Следвайте ни

Старши комисар Йордан Рогачев: Сутрин ще има полицай пред всяко училище

viber icon

Призоваваме гражданите да не изчакват крайния срок на изтичането на документите си и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.

Основната причина за ПТП на територията на област Пловдив вече не е несъобразената скорост, а неправилните маневри на пътя.

- Има ли разлика между управлението на дирекциите на МВР в градове като Пловдив и Пазарджик?

- Област Пловдив е една от най-големите на територията на България с площ около 600 кв. км. Тя включва 18 общини, 18 града и 197 населени места. Дирекцията на МВР е втора по големина в страната и работата е значително повече в сравнение с ОД на МВР в Пазарджик.

- А как оценявате личния състав на полицията в Пловдив?

- Личният състав като брой е по-голям. А като качества - те ще им бъдат оценени, след като ми предоставят анализите за 2019 година.

- Постоянно се говори, че в МВР няма достатъчно хора. Така ли е в Пловдив? Колко служители не достигат?

- Напротив, стигат.

- Но хората искат всяка сутрин да виждат патрулка пред училището, когато си водят децата. В малките населени места пък искат полицай във всяко село.

- Не можем да си позволим във всяко село да има полицай. Но от началото на август с моя заповед и по предварително утвърден от мен график отделяме сили и средства за мобилни екипи, които в рамките на около седмица да минават абсолютно всички населени места, където да осъществяват, на първо място, превантивна дейност, на второ място - контролна, както и дейност по линии криминална, охранителна и икономическа. И това дава нужния ефект. То повлия на криминогенната обстановка, като цяло, защото се наблюдава, макар и малък, спад на т. нар. битова престъпност.

- А искането за патрулка сутрин пред училищата?

- За патрулка - не, но да има полицай е възможно и ще го направим. Обикновено това се прави кампанийно около началото на учебната година и след това се спира по някакъв начин. Това ще го проверя и в кратки срокове ще вземем мерки, за да може родителите на тези деца да са спокойни.

- Кои са най-солидните удари на пловдивската полиция през тази година?

- Аз мога да кажа за времето, откогато съм поел ръководството на областната дирекция. Едни от най-значимите реализации по линия на Икономическа полиция са в сферата на три институции ​- НОИ, Здравна каса и ДАИ ​- Пловдив. Като в успешната реализация за ДАИ участваха и служители на ДАНС - Пловдив. По криминална линия добри успехи имаме при акцията, която беше проведена в началото на август, когато бяха задържани две лица и установено голямо количество наркотични вещества ​- хероин, мисля, че беше около 5 килограма. Друг случай е отскоро ​- групата, която беше задържана след отнемането на металната каса от търговски обект в Асеновград. Това е един сериозен контингент, който създава проблеми на много физически и юридически лица на територията на цялата страна. Следващ случай е този с палежа на магазин на бул. „Дунав“. Там, както знаете, беше задържан и служител на ДАНС - София. Този случай към момента, тъй като от събраните досега доказателства се установи по безспорен начин, че се касае за организирана престъпна група, материалите са изпратени по компетентност в Специализираната прокуратура в София. Мога да похваля работата на отдел „Криминална полиция“, отдел “Икономическа полиция“, СПС, които изключително много помогнаха за справянето с гонките, както и в извършването на проверки на територията на цялата област Пловдив. Като Районно управление мога да отчета много добрата работа на РУ - Карлово.

- Започнахте масирани проверки по нощните заведения, които нарушават спокойствието на гражданите. Как го решихте?

- Това, което ме провокира да извършим проверка на всички нощни клубове в Пловдив, е, че такива проверки не са правени до момента. Констатирахме нарушения заедно с колегите от Пожарната, от Инспектората към Община Пловдив. Бяха съставени редица констативни протоколи. Една част от материалите бяха предоставени на прокуратурата по компетентност. Мога да кажа за един случай, който ми е направил впечатление - за един клуб, открит съвсем наскоро. Собствениците на този клуб не бяха пуснали заявление до кмета на съответния район за издаване на разрешение за удължено работно време. Няма как да откриеш нощно заведение, при положение че нямаш такова разрешение. Тъй като ако стане нещо, не дай Боже, веднага ще кажат: Къде са институциите? Останаха обидени, едва ли не, че сме взели административно отношение, което за нас е задължение. Но повтарям ​- не е останал нощен клуб, който да не е проверен. Включително миналата седмица бяха запечатани два такива нощни клуба на територията на Брезово и Раковски.

- Преди дни сменихте началника на КАТ. Да очакваме ли и други рокади в Пловдив? Има ли ръководители, от които сте недоволен?

- Това зависи от резултатите през годината. Ще присъствам лично на всеки един анализ на районно управление и на други структури. Ще бъдат изслушани колегите, които ще предоставят тези анализи и в последствие ще им бъде дадена оценка. Там, където имаме тенденция към подобряване на работата и постигане на резултати, съответният ръководител може да бъде спокоен за мястото си. Там, където има проблем, ще бъдат извършени проверки и впоследствие може да се стигне и до освобождаване и пренасочване в друга структура на МВР.

- Има намаление на катастрофите и загиналите в Пловдив и региона в сравнение с 2018-а, но броят им пак е висок. Превишената скорост ли е убиец №1 на пътя? 

- Наистина се наблюдава тенденция към намаляване на броя ПТП, като загиналите са с 15 по-малко от миналата година. Но това е само една суха статистика, а се касае за човешки животи. От данните става ясно, че основната причина за пътнотранспортните произшествия на територията на област Пловдив вече не е несъобразената скорост, а неправилните маневри на пътя.

- Това означава неподготвени водачи ли?

- Съвсем наскоро извършихме проверка на 67 автошколи на територията на област Пловдив. В голяма част от тях бях констатирани нарушения - липса на фискални устройства, липса на оборудване за обучаване на курсистите. За да стигнем до липсата на самите обучаеми - когато е следвало да бъдат на теоретична подготовка, в този ден и час те не само че не са били там, те не са били и на територията на България. МВР е контролен орган, но първо определената институция трябва да си свърши работата и да подготви тези водачи на МПС, а след това ние да ги контролираме.

- В Пловдив масово водачи не спират на пешеходни пътеки и често стават инциденти. На какво се дължи това?

- Това е и една от причините да бъде извършена смяна на ръководителя на Пътна полиция. Необходим е по-засилен контрол с технически средства и чрез жива сила, превантивни мерки и кампании. Но това, което мога да кажа, е, че имаме добри практики по училищата. Това е заложено и като програма в дейността на ОДМВР-Пловдив. Изпращаме наши служители, които да възпитават децата от малки, когато излязат навън, как да спазват правилата за движение.

- Завишаването на размера на глобите ще помогне ли за справяне с недисциплинираните шофьори и нарушителите?

- По-скоро трябва да се наблегне на повишаването на събираемостта. Това би повлияло на шофьорите да бъдат по-дисциплинирани. Към момента нормативната база е добра.

- Създадохте ли вече организация за посрещане наплива от хора за смяна на документите?

- Срокът на близо 200 хиляди български документи за самоличност в Пловдивска област изтича през 2020 г. Според статистиката това са над 87 хиляди лични карти, близо 53 хиляди паспорта и 56 хиляди свидетелства за управление на МПС. По тези показатели пловдивската дирекция ще бъде най-натоварена сред останалите областни дирекции на МВР. В тази връзка призоваваме гражданите да не изчакват крайния срок на изтичането на документите си и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна. Имаме готовност да подсилим екипите в тази дейност, но интересът към момента е слаб.

Старши комисар Йордан Рогачев ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е роден през 1976 година. Завършил е Академията на МВР и ПУ "Паисий Хилендарски". В кариерата си е преминал през всички изпълнителски и ръководни нива - автоконтрольор в сектор "Пътна полиция", началник на група "Охранителна полиция" при РУ-Велинград и негов началник, началник на група в СПУ-Пловдив, началник на ІV РУП в Пловдив. От юли 2014 г. става директор на ОДМВР-Пазарджик, а от 31 юли т. г. със заповед на министър Младен Маринов ст. комисар Рогачев е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?