4232

Страхил Делийски, анализатор: Отцепници от ПП-ДБ може да помогнат за кабинет на ГЕРБ

  • Правителство ще има, и то с първия мандат, въпрос е на договорки 
  • "Величие" показа, че каквито са ни политиците, такава алтернатива пораждат 

 

 

- Г-н Делийски, какви са шансовете за сформиране на обявения от ГЕРБ експертен кабинет?

- Би трябвало да се случи, защото политическият ни елит трябва да покаже, че освен да предизвиква избори, може да прави и правителства. Това е част от задълженията на политиците в една либерална демокрация. Ако не бъде съставен кабинет, това ще означава, че тези, които е трябвало да свършат тази работа, не стават. Очевидно е, че гражданите очакват политиците да действат като такива и когато това не се случва, ги наказват.

 


 - Защо се стигматизира вариантът за съставяне на кабинет на ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН?  

- Това е картината на политическото представителство. Това е изборът на хората - ГЕРБ са първи, ДПС - втори, ИТН имат достатъчно представителство. Въпрос е на политически договорки това мнозинство да се реализира.   

Проблемът е, че подобно правителство с такова солидно мнозинство в НС всъщност ще се ползва с подкрепата на изключително малка част от българските граждани.    

 

- Изключено ли е при провал на първия мандат да се състави кабинет с мандат на ДПС, нещо като вариант "Беров 2"?  

- Едва ли ще стане. Много зависи от това как ще преминат консултациите и разговорите при първия мандат, какви условия и приоритети ще бъдат поставени. ДПС вече участват в разговорите за съставяне на кабинет, което означава, че другите няма да чуят нещо ново, ако мандатът отиде при Движението. И ДПС могат да поставят исканията си още при обсъждането с първия мандат, на ГЕРБ. Не виждам политическа логика да се стига до втори мандат и той да успее. Но отдавна българският политически процес не е подчинен на здрава политическа логика и изненади не са изключени. 

 

 

- Не могат ли ГЕРБ и ДПС да си осигурят шестима чужди депутати, които не им стигат за мнозинство от 121 в парламента? 

- О, това не е нещо, което не сме гледали през годините, нито е патент на ГЕРБ и ДПС.  Аз с любопитство ще наблюдавам какво се случва в ПП-ДБ - дали ако дори останат в една парламентарна група, там няма да се появят различни  крила, някои от които да подкрепят правителство, чиито приоритети не са толкова далече от програмите на тези партии. Още повече ПП-ДБ и ГЕРБ са управлявали заедно и не виждам проблем това да се възпроизведе отново.

Но не бива да си мислим, че сме накрая на някаква политическа криза - напротив, ние сме малко след нейното начало. И тепърва нашият политически процес ще бъде белязан от подобен тип дилеми. Трябва да свикнем с това. 

Явно и спрямо това правителство, а и спрямо следващи основното очакване ще бъде просто да съществуват. Това наблюдаваме от година-две -  никой не говори за това какви секторни политики води кабинетът, стига само да го има. Сега отново разговорът ще е има ли правителство, без акцент на това какво ще прави то. Въртим се в омагьосан кръг.  

Преди три години имаше гражданска положителна енергия, която даваше легитимност на определен тип политически оферти  и действия. А в политиката е много важно онова, което политиците правят, да се ползва с доверието и подкрепата на голяма група хора. Имаше момент, когато това доверие беше дадено, но по различни причини то не беше оправдано, и сега сме отново в началото на този процес. 

 


- Възможен ли е реваншът на ПП-ДБ, който Кирил Петков обеща?

- Това е поредното доказателство за политическа неграмотност и за отказ Петков и хората около него да се учат на това как се прави политика и как се говори. 

Не вярвам коалицията ПП-ДБ да оцелее. И теорията, и практиката показват нещо много ясно - коалиция се прави с оглед постигането на определен политически резултат и когато той бъде постигнат, смисълът от съществуването на коалицията се изчерпва. Така беше с Реформаторския блок, с Патриотичния фронт. Не виждам нещо по-различно при ПП-ДБ. Кога ще стане разпадането, е въпрос на време - казват го и Христо Иванов, и Радан Кънев. 

 


- Какво става вляво? Има ли шанс БСП за ренесанс след оставката на Корнелия Нинова?  

- Зависи кой доминира процесите и по какъв начин тези процеси биват мислени от гледна точка на бъдещето и целите на партията. Но ми се струва доста неадекватна  идеята най-близките хора до Нинова в момента да представляват лицето на промяната в партията. Да, новото ръководство протегна ръка и към президента, с когото Нинова водеше война, но това няма да спаси социалистическата партия.  БСП не е обречена да е в този формат, но зависи кой какво иска да прави в партията и в името на какви цели. Ако целта е някакви хора да се спасят и заедно с това БСП да не потъне под 4 процента, е едно. Ако целта е от отломките на социалистическата партия да се създаде сериозна, смислена левица, е друго.  Освобождаването от Нинова е стъпка в някаква посока, освобождаване от едно препятствие за развитие на левицата у нас, но автоматично не означава, че това ще е смислено и положително.   

 


- Може ли президентът да превземе БСП, или ако реши да влиза в политиката, той ще предпочете да го направи със свой проект? 

- Не мога да кажа дали това ще се случи, тъй като означава президентът да се откаже от поста и да отиде на избор в БСП.  Едва ли това ще стане. 

 

- Еднодневка ли ще се окаже проектът "Величие", или по-скоро начало на тенденция, базираща се на растящо обществено недоволство от управляващите? 

- "Величие" влязоха в парламента по силата на много ниската избирателна активност. Ясно е, че такива неща ще наблюдаваме не само в България. Причините са ясни - много устойчивото усещане, че традиционният политически елит не представлява определена група от граждани, търсене на различен от официалния разказ за политиката и света, комуникиране в алтернативна публичност, в която традиционните представи не са определящи. 

Но прави лошо впечатление опитът на определени политически среди и фигури  да се осмива и абсурдира "Величие". Те нямаше да са възможни без Кирил Петков и Асен Василев, както пък те двамата не биха били възможни без Бойко Борисов. Ако така върви тенденцията, си представете  какви доста по-странни, наглед абсурдно изглеждащи алтернативи могат да се появят след "Величие". Просто защото образът, авторитетът на официалните политици е изключително сринат.

Но е важно да си даваме сметка и за друго -  като алтернатива на политици от ранга на Шарл дьо Гол, Маргарет Тачър, Хелмут Кол  няма да се появят формации от типа на "Величие". Алтернативата е огледалото, в което трябва да се оглеждат политиците - какъвто политикът, такава и алтернативата. 

 

- Дойде ли краят на големите системни играчи и времето на неизбежните коалиции на средни и малки партии?  

- Ами да, логично е. Такава е и социалната структура на българското общество. Проблемът на тази ситуация е липсата на левица, която да представлява мнозинството от българите. Иначе е нормално това разслоено общество  да произвежда раздробено политическо представителство. Обикновено това не е така, когато имаме две големи партии в център ляво и център дясно, които да събират парчетата от тази свръхразслоеност около себе си. Но това не изглежда скоро да се случи у нас. 

 


- За колко дълъг живот има шанс 50-ият парламент, чиито депутати полагат клетва днес? 

- Смятам, че ще бъде направено всичко възможно за съставяне на мнозинство. И то не в името на парламентарната демокрация, а в името на оцеляването на политическите елити за известен период. 

Изборите са нещо много хубаво, но във времето, когато гражданите казват какво представителство искат. Но политическият цикъл започва с формирането на мнозинство и правителство. А когато не започне този политически цикъл, тогава от изборите няма никакъв смисъл. И естествено, отказът да се стартира този политически цикъл ще бъде поредният знак от страна на политическия елит към гражданите, че изборите нямат никакъв смисъл. И при следващи избори ще се чудим дали и 2 милиона души ще отидат до урните. И всички партии ще загубят.

И дори с 60 000 гласа някоя формация може да влезе в парламента. Бих опитал дори подобен експеримент, курсов проект с моите студенти през октомври - как може да се влезе в НС без партия, без програма.     

 


- Има ли спасителен вариант? 

-  Има два - демократичен и антидемократичен. Демократичен означава развитие на политическите структури, партии, гражданско общество, така че да функционират и да представляват автентично големи групи от хора. Недемократичният е  да обявим парламентарната демокрация за изчерпана и че вече ще ни представлява цезар. А цезари у нас има доста.         

 

 

Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Преподава политически комуникации и политическа антропология. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 15 оценки
3.7/5 от 15 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
71 коментара
ЕКСКЛУЗИВНО! 1 000 000 ЕВРО ОТКРИТИ В ТАЙНА СТАЯ В КЪЩАТА НА ЕКСОБЛАСТ

ЕКСКЛУЗИВНО! 1 000 000 ЕВРО ОТКРИТИ В ТАЙНА СТАЯ В КЪЩАТА НА ЕКСОБЛАСТ

24.06.2024 | 21:09

ЕКСКЛУЗИВНО! 1 000 000 ЕВРО ОТКРИТИ В ТАЙНА СТАЯ В КЪЩАТА НА ЕКСОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ВАРНА И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ДПС САЛИ ТАБАКОВ! СГП МУ ПОВДИГА ОБВИНЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! БРИЛЯНТНА РАБОТА НА АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ! Първа и единствена на 21 юни т.г. АФЕРА информира, че Комисията по противодействия на корупцията /КПК/ след няколко месечно разследване влезе в къщата на бившия областен председател на ДПС – Варна и сегашен общински съветник от ДПС – Сали Табаков. Екипите на КПК бяха подпомагани от екипи на МВР – Варна. Обстойно бяха претърсени както къщата, така и офиса на Сали Табаков, както и дома на тъста му, през чиято фирма минаха 28 милиона, получени от обществени поръчки от МОН, за които алармира АФЕРА в свое разследване. Разпитани са много свидетели, както и са извършени множество следствени действия, които продължават от екипите на КПК на терен във Варна. При обиска на къщата на бившия областен председател на ДПС – Варна и сегашен общински съветник на ДПС във Варна, на Сали Табаков му става лошо. Това се случва преди да му бъде наложен първоначално полицейски арест от 24 часа. Откаран е в болница във Варна, след което е откаран в болнично заведение в столицата. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на Сали Табаков за извършени тежки финансови престъпления, а Варненската окръжна прокуратура отделно е образувала досъдебно производство за откритите незаконни патрони. АФЕРА разкри, че в къщата на Сали Табаков са открити 20 000 незаконно притежавани патрона за късо оръжие. В къщата на бившия областен председател на ДПС – Варна Сали Табаков е открита и тайна стая, замаскирана с шкафове и мебели, в която екипите на КПК са открили … 1 000 000 евро в кеш. Открити са и килограм злато и гранати. Открити са и множество други уличаващи доказателства, както и фалшиви ордери. СГП ще наложи мярка за неотклонение на Сали Табаков, който понастоящем е отведен в болница в столицата. Брилянтна работа на Комисията по противодействие на корупцията /КПК/, която месеци наред работи по това разследване тихо, професионално и хладнокръвно, за да закове разработката до успешен край. Междувременно АФЕРА научи, че областният председател на ДПС Шумен Айсел Руфат ще бъде отстранена от поста, поради изключително близки и тесни отношения със Сали Табаков. Както вече писа АФЕРА за Филиз Хюсменова – депутат от ДПС от Варна, лансирана от Сали Табаков, също настават лоши дни, поради близостта си с Табаков като негов „параван“. Afera

Отговори
4 0
СКАНДАЛ! КАКВО СВЪРЗВА ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА И САЛИ ТАБАКОВ С КМЕТА – ПРЕСТЪ

СКАНДАЛ! КАКВО СВЪРЗВА ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА И САЛИ ТАБАКОВ С КМЕТА – ПРЕСТЪ

24.06.2024 | 21:07

СКАНДАЛ! КАКВО СВЪРЗВА ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА И САЛИ ТАБАКОВ С КМЕТА – ПРЕСТЪПНИК ОТ ОМУРТАГ ЕШРЕФ ЕШРЕФОВ. СКРИТА ЛИМОНКА НА „ОПОЗИЦИЯТА“ В ДПС ЛИ Е ВОДАЧКАТА НА ВАРНЕНСКАТА ЛИСТА След като на 21 юни т.г. сайтът АФЕРА гръмна с новината, че антикорупционната комисия тараши къщата на ексобластния председател на ДПС-Варна Сали Табаков за източени 28 млн.лв. от МОН, на редакционната ни поща пристигна скандален сигнал, свързан с варненската водачка на листата Филиз Хюсменова, спрягана за негово протеже. Пожелалите анонимност податели свързват катастрофално ниския изборен резултат на Движението във Варна с необяснимата близост между Хюсменова и обвиненият за ръководител на организирана престъпна група в Омуртаг кмет Ешреф Ешреф, чийто избор бе касиран с определение на Варненския апелативен съд от 30 май т.г. Припомняме, че през м.февруари Ешреф беше арестуван след акция на ДАНС в общината за конфликт на интереси и възлагате на тлъсти обществени поръчки на баща му. Няколко месеца по-късно пък избирането му за кмет на общината бе касирано, а в Омуртаг ще се проведат нови избори. Междувременно Ешреф, който е под домашен арест, стана част от партията на Иван Гешев, макар след позорното си изгонване от ДПС да бе акостирал за кратко при отцепника Гюнер Тахир. Освен административни и данъчни престъпления, на съвестта на омурташкия кмет тежал и друг, зловещ грях, който ако бъде установен, не му мърда доживотна присъда, допълват източниците ни от Делиормана. Според авторите на писмото, Филиз Хюсменова била повече от близка както с Ешрефов, така и с политическия му патрон Гюнер Тахир. С последния дори я свързвала мимолетна авантюра от преди близо две десетилетия, която двамата пазили в дълбока тайна за да не пострада кариерата й в Движението. Въпреки омертата, самият Тахир не пропуска да я спомене с добро в почти всяко интервю, което дава, а веднага след Националната конференция през февруари си позволи да разкритикува Почетния председател задето не й е дал да прочете речта му пред делегатите. Възможно ли е горещите страсти между Хюсменова, Табаков, Тахир и Ешреф да са причина за катастрофалните резултати на водачката от варненската листа, питат гневни симпатизанти на ДПС? Те настояват също така ДАНС и КПК да проверят участието на Ешрефов в аферите на Сали Табаков, а ръководството на Движението да изясни каква е ролята на парашутистката от Силистра Филиз за лошото представяне на партията във Варна. www.svobodnoslovo.eu

Отговори
3 0
БРУТАЛНАТА КОРУПЦИОННА СХЕМА НА САЛИ ТАБАКОВ С ПАРАВАН – ДПС ДЕПУТАТКА

БРУТАЛНАТА КОРУПЦИОННА СХЕМА НА САЛИ ТАБАКОВ С ПАРАВАН – ДПС ДЕПУТАТКА

24.06.2024 | 11:37

БРУТАЛНАТА КОРУПЦИОННА СХЕМА НА САЛИ ТАБАКОВ С ПАРАВАН – ДПС ДЕПУТАТКАТА ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА. „АФЕРА“ БИ КАМБАНАТА ПРЕДИ ГОДИНА И ПОЛОВИНА, КПК ЗАКОВА ЕКСШЕФА НА ДПС – ВАРНА И ДПС ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК. КОЙ ТОРПИЛИРА „НОВОТО НАЧАЛО“ НА ДПС ВЪВ ВАРНА На 27.02.2023 публикувах в сайта ми АФЕРА този текст: ВАРНЕНСКИЯТ „КОПРИНКОВ“. ЦЕЛУНЕТЕ МИ ПРЪСТЕНА ЛИ? ВСЕКИ МЕСЕЦ ОТЧИТАНЕ? ХАЙДЕ, БАКАЛЪМ! ВАРНЕНСКИЯТ „КОПРИНКОВ“. ЦЕЛУНЕТЕ МИ ПРЪСТЕНА ЛИ? ВСЕКИ МЕСЕЦ ОТЧИТАНЕ? ХАЙДЕ, БАКАЛЪМ! Тогава варненската листа на ДПС за парламентарните избори бе оглавена от силистренката Филиз Хюсменова, „издействана“ като водач на листата лично от тогавашния областен председател на ДПС – Варна Сали Табаков. Втори в листата след нея – бе самият Сали Табаков. Още тогава АФЕРА би камбаната, че варненската организация на ДПС отива на провал под мутренското брутално управление на тогавашния областен председател Сали Табаков. На 22.10.2023 АФЕРА извади на показ как работи за „ново начало в ДПС“ областният председател на ДПС – Варна Сали Табаков: БРУТАЛНА РАЗПРАВА НА ОБЛАСТНИЯ ШЕФ НА ДПС -ВАРНА САЛИ ТАБАКОВ С ЧЛЕН НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДПС, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ МУ КАЗВА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ! ДПС ВАРНА СЕ ТРЕСЕ ОТ АВТОРИТАРЕН МУТРЕНСКИ НАЧИН НА УПРАВЛЕНИЕ И ИНТРИГИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И С: „ШЕФА КАЗА!“ ЩО Е РЕКЛА „АФЕРА“, ВСЕ Е ВЯРНО! /ВИДЕО!/ БРУТАЛНА РАЗПРАВА НА ОБЛАСТНИЯ ШЕФ НА ДПС -ВАРНА САЛИ ТАБАКОВ С ЧЛЕН НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДПС, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ МУ КАЗВА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ! ДПС ВАРНА СЕ ТРЕСЕ ОТ АВТОРИТАРЕН МУТРЕНСКИ НАЧИН НА УПРАВЛЕНИЕ И ИНТРИГИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И С: „ШЕФА КАЗА!“ ЩО Е РЕКЛА „АФЕРА“, ВСЕ Е ВЯРНО! /ВИДЕО!/ На 23.10.2023 АФЕРА в свое разследване показа брутална корупционна схема, която минава през фирма на тъста на тогавашния областен председател на ДПС Сали Табаков: ФИРМА НА ТЪСТА НА ОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС – ВАРНА ЛАПВА 28 МИЛИОНА ЛВ. ОТ МОН, ОТ КОИТО ПРЕВЕЖДА САМО 8 МИЛИОНА КЪМ ТУРСКА ФИРМА СЪС СТРАННО ИМЕ „ФИРМА ЗА АНОНИМНИ ВЪНШНО ТЪРГОВСКИ ДЕЙНОСТИ“. КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 20 МИЛИОНА ЛЕВА ФИРМА НА ТЪСТА НА ОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС – ВАРНА ЛАПВА 28 МИЛИОНА ЛВ. ОТ МОН, ОТ КОИТО ПРЕВЕЖДА САМО 8 МИЛИОНА КЪМ ТУРСКА ФИРМА СЪС СТРАННО ИМЕ „ФИРМА ЗА АНОНИМНИ ВЪНШНО ТЪРГОВСКИ ДЕЙНОСТИ“. КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 20 МИЛИОНА ЛЕВА „Паравана“ на Сали Табаков – депутатката от ДПС Филиз Хюсменова, избрана от Варна, мълчеше гробовно. „Парашутистката“ от Силистра Филиз Хюсменова всъщност бе „човекът“ на Сали Табаков, който да прикрива бруталните му корупционни схеми. Не и мигна окото дори, когато ДПС издигна почина „ново начало в ДПС“ – удобничко си кюташе, защото на „компанията им“ не им пукаше нито за партията, нито за варненската организация, важното бе „схемата“ да тече, Сали Табаков да си развява коня с пълни дисаги, а Филиз Хюсменова да му е „завесата“. След разследването на АФЕРА, Сали Табаков започна да заплашва директно и индиректно всеки, който си позволяваше да извади истинското му лице и порочните му действия на светло. Заведе дело срещу АФЕРА. Започна саморазправа с всеки в ДПС – Варна, който бе преценил, че не е „негов“. „Новото начало“ в ДПС тихомълком го отстрани от изборния процес преди последните парламентарни избори, но Сали Табаков успя да прокара за нов областен председател на ДПС – Варна отново свой човек – в лицето на Месут Рушид. А за водач на парламентарната листа във Варна на ДПС отново бе турната … Филиз Хюсменова. „Паравана“ на Сали Табаков. Месеци наред обаче тихо, хладнокръвно и професионално по корупционните схеми на вече бившия областен председател на ДПС – Варна, но избран за общински съветник от ДПС – Сали Табаков, работеше Комисията по противодействие на корупцията /КПК/. И на 21 юни т.г. екипи на Комисията по противодействие на корупцията /КПК/, заедно с МВР влязоха в къщата на Сали Табаков, както и в офиса му. Бяха проведени множество следствени действия, които продължават и до този момент. Множество уличаващи доказателства бяха открити от разследващите в къщата на Сали Табаков. Отделно е закована цялата корупционна схема с купища обществени поръчки за милиони левове от МОН, минали през фирмата на тъста на Сали Табаков. АФЕРА ще изброи само малка част от разкритото в къщата на Табаков, за да не попречи на разследването – купища фалшиви ордери, десетки хиляди незаконни патрони… По корупционните схеми на Сали Табаков са дали показания и ценни свидетели. След предприетите действия от страна Комисията по противодействия на корупцията /КПК/ страхът сковал варненската организация на ДПС се топи и все повече хора, които не смееха да гъкнат, за да не им направи нещо „босът“ Сали Табаков, са готови да говорят. И говорят. Въпреки заявката на ДПС за „ново начало“ и подема и възходящата линия на ДПС в цяла България, на последните парламентарни избори варненската организация постига минимума от потенциала си. Защото депесарите, които отиват да гласуват, го правят с отвращение, заради съсипването на ДПС – Варна от Сали Табаков и хората му. За сравнение – Благоевград прави пробив, докато във Варна ДПС е на изкуствено дишане. Много хора в морската столица изобщо не вярваха, че Сали Табаков ще бъде „ударен“, тъй като той парадираше непрекъснато с най-високото в ДПС. Чест прави на Комисията по противодействие на корупцията /КПК/, че неповлияна от политическия съспенс в държавата си свърши професионално работата. На ред е прокуратурата, която да повдигне обвинение. „Новото начало в ДПС“, което направи първата стъпка с изолирането на Сали Табаков, сега трябва категорично и безапелационно да се разграничи от всички филизи на мутренско-бруталната-корупционна схема, които загробиха варненската организация на ДПС и я докараха до този срам. Бившият областен председател на ДПС – Варна и общински съветник от ДПС Сали Табаков и хората му, с плътно опънат параван пред тях от депутатката им Филиз Хюсменова, приключиха купения си мач. Лошото е, че отвратиха депесарите, и не само тях, с порочното си управление. Единственият път оттук нататък е истинско „ново начало“ в ДПС – Варна и безпощадно разграничаване от салитабаковщината и филизхюсменовщината. Впрочем, КПК, МВР и Прокуратурата продължават следствените си действия по бруталната корупционна схема на Сали Табаков и сие. Веселина Томова,Афера

Отговори
2 0
Ганчо

Ганчо

24.06.2024 | 11:39

Каква силистренка е тая? И двамата отрепки са от дуловските села. Брат му на тоя тюмбелин лежа в затвора във Варна 5 години за това, че като кмет на Дулово окраде парите за водопровод на града.

Отговори
3 0
Колтуклиева:Кики се скри зад мощния гръб на Ники-симпатизантите на ГЕР

Колтуклиева:Кики се скри зад мощния гръб на Ники-симпатизантите на ГЕР

22.06.2024 | 14:12

ГЕРБ нямат проблем с ДПС,а с ПП И да знаете-след обиколките ми из страната по време на кампанията,ще ви кажа със сигурност-електоратът на ГЕРБ няма проблем за коалиция с ДПС.Има проблем-голям проблем-за коалиция с ПП! Защото:Кирил,Асен и Рашков арестуваха Борисов;притискаха ГЕРБерите по места;смазваха кметовете на партията;уволняваха и безчинстваха. Това,че Делян Пеевски е в списъка”Магнитски”,не им е драма.Драмата е в спрените от Асен Василев пари за общините;лобистките включвания на приближени фирми в списъка по ПВУ;признанията на “Промяната” за кеша и ала-бала с машините и Президента;пудела с пачките от контрабандата;наглостта на Лена с подписите за “Корал”;инфантилността на Кирил;наглостта на Ники да пътува…безвремието от 2021г насам..хаоса. Затова не излязоха да гласуват за ГЕРБ масово-това беше бунтът им срещу “сглобката” и подарената власт на шарлатаните,които не познават срам и мяра. Не знам защо Бойко Борисов толкова много се притеснява от ДПС и търси ДБ.То вече няма “Демократична България”- има някакви безличници по маратонки и тумбаци с изпомачкани ризи-няма ги Христо Иванов,Ивайло Мирчев,Антоанета Цонева,ген.Атанасов ще дреме на стола на зам-председателя на парламента.. Кики се скри зад мощния гръб на Ники.ППДБ са наврени в ъгъла,Лена гледа като уплашена кошута,Асен Василев се занимава с моите чанти..Ти-ши-на.Инат.И обърканост.Безпомощна злоба. Делян Пеевски е мощната фигура,която търсят недоволните при нужда.Бойко Борисов е лидерът,който признават свои и чужди.Останалите са статисти и кресльовци.Това е положението. Иначе може да си филосовствате на полувремето на мача.Нещата са такива,каквито са. Соня Колтуклиева,ПИК

Отговори
8 1
Цецо

Цецо

21.06.2024 | 16:19

Какъв е тоя луд трол за връзване, който е напълнил първите 5 страници от коментарите?!

Отговори
1 9
Борисов с тревожни данни за България и голяма новина за новия кабинет!

Борисов с тревожни данни за България и голяма новина за новия кабинет!

21.06.2024 | 09:43

Той не коментира дали кабинет начело с Рая Назарян или Росен Желязков по му харесва. "Такъв вариант към момента няма", посочи лидерът на ГЕРБ Много съм натъжен. Европейската комисия излезе с доклад как българският народ е пропилял времето на хората и много милиарди. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. "Едва след май месец правителството е започнало да работи по тях. Натъжен съм, защото използваме такива кокошкарски обиди при положение, че нямаме план, милиардите стоят и предстои среща на най-високо ниво на НАТО. Вместо да слушаме каква ще е позицията на България, да изпратим президента на срещата на НАТО. Когато аз съм бил премиер, върховният главнокомандващ е ходил на срещите на НАТО, уточни Борисов. "Трябваше вече да имаме позицията на България от външното министерство и който и да отиде да я отстоява. И понеже ние си вършехме тогава работата, МВнР изготвяше позицията, а президентът Радев, Плевнелиев и който и да е отиваше с решение на правителството", посочи Борисов. Той не коментира дали кабинет начело с Рая Назарян или Росен Желязков по му харесва. "Такъв вариант към момента няма", посочи лидерът на ГЕРБ. "Сега слушаме обиди, вместо да благодарим на ИТН, че вчера отпушиха работата на парламента и да може днес Христо Иванов да си тръгне. Аз няма да гласувам срещу него, уточни Борисов, по повод прекратяванията на правомощията на Христо Иванов. Отново в парламента виждате с какво се занимаваме. Затова е трудно да ги слушам дори", заяви още Борисов.Блиц

Отговори
9 2
Рая Назарян решава изхода от войната Главчев-Радев

Рая Назарян решава изхода от войната Главчев-Радев

20.06.2024 | 19:50

Премиерът пита парламента кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО Министър-председателят Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и до парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, в което отправя искане парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО, съобщиха от пресслужбата на правителството. В периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон ще се състои Срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. Започва война Главчев - Радев! Причината е... За първи път ще се включат новоприетите страни-членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения, пише в писмото премиерът. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване. Във връзка с изпълнението на посочените по-горе решения със стратегически характер за отбраната на България и изграждането, модернизирането и усъвършенстването на отбранителните способности, както на страната ни, така и на НАТО като съюз, премиерът Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума. Служебният премиер се разколеба дали Румен Радев трябва да води българската делегация на срещата на върха на НАТО заради изявленията му, с които плашеше с пряко включване на България във войната в Украйна. Заради позициите си, които често пъти са определяни за проруски и обслужващи Владимир Путин, Радев не бе допуснат и до срещата на върха на НАТО през 2023 г. Тогава делегацията ни бе водена от тогавашния премиер Николай Денков. Блиц

Отговори
12 1
Контрера, ВМРО: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да с

Контрера, ВМРО: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да с

20.06.2024 | 19:44

Контрера, ВМРО: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България "За да е перверзията по-голяма, тазгодишният ге’й парад излиза с лайтмотив какви родолюбци били, колко обичали Родината, като за целта някои от тези, които не могат да решат от кой пол са, ще се появят в народни носии" Не ге’й парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези думи заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Карлос Контрера се възмущава от поредната демонстрация на незачитане на общественото мнение, традициите и обичаите на българския народ от страна на „променящите“ и „спасяващи“ София в лицето на кмета Васил Терзиев и компания. Повод за острата му реакция е разрешението за провеждане на скандалната демонстрация на „различност“, наречена „София прайд“, на най-голямата задушница – Черешова. Столична община допусна на Черешова задушница „София прайд“ да окупира целия център на София. В ден като този, когато трябва да има смирение и почит пред починалите, няколко НПО-та, групи извратени и перверзни хора ще ни убеждават, че проблемът на проблемите в България е, че двама мъже или две жени не можели да сключат брак. Всичко това ще е гарнирано с кич, група траве’стите с пайети, голяма доза зяпачи, за които ге’й парада е шоу и т.н., възмущава се Контрера. Вторият повод за гневен протест от страна на ВМРО е циничният лайтмотив на тазгодишния панаир на суетата на ЛГБТИ+ общността, а именно родолюбието и народните традиции. За да е перверзията по-голяма, тазгодишният ге’й парад излиза с лайтмотив какви родолюбци били, колко обичали Родината, като за целта някои от тези, които не могат да решат от кой пол са, ще се появят в народни носии. Перверзия, особено на фона на това, че феновете на ге’й парада редовно осмиват хорото пред Народния театър, на всеослушание се изказват как носията била ганьовщина, а който не им подкрепя дивотиите е ретрограден тип, който биел жена си. След като откраднаха дъгата на децата, сега ще се гаврят и с народните ни обичаи. Естествено, за да оправдаят собствената си перверзия, възмущава се зам.-председателят на ВМРО. Не ге’й парад, психиатрия трябва за такива! На 22 юни ще отида на Шествие за семейството, за да видят шарените дже’ндъри, че има контрапункт на тяхната патологична лудост. Нещо повече - да се види, че в българското общество не сме малцина тези, които смятаме, че в нашето ежедневие трябва да се придържаме към националните си и християнски традиции. И най-вече ще отида, защото не искам дъщеря ми да живее след време в извратена, дже’ндърска държава, приключва поста си във Фейсбук Карлос Контрера. Прилагаме пълния текст на позицията на Контрера: Столична община допусна на Черешова задушница „София прайд“ да окупира целия център на София. В ден като този, когато трябва да има смирение и почит пред починалите, няколко НПО-та, групи извратени и перверзни хора ще ни убеждават, че проблемът на проблемите в България е, че двама мъже или две жени не можели да сключат брак. Всичко това ще е гарнирано с кич, група траве’стите с пайети, голяма доза зяпачи, за които ге’й парада е шоу и т.н. За да е перверзията по-голяма, тазгодишният ге’й парад излиза с лайтмотив какви родолюбци били, колко обичали Родината, като за целта някои от тези, които не могат да решат от кой пол са, ще се появят в народни носии. Перверзия, особено на фона на това, че феновете на ге’й парада редовно осмиват хоро пред Народния театър, на всеослушание се изказват как носията била ганьовщина, а който не им подкрепя дивотиите е ретрограден тип, който биел жена си. След като откраднаха дъгата на децата, сега ще се гаврят и с народните ни обичаи. Естествено, за да оправдаят собствената си перверзия. Не ге’й парад, психиатрия трябва за такива! Шарените дже’ндъри, както точно ги е описал българският рапър Устата в песента си, търсят непрекъснато скандали и внимание, защото на българите отдавна им писна от воплите им. С други думи това са страшни досадници, които освен с хом’осек’суалност с нищо друго не изпъкват. Затова развяват сек’суалната си ориентация като знаме, белким някой ги забележи колко са значими. Не, не са. И никога няма да имате нормални семейства. Между другото е добре да се изследва въпросът как се гонят и трепят по между си т.нар. еднополови двойки, понеже много им знае устата по темата „домашно насилие“. Хубаво е МВР да почне да води статистика за т.нар. ге’й драми, някои от които завършващи със заплахи, преследване, клепане и даже с убийство. Толкова за тези „цветенца“ и „пеперудки“, проповядващи уж любов. И понеже са тежко банални в исканията си - затова и ходят, дразнят, квичат за права и се правят на май’муни, защото очевидно някак трябва да се изпъква, а и да се оправдае смученето на пари всяка година от донорите, финансиращи и „София прайд“, и една камара НПО, които уж защитавали някакви права на някого. На 22 юни ще отида на Шествие за семейството, за да видят шарените дже’ндъри, че има контрапункт на тяхната патологична лудост. Нещо повече - да се види, че в българското общество не сме малцина тези, които смятаме, че в нашето ежедневие трябва да се придържаме към националните си и християнски традиции. И най-вече ще отида, защото не искам дъщеря ми да живее след време в извратена, дже’ндърска държава! Блиц

Отговори
9 0
Повече от месец експертите не смеят да кажат, че кортежът на Кирил Пет

Повече от месец експертите не смеят да кажат, че кортежът на Кирил Пет

20.06.2024 | 19:13

Повече от месец експертите не смеят да кажат, че кортежът на Кирил Петков е виновен за убийството край Аксаково Обикновено когато военна прокуратура разследва казуси, тези експертизи стават до две седмици, но вече повече от месец никой експерт не си е сложил подписа под такъв документ Експерти се страхуват да дадат мнението си, че колата на НСО е виновна за инцидента с политика Кирил Петков, при който загина мъж, а жена беше тежко ранена. Проверка на Lupa.bg показва, че все още няма експертно становище по казуса, което да послужи на разследването. Обикновено когато военна прокуратура разследва казуси, тези експертизи стават до две седмици, но вече повече от месец никой експерт не си е сложил подписа под такъв документ. Близки на пострадалото семейство се съмняват, че страх тресе вещите лица и драмата ще бъде потулена. От Европейския център за транспортни политики разпространиха становище, че „лошата преценка на шофьора на НСО вероятно е основната причина за настъпването на инцидента, като автомобилът се е движел с превишена скорост значително над позволената и в пъти над безопасната“ при условия на ограничена видимост. Предполага се, че именно Кирил Петков може да е разсеял шофьора със странните си решения, които взимал внезапно докато го возят. „Ще спра предизборната си кампания докато съм сигурен, че всичко което зависи от мен за да помогна на пострадалите и семейството е направено“, каза Петков, след това в деня на изборите щастливо се усмихваше докато пуска вота си. Kатастрофата се е случила на входа на Варна откъм Аксаково, където ул. „Добруджа“ се пресича с път 29, непосредствено до Автомивка „Трафик“. ИПБ отбеляза, че от страната на ул.“Добруджа“ действително има знак „Стоп“, който задължително трябва да се спази от водачите поради големия трафик по другия път, който няма разделителна линия. На това място път 29 представлява десен завой със сравнително голям диаметър около 400-600 м. Независимо от това обаче завоят е толкова остър, че при движението на колите към Варна първата възможност на водачите да видят спряла кола на знака „Стоп“ е на около 140 м от кръстовището. Там има буйна растителност, табели и крив път, отчитат от Института. Те изчисляват, че разстоянието от 130 м може да е достатъчно да се спре, ако се кара с 60 км/ч, но ще е крайно недостъпно при скорост над 100 км/ч. От Института отбелязват и че освен че завоят е десен и не осигурява добра видимост, там има и няколко големи табели и дървета, които допълнително затрудняват видимостта между двамата водачи. Според тях е възможно пострадалият водач да е спрял на знак „Стоп“, да е изчакал и когато е тръгнал, да не е видял изобщо друга кола отляво, защото тя хвърчала с висока скорост. За 2-4 секунди колкото ще отнеме на един автомобил от спряло положение да навлезе в платното, една кола с 60 км/ч би изминала 50 на метра, но една кола движеща се над 110-120 км/ч, би изминала над 100м, т.е. практически е почти невъзможно да се спре и да се избегне катастрофа, обобщава ИПБ. Според експертите по тази причина там трябва да има ограничение от 50-60 км/ч, защото дори всеки един шофьор по ул. „Добруджа“ да спира на знака „Стоп“, то ако друг автомобил се движи с над 90 км/ч, е много голяма вероятността твърде късно да види навлизащ в платното откъм път 29. От ИПБ уточняват, че компетентните органи ще трябва да изяснят детайлите около катастрофата, но предупреждават други шофьори, че дори спирането на знак „Стоп“ невинаги е гаранция за безопасност. При остър завой и малка видимост, винаги се рискува някой отнякъде да изскочи в последния момент, изтъкват те. „Според всички анализи, от вида на смачканите автомобили става ясно, че скоростта е била голяма. Ако това е така, за къде точно са бързали Кирил Петков и компания и защо не са попречили на шофьора да кара неразумно бързо?“, питат още от ИПБ. Демократ

Отговори
10 1
Васил Терзиев вие от мъка на татко си и майка си от ДС: ГЕРБ поиска оф

Васил Терзиев вие от мъка на татко си и майка си от ДС: ГЕРБ поиска оф

20.06.2024 | 19:10

Васил Терзиев вие от мъка на татко си и майка си от ДС: ГЕРБ поиска официално махането му като кмет на София Общинските съветници на ГЕРБ искат оставката и на кмета Васил Терзиев заради промените по бул. „Патриарх Евтимий“, предаде репортер на БГНЕС. „Ние искаме ясно да ни бъде казано колко ще струват последващите действия по реорганизацията на движението по бул. „Витоша“, след като ВАС я обяви за незаконна”, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Димитър Вучев. „Кой ще плати сметката?“, попита той. Вучев припомни, че искат оставката на заместник-кмета по транспорт, но сега ще поискат и на кмета на София – Васил Терзиев. „Терзиев застана до Павлов, не се разграничи от него и не го освободи. Сега искаме и неговата оставка, смятаме, че имаме право за това“, каза общинският съветник. По-рано днес Върховният административен съд окончателно реши, че Столична община трябва да прекрати новата организация на движениие по булевардите “Витоша“, “Патриарх Евтимий“ и улица “Проф. Фритьоф Нансен“ в центъра на София. Закономерно изригна и лидерът на ГЕРБ в Общинския съвет Антон Хекимян: ❗️Никой не е над закона! ❓️Терзиев, Бонев, сега кого ще обвините за чутовния гаф с „новата организиция“ на движение по “Патриарха”? ❓️Колко пари изхарчихте? ❓️Ако са над милион и половина – това е злоупотреба в особено големи размери! ❓️Колко ще ни струва ремонта на ремонта, премаркирането на маркирането и колче до колчето? ❗️❗️Незабавна оставка на зам.-кмета Павлов! Това искаме от ГЕРБ-СДС още от самото начало на проекта, започнал с лъжа към гражданите! ❌️Терзиев, след решението на съда няма да стане само с кухи оправдания. Да си припомним, че кметът смело застана зад проекта. Сега да излезе и да даде обяснения пред столичани! ☝️Борис Бонев се е скрил на сянка, докато “гражданите” се молят някой да спаси София от “спасителите”. ❗️❗️❗️Призовавам Васил Терзиев незабавно да подаде своята оставка като кмет на София и да поеме лична отговорност за нелепата реорганизация на основни пътни артерии в София! Демократ

Отговори
9 1
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК:Прокуратурата подхвана кмета Васил Терзиев

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК:Прокуратурата подхвана кмета Васил Терзиев

20.06.2024 | 20:45

Вижте в ПИК

Отговори
9 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?