Следвайте ни

Строителят на Зоопарка: Не носим отговорност за дефектите по време на принудителния престой

viber icon

- Г-н Запрянов, оптимист ли сте, че строителството на зоологическата градина най-после ще продължи?

- Никога не съм губил надежда, защото не мога да си представя този обект да остане незавършен. Сега съм по-голям оптимист. Първо, защото виждаме, че новият кмет още в първата седмица от встъпването си в длъжност се зае с този проблем. Второ, защото на срещата при Здравко Димитров присъствахме не само ние, но и всички специалисти от общината, които имат отношение към обекта. Направи ми впечатление, че те са запознати много добре със ситуацията. Разговаряхме час и половина. Това, че има диалог, е изключително важно, макар процедурите да не могат да приключат бързо. Обектът е сложен, състои се от 50 подобекта и в акт 11  трябва да бъде описано в какво състояние е всеки от тях. Без този оглед не може да се подпише акт 11, с който се възобновява строителството.

- Кой носи отговорност за дефектите в зоопарка - ръждясали метални части, мухъл, изкъртени инсталации?

- Нашата фирма няма никаква вина за това. От първия ден, когато започнахме строително-монтажните работи, изпълнявахме стриктно задълженията по договора. Но обектът беше спрян по разпореждането на Общината. Не можем и няма как да поемаме за наша сметка щети, станали в годините на принудителния престой. Ние нямахме право на достъп до обекта, след като беше подписан акт 10 за спирането му. Преди това трябваше да се извърши консервация на съоръженията, например да се боядисат металните части, да се импрегнира дървото, но не се случи. Времето нанесе поражения и те тепърва трябва да бъдат огледани и описани в протокола от комисия, съставена от проектанти, инженери и конструктори. Общината няма правно основание да ни задължи да отстраняваме дефектите за своя сметка.

- Колко пари са ви платени дотук за строително-монтажните работи в зоопарка?

- Ние сме получили 80 процента от стойността на обекта, тоест около 4 млн. лева. Остатъкът се превежда след подписването на акт 15 за завършването  на строежа. Ние сме изпълнили поръчката на 99 процента и с този престой търпим загуби. Но се надяваме, че всички тези въпроси най-после ще бъдат решени.

- Има ли промени в проекта, освен препоръките на МОСВ за подсилване на оградите на едрите животни?

- Промените бяха стотици, включително по настилките и конструкциите. Докато работехме, всеки ден при нас имаше консултанти, включително и от МОСВ, които даваха допълнителни препоръки. А когато започнахме обекта, нямаше проект за ВиК. Той беше изготвен впоследствие.

- Кой е виновен за провала със зоопарка?

- Не ми се говори за това. Жалко е, че много време се пропусна, което е недопустимо. Недопустимо е, че пловдивчани ходят да гледат животни в София, Пазарджик и Стара Загора.

- Доколко бяха основателни от вашата гледна точка обвиненията, че цената на обекта е завишена неправомерно?

- Както видяхте, тези обвинения не се доказаха. Ние бяхме единствени с офертата на търга и решението за цената се взе в Общинския съвет. От това ние не сме спечелили. Напротив, в резултат на преговори цената, която ние посочихме в офертата, беше по-ниска със 700 000 лева от прогнозната стойност на зоопарка.  

- Фирмата ви има ли готовност да работи на обекта?

- Готови сме. Отиваме веднага след като ни кажат, че можем да се върнем, въпреки че не сме останали без работа и имаме обекти в страната. Но след като един обект е започнат и докаран почти изцяло до финала, трябва да бъде завършен. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?