и нагаждачи трябва да сме доволни, че все още градът ни не изглежда като след война, както някой други в северна България.

Отговори
1 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?