2374
Следвайте ни

Страхил Делийски: Ключът към вота - кюлчето или юмрукът, кое подразни повече избирателите

viber icon

Днес има значение способността на партиите да създават партньорства и коалиции, а не кой е първи, втори или трети на вота

Намираме се в парадоксална ситуация - сблъсъкът Радев-Борисов е сблъсък между лидер на партия и президент, които би трябвало да не са на един ринг  

Замерянето с компромати не носи рейтинг  

Борисов опитва да обърне мача от анти​ ГЕРБ в анти Радев 

- Г-н Делийски, кое пречи повече - говоренето на политиците ли спъва повече решенията на ковид кризата, или обратно - кризата ще спъне представянето на политиците на изборите?

- Ковид кризата в момента се използва като инструмент от бившите управляващи. Друг е въпросът доколко основателно, защото те управляваха само допреди месеци. Но има усещане в различни групи от обществото, че има неудовлетвореност от начина, по който кризата се управлява. Впрочем в последната година-две на много места, където имаше избори,  това беше ключовият въпрос - как се е справило с кризата съответното правителство.

Така че е важно как хората у нас ще дешифрират ситуацията. Има усещане за провал, но няма еднозначен отговор на въпроса кой е виновен. А това може да мотивира електорално поведение в една или друга посока.

- Как оценявате кампаниите на основните партии?  

- Цялата кампания като че ли така се конструира благодарение на усилията на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Последните два вота бяха с основна мотивираща сила анти ГЕРБ и анти​ Борисов. Сега Борисов се опитва да обърне дневния ред. И понеже няма как да се посочи партия, виновна за действията на служебния кабинет, атакуваният политически субект се оказва Румен Радев, който олицетворява правителството.

Стратегическата цел на кампанията на ГЕРБ на тези избори от самото начало е да се обърне дневният ред от анти ГЕРБ, което доминираше мотивацията на предишните избори, в анти​ Радев. И част от анти Радев формата е разговорът за несправянето с ковид кризата.

Това, което ще реши вота, е в каква степен хората смятат единия или  другия за по-виновен за ковид ситуацията. Като че ли това е ключът, който ще отключи изборния резултат.

- Кого ще ощети и кого ще облагодетелства калният терен, резултат от замерянето с компромати - опит за разпалване на скандал „Костинброд 2“ от страна на ГЕРБ, злоупотребата с милиони, раздухвана от служебния вътрешен министър Рашков?

- Обикновено се смята, че този тип агресивно, негативно, конфликтно общуване би отказало хората да излязат да гласуват. Но невинаги е така. Зависи доколко масовият избирател ще се ядоса, защото ядосаните гласуват най-ентусиазирано. Затова гласуването много често е негативно мотивирано. В момента състезанието е не на позитивни платформи, а  между негативно наговорени образи. Въпросът не е кой ще спечели, а срещу кого ще гласуват повече хора.

От едната страна имаме негативния образ на чекмеджетата и кюлчетата, който се уплътнява от МВР. От другата страна е образът на юмрука, който създава хаос - това е форматът, в който е вкаран президентът. Тук големият въпрос е кое повече дразни избирателите - чекмеджето или хаосът с юмрука. 

Намираме се в парадоксална ситуация - сблъсъкът Радев-Борисов е сблъсък между лидер на партия и президент.  И най-вероятно тази битка ще се реализира на президентските избори. 

А замерянето с компромати е игра само за партиите. Все едно на мач, вместо да играят красиво, футболистите да се бият и да се псуват. Колко хора ще отидат да гледат подобен мач? Впрочем колкото хора има по стадионите, толкова и пред урните, т.е. машините. 

 - Не е ли странна обаче подкрепата на БСП за позицията на ГЕРБ, че 228 допълнителни машини на склад, посочени от Борисов, са твърде съмнителни?

- Не само това. БСП подкрепи и идеята на ГЕРБ да се броят разписките от машинното гласуване. Явно в тази кампания БСП не са наясно кои са им опонентите и враговете. Или са решили, че има смисъл да се конфронтират с протестните партии, които ще им отнемат гласове.  

Не знам каква е идеята, но едва ли е просто хрумка на г-жа Нинова.

Има и друго - сякаш БСП на Нинова се е сраснала с ролята на опозиция и въобще не може да погледне отвъд тази си роля. Това не е добре за партия с претенции да лидира в политическия процес, за партия, която е управлявала. А цялото поведение на БСП е такова - като на играч, който знае, че ще бъде винаги в опозиция.               

- Т.е. може да се оправдаят очакванията на социолозите за оспорвана битка за второто място между БСП и "Продължаваме промяната".

- Всичко може да се случи. Много зависи от интерпретацията на партиите и осмислянето от гражданите. Изглежда, че ГЕРБ и ДПС печелят от ниска избирателна активност. Логично е да очакваме, че те ще направят всичко възможно активността да не бъде повишена. Останалите партии по-скоро печелят от по-висока активност.

Що се отнася до "Има такъв народ", трудно може да се каже много или малко ще паднат. Връзките между партията на Слави Трифонов и избирателите не са политически, а са по линията любов-омраза-уважение. При подобна емоция и мотивация всичко може да стане. Но вероятно можем да очакваме определено разочарование от страна на онези, които гласуваха за ИТН преди няколко месеца.   

А и в една пропорционална система няма кой знае какво значение кой ще е втори, трети, четвърти в стълбицата на състезанието. Има значение способността на партиите да създават партньорства и коалиции, да функционират в мнозинства. ГЕРБ могат да печелят още 15 избора с 10-тина процента преднина заради суперраздробеното ни политическо пространство. Но тази победа нищо не означава, щом  нямат способността, капацитета, авторитета да създадат мнозинство, което ще бъде достатъчно легитимно и стабилно, за да управлява.

- Излиза, че на 15 ноември пак ще имаме шарен парламент, вероятно с 6-7 играча. Какъв е този път шансът за редовен кабинет?

- Този  път трябва да е по-голям, но като гледам комуникацията на политиците, не съм голям оптимист да се случи нещо смислено. 

Говори се колко  било важно определени партии да получат 120 депутати. Отново се взираме в аритметиката, а тя е безпредметна, когато липсва усещане, че нещо общо трябва да стане. Ако я има тази нагласа, може да се случи при всякаква аритметика.

- Възможно ли е ГЕРБ и ДПС да се споразумеят за мнозинство и кабинет с подкрепата на още няколко отделни депутати от други партии?

- Г-н Йордан Цонев от ДПС вече каза, че е крайно време системните партии да вземат и да управляват. В подобен регистър са и думите на Борисов и хората около него, според които без ГЕРБ не може да се направи правителство. Но то впрочем не може да се направи и без ДПС, и без БСП. По тази логика - без всеки не може да се направи кабинет. Но може и да се пробва такъв вариант в името на реда в хаоса, който е чудесен формален мотив.

И да не забравяме, че при евентуален балотаж на президентските избори ще бъде тествано как работи съюз ГЕРБ и ДПС срещу Радев, което е почти срещу всички останали. Това си е вече много категорично и явно позициониране, което може да прелее и в парламентарно.

Но при всички положения опит на подобен съюз за съставяне на мнозинство няма да бъде добре приет от обществото.  Колкото и формално легитимен да е, така няма да може да се управлява. Видяхме колко трудно управляваше  кабинетът "Борисов 3". Крайно време е политиците ни да разберат, че управлението изисква консенсус, по-голяма легитимност отвъд това няколко клиентелистки мрежи да стоят зад управлението.

- Не дава ли повече шансове за постигане на консенсус новият играч "Продължаваме промяната"?

- Зависи колко депутати ще успеят да вкарат в парламента. Подобен центристки поливалентен проект би могъл да изиграе роля в създаването на мнозинство.

Могат да имат позитивно влияние върху евентуално създаване на правителство, поне според сигналите, които дават. А и според проучванията на социолозите повечето български граждани сякаш очакват този път да се състави кабинет.

- Румен Радев с втори мандат - това ли е най-вероятният сценарий на балотажа?

- Победата на г-н Радев не е предизвестена - няма предизвестени победи в политиката. И не би трябвало да има.

При евентуален балотаж Радев със сигурност има приблизително 1 милион гласа срещу себе си - гласовете на ГЕРБ и на ДПС.  При това голяма част от тези милион избиратели ще са  достатъчно партийно мотивирани да гласуват. Възможно е Радев да има  и допълнително гласове  срещу себе си. Въпросът е дали той ще успее да мотивира хората, които го подкрепят. Минус за него е неизвестността колко от избирателите на партиите, които го подкрепят, включително от БСП, ще излязат да гласуват на балотаж.

 Плюсът за Радев е, че заявеният съюз между ГЕРБ и ДПС е способен да произведе негативна реакция в обществото. А хората, които харесват съюза ГЕРБ-ДПС, са по-малко, отколкото тези, за които той е нежелан.

Ако обаче политическите елити, лидерите не получат подкрепата на хората, ако не си дадат сметка, че с поведение, насочено само към най-близките агитки, отвращават перифериите от политиката, нашата политическа система, която е колабирала, може да експлодира съвсем. За съжаление, не виждам усилия за истинско политическо лидерство.

Визитка

Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Преподава политически комуникации и политическа антропология.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Спиро

Спиро

10.11.2021 | 11:42

Чудно ,много ми е чудно как ГЕРБ събират толкова много проценти ?Шайката или разполага с много пари или вота на избирателите е подменен и нищо не означава ?Хора бдете !Сълзите и псувните идват след вота !

Отговори
10 9
отговор

отговор

12.11.2021 | 15:05

Бдим, бдим и затова пак ще гласуваме за ГЕРБ. А ти продължавай да се чудиш.

Отговори
1 3
Прогностик

Прогностик

10.11.2021 | 08:33

Според мен Кюлчето ще загуби. Дали Юмрукът би спечелил от това, е друга тема.

Отговори
7 14
Сик

Сик

10.11.2021 | 10:58

Радев води с 48 към 23 % той мислел, че Радев щял да загуби. Ей това помаците като почнете да мислите...

Отговори
7 11
Мишо

Мишо

10.11.2021 | 17:21

Да ама днеска вече с 44% на 28% за проваления президент,като добавиш към Професор Герджиков и 11% от ДПС и 7% от Лозан Павлов май рАдев ще д уха супата...

Отговори
6 4
Шлангов

Шлангов

10.11.2021 | 08:21

Нормално пожарникаря започна атака срещу Радев, защото единствено президента имаше смелост да посочи престъпната дейност на "партията" на цветарите, която на практика бе /и все още е/ мафия. И тази мафия има една единствена цел - да ограбва народа. И Тиквата знае, усеща с нюха на хищник, че преизбирането на Радев вещае само една перспектива за него - затвор. А там трябва да са и най-заслужилите му "помощници. Сред тях /помощниците/ трябва задължително да се пришие и Цецо Ушев. А също двамата да внесат в бюджета на държавата сумите, които страната ни изплати по решение на ЕСПЧ, заради техни ПЕРСОНАЛНИ престъпления - помним и Харманли, помним и "присъдата" срещу медиците.

Отговори
14 16
Чифутското пра ..се

Чифутското пра ..се

10.11.2021 | 08:03

Отворил уста Показващ с ръце Чифута долен нагъл лаком мързелив огуйл се като пра ..се показва още колко може да изяде

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?