2374

Стойчо Стойчев пред "Марица": Унижиха Борисов, за да срутят ГЕРБ като НДСВ

Кабинетът е в криза и имаше нужда от спешно лъскане на образа, заяви политологът

 

- Доц. Стойчев, знак за какво са арестите на бившия премиер Борисов и на бившия финансов министър Горанов?

- Това е акция, която чисто демонстративно може би целеше да унижи Борисов. Нахлуването в домовете на хората посред нощ с цел техния арест, при това без съдебно разрешение, без информация до прокуратурата винаги буди съмнения за полицейски произвол, особено когато полицията е под прякото разпореждане на политически опоненти и когато се арестува лидерът на опозицията в България.

Несъстоятелен е аргументът "за неотложност", на който се позова  МВР. Борисов никога не би избягал от България, защото това означава политическо самоубийство. Невалиден е и рискът да бъдат укрити веществени доказателства - при обиските не са открити нито кюлчета, нито пачки, нито документи. Наивно би било министър Бойко Рашков да вярва, че Борисов не е знаел за такава готвена операция.

Сегашното дело отдавна не е наказателноправно, а политическо. При това не става въпрос за бивш премиер, а за задържан лидер на политическата опозиция, без да са уведомени съдът и прокуратурата. Какво е това, освен полицейски произвол? И той тревожи дори умерени хора, които симпатизират на управляващите.

Явно за управляващите е важно да тръгне разследване срещу Борисов, да му се лепне дамга.

- Защо акцията се случва сега? 

- Заради  сериозната криза, която тегне над управляващите, разривът с президента.  Очевидно там има геостратегически разлом - между президента, от една страна, и ПП и ДБ, разбираме американците, както и между БСП и американците.

Тази ситуация  - с криза вътре в коалицията, оттегляне на доверие от обществото, както и проблем с външнополитическата легитимация пред американските партньори,  води до тежка имиджова криза на това управление. И налага спешно лъскане на образа. 

 И най-големият коз на това управление, известен от самото начало, е да арестуват Борисов.

След като месеци напразно увещаваха главния прокурор да арестува Борисов, явно като импулсивни играчи премиерът Петков и министър Рашков са решили, че сега е моментът за подобна акция. После може да няма за кога, ако ерозира подкрепата и се разпадне коалицията.

Лаура Кьовеши едва ли има пръст в тази акция, но визитата <210> у нас е използвана от Рашков и Петков, за да се намекне за  връзка с подадените 120 сигнала за злоупотреба с евросредства.  

- Какъв политически отзвук може да има тази акция?

- Ясно е на всички, че без Борисов ГЕРБ няма да го има, както стана с НДСВ без царя. Очевидно в ГЕРБ нещата са на живот и смърт. И опитите партията да бъде обявена за мафиотска организация едва ли не  радикализира доста нейни привърженици и може да доведе до сблъсък с управляващото мнозинство, което и без това не е монолитно.

- Опозицията заговори за предсрочни избори. Може ли да се разклати сериозно коалицията?

- Предсрочни избори преди местните догодина изобщо не трябва да има. Такъв вариант не е изключен, но не виждам кой има полза от него. Ако обаче управляващите са си поставили като първа цел да унищожат ГЕРБ, може да търсят вариант с избори с много отслабен ГЕРБ, с нов председател, различен от Борисов.

А се очаква и регистрацията на партията на експремиера Янев. Т.е., ако се мисли за предсрочни избори, за конкурентите е от първостепенно значение да изкарат ГЕРБ от играта.

А и очевидно ПП имат свой дневен ред, след като акцията срещу Борисов не е съгласувана с коалиционните партньори. Струва ми се, че ако тази коалиция тръгне да се разпада, инициативата няма да дойде от партньорите, а от мандатоносителя. Самият Кирил Петков ще преформатира управлението, ако прецени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Иво

Иво

22.03.2022 | 07:12

И къде повече да го срутят?!? Смях

Отговори
3 1
Стига с Дубай, гладни сме

Стига с Дубай, гладни сме

19.03.2022 | 06:00

Никой не унизиха. Просто показаха, че са платени от дубай. Ще ги гоним и да си върнем Бойко и да си заживеем. Стига с тоя Дубай.

Отговори
10 10
Киро и Дамаджан - ОСТАВКА по неотложност,ВЕДНАГА !!!!!!!!!!!

Киро и Дамаджан - ОСТАВКА по неотложност,ВЕДНАГА !!!!!!!!!!!

18.03.2022 | 23:21

Киро и Дамаджан - ОСТАВКА по неотложност,ВЕДНАГА !!!!!!!!!!!

Отговори
13 13
Този герберист

Този герберист

18.03.2022 | 19:40

да се скрие и да не коментира. Платен слагач

Отговори
25 13
Какъв знак? Баш за затвора е с 20 години.

Какъв знак? Баш за затвора е с 20 години.

18.03.2022 | 19:38

Крадеца

Отговори
21 10
Кдке

Кдке

18.03.2022 | 19:32

.... бумеранга му го цапардоса зад врата е него бутнаха чак по гащи и по шкембе

Отговори
15 8
...

...

18.03.2022 | 19:20

Стойчо Средния, виден "политолог" бойколог!

Отговори
25 13
Какъв знак? Баш за затвора е с 20 години.

Какъв знак? Баш за затвора е с 20 години.

18.03.2022 | 19:40

Крадеца

Отговори
16 11

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?