46

Станислав Балабанов пред "Марица": Недостроеният стадион на "Ботев" е паметник на управлението на ГЕРБ

- Бюджетът, който мина на първо четене, беше определен от опозиция и от други критици като популистки, носещ инфлация.

- Ние пък го наричаме практичен в ситуацията, в която ни поставиха бившите управляващи, сега опозиция. С всичките дупки, които точно те отвориха, с кризите, които създадоха, наложиха такъв бюджет. Да не забравяме, че трябваше предишните месеци да се действа бързо предвид постоянните избори и служебните правителства. Да, съгласен съм, този бюджет е доста обширен. Много средства са налети в куп сектори. Но само така ще се стабилизира държавата, която беше буквално изтърбушена последните години. Не може да си представите! Говорим за „Барселонагейт“ последните дни, но толкова много и безобразно се е крало, че бюджетът трябваше да запълни дупките. Ние изпълняваме коалиционното споразумение и бавно вървим в тази посока.

Бюджетът трябва да вдигне изтърбушената държава, която получихме

Зеленият сертификат е безполезен, трябва най-скоро да отпадне  

Къщата в Барселона е прашинка сред кражбите от лотове, веранди и къщи за тъщи

--------------

- Г-н Балабанов, да започнем от разликите в сравнение с предишното ви интервю пред „Марица“ - вече сте управляващи, но пък не сте първа сила. И сте семеен човек?

- Така се случва, такъв е животът. Абсолютно организиран семеен човек, практично ориентиран, елиминиран от емоции. За нашата професия това е от най-голямо значение.

- Съпругата означава ли още един голям критик?

- Не само семейството, но и най-близките ми приятели винаги са били коректив, огледалото на всичко, което се случва.

- Миналата седмица се стигна до спор по темата "Белене" в рамките на управляващата коалиция. Каква е позицията на вашата група?

- В последните години експертните мнения са били доста критични към проекта АЕЦ "Белене“. По времето на Борисов го наричаха гьол, където са потънали 3 милиарда лева. Ако трябва да се избира най-практичното, имаме работеща АЕЦ „Козлодуй“. Логично е да гледаме към нови блокове там, а не да се хвърлят нови пари в тази площадка край Белене. Експертите не я намират за правилното място дори от сеизмологична гледна точка. Но всеки има право на различно мнение. В случая БСП е с такова. В коалиционното споразумение ясно е записано, че ще се развива атомна енергетика, не конкретна централа. Но към момента важната тема в енергетиката е друга - да се осигури българския потребител с нормални цени на газ и електроенергия.

- Ще се справи ли правителството с тези задачи, засега само токът за домакинства е нормален, докато цената на промишления лети нагоре?

- Със сигурност! Мораториумът, който гласувахме, даде резултат, осигури време на министър Николов и експертите да подготвят мерки. В цял свят цените растат, не може да сме изключение. Но скоро ще има решение на казуса и мараториумът, който и без това е до края на март, ще падне съвсем скоро. 

- Опозицията настоя за 100 процента компенсиране на фирмите, засегнати от скъпия ток?

- Поредните популистки изказвания. Такива неща не могат да се случат, тъй като гласуваме бюджет. Там са заложени всички средства по ресори. От опозицията прекаляват често, особено когато не са подготвени чисто финансово. Така беше в предишния парламент с ковид добавките. Скачаха от трибуните - 2000 лева да беше предложил някой, от опозицията веднага щяха да го гласуват.  Целта беше да ни взривят отвътре.

- Кога трябва да паднат зелените сертификати в България, тук вашата група е на по-особено мнение в коалицията?

- С напредването на времето се вижда, че омикрон протича много по-леко, а и пример са вече действията на редица западни държави. Отдавна имаме  мнение за този  сертификат - той не е ефективен специално в България, първо, заради броя на ваксинираните у нас, второ, ограничава правата на хората. Не е ефективен за България и крайно време е да отпадне.

- Тоест, ако може от утре.

- Това решава мнозинството. Според нас той само ограничава правата. Виждате сами, че проверяващите не го правят както трябва. Хората със сертификат, какъвто имам и аз, са преносители на вируса. Тоест, мога да заразя отсрещния в мола, ресторанта. А колкото до спора за сертификатите в парламента, там съм категоричен - не трябва да има такива, защото ограничават правото на труд. Предполагам, не ви искат в редакцията сертификат. Питах и другите колеги по телевизиите. Също не им искат. В Народното събрание доста емоционално създадохме правила, които ги нарушихме. Окей,, след като имаше заповеди, трябваше да се спазват на обществени места, колкото и неефективно да се оказа. Но категорично не може сертификатът да те лишава от правото на труд. Надявам се, че скоро ще падне, а още по-важно - скоро ковид ще бъде приравнен към сезонния грип и веднъж завинаги ще спрем да се занимаваме с темата.

- Споменахте „Барселонагейт“. Мнението ви?

- Една прашинка от това, което е сътворил Бойко Борисов. Там говорим за пране на пари в рамките на 5 милиона евро, организирано от приближени на бившия премиер по разследването на медии, а и на каталунските власти. Че само от един лот на „Хемус“ са мъкнали чували с 60 милиона лева. А сега си представете всички лотове, всички сектори. Ако сумираме кражбите от кюлчета, пачки, къщи за тъщи, тераси с барбекюта, веранди и прочие…Толкова безогледно се е крало, че къщата в Барселона наистина е прашинка. Но ако се открият доказателства там, нужна е моментална наказателна отговорност. Знаете ли колко от хората по редовете в залата тук също трябва да носят такава!

- Не знам, ще кажете.

- Като му дойде времето, ще ги назовем по имена. Стоят и се изказват от опозицията хора, които трябва да говорят пред съда. Не е тайна за никого. Затова и хората протестираха над 200 дни. Същият главен прокурор, срещу когото протестирахме, продължава да им осигурява комфорт. Но с последователни действия и съдебна реформа се надявам, че и той ще остане в историята.

- Какво може да разклати коалицията?

- В момента коалицията е изключително стабилна, по мое наблюдение отвътре. Все пак са минали два месеца, а е необходимо наистина време да видим точно пропастите, които са оставили. Необходимо е спокойствие и практицизъм. Няма нужда от излишни емоции. Само като юмрук може да продължаваме напред. За съжаление, получаваме окаяна държава.

- ИТН има министри на два доста горещи стола - Гроздан Караджов в регионалното и Александър Николов в енергетиката. Какво ви казват те?

- Не само те, но и Василев в спортното министерство се среща с уникални неща. При пътищата е ясно - има хиляди километри за оправяне, защото е крадено и строено калпаво.  Министърът на енергетиката Александър Николов е изключителен експерт, рядко попадение, особено на фона на предишните. Гледам ги сега Теменужка Петкова и Делян Добрев - излизат и говорят как са на страната на хората. Добре де, не докарахте ли вие енергетиката до това състояние с отлагане в годините? 

- Съжалявате ли, че не се кандидатирахте от родния Пловдив и кои са трите теми, които искате да бъдат решени там?

- Първо, не съжалявам, тъй като в ИТН сме отбор. Битката беше на национални избори, подходихме и чисто стратегически. В Пловдив винаги водач е Тошко Йорданов, който постига добри резултати. Колкото до Пловдив - прекрасен град, никой не го оспорва. Чувам за проблемите с вдигане на данъци и такси. Туморът ГЕРБ функционира в повечето областни градове, но ще се борим на местните избори. На местно ниво още деребействат, гледат да приберат за последно. И дотам ще стигнем.

Пример за управлението на ГЕРБ са стадионите в Пловдив. Помните как Борисов ходеше само преди две години и се биеше в гърдите с идеята да спечели повече гласове. Да виждате реализация! Стадионът на „Ботев“ стои като паметник в центъра на Пловдив и всеки се чуди  с каква хватка да се измъкне. Не е само „Ботев“, същото е и при „Локомотив“, „Марица“ и „Спартак“. Затова трябва да си вкараме държавата в ред, да се създаде пример и за общини, градове, села. А не да крадеш 80 процента от даден проект, който нормално става нереализиран или смешен в очите на хората, чиито пари са изхарчени. Примерът са не само стадионите, но всичко.

- Ако сега като журналист имате право на един въпрос към премиера Кирил Петков, какъв ще е той? Ама остро да влезете с бутонките, както при бившите управляващи?

- Първо, зависи от темата. Второ, малко се раздвоявам, защото, от една страна, съм журналист, но от друга страна, познавам отвътре партньорите в коалицията и съм наясно какви усилия им струва всичко. По-скоро съвет към Кирил Петков - още по-твърд към тези, срещу които излиза с конкретни доказателства и информация, още по-твърдо и настъпателно, защото има достатъчно време да направи така, че всички българи да получим възмездие.

Визитка

Станислав Балабанов е роден през 1988 г. в Пловдив. Още като студент започва работа в „Шоуто на Слави“, където остава репортер и след завършването на висшето си образование. Води листите в Перник и Пазарджик на партия „Има такъв народ“. Депутат в три последователни парламента, минава за едно от остриетата на Слави Трифонов.

Отскоро е семеен, вдигна сватба с певицата Лилия Стефанова, негова колежка от „Шоуто на Слави“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Ерхан

Ерхан

22.02.2022 | 15:02

Ще търсите Бойко, но няма да го намерите. Този стадион никой друг няма да го построи. Тези лица, които съмнително как са завършили Харвард нищо няма да строят.

Отговори
13 10
Сик

Сик

22.02.2022 | 12:53

Какъв Бойко ще търсим, бе мунчовци гербави ? Идете в инфекциозна болница и вижте в каква мизерия се лекуват болните от ковид. В същото време вашата мутра строи стадиони за 200 пичлемета, чиято основа цел е да се сбият след мача.

Отговори
21 8
Киро

Киро

22.02.2022 | 12:25

Еее,голям злобзр и голям смешник, излезе Балабанчето!Смешник,кой ще връща тепърва откраднатото,пък и натрупан дълг от Вас смешници-шоумени?Вие сигурно ще си дарявате заплатите и комисионните? Кретени-шоумени! П.С. Нещо за БСП(БКП) да кажеш Балабанче? Голямо кълнене,отричаане и злост падаше и накрая-другарска прегръдка,та и целувки!

Отговори
15 7
весо

весо

22.02.2022 | 11:50

само крадливите гербаджии да се вкарат в затвора, и ще има пари за всичко, вервайте ми! тук да се почва с маминия!!!

Отговори
16 14
///

///

22.02.2022 | 11:43

ЩЕ ГО ТЪРИТЕ БОЙКО АМА ИЗБРАХТЕ ДЕЦАТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

Отговори
18 12
пак ли?

пак ли?

22.02.2022 | 11:34

12 години ГЕРБ се оправдаваха с управляващите преди тях и служебните кабинети на Радев. Продължаваме Поразиите тръгнаха по същата писта!!! След като са на власт започват от нивото на което са взели управлението и надграждат или строят в името на България и народа! ДО КОГА ще четем оправдания със старите от властта? Гугъл щом им дава информация, има ли смисъл от повече коментар? Като преписващи студенти в Харвард ли ще се държат?

Отговори
15 6
Хей М А Р И Ц А

Хей М А Р И Ц А

22.02.2022 | 10:35

Голяма Цензура тука бре.

Отговори
6 3
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА СЕНЕКА.ТОЧНО В ДЕСЕТКАТА.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА СЕНЕКА.ТОЧНО В ДЕСЕТКАТА.

22.02.2022 | 10:32

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ПРИМЕРА С ВЕЛИКИЯ СЕНЕКА.СЛЕД КАТО БОГОВЕТЕ НЕ ГО ДОПУСКАТ СРЕД ТЯХ,ПРАЩАТ СЛАБОУМНИЯ КЛАВДИЙ В АДА ,ЧИЙТО МЪЧИТЕЛ ТАМ ЩЕ БЪДЕ.... СВЪРХЧУДОВИЩЕТО КАЛИГУЛА. ТАКА ЗАВЪРШВА "ОТИКВЯВАНЕ" -БЕЗСМЪРТНАТА РИМСКА САТИРА.САМО ,ЧЕ КЛАВДИЙ В СРАВНЕНИЕ С ЕДНОКНИЖНАТА НАША ТИКВА Е ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ГИГАНТ, УПРАВЛЯВАЛ СВЕТА ,А МАМИНИЯ И ЗИКО СА ДРЕБНИ ,ДРЕБНИ ,АМА МНОГО ДРЕБНИ ДУХОВНО КРАДЛИВИ ПРАШИНКИ В СРАВНЕНИЕ С НЕГО.ЗАТОВА ТОВА ПРОИЗВЕДЕНИЕ Е ОЩЕ ПО-АКТУАЛНО, ЗА ГРАБЕЖИТЕ НА НАШИТЕ" ГЕРОИ" ,В СРАВНЕНИЕ С УСМИВАНИЯ ОРИГИНАЛ ,ИМПЕРАТОР КЛАВДИЙ.

Отговори
9 6
Измамата Продължава

Измамата Продължава

22.02.2022 | 10:32

Ако Баце беше на власт, стадиона на папагалите щеше вече да е готов. Новите гарантирано нищо няма да построят. Аз не съм съгласен и на Локото да се дават пари за стадион. Клубовете си имат собственици и те трябва да се грижат за базите си. Ако не могат, хайде пътя чантата и ............. А между другото нека Балабанов да каже за бизнеса на бат Заре (баща му) как толкова години е в сивата икономика, без фактури и касови бележки. Който не вярва да дойде на автогара Юг да провери.

Отговори
25 10
Теория за относителната собственост

Теория за относителната собственост

22.02.2022 | 10:51

И как собственик на акциите на клуб ще инвестира в стадион, който е собственост на общината? На добра воля с месечни вноски или чрез завещание? Може ли да инвестира и в моя собствен апартамент за освежаващ ремонт? И той и аз сме собственици на нещо някъде, няма значение какво и къде, така че става работата.

Отговори
11 5
Жоро Кента

Жоро Кента

22.02.2022 | 10:58

Нещо за Концесия да си чувал? Хайде да се дават пари на всички отбори. Но няма да сте съгласни, защото трябва да Ви вдигнат данъците за да ги има тези пари.

Отговори
9 3
Сик

Сик

22.02.2022 | 12:55

Държавата не е строителство на стадиони, бе Мунчо.

Отговори
10 3
Из световната мъдрост

Из световната мъдрост

22.02.2022 | 10:02

Преди 2000 години Луций Аней Сенека пише една сатира превърнала се в шедьовър на римската литература и култура.Нарича я "ОТИКВЯВАНЕ". И макар сатирата да усмива Клавдий ,сякаш е писана за съвременната Тиква и по-малките тикви( маминия и зиката),които назначи в Пловдив. Велико прозрение, за едно "управление" на България и най-вече Пловдив ,направено преди 2000 години.

Отговори
23 10

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?