Следвайте ни

Стадионите ще са празни, докато там вилнеят хулиганите

С новия закон ще овладеем ултрасите и ще върнем по трибуните истинските запалянковци

viber icon

Славчо Атанасов е роден на 14 февруари 1968 година в Карлово. Завършва Висшето военно артилерийско училище в Шумен, след което право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. През 2003-2007 г. управлява най-младия район на Пловдив - „Тракия”, а през 2007 г. е избран за кмет на Пловдив. Народен представител от НФСБ в групата на „Патриотичен фронт” в 43-то Народно събрание и на „Обединени патриоти” в 44-ото Народно събрание. Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

-Г-н Атанасов, до началото на футболното първенство остават броени дни. Какво се случва с обещанието то да стартира с нов Закон за спортното хулиганство?

-Задачата е не само амбициозна, но и много сериозна. Всички сме наясно, че е необходима промяна заради онова, което често става по българските стадиони и в спортните зали. Преди месец на „Колодрума“ в Пловдив имаше масово сбиване на близо 300 души. Това трябва да спре, както спря в държави с много по-дълги традиции в демокрацията от нашите като Англия и Италия. Те също преживяха своите тежки моменти в борбата със спортното хулиганство, но успяха да ги решат. Ние също ще се справим. Времето обаче е малко, за да разпишем изцяло нов закон. Това ще се случи до края на годината. Вече е утвърден обаче пакет от спешни мерки, които ще действат още следващия месец.

- В какво се изразяват те?

-Първо - ще има нов ред за достъп до спортно мероприятие, включително и промени в билетите. Те вече ще са с ред и място. Предвидили сме едногодишен отлагателен срок в преходни и заключителни разпоредби. Така ще има достатъчно време да се въведат промените от футболните и спортните клупове. Достъпът до спортното мероприятие е изключително важен и сме предприели сериозни мерки, за да знаят органите на реда кой е на стадиона, кой влиза и в кой сектор се намира. Освен това ще увеличим правомощията на полицията. Тя ще може да налага директно, без да се минава през съда, солени глоби, да наказва с принудителен труд и забрана за посещаване на спортни събития.

-Смятате ли, че ако се овладеят футболните хулигани, умерената публика ще се завърне по стадионите, защото напоследък трибуните са все по-пусти?

-Да, уверен съм в това. Българите обичат спорта, но кой човек би завел детето си на стадиона, когато знае какво се случва сред агитките. Чашата преля със случая „Гергана“ на мача ЦСКА - Левски. След този инцидент цялото общество застана зад решаването на проблема. Преди това стотици хора пострадаха от развилнели се фенове, които не отиват да гледат мач, а отиват да създадат проблем. Преди десетина години, на стадиона в Дупница, например пред детето удушиха бащата, на самите трибуни. Вярвам, че проблемът с футболното хулиганство ще бъде решен, тъй като обществото е единно по темата.

-Честа практика е на мачове да не се сяда на посочените места. Как ще решите този проблем?

- В новия закон ще бъде записано, че освен персонални билетите ще са с посочен сектор, ред и място - така, както са за концерти, театри и други културни събития. Ако мястото на някой е в сектор А, а той прескочи в сектор Б, това се води футболно хулиганство. Т.е. това е много сериозно нарушение. Наясно сме, че подобна футболна култура няма да се създаде за месец. Но трябва да се започне с въвеждането на строги правила. Това, което сега става по мачовете, е недопустимо. То създава огромни проблеми на органите на сигурността.

-В спешните мерки е записано, че лица под 16 г. влизат с придружител, който може да води не повече от три непълнолетни, за които попълва декларация. Ако нещо се случи, придружителят ли носи отговорност?

-Придружителят носи отговорност за проявите и поведението на непълнолетните, които е завел на мач. Приложили сме формуляр за декларацията. И досега са се използвали декларации, но различни по стадионите. Сега прилагаме единен образец, съгласуван със Държавната агенция за закрила на детето. Както споменахте - придружителите да не могат да водят повече от три деца. Изключение се прави само за организирани посещения - например, ако учител води класа. И в този случай се попълват декларации за всички деца.

-С колко са увеличени глобите за хулигански прояви?

-За първо нарушение те са от 1000 до 2000 лв. Спешните мерки дават възможност принудителна административна мярка „Забрана за посещение на спортно мероприятие“ за определен период от време да се налага от РУ на МВР - разбира се, за определени нарушения. В действащия закон тези мерки се налагат от съда. Полицаите хващаха, задържаха футболния хулиган, завеждаха го в съда и се чакаше произнасянето на съда. Докато това се случеше, нямаше проблем футболният хулиган да продължава да посещава мачове и да вилнее по стадионите. А сега полицаите ще могат да налагат принудителни мерки за определени нарушения. В списъка влизат носенето на символи, които насаждат омраза или подтикват към насилие, отказ за изпълнение на разпореждане на отговорните за спортната проява лица, преодоляването на преградни приспособления, нахлуване на спортния терен, палене на огън, хвърляне на предмети, отправяне на ругатни, носенето на оръжие, боеприпаси, спрейове със защитен газ, пиротехнически изделия, носене на маски или предизвикването и участието в сбивания. За първи път спешните мерки квалифицират като хулигански прояви и посегателството над журналисти, оператори и фоторепортери. Мерките предвиждат и полагане на общественополезен труд, който при рецидив стига до 480 часа.

-Вярвате ли, че спешните мерки, които предлага НС, ще укротят хулиганите?

-Идеята е да постигнем ефект. С възможността полицията пряко да налага наказания процесът става много по-бърз. Разчитаме, че и съдилищата ще се произнасят по-експедитивно - срокът за произнасяне е една седмица. Не си правим илюзии, че с магическа пръчка ще изкореним футболното хулиганство. Но когато виновните за безредици и инциденти си получат заслужените наказания, нарушителите ще се замислят дали да вилнеят. Целта на спешните мерки, а и на закона за футболното хулиганство, по който още работим, е да изкараме крайните елементи от стадиона, т.е. те да получат забрани да посещават футболни мачове. В Европа е направено по този начин. Идеята е въпросните крайни елементи, които въвличат и останалите в прояви на хулиганство, да получат принудителна административна мярка за забрана за посещаване на футболни мачове. В Англия например тази мярка се налага до живот. Нашата национална санкция в момента е до 5 години. В Англия е дори по-жестоко от нас. Идеята е тези хора да бъдат недопускани до спортните обекти.

-Разработен е регламент за работата на стюардите по стадионите. С разширяване на техните правомощия няма ли да намалее отговорността на полицията при охраната на спортни мероприятия?

-Категорично не. Полицията няма как да избяга от отговорност. Стюардите са в помощ и в плътно съдействие с полицията.

-Тоест полицията колкото е до момента по стадионите, ще остане също толкова и футболните клубове ще продължат да плащат?

-В момента на много мачове ходят по 2000 полицаи, което като мащаб на полицията е страшно много. Няма място в Европа, където толкова много полицаи да бъдат концентрирани за един футболен мач. С новия закон, който работим, се стремим да променим тази ситуация, както е в повечето европейски страни. Полицията няма да абдикира от основните си задължения във връзка с футболни срещи, но ще се фокусира, както в предотвратяването, така и в бързото реагиране на обществени безредици и престъпност на футболни стадиони. Голямата част от отговорността по безопасността и сигурността на стадионите ще поемат организаторите на спортните мероприятия и собствениците на спортните обекти. Ето тук важна роля ще имат стюардите. Те трябва да са обучени и и е абсурдно осъждано лице да стане стюард. Наредбата, която предвижда законът, ще регламентира както техните отговорности и задължения, така и правомощията, които ще имат. В Англия например стюардите могат да задържат дадено лице, което влезе на стадиона, то обаче веднага се предава на полицейските органи.

Отново да подчертая - няма как полицията да абдикира от задълженията си, защото в Европа това се смята за част от националната сигурност. Един футболен мач може да предизвика невероятни безредици. Нека не забравяме, че войната в Босна започна от един футболен мач. А от средите на футболните ултраси в Белград се роди един от най-жестоките военни престъпници в новата история - Желко Ражнятович - Аркан.

Проблемът със спортното хулиганство датира още от древността. През 532 г. в Константинопол избухва т.нар. въстание Ника, когато агитките на участниците в надбягванията с колесници на Хиподрума се развилнели и нанесли страшни поражения на града. Византийският император Юстиниан потушава бунта. Константинополската общественост начело с църквата иска да се забранят тези надбягвания. Но императорът решава друго - не забранява състезанията, но въвежда изключително строги мерки, така че да не се допуска насилие. След този случай няма данни от летописците за други подобни големи произшествия на Хиподрума. Така че проблемът не е от днес, но добрите управници винаги са намирали решение. Вярвам, че ще го намерил и ние.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?