Следвайте ни

Стоян Алексиев: Със Здравко Димитров коренно ще преобразим район "Северен"

viber icon

Г-н Алексиев, кои са трите най-неотложни задачи, които ще решавате като кмет на  район "Северен"?

Неотложните задачи са много повече от три. Вече имам дълъг списък със задачи, които хората от района ми възложиха при срещите с тях. Става въпрос преди всичко за подобряване на средата около домовете им - цялостно облагородяване на междублоковите пространства с озеленяване, удобни места за паркиране, ремонт на тротоари и улици, обезопасяване на пешеходни пътеки. Радвам се, че веднага успях да съдействам за решаването на  някои от поставените проблеми - с неработещи чешми в градинки, запушени шахти, оформяне на дървета. Ако съгражданите ми гласуват доверие за кмет на района, ще започна с изпълнението на дадените в предизборните срещи обещания.

Паркът до хотел "Санкт Петербург" е частна собственост, но хората от квартала вече няколко месеца настояват да не се застроява и да си остане зелена площ. Как може да се реши този сложен казус?

Казусът наистина е сложен. Следя го от самото начало. Лично премиерът Бойко Борисов се ангажира с проблема и гарантира, че паркът ще бъде запазен. Смятам, че този проблем  може да се реши чрез диалог. Именно чрез диалог със собственика на частния имот съдействах да се намери законен начин паркът да бъде окосен, почистен и отново да се ползва от жителите на квартала.

Живеещите до Пешеходния мост се притесняват, че част от зелената площ ще се застрои. Има ли такава опасност?

Милея за всяка педя зеленина и всяко цветенце и няма да допусна застрояване на зелени площи. Напротив -ще работя за тяхното увеличаване и облагородяване.

Почти осем години ръководите общинското предприятие "Градини и паркове" и отлично познавате състоянието на зелената система в Пловдив. Как ще го подобрите в район "Северен" вече като кмет?

През последните години в района бяха облагородени много паркове и градини - „Красива България“, „Сърнена гора“, „Надежда“, „Панагюрище“ и други. Знам го, защото всичко това стана със съдействието на „Градини и паркове“. Направеното обаче никога не е достатъчно. Най-големият и посещаван парк „Рибница“ се нуждае от обновление. Няма да се бавим с подготовката  на проект, в който ще включим допълнително озеленяване, изграждане на поливна система, нови детски, спортни и кучешки площадки, поставяне на нови пейки,осветление. 

Ще продължим благоустрояването на всички съществуващи паркове,

както и на междублоковите пространства, така че те да се превърнат в красиви градинки, където да има и детски площадки. 

Район "Северен" е плътно застроен. Как ще решавате проблема с паркирането?

Повечето хора, с които се срещнах, поставиха проблема с паркирането. За различните места в района ще намерим оптималните конкретни решения за изграждане на паркоместа, които да удовлетворят гражданите.

Южният бряг на Марица в участъка между Водната палата и Адата се превърна в привлекателна зона за отдих. Възможно ли е да бъде благоустроена крайбрежната алея и от северната страна на реката?

Облагородяването на северното крайбрежие на Марица е сред важните ми задачи. Тук и сега идват доста хора, но мястото не е достатъчно привлекателно, особено на фона на реализираното по оперативна програма „Региони в растеж“ преобразяване на южния бряг. За да стане притегателен център за жителите от квартала, а и от целия град, предвиждам изграждане на детски, спортни и кучешки площадки, поливна система, осветление. Ще поставим пейки и кошчета, а

край реката ще минава велоалея.

Смятам, че тук ще е подходящо да има подземни контейнери за отпадъци, разположени в специални джобове. Задължително е наличието на достатъчно паркоместа, а антипаркинг колчета ще пречат на колите да се качват върху тротоара и зелените площи. Крайно време е бул. "Марица - север" да се разшири и реконструира, но това няма да стане за сметка на зелените площи. Като мярка срещу вандалски прояви тук, както и в останалите паркове, предвиждам видеонаблюдение, а посетителите ще могат да използват безплатна Wi-Fi мрежа.

Какви важни инфраструктурни обекти ще искате да се реализират в района?

За да ходят младите родители спокойно на работа, искам да изградим ново детско заведение с шест групи за детска градина и една яслена група. Терен точно с това предназначение има в близост до кръстовището между ул. „Победа“ и ул. „Иван Рилски“. ДГ „Бреза“ може да се разшири с две групи и да се осигурят места за децата от новите блокове. Подобряването на образователната инфраструктура ще продължи със санирането на всички сгради на детските и учебните заведения и с облагородяване на дворовете им. Ще съдействам и лично ще контролирам работата по изпълнението на  големите инфраструктурни проекти на общината на територията на „Северен“ -реконструкцията на Голямоконарско шосе, ремонт на Рогошко шосе, продължението на бул. „Северен“ до Карловския надлез.

Интегрираният проект за водите на Пловдив, чиято първа копка се очаква до края на годината, коренно ще преобрази облика на голяма част от района.

На близо 45 улици ще бъде подновена ВиК мрежата,

а това ще реши проблема с авариите. Нов магистрален водопровод ще бъде изграден на бул. „Дунав“ - ул. „Брезовско шосе“, както и допълнителен колектор, който да предотврати рисковете от наводнения при поройни дъждове. Проектът включва обновяване на пътните настилки, а благоустрояването на прилежащите зони ще е моя задача.

Ще положа всичките си усилия в квартал „Гаганица“ най-после да се прокара канализация, защото сегашната ситуация е недопустима за ХХI век. Въпросът за нова сграда на кметството също е крайно време да се реши. Само районната администрация на „Северен“ все още се помещава в бараки, а това се отразява върху качеството на обслужване на гражданите.

Как ще поддържате връзка с гражданите и бизнеса в района?

Ще разширя начините за комуникация, така че максимално да се съкрати времето от поставянето до решаването на даден проблем. И гражданите, и бизнесът искат бързи и ефективни действия. И имат абсолютно право, тъй като от техните данъци се формират заплатите на администрацията. Има ли по-сложен казус, ще го решавам чрез диалог, така че да се постигне разбирателство между частния и обществения интерес.

Как ще работите със Здравко Димитров, ако той стане кмет на Пловдив?

Със Здравко Димитров като кмет на Пловдив сто на сто ще осъществя всичките си идеи за район „Северен“. И двамата сме сред основателите на ГЕРБ в Пловдив, споделяме общи ценности и възгледи за по-нататъшното развитие на града. 

А как ще работите с евентуален кмет на Общината от политическа сила, различна от тази, която вие представлявате?

Сигурен съм, че това няма да се наложи. Здравко Димитров ще е кметът на Пловдив.

Какъв искате да видите район „Северен“  след края на мандата?

Най-красивия и приятен район за живеене. Ако на местните избори получа подкрепата на хората, ще работя именно за това.

 

Здравко Димитров:

Ще намерим най-доброто решение за парка до хотел "Санкт Петербург"

Районният кмет е най-пряката връзка на управлението с хората, затова всеки ще има моята подкрепа по важните проекти. Заедно с тях ще подобрим работата на общината и районните администрации, ще ги приближим до гражданите. Ще мислим и за нова финансова рамка, в която да работят, за да могат да реализират идеите си. 

В "Северен" предстои много работа, защото това е районът с най-голяма пътна мрежа. Моите приоритет са вторият лот от новия булевард "Северен", реконструкция на бул. “Марица-север”, успешното реализиране на проекта за Водния цикъл и осигуряване на места за нови зелени площи. Ще намерим най-доброто решение за парка до хотел “Санкт Петербург”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?