3906

Стефан Софиянски: Иван Гешев ги уплаши и те се събраха с ротация

На България е нужен икономически растеж, другото ще се нареди

Смисълът на дълга е да произведеш пари, да увеличиш БВП

Никой не ни брои за 5 стотинки в ЕС, защото нямаме своя позиция, смята бившият служебен премиер и кмет на София

 

Едва ли има по-голям експерт в правенето на спасителни правителства от Стефан Софиянски. Икономистът и един от лидерите на СДС през 1997 година оглави служебния кабинет, който изведе България от чудовищната инфлация при Жан Виденов. И предаде в ръцете на Иван Костов една успокоена и стабилна държава. Стефан Софиянски беше любезен да говори пред „Марица“.

 

 

-          Г-н Софиянски, първо да се поздравим за 24 май и наградата на Георги Господинов, все пак българите сме дали и даваме нещо на света.

-          Много се радвам, чух и думите на Георги Господинов, бяха страхотни. Наистина трябва да сме горди с празника и с наградата на нашия писател.

-          И да преминем от награди към политическата реалност. Задава се нещо ново в историята - правителство на ротационен принцип.

-          То е нещо ново, но не особено съдържателно. Притеснява ме, че на България е нужна дългосрочна стратегия, което поне засега не виждам как ще се получи с ротационно правителство. Приоритетите, около които се обединява този кабинет, са все обикновени неща, които ги знаем. Те не задават ясна посока на работа. Да вземем за пример един от приоритетите - Шенген. Ами това е смешно, трябваше да сме влезли отдавна.

-          Прав сте, но не сме, уви! 

-          Смешно е точно ГЕРБ да си поставя като цел Шенген, защото точно правителствата на Бойко Борисов трябваше да са го свършили отдавна. Важно е нещата в България да са добре и тогава Шенген ще си дойде от само себе си. Основният ни проблем е икономическото развитие. Ние сме най-бедната държава в ЕС, произвеждаме най-малко, с най-нисък БВП. И точно тук трябва да работи правителството, но по дългосрочна стратегия, а не на ротационен принцип. Това е притеснително. Първата задача за мен е да се задейства Планът по възстановяване и устойчивост, но да се пречупи по такъв начин, който да носи брутен вътрешен продукт. Всеки лев отвън трябва да качи стандарта ни на живот. И това също не става с ротации, а с целенасочена стратегия. Но нека видим състава на правителството. Ако министрите са повече експерти, това ще е добре.  Засега виждаме премиера и вицето, а те са политически фигури. Винаги съм казвал, че екипността е най-важна в едно правителство.

За мен логиката беше да се разберат за независим премиер, например, ректор на университет. И този човек да си направи екипа с ясни цели. И да се започва работа. Поне така направихме през 1997 година. Аз имах пълна самостоятелност да си подбера екипа. Тук ми липсва и структурата на Министерския съвет. С извинение, някои министерства ми приличат на министерства на светкавиците и гръмотевиците. Нека кабинетът бъде стегнат до класическите министерства, за да са ясни функциите и отговорностите. При сериозни намерения това ще проличи веднага. Но пак казвам, първо да видим на 100 процента кои ще са министрите.

-          Казвате независим премиер, но пък вие бяхте едно от лицата на СДС тогава. А и Денков е от академичните среди.

-          Така е, не само аз бях лице на СДС в онова правителство. Имаше обаче и чисти експерти, като Даниела Бобева. Тогава моделът беше двуполюсен, президентът Петър Стоянов също беше лице на СДС. Но подчертавам, сам си избрах екипа. Денков  е от академичните среди, има и опит в Министерски съвет, прав сте. Габриел има влияние в Европа. Дано това всичко помогне. Вижте, аз се радвам иначе, че все пак има някакво разбирателство. Дано не са някакви компромиси, които ще са за сметка на развитието, за което говорих.

-          Кой натисна копчето за старт на цялата тази ченгеджийница около главния прокурор Иван Гешев, взривявайки тротил до колата му? Няма значение дали е бил 3 грама или 3 килограма?

-          Тази тема ми е много чужда! Не мога да кажи нищо по-различно от всеки човек, който не одобрява цялата ситуация. Полза има някой, който иска да има хаос в България. Все пак важно е в съдебната система да има ред, защото самата тя въдворява ред. В момента, в който България отбележи икономически растеж като в Прибалтика - от 6, 8, 10 процента, но реални, а не инфлационни, хората ще погледнат по друг начин на нещата. Тръгне ли икономиката, другите сектори сами ще се подредят. Докато сме бедняците на Европа, втора ръка европейци, ей такива проблеми ще ни връхлитат.

 

-          Как гледате на критиките, че се прегърнаха две коалиции, които до вчера буквално се арестуваха и обиждаха? Трябва ли въобще да търсим морал в политиката?

-          (​Смее се.) Озадачаващо е, но възможностите са две. Или и двете страни не са имали основания в обвиненията една към друга. Или са имали основания, но примирието цели това да бъде скрито. Май втората хипотеза е по-вероятна. А може би за първи път положителна роля изигра главният прокурор - той ги уплаши и те се събраха. 

-          Доста привърженици на ДБ и ПП са недоволни, че едва ли не тази ротация „изпира“ имиджа на Бойко Борисов, както се изразяват те?

-          Ще бъда краен  - катастрофалните години на неговото управление, които ни доведоха до последно място в ЕС, ще бъдат запомнени. Имахме изключително слабо присъствие в Европа, а и в България. И резултатите са видни. Най-бедна държава в ЕС, обидно отношение за Шенгенското пространство. Това са все белези, които няма как да бъдат скрити. Аз няма да го помня с добро управление. Но нека не се задълбаваме и персонифицираме. Аз искрено ще се радвам новото правителство  да успее. Нека видим министрите.

-          Доколкото знам, те са обявените, без 3-4 министерства, където ще има промени. Но Асен Василев и другите основни са ясни.

-          Ясно. Асен Василев не е некадърен, между другото.

-          Но го обвиняват, че едва ли не е затрупал България с чудовищни дългове? Разбира се, поддръжниците му твърдят точно обратното.

-          Когато Бойко Борисов дойде на власт, имаше един недоучил икономист Симеон Дянков, който каза, че ще прави балансиран бюджет. Самият Борисов обяви как не е популист и няма да остави дългове на следващото поколение. Но в абсолютни цифри дълговете ни нараснаха в пъти. Орешарски беше успял да ги свали доста преди влизането в ЕС, говоря за годините му като финансов министър. Разбира се, имаше и инфлационен момент тогава. Сега темповете на нарастване на дълга не са големи. Но определено е нужна по рестриктивна политика. Вижте, проблемът не е  в заема, а в неговото харчене. Той трябва да бъде използван целево, а не да пълни дупки на бюджета. Тоест всеки лев да изкара нов такъв, за да може и да връщаме. Смисълът на дълга е да произведеш пари, да увеличиш БВП. Иначе става едно непрекъснато търсене на заеми и всичко се обърква. Има ли икономически растеж, всичко е наред.

-          Казвате, уплаши ги Гешев. Но не ги ли събраха и западните посолства, които май не харесват изцяло политиката на Радев, особено по отношение на Украйна? 

-          Оставам с такова впечатление, че и ГЕРБ, и ПП са много зависими от американците. Нямам аргументи, за да го докажа, но така изглежда. Това може да бъде преодоляно само чрез постигането на една по-важна роля в ЕС. Ние сме нулев фактор там! Казва холандският премиер - не искам България и точка! Как така! Ние сами трябва да си извоюваме място в ЕС и по-голяма независимост, като Унгария, Полша, Чехия.

-          Но пък мнозина наблюдатели ни наричат троянски кон на Кремъл в ЕС.

-          Не смятам, че е така. И съм против крайните антируски настроения.

-          Затова употребих думата Кремъл, а не Русия.

-          Путин не е вечен. Трябва да приемем, че Русия е световна сила, и да помогнем да се върне посоката на Елцин, Горбачов, които помогнаха светът да бъде променен към добро. Това не може да го отречем. Нека гледаме обективно. Разбира се, Русия е агресорът. Няма кауза, която дава право да вдигнеш оръжие и да застреляш и един човек! Но от друга страна, трябва да се борим за положително развитие, като може да се превърнем във фактор. Ние сме славяни! Хляб и вода звучат еднакво на български, руски и украински. Защо не опитаме да бъдем фактор в търсенето на разбирателство? Е, тогава ще бъдем фактор и в ЕС. А не да стоиш отстрани. Затова не те броят за 5 стотинки в Европа! Е, това трябва да преодолеем, но как ще стане на ротационен принцип (смее се)! Все пак има положителна стъпка, ако се състави редовно правителство. Дано успее! 

Оцени новината

Оцени новината
2.2/5 от 6 оценки
2.2/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Филев

Филев

25.05.2023 | 09:22

Щом и усмихнатото лице на мафията го изровиха от хралупата значи работата е много дълбока.

Отговори
8 0
рота демокрация

рота демокрация

25.05.2023 | 08:57

Те така могат да се "ротират" и 100 години. Няма нужда да ходим на избори! Ротационна "демокрация"! Едните крадат 9 месеца, след това - другите. Народът няма думата! В името на евро-атлантическите ценности!

Отговори
13 13
Копейков

Копейков

25.05.2023 | 09:06

Друго си е путлерорашистката "демокрация" на тов. Путлер!

Отговори
12 8
Жана

Жана

25.05.2023 | 08:49

Един от най корумпираните , изучим децата си в чужбина, оженили ги за децата на Черепа, изобщо…. Крадец!

Отговори
15 1
Зъмтика в гъза си го тика

Зъмтика в гъза си го тика

25.05.2023 | 08:57

Абсолютно. Крадецът вика "Дръжте крадеца". Мисир.

Отговори
6 1
Гери Йорданова

Гери Йорданова

25.05.2023 | 08:36

Изцяло юодкрепям Стефан Софиянски ! Станахме за смях на цяла Европа с това ротационно правителство ! То ми звучи , по - скоро , като отчаян вик за власт , отколкото желание за редовно правителство , което да се захване яко с проблемите на България ! Като се има впредвид , че Габриел ще я командва Бойко Борисов , а Денков ще бъде командван от Кирил Петков и Асен Василев , картинката е ясна ! Съгласна съм , че Василев не е некадърен министър , но Петков е некадърен политик ! Някогашната велика България е поставена на колене от политиците ни , пред Европа , което е много жалко ! Ротационно правителство ! Не можахте ли да измислите нещо по - умно ? Ние ще сме търпеливи и ще чакаме да видим какво ще излезе от тази измишльотина !

Отговори
8 7
Лош

Лош

25.05.2023 | 08:25

Къде е тръгнал тоя точно да дава оценки!Взеха си навремето парченцето от пая и то голямо парченце през така наречения "преход"уредиха си животеца и дадоха ред на другите след тях и така а обикновения народ въобще не ги интересува.

Отговори
18 2
А защо се страхуват от Гешев

А защо се страхуват от Гешев

25.05.2023 | 08:19

Защото са продажни мръсници и затова!

Отговори
10 2
Кико

Кико

25.05.2023 | 08:14

Мисля ,че последният човек ,който може да питате за тези теми е Стефан Софиянски......провалил се корумпиран политик.

Отговори
13 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?