1553

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Заради Нинова БСП ще стане донор на „Промяната“ и „Възраждане“

-

- Ще има ли правителство след 2 април?

- Крайно време е! Не може да си представите пред какво сме изправени кметовете в този момент! При липса на дългосрочни намерения сме принудени да гасим пожари. Убеден съм, че всички колеги искат редовно управление, което да има повече мъдрост. Да погледне към общините, защото всички политически сили говорят за децентрализация, но повечето май не я разбират. Като кметове имаме вменени много ангажименти, а бюджетите са оскъдни. Справяме се на магия.

............

-   Отдавна обмислям напускането на партията, конгресът преля чашата

-   В НДК видях тъжни очи и охрана като за рисково футболно дерби

-  Без редовно правителство кметовете само гасим пожари

--------

- Г-н Владимиров, с напускането на БСП повлякохте крак и за други структури. В Пловдив над сто социалисти също хвърлиха книжките. Защо го направихте точно сега?

- Това решение го обмислях месеци наред, защото атмосферата в партията е изключително токсична. Омразата е водеща! Ставаме свидетели на преследване на партийни членове, на тяхното изключване. Когато човек влезе в една политическа сила, а аз го направих преди много години, той търси съмишленици, приятели, хора, с които може да дебатира спокойно, да си изразява мнението, било то различно. В БСП това го няма отдавна.

Аз първо напуснах ръководните органи. След последния конгрес взех окончателно решение да си тръгна от партията, защото последното, което видях в НДК, беше приятелска среда. Имаше мерки за сигурност като на рисково футболно дерби. Тъжните очи на делегатите, останали отвън, някои от които доста възрастни, пропътували стотици километри, но явно не от „правоверните“ хора.

Изключването на цяла младежка генерация, бъдещето на партията, но и на държавата - без никакви аргументи. Махането на тези млади хора, включително и членове на пернишката организация на БСП, преля чашата. Решението беше едно от най-трудните в личен план за последните години.

Но нямаше как да се правя, че нищо не се е случило. С тези хора аз съм бил рамо до рамо в тежки битки, включително и в Община Перник. И като лидер, и като техен колега нямаше как да остана безразличен. Решението ще ми тежи доста време, но вече съм го взел.

- Ще стигнем и до вашия път, но накъде отива БСП? Очаквате ли недоволните да направят нова лява формация?

- Това пространството вляво в един момент ще бъде заето. Дали в краткосрочен, или дългосрочен план, не знам, но няма как този вакуум да остане празен. Колеги от БСП, не искам да коментирам, въпреки че нападките от тяхна страна по мой адрес и към партийната организация в Перник не са спирали от началото на мандата ми като кмет.

Лоша дума за хора, с които съм работил, няма да кажа. Единствено си позволявам да критикувам Корнелия Нинова, която е външно тяло за нашата партия. Плюс трима-четирима души, които нямат нищо общо с БСП.

-  Кои са те?

- Като Калоян Методиев например. Дето беше уволнен за некадърност от Президентството. Има още двама-трима. Те в момента са и ментори, и кадровици, и говорители - всичко в нашата партия, което няма как да допусна. Затова ще си позволя да продължавам с критиките към тях. За останалите лоша дума няма да кажа, въпреки че някои от тях си изпускат нервите.

- Този вакуум вляво не се ли заема доста успешно от „Възраждане“, въпреки че там не разчитат на социалистически идеи?

- Печели и „Продължаваме промяната“. Посланията им са доста леви.

- Да, така нареченото крило на Асен Василев минава за ляво там?

- Личи от идеите им и за пенсии, и за младите семейства, за доходи. Все леви политики. Съгласен съм и за „Възраждане“, макар да се движат на ръба на крайния популизъм. Те също заемат пространство, освободено от БСП. Но пожелавам успех на моите колеги от партията на изборите. Те са тръгнали по трънлив път, вярват, че е верен. Ще видим на втори април.

- Може ли новата формация „Левицата“ на Мая Манолова, Татяна Дончева и останалите бивши червени да се наместят вместо БСП?

- Зависи си от тях - какво ще предложат на политическата сцена, кои ще са им говорителите, каква ще им е реториката. Специално за тях е трудно да направя прогноза в този момент.

- Вие лично ще се ангажирате ли с някои от политическите сили, макар че като кмет сте надпартийна фигура?

- Моите усилия и внимание са изцяло насочени към местните избори през октомври. В Перник започнаха проекти, които трябва да бъдат довършени. Градът трябва да продължава с модернизирането, да остане привлекателен център за инвеститорите. Въобще да се движи като Перник на моите мечти. Там ще хвърля всички усилия до октомври.

- Не смятате ли, че този ход с напускането на БСП ще ви освободи от бремето да бъдете тяснопартийна фигура в идеален момент, като привлечете неутрални избиратели, разочаровани от червените, дори тези на "Промяната" или ГЕРБ?

- Получавам подкрепа от хора, които имат всякакви партийни възгледи. Това ми дава самочувствие да продължавам със смелите ходове. Не съм калкулирал по никакъв начин моето напускане в тази посока. Аз ви казах, бях почти взел решението отпреди.

Просто конгресът в събота и случилото се с колегите от пернишката организация преля чашата. Нямаше как да го търпя. Сметки в изборен план не съм правил. В личен е ясно - аз съм потомствен социалист и моите роднини няма да бъдат никак щастливи. Но трябваше да го направя.

- Какво ви казват обикновените хора в Перник, когато ви видят?

- Подкрепата е невероятна. Казват, че това е бил правилен ход, колкото и да е болезнен за мен.

- Ясно е, че отивате на местните избори - като независим кандидат ли за кмет, или чакате подкрепа от някоя партия?

- Аз разчитам на партията на перничани. Докато срещам тази огромна подкрепа, ще продължа да развивам града, както го виждам за правилно. Спре ли тя, ще се оттегля веднага с достойнство, защото в политиката е много важно да разбереш кога трябва да сложиш край. 

Има живот извън политиката и съпругата ще бъде най-щастлива тогава.

-  Благодаря и дано футболният "Миньор" се върне в елита?

- Здраве да е! "Миньор" вече има стабилен спонсор, нека привлекат футболисти, да развиват млади момчета.

 

Визитка

Станислав Владимиров  е роден на 30 декември 1978 г. в Перник. Завършва УНКК, работи в сферата на финансите и банковото дело. Бил е заместник-кмет на община Перник по здравеопазване, социални дейности и сигурност. На парламентарните избори през 2013 г. и 2017 г. е избран за депутат от БСП. На местния вот през 2019 г. става кмет на  Перник като кандидат на социалистите. Напуска официално БСП след последния конгрес на 11 февруари.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
стара майна

стара майна

16.02.2023 | 09:48

и ти си един б.о.кл.ук също като нинова...

Отговори
2 0
Чичо Гоче

Чичо Гоче

16.02.2023 | 08:28

Туй е наше момче, ще го приемем в ГерП скоро!

Отговори
10 0
Какво е удовлетворението

Какво е удовлетворението

16.02.2023 | 09:27

да си напраскаш са плюсчетата на глупавия коментар?

Отговори
0 1
А някои станаха донори на ГерП

А някои станаха донори на ГерП

16.02.2023 | 08:25

Кръговрат.

Отговори
8 0
Леля Мале

Леля Мале

16.02.2023 | 08:23

БСП се превърна в квартет "Нинова". Каква партия, какви 5 лева моля ви се.

Отговори
4 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?