Следвайте ни

Страхил Делийски: ГЕРБ сами вдигат топката на президента за втори мандат

viber icon

След 11 юли ще имаме правителство, излъчено с мнозинство около "младите" партии  

Прогнозите за първа политическа сила са рисковани, всякакви резултати са възможни в нощта след вота 

Свидетели сме на ожесточено противоборство между два антилагера - "всички срещу ГЕРБ" и "всички срещу Радев"

 

- Ще загуби ли ГЕРБ оспорваната битка за първото място на 11 юли?

- Зависи от кампанията. Данните на колегите от социологическите агенции ясно показват, че  центробежните процеси в ГЕРБ не са спрели. ГЕРБ ерозира с малко, но стабилно. В този смисъл залогът за това кой ще спечели вече е извън ГЕРБ. Не мисля, че от ГЕРБ държат ключа към собствената си победа. 

При "Има такъв народ" засега не се забелязва значителна динамика на  подкрепа. Но ситуацията е толкова  нагнетена, че вероятно огромна част от избирателите, поне една четвърт от тях, ще решат буквално в последния момент, това прави всички прогнози изключително деликатни.

Излязохме от контекста на навика. Сега сме в контекста на неизвестното, в който избирателите трудно се ориентират. Така че можем да очакваме всякакви резултати в нощта на изборите.

 

- Как предизборната кампания, която неизбежно ще е остра, пълна с компромати, ще се отрази на нагласите на избирателите? 

- Кампанията е специфична - малко след редовните избори и малко преди президентските. В този предизборен контекст противопоставянето е предопределено.  Не можем да очакваме нищо друго освен знаци и комуникация на различни разломни линии. 

За разлика от предходната кампания, забелязваме, че т.нар. партии срещу ГЕРБ се опитват да установят връзки за съставяне на мнозинство. С оглед на очакванията, че то трябва да се състави след неуспешния опит на 45-ото НС.

Тази линия на евентуалните връзки на следващото мнозинство ще бъде в контекста на голямото противопоставяне срещу ГЕРБ. То може да бъде разказано както по линията на компроматите, така и по линията на политиките. Предстои да видим кое ще надделее - дискредитацията на противника или защитата на собствените достойнства.   

Засега нещата вървят по линия на дискредитацията, още повече че и в ГЕРБ са заели такава позиция. За пръв път имаме слоган на кампанията им, различен от това, което сме свикнали - „Ред в хаоса”.

Досега те комуникираха по линията на съгласието, сега е ясно, че и те залагат конфликта като основна линия в кампанията си.  Не съм убеден, че подобна комуникационна линия ще бъде издържана убедително отвъд твърдия електорат на ГЕРБ. Не съм сигурен доколко мнозинството българи асоциират ГЕРБ с онова, което искат да бъде подредено, стабилно, което ГЕРБ се стремят да  внушат.

Но е показателно, че всички до голяма степен влизат в различните линии на конфликт, което е нормално в предизборна кампания.

- Протестните партии ли ще бъдат облагодетелствани в тази ситуация?    

- Запазва се тенденцията, която забелязваме от много време - за търсене на различен тип управление. В този смисъл вотът за промяна ще бъде доста по-голям от вота за ГЕРБ. Дори да са няколко месеца извън властта, статуквото до голяма степен се олицетворява от ГЕРБ.

Не виждам начин ГЕРБ убедително да се представят като алтернатива на задаващия се хаос, ако обобщим техния разказ.

- Как оценявате действията на служебния кабинет?

- Служебният кабинет сякаш тръгна в посока на дискредитация на предишната власт, не толкова на подреждането, на реинституционализацията на държавността. Според мен това не е успешният подход.

Независимо от свършеното по министерства,  онова, което най-ярко се вижда, е линията на конфронтация, наречена от ГЕРБ реваншизъм. Това някак си остава като тънката червена линия на поведение на служебното правителство, без това да е единственото, което се случва.

Да, има немалка група хора, които очакват подобен тип действия срещу бившата власт.

Но има и не по-малка група, която предпочита да види нормализация. И не е нужно да се минава през такъв тип символна разправа с предишната власт.

Ако фокусът на правителството беше не върху показните действия, а върху символната нормализация на институционалния живот, нямаше да дават и поводи на бившите управляващи да реагират конфронтационно, да им помагат с усещането на заплаха да стабилизират избирателното си ядро.      

Но българското общество е много разкъсано и е много трудно да се комуникира с всички едновременно. Това е една неособено приятна диагноза на състоянието на българското общество. Оттук нататък заради това тежко сегментирано общество, съставено от групи с често противоположни очаквания, на всеки управляващ ще му е трудно да търси консенсуси, необходими за развитието на политическия процес.  

- Превръщат ли се фигури като съветника Пламен Узунов в мини за президента Радев?

- При всички положения създават рискове. 

Има няколко такива фигури, при които със сигурност можеше президентът да не влиза в такава ситуация. За това той да не предприема действия, има различни причини. Понякога в политиката някои хора вършат работа и това е по-важно от това как ги оценява общественото мнение.

Да, грозно изглежда историята с плик от бивш митничар, още повече тази образност се свързва с всичко онова, срещу което президентът говори - този тип отношения, връзки, пликове. И това на символно равнище отново не работи в полза на президента.

- Защо президентът не се чисти от неудобни хора, както го правеше експремиерът Борисов, който не се поколеба да отстрани втория човек в ГЕРБ?

- Радев много по-дълго време е бил военен, отколкото президент и политик. Там са много по-различни нещата и по отношение на лоялността, и на йерархиите, и на разбирането за екипност. Отдавам действията му на специфичната военна култура, която носи Радев. Но поне на този етап не вярвам да се отрази в значителна степен на рейтинга му.  

В същото време биографията на Борисов, преди да влезе в политиката, е в структури, където отърваването от неудобните не е проблем. Там лоялността работи по друг начин. Това са различни стилове, друг е въпросът кой е успешен, кой неуспешен. 

Но ГЕРБ правят услуга на Радев, формулирайки конфликта „Ние срещу президента”.  Вдигат му топката.  Да бъде обявен за противник на ГЕРБ, устройва президента много добре. Вероятно те се опитват по този начин в контекста на президентски избори да консолидират анти Радев вот около себе си. Но засега този вот не изглежда особено голям. По-скоро фиксацията върху президента от страна на ГЕРБ според мен работи за втория мандат на Радев.

- Неизбежно ли е за  БСП третото място, въпреки обявената широка коалиция?  

- Да, в политиката има процеси, които не могат да се спрат толкова лесно. БСП отдавна са в процес на разпад. Още повече така обявената широка лява коалиция е намигване към миналото. Няма нищо общо с големите проблеми, които имат БСП. В тази коалиция няма нищо по отношение на бъдещето. Не вярвам, че електорално ще донесе кой знае какви дивиденти на участниците в коалицията. БСП има нужда от млади хора, които да приобщава, а не да се връща към времената отпреди 10-20 години. А това е точно такъв тип коалиция.

- С какво Патриотите разочароваха избирателите, та дори последното обединение не им носи достатъчна популярност?

- Хората са разочаровани от непрекъснатите им коалирания. Преди последните избори всеки от тях обясняваше защо трябва да се явят поотделно. Сега обясняват защо трябва да са заедно. Това е много неприятно за избирателите на различните партии, особено на ВМРО, които са с най-солидна електорална тежест в сектора. Поведението на ВМРО, на НФСБ, сега в коалиция и с "Воля" на Марешки, не изглежда особено хигиенично в очите на избирателите в този сектор, за които честта и принципите означават нещо.

 Очаквам доста от патриотичния вот да отиде при партия "Възраждане", които останаха сами и някак си изглеждат най-последователни в този патриотичен сектор. Няма да е изненада и ако влязат в парламента, като подобрят резултата от предишните избори.

- Със сигурност ли ще имаме редовен кабинет след 11 юли?

- Най-вероятно ще имаме кабинет. Политическият елит си дава сметка, че очакванията на огромната част от обществото са да има мнозинство и правителство.

По начина, по който се позиционират политическите партии, кабинетът ще е съставен от анти ГЕРБ мнозинството.

Просто ГЕРБ нямат нито един потенциален партньор в момента и там няма как да се очакват успешни усилия за съставяне на кабинет. Дори да са отново първа политическа сила. Свидетели сме на края на хегемонията на ГЕРБ.

Имаме нова ситуация. Този труден момент изисква и силно политическо лидерство, и търсене на варианти за големи колективни мобилизации. Такова преподреждане може да се случи при конструиране на ново мнозинство и власт.

ВИЗИТКА

Д-р Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Преподава политически комуникации и политическа антропология.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Стъки

Стъки

16.06.2021 | 17:39

"Медиана": ИТН - 24%, ГЕРБ - 21,4%, БСП - 21,3%

Отговори
5 2
Ура

Ура

16.06.2021 | 12:20

От къде го изровихте този умник ве майна? Щяло да има правителство без герб ха ха ха .Как ще стане обаче не казва.Герб ще бие пак с най малко 7/8% а може и повече.Защото хората които не гласуваха видяха какво означава управление без герб. И ще гласуват за герб Хаос некадърство ,реваншизъм застой Ако това продължи ,всичко постигнато до сега от герб ще се срине .Ще се върнем 10 години назад ще станем пак по зле и от съседните ни балкански страни Които с много работа успяхме да задминем. Новите щели да направят правителство ?Кои са тези нови ве майна?? Майчето ли ?ген атанасов и дончева ли ?Или може би бсп /дпс? А сигурно може би човека на доган и мафията Славчоооо. Или агента на кгб радев.......Този умник да отиде в църквата и да се моли герб да се върнат на власт .Защото получим ли правителство на тези ”новите” Мъка ми е за майка България ще се върнем във времената на орешарски... Разпад на държавноста!!!

Отговори
9 7
Сик

Сик

16.06.2021 | 13:04

Абе суджук, какво ще прави твоя Герб с 60 депутата и без нито една партия да иска даже разговори да прави с тях ?

Отговори
6 7
Цру

Цру

16.06.2021 | 13:25

Най малко 100 ще са депутатите на герб. Правителството ще е герб патриотите и евентуално ДБ. Това е най добрия вариант за БГ Всеки друг вариант ще означава връщане много назад в миналото и пълен нокаут за държавата.Правителство на мафията и москва народа няма да позволи Америка също. Ще има страшни протести многохилядни както при орешарски.

Отговори
7 7
Сик

Сик

16.06.2021 | 13:33

вие се радвайте ако вашата мутра отърве затвора или Сретен не го улучи. 100 депутата ще видите кога пръдне рака.

Отговори
6 7
Даже

Даже

16.06.2021 | 22:28

Отгоре сто.

Отговори
1 1
Биков

Биков

16.06.2021 | 11:59

С бандитската групировка ГЕРБ е свършено.

Отговори
7 8
Чери

Чери

16.06.2021 | 11:58

Закона Магнитски се отнася за Божков и компания с др. Прециден който каза че вярва повече на Божков , отколкото на обвенителите му .Как да невярва като плащаше за преврата му . А да не говорим за останалите червену олигарси ,като Араваджиеви ,Бобокови Баневи иостаналитеприятели на Прицидента които го сппонсорират

Отговори
9 7
Хаха

Хаха

16.06.2021 | 12:34

Следващия е радев ..Янките казаха че има политически лидер на който черепа дава мънгизи.ББ не е. Той е враг на бошков ,и черепа финансира протести срещу него.Корнелия също не е защото тя е анти герб и без пари А и не я очаква разследване като радев ако герб се върнат а той не е президент. Радев иска държава в хаос или правителство под негов контрол. Янките обаче ще го предадът на Гешев.Само бягство в москва ще го утърве

Отговори
8 5
Сик

Сик

16.06.2021 | 13:01

А на кой даваше подкупите Божков ? М ? на вашата мутра и на горанов, не ли ?

Отговори
6 8
Сик

Сик

16.06.2021 | 13:03

Янките обаче ще го предадът на Гешев.Само бягство в москва ще го утърве Абе суджек герберски - пише се предадат и отърве. Тикви неграмотни, от улицата ви събира тиквата, верно.

Отговори
5 5
Ще ти кажа

Ще ти кажа

16.06.2021 | 13:08

На радев дава пари да свали бб и да създаде хаос.За да се спасят и двамата от правосъдието Но ще има възмездие и за двамата рано или късно.

Отговори
5 4
Шайката

Шайката

16.06.2021 | 11:28

Изкрадоха милиарди, сега си плащат за предизборни статии и техни коментатори (лайкаджии).

Отговори
7 7
Тошко

Тошко

16.06.2021 | 10:43

По злобата Ви личи, че бат Бойко пак ще ви тресне яко на изборите! И вие това го усещате и за това злобеете, но няма да Ви се получи!

Отговори
12 10
Хммм

Хммм

16.06.2021 | 09:37

Не е въпроса че ще се писмени управлението на герб с това на протестърските улични партии. Проблема е в начина, методите на действие на тези партии - компромати, дезинформационна война, финансиране с мръсни пари, много злоба. Най големия проблем че искат а не могат да управляват, не предлагат политики а единственото което предлагат е свалянето на герб и това кара всеки мислещ човек да вижда пряка връзка и съвпадение на стремежа на подсъдимите олигарси за отмъщение и стремеж и желание за добиране до властта, с цената на всякакви грозни похвати от страна на т. н. партии на протеста. Ето това са част от нещата които ме отблъскват от тях и поради които на 11 юли ще гласувам за Герб.

Отговори
15 10
Митко

Митко

16.06.2021 | 09:52

Ти си някой помак най-вероятно - от тия на които мутрата хвърля крадените пари от джипката. Вземете си го при вас в някое помашко село и си го направете кмет там.

Отговори
10 14
Киро

Киро

16.06.2021 | 09:54

Закона Магнитски за кой се отнася, бе суджук ? За този на Радев или за тови на твоята мутра. А самата мутра къде се намира и защо не смее да се появи на улиците в София ? М ?

Отговори
10 12
Това  което  сте  написали

Това което сте написали

16.06.2021 | 10:01

И за партия Демократична България ли важи. Аз мисля че Христо Иванов и доктор Симидчиев няма да подведат своите избиратели. А и програмата им е на европейско ниво. Не лъжат и не са склонни към кражби и корупция.

Отговори
4 12
Со  кротце  со  благо  и  с  малко  кютек

Со кротце со благо и с малко кютек

16.06.2021 | 10:05

Не е нужно да си го вземат българомохамеданите. Джипката сама си знае пътя до Велинградските махали.

Отговори
8 7
ГЕРБ

ГЕРБ

16.06.2021 | 09:26

За нарушенията на закона за обществените поръчки кога ще бъде сменен управителя на ВИК Пловдив Спартак Николов. Копринков дали ще успее да го спаси ???

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?