Следвайте ни

Стоилов е най-обаятелният премиер, Виденов - най-почтеният

Стамболов и Каравелов оглавяват класацията за най-успешните ръководители на държавата до 2009 година, казва проф. Георги Янков

viber icon

Проф. д-р Георги Янков е политолог с над 40-годишна научна кариера. Основател и ръководител на катедра „Политология“ в УНСС, която е първата в България, станала член на Европейския консорциум за политически изследвания. Проф. Янков има над 190 публикации. Неговият фундаментален труд „Политологичната мисъл от древността до наши дни“ е претърпял три издания. През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България“ на Висша книжовна школа „Сириус“. През 2013 г. е удостоен от Академичния съвет на УНСС със званието „заслужил професор“(professor emeritus). Книгата на проф. Янков „Най-успешните български министър-председатели (1879 - 2009)“ ще бъде представена на 25 октомври  във Висше училище по сигурност и икономика - Пловдив, а на 26 октомври - в Хасково.


- Трудно ли е да се направи изследване, което да класира най-успешните премиери в толкова дълъг период - цели 130 години, от 1879 до 2009 г.?

- Това е първо по рода си изследване у нас. Продължи две години. Рейтинговата класация се прави въз основа на 20 индикатора за оценка на качествата и постиженията на премиерите. Идеята възникна у мен по време на занятие със студентите по дисциплината „Изкуството на държавника”. Това е мащабно експертно изследване, което се основава на анкета с 56 учени - историци, политолози, с познания за политическа история и държавно управление. В изследването участват 31 академици и професори, 21 доценти и 4 доктори от водещите университети у нас: УНСС,  Софийския университет, Великотърновския, Пловдивския, Благоевградския, НБУ, БАН. 

- Какви бяха най-сериозните предизвикателства пред екипа?

- Първото беше как да се отчете ролята на различните епохи и обстоятелства, в които са работили министър-председателите.  Неслучайно в края на живота си Наполеон признава: „Моят син не може да ме замени, Аз самият себе си не мога да заменя. Аз съм рожба на обстоятелствата“.  Разбира се, обстоятелствата са много важни, но не всичко зависи от тях.

Според големия политически философ Николо Макиавели Фуртуна (историческите обстоятелства) влияе върху приблизително половината от човешките дела. Останалата половина обаче зависи от нас самите. Т.е. дейността на министър-председателите може да бъде разглеждана и като следствие по отношение на историческото време. Но може да бъде и причина, ако имат мъжеството и интелектуалния потенциал да променят обстоятелствата, да формират времето, в което живеят.  

Сериозно предизвикателство беше и постигането на мяра, избягването на  крайни  оценки, което е негативна черта от националния ни характер.   

А също и избягването на опасността от лични пристрастия и идеологически внушения. 

- По какъв критерий са избрани 31 от 49-те министър-председатели, управлявали в  периода 1879-2009 г.?

- В изследването са включени 31 премиери - тези, които са управлявали година и повече. Справедливо е да посочим имената на тези, които не са включени, но имат значителни постижения по някои от индикаторите. Такъв е Тодор Бурмов, първият министър-председател на България след приемането на Търновската конституция. Митрополит Климент (Васил Друмев) управлява на два пъти при остри политически кризи. Димитър Петков-Свирчо, който изминава пътя от опълченец до министър-председател, е и първият убит действащ  премиер (от уволнения чиновник Александър Петров). Д-р Петър Гудев приема много интересен закон - за емиграцията, който предвижда строги санкции за емигрантски агенции, които подстрекават и подвеждат български граждани да се изселват. Тема, актуална и днес. Съвременна България е може би единствената държава, която стимулира емиграцията на собственото си население.

- Как посочихте тримата най-успешни премиери?

- 20-ият индикатор, „Вашето цялостно мнение“, открои имената на трима министър-председатели - Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Константин Стоилов. Включихме този индикатор и в общата класация (на основата на 20-те индикатора), където се получи леко разместване - Стоилов и Каравелов си смениха местата. Тази троица трудно може да бъде оспорена поради резултатите, постигнати от всеки от тях. В класирането на тези трима политици изненада не може да има. 

Пловдив може да се гордее с право, че е дал един от най-успешните премиери на България.

- Имате всички основания. Константин Стоилов е поставен на първо място по цели пет индикатора - Бекграунд (семейство, образование, опит),  Способност за работа в екип, Интелигентност и обаяние, Постижения във вътрешната политика, Избягване на съдбоносни грешки и кризисни ситуации. Стоилов е премиер с висока политическа култура, винаги елегантен, безупречно облечен, вежлив и учтив, но чужд на фамилиарниченето. Има сериозни постижения в икономическата политика - по негово време са приети законите за насърчаване на местната индустрия, за създаване на търговско-индустриални камари, за уредба на еснафските сдружения, за занаятчийските конкурси, за земеделското учение, за взаимно-задължителното застраховане, за ветеринарно-санитарната полиция. Първоначално Стоилов е един от критиците на Търновската конституция поради прекалено демократичния характер, но постепенно става един от най-сериозните защитници. Дори възстановява текстове, отменени при управлението на Стамболов.

Стоилов постига едни от най-сериозните успехи във външната политика - възстановява дипломатическите ни отношения с Русия, извоюва международна легитимация на институцията на княза, настоява политическите партии в княжеството да престанат да се делят на русофили и русофоби, което противоречи на интересите на нацията. Стоилов е категоричен, че  цел на външната политика трябва да бъдат националните интереси, независимостта на държавата, което звучи съвсем актуално.

- Защо толкова авторитарни политици са в челото на класацията - Стамболов № 1, Живков № 6, Костов №10?

- Отчасти ще се съглася с вас. Мой принцип е мярата в оценката на явленията, а в класацията коректно са отчетени резултати в икономическото и социалното развитие. Да, Стефан Стамболов е на първо място в общата класация, но не е пръв по редица от индикаторите. Но неслучайно двама изявени демократи по дух, каквито са Петко Каравелов и Константин Стоилов, са в челната тройка.  

Как си обяснявате липсата на съвременни политици сред най-добрите премиери?

- Дори при  общата класация (по всичките 20 индикатора) няма нито един сред първите 10. За всяка човешка дейност най-важни са резултатите, т.е. показаните резултати на съвременните политици не са добри. Въпреки че класираните първи са работили при много по-тежки условия, те са имали държавническо съзнание, историческа мисия, изострено чувство за национално достойнство. Водела ги е болезнената грижа за развитието на държавата и нацията, а не личното облагодетелстване. За съжаление като че ли тези мотиви са се загубили при политиците през годините. А дали  даден политик се е облагодетелствал от управлението, е изключително важен критерий.  

Защо сред „двойкаджиите” преобладават  предимно премиери от последните два исторически периода?  

- Нека сме обективни - има премиери и от трите исторически периода, включително  и от периода преди 1944 г., които са в края на класацията. Министър-председателите от времето на държавния социализъм, които не са били партийни лидери, са били с много по-ограничени възможности, играят второстепенна, дори допълваща роля. Това, естествено, се е отразило на класирането им.  Такъв е случаят с последния в класацията - Антон Югов, също свързан с Пловдив политик. А възможно е и оценката да не е била съвсем справедлива по отношение на него.

Жан Виденов е 25-и, но е втори в класирането по критерия „Почтеност и морален авторитет“.

- За него няма индикации, че се е облагодетелствал от управлението, че е забъркан в корупционни схеми. Това за българските граждани и за експертите се оказва много важно, въпреки че острата финансова криза по време на управлението му, продукт на много причини, се е отразила върху оценките му по други индикатори.   

Защо днес толкова важно качество за управленците - моралът, някак е станал демоде? 

- Има много обстоятелства - вътрешни и външни, но те не са оправдание за съвременните управляващи за липсата на високите критерии и чувство за мисия на първостроителите, които за 20 г. превърнаха следосвобожденска България в  добре функционираща национална държава.  А сега 30 години  не можем да постигнем значими успехи в развитието на страната.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?