3906

Ст. комисар Васил Костадинов: Чистим Дирекцията от недобросъвестни служители

Най-голямата ни гордост - загиналите на пътя са със 7 по-малко, казва директорът на ОДМВР-Пловдив

 Свързваме камерите на Общината с полицейското видеонаблюдение

 Истерията за масови „голи обиски“ в "Бушидо" не отговаря на истината

 

 

 - Г-н Костадинов, Пловдив често е сочен като първенец по брой катастрофи и загинали на пътя. ​Пред „Марица“ вие обещахте, че ще положите допълнителни усилия да се справите с тази негативна тенденция. Как изглежда статистиката към днешна дата? 

 - Със задоволство ще отбележа, че действително Дирекцията като цяло и всеки един служител поотделно положи доста усилия за обръщане на негативната тенденция, що се касае до тежки катастрофи с фатален край или с резултат тежки телесни повреди. Нашите анализи сочат, че пътят, по който сме поели, е правилен. Той беше свързан също с редица структурни и кадрови промени в Дирекцията, с цел насищане и обезпечаване на повече полицейско присъствие, по-конкретни функции в трафика и в контрола, в ежедневното присъствие на униформени на възлови места. През първото шестмесечие са възникнали 337 тежки ​пътнотранспортни произшествия. Загинали са 17 и са ранени 432 участници. В сравнение със същия период на 2022 г., броят на тежките ПТП тази година е с 6 по-малко. Най-голямата ни гордост - загиналите са със 7 по-малко. Тези данни показват сравнителна устойчивост в броя на регистрираните ПТП, но броят на загиналите е значително намалял, което ни дава основания да смятаме, че вървим в правилната посока.   

- Предвиждат ли се други методи за справяне с пътния травматизъм, или просто ще продължите в същата посока на работа?

 - Ние ежедневно контролираме и анализираме пътната обстановка и набелязваме конкретни мерки според ситуацията. Екипите се насочват там, където има по-голяма необходимост, като например на автомагистрала „Тракия“ сега, когато движението е натоварено заради гастарбайтерите. Това, което сме убедени, че е правилно като подход и даде резултат, е иновативният метод на работа по отношение на извеждането на служители от „Пътен контрол“ от сектор „Пътна полиция“, които по щат са над 40, и разпределянето им в градските районни управления. Влизането им в смесени наряди създаде един допълнителен ресурс от автопатрули в града. Вече всички районни управления в града успяват да обособят денонощно минимум два, в голяма част от дните - по три наряда. Овен това въведохме и ежедневно следим за използването на линейния контрол от редовия състав като основен метод за превенция и за констатиране на нарушения в трафика. Наказателната дейност в това отношение също е в положителна градация и със сигурност дисциплинира шофьорите. Съставените актове през първите шест месеца на годината са 12 630, с 362 повече от същия времеви период на 2022 г. Наложените глоби с фиш са 45 310, което е с 25 560 повече от първото полугодие на миналата година.

- Удовлетворяват ли ви резултатите от работата на пловдивската полиция за първите шест месеца на тази година? 

 - Пловдивската дирекция на МВР отчита изключително добри резултати по всички линии на работа за първото полугодие на 2023 г.  По отношение на общия брой регистрирани престъпления се забелязва леко увеличение - от 3925 регистрирани за същия период на 2022 г. на 4088. Бележим ръст от 9% на разкритите престъпления - от 41% на 50% разкрити, което е изключително добра статистика за шестмесечието, тъй като с натрупване към края на годината, ако тази тенденция все пак се запази, бихме могли да отчетем още по-добри резултати. Наистина съм силно удовлетворен от положените усилия и постигнатите резултати. Дирекцията върви в правилната посока по всички останали линии на работа. На първо място сме в страната по брой образувани бързи производства спрямо общия брой на регистрираните наказателни производства. 

 

 - Докъде стигна идеята за надграждане на съществуващия център за видеонаблюдение на полицията?

 - Размерът на обществената поръчка е 349 000 лв., в рамките на две години ще бъде изпълнена на отделни етапи. Към момента сме на етап закупуване на допълнителни камери, които имат възможност да снимат по най-добрия начин в тъмната част на денонощието. Идеята, която афиширахме преди няколко месеца във връзка с надграждане на сектора и обособяване на голяма командна зала, също е в ход. Там сме обвързани с извеждането на конкретни сигнали както от наличното видеонаблюдение на Трето районно например, така и приобщаването на видеонаблюдението, с което разполага Община Пловдив. Имаме разбирането от органите от местната власт за предоставянето на това видеонаблюдение. В момента, в който успеем да докараме сигнала при нас, което става със закупуването на допълнителни лицензи, смятам, че ще успеем да създадем нещо работещо, което ще е в полза на всички.

 - Не спира да се говори за полицейската спецакция в клуб „Бушидо“, която бе реализирана в първите часове на 6 май. Докъде стигна проверката?

 - Проверките, назначени със заповед на министъра на вътрешните работи по придобилия популярност случай с проверката на клуб „Бушидо“, продължават. Те се извършват от дирекция „Инспекторат“ и дирекция „Човешки ресурси“ към МВР. Преди приключване на проверките не бих могъл да изнасям конкретни данни, защото освен това по случая се води и следствено дело, образувано от Окръжната прокуратура. Това, което мога да кажа по отношение на така неистово насажданите в публичното обществено пространство, и то основно от няколко медии, масови събличания на посетителите на заведението, е, че не отговарят на истината. Аз го казах на база първоначалната информация, която имах от колегите, участвали в операцията, на брифинг непосредствено след проверката. 

 - Поискаха ви и оставката.  

- Аз не съм политик, за да подавам оставка, това не е регламентирано в закона, по който съм назначен и работя. Отговорността в МВР е дисциплинарна и се търси по съответния ред. Като всеки гражданин, но и в качеството си на длъжностно лице, мога да понеса, освен дисциплинарна, и наказателна отговорност. За целта обаче следва да са налице доказателства за умишлени съставомерни действия от моя страна, каквито няма как който и да било да представи. Няма никаква тенденциозност, каквито претенции бяха изразени, нито в избора на обекта за проверка, нито в подхода, тактиката, начина на проверка. МВР се ръководи от два основни принципа на работа - единоначалието и субординацията, които се осъществяват чрез заповеди, разпореждания, указания. В този случай ви заявявам категорично, че не са издавани такива нито в устна, нито в писмена форма, указващи конкретната тактика и начин на извършване на проверката специално за този обект. Затова казах на брифинга след случая, че това е субективна преценка на база обективните възприятия на ръководителя на операцията на място. Разбира се, бях обвинен от същите тези медии, че бягам от отговорност. Последваха серия от злонамерени и изопачаващи истината статии и коментари от юристи, психолози, бивши МВР кадри, които, в крайна сметка, не бяха наясно с детайлите на този случай. Същевременно само една седмица по-късно, когато на същото място, губейки съзнание вследствие на употреба на райски газ и алкохол, младо момче на 16 години три часа го свестяваха в педиатричното отделение на МБАЛ „Свети Георги“ и това можеше да доведе до трайни последствия за него, защото никой от охраната или клуба не беше подал сигнал на тел.112, а се чакаше баща му да дойде и да го откара сам в лечебно заведение, нямаше нито един коментар от същите тези. За мен това вече е проява на тенденциозност.

 - Предстои ли назначаване на нови служители в пловдивската полиция?

 - И в момента Пловдивската дирекция е в конкурси както за израстване, така и за първоначален прием. Външният конкурс е за 44 души - 30 патрулни полицаи, 8 младши автоконтрольори и 6 младши полицейски инспектори. Продължава тази тенденция, а наред с това се опитваме да чистим Дирекцията от недобросъвестни служители, включително на високи ръководни постове, които трябва да са наясно, че след като тяхното поведение не кореспондира с високите изисквания, които имаме, следва да намерят друго професионално развитие. 

 - Днес МВР чества своя професионален празник. Какво ще пожелаете на служителите?

 - Честит професионален празник на всички служители на ОДМВР-Пловдив, на всички служители от останалите областни структури на МВР, а и на тези в страната. Пожелавам на всички здраве в личен и семеен план, вяра в ежедневието, вяра в по-доброто бъдеще и вдъхновение за ползотворни дела!Васил Костадинов е роден през 1972 г. в Пловдив. Завършил  е специалност „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“ във ВИПОНД и специалност „Право“ във Великотърновския университет. За 28-годишния си стаж в системата на МВР той е заемал последователно различни изпълнителски и ръководни позиции в подразделения на Дирекцията в областния град.  През 2010 г. е бил началник на полицейски участък Садово при РУ-Асеновград, три години по-късно оглавява РУ-Раковски, а през 2015 г. застава начело и на РУ-Първомай. От месец юни 2021 г. временно е преназначен на длъжността началник на Шесто РУ-Пловдив, а през септември същата година става заместник-директор на ОДМВР-Пловдив. През октомври миналата година оглавява Пловдивската дирекция. Награждаван е многократно за постигнати високи резултати, като сред отличията има връчен и Почетен знак на МВР III степен.

Оцени новината

Оцени новината
2.6/5 от 5 оценки
2.6/5 от 5 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?