Следвайте ни

Страхил Делийски: Отборът мечта на Слави е идеален за старото бизнес статукво

viber icon

Явно новоизлюпеният политик и сценаристите му са зациклили в онази славна епоха на разцвет в шоубизнеса през 2001 г.

Слави има фетиш към завършилите в чужбина 

Много е рано да се говори за политическия край на Борисов

Предложението за кабинет на Трифонов не създава условия за стабилно управление 

ИТН не успя да обере колективната народна страст в момент, в който ГЕРБ е притиснат до стената 

 

- Г-н Делийски, правилен  ли беше ходът Слави Трифонов да обяви пълен състав на кабинета преди връчването на мандат?

- Целият този жанр ми изглежда сюрреалистичен ​- един лидер говори от тъмна стаичка, представя някакви хора. Те са бъдещият кабинет. Трифонов дава знак, че е поел отговорността: ето ви страхотно правителство! Ако не го подкрепите, отговорността ще е ваша! Това е цялостното внушение.  

В детайлите прави впечатление близостта на съвсем скоро родената партия ИТН с ключови фигури от старото НДСВ. Залага се на идеята за експертност, на която отдавна <210> е минало времето. 

Изключително проблематична е и политическата концепция за подобно правителство ​- управление с 60-ина депутати, без да се търси коалиция. Вероятно по много от обявените приоритети едва ли някой би имал нещо против.  Вероятно по по-ключови въпроси като бюджета ще се търсят плаващи мнозинства. Но тази политическа технология да искаш безусловна подкрепа без преговори изглежда проблематична, поне на първо четене.

 

- Как ​ви изглежда съставът на евентуалния бъдещ кабинет от суперпрофесионалисти полиглоти с дипломи от топуниверситети и успешни кариери?

- Все още никак. Министрите са политически фигури. Работата на експертите не е в министерските кресла, а в професионалните отдели. Министрите в едно правителство трябва да са политически фигури, да балансират различни интереси. Нека да има експерти, но не е сигурно, че експертите ще са добри министри. За министър се иска повече от това да си образован и да си добър експерт.

Това е част от познатата мантра: ето какви хора ни трябват! В момента планът действа в контекста, оставен от ГЕРБ.

Това е надеждата, че  ще сложим  хора, завършили в чужбина, вместо недоучените наши момчета, и всичко ще се оправи. Това е много в стила на Трифонов. Неговото политическо въображение явно стига дотам.  Замряло е някъде в началото на 21. век, когато подобни идеи впечатляваха. 

- Какъв знак е посочването за премиер на бившия царски министър Николай Василев?

- Това е част от същата логика и е ясен знак, че във финансово-икономическата сфера, където са съсредоточени най-сериозните проблеми на България, нищо няма да се пипа.

Данъчни системи и политика, социални модели - всичко това ще остане такова, каквото е. Това е премиер, с чиято финансова визия биха могли спокойно да се съгласят без проблем и ГЕРБ, и ДПС. Може номинациите да са жест в тази посока - премиер, финансов и икономически министър, чиито предложения ГЕРБ и ДПС да могат да подкрепят без условия.

- Може ли този кабинет да не мине?

- Може, разбира се. Този кабинет изглежда странен ​- и като състав, и като приоритети. Съвсем реално е да не бъде подкрепен. Предполагам, това е калкулирано с идея: дадохме ви най-добрия възможен състав на кабинет, истински Dream Team. Ако не го подкрепите, вие обяснявайте на хората защо нямаме правителство. 

Това вероятно е вратичката, която  Трифонов си оставя. Но кабинетът може и да бъде подкрепен. Възможно е съставът на правителството да е бил обсъден предварително с другите партии на протеста, без това да се афишира. 

Г-н  Василев не е ново лице. Напротив, той е от хората, които са били най-дълго на министерски постове в България, в няколко кабинета. Не е нова и идеята, че ще ни оправят  някакви смирени хора, експерти от чужбина.

- Как оценявате изброените от Трифонов приоритети - детски градини, магистрали, спасителни вертолети?

- Това са нормални задачи на всяко управление, това не може да са приоритети.

В икономическата програма, включваща концесии, приватизации, липсва знак на промяна, каквато е основната амбиция  на обществото.  

- Това ли е дневният ред на българина? Не е ли озадачаващо, че сред приоритетите Трифонов не посочи нищо, касаещо доходите?

- Да, няма нищо за доходите, за неравенствата в обществото ни, за равен достъп до здравеопазване и образование. Няма мерки за преодоляване на тежките регионални демографски диспропорции, за подобряване на качеството на живот.

Не знам прибързано ли беше обявяването на тези приоритети, отбиване на номер ли е, въпрос на способности ли е, или на някаква дълга стратегия.

Но на първо четене обявеният кабинет изглежда приемлив като програма и лица за икономическото статукво, политически формат, който предполага тематични коалиции по ключови гласувания.

- Май отново ни пращат спасители, този път в експертна опаковка?

- Това е много сериозна тема - този фетиш към завършилите в чужбина,  който очевидно Трифонов изпитва. Вероятно психолози и психиатри биха го обяснили по-детайлно.

- Предполага ли офертата на Трифонов бъдещо стабилно управление?

- Не. Няма условия за стабилно управление с това предложение. Какво стабилно управление може да има, при положение че е подкрепено от 60-ина депутати?! И при ситуация, при която очевидно структурата на вота изисква търсене на широк консенсус между различни партии за съставяне на стабилно мнозинство. Не виждам основания за стабилност.

- Ще преглътнат ли депутатите в 46-ия парламент предложенията на Слави Трифонов?

- За доминиращите политически и икономически елити това е безобиден кабинет. Не виждам какво толкова трябва да се преглъща. Този кабинет става за известно време, за да се успокоят нещата, да се продължи онова безвремие, в което сякаш пребиваваме от доста време. Нищо повече.

- Вероятно идеята е да не ходим на парламентарни избори заедно с президентските наесен, а може би догодина?

- Може би има нещо такова. Битува сред политическите лидери усещането, че скорошни избори никак няма да се отразят добре на самите партии. Подобна изборна спирала няма да хареса на мнозинството от гражданите. Та в подобен принудителен режим не е невъзможно да се подкрепи един безобиден кабинет.

- Докога обаче хората ще вярват на "Има такъв народ"?

- В ситуацията, в която ГЕРБ бяха опрени до стената, в с​итуация, в която 80 процента от българите искат промяна, организацията на Трифонов печели едва 24  процента от 40 процента гласували. Т.е. ИТН не може да събере колективната народна страст.

- Успешно ли се оказа изчегъртването на ГЕРБ, предвид стигматизацията и спечелените гласове?

- ГЕРБ все още се държат. Да не забравяме, че в техни ръце е местната власт, а това не е малък ресурс. Ерозията обаче е очевидна, видимо се чупят  парчета от ГЕРБ, на тези избори загубиха около 200 000 гласа за 3 месеца. Но за по-дълбоки деструктивни процеси можем да говорим евентуално ако останат година-две извън властта.

Сега е много рано да се говори за политическия край на ГЕРБ. Особено в контекста на подобни алтернативни политически оферти като тази, която Трифонов ни представи. Възможно е дори това да облагодетелства ГЕРБ, ако са достатъчно търпеливи.

- Какъв знак е ниската избирателна активност на 11 юли?

- Със сигурност има различни причини за различни групи да не отидат да гласуват - лятото, машините. Но това са удобни поводи за маскиране на  масовото усещане, че няма кой да представлява голяма част от българите. Просто за мнозинството от избирателите няма смислено политическо предложение. Тези хора  искат доходи, справедлива икономика, социална защита и просто не отиват да гласуват, защото никоя от партиите не им предлага.

Те са дневният ред на икономическото мнозинство, а огромна част от партиите защитават интересите на едно икономическо малцинство. Не е нужно да търсим далече причините за това хората да не гласуват масово. А офертата на Трифонов е насочена именно към това икономическо малцинство, в нея няма нищо за икономическото мнозинство, което живее трудно в по-голямата си част.

- Споделяте ли опасенията, че ни предстоят поне 2-3 години политическа несигурност?

- Няма как да е нещо различно, при положение че липсват политически субекти, които си дават сметка за социално-икономическия колапс, който ги заобикаля. 

Имаме политическа система, при която все по-очевидно един политически цикъл не може да регулира социалните конфликти. И тази система се усеща като все по-непредставителна. Това няма как да не създаде нестабилност и турбуленция.

В момента цяла Европа дебатира т.нар. Зелена сделка - своеобразен план "Маршал" за преструктуриране на националните икономики в рамките на ЕС. Нещо, от което България има огромна нужда.  Нищо не чухме по този въпрос в предизборните кампании в последните четири месеца. Т.е. ние сме извън ключовия за бъдещето на всеки европеец дебат. Странно е, че не чухме и думичка за това в предизборните кампании. Тази изключително важна за бъдещето ни тема липсва и в офертата на Слави. Вместо това той предлага на българите програма от 2001 година! Явно новоизлюпеният политик и сценаристите му са зациклили в онази славна епоха на разцвет в шоубизнеса.

ВИЗИТКА

Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Преподава политически комуникации и политическа антропология. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Чечо

Чечо

14.07.2021 | 11:14

Закриването на спец. съда , значи връщането на мутрите и олигарсите . Затова те даваха пари с човали нА протестърите .И на кръя ние всчки вкупом ще го духаме .

Отговори
29 7
намрйщенЪ

намрйщенЪ

13.07.2021 | 22:52

Ще видим след 5-6 месеца. Всичко е в ръцете на Съда - най-гнилата БГ институция, продажна и подкупна. Ако тикне в панделата някоя от арестуваните вече мутри, а не го пусне заради 5 сгрешени запетаи в обвинителния акт - нещата ще получат начална скорост. Мутрите подкрепят "Да, България", партията, която е сложила в името си тях, ДПС, широки кръгове от БСП. Засега Слави слаломира сполучливо, но все ще дойде ден, когато трябва той да поеме наистина лидерска роля, а не само да плямпа(това го може, безспорно)

Отговори
21 5
Бъбу

Бъбу

13.07.2021 | 17:51

Борисов е безкраен, и не бързайте да го отписвате. Един умен човек като него ги остави палетата да се боричкат а той през това време ще си стегне партията. Къде са тръгнали протестърските партии като слепи кученца, не виждат ли че народа не гласува за тях, даже и славчо не ги иска. Психото славчо успя с манипулации да заблуди, но с действията си ще бъде пеперудка еднодневка. Много е проЗд завалията и много надменен.

Отговори
38 10
Цецо

Цецо

13.07.2021 | 17:03

Предлаженото от ИТН правителство обслужва интересите на ГЕРБ и ДПС.Сигурен съм,че точно тези партий ще го подкрепят в Народното събрание.

Отговори
10 20
11g

11g

13.07.2021 | 13:07

Dig farm kamani aree.,

Отговори
5 1
разочарован

разочарован

13.07.2021 | 10:52

Пълно разочарование от всичко, но не сме се и надявали, че нещо хубаво ще ни се случи. Борисов трябва да се върне на бял кон!

Отговори
41 17
Продава се

Продава се

13.07.2021 | 10:35

Чаршия се отворя дор година, че никой друг се не наема

Отговори
25 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?