Следвайте ни

Специалистът съветва: Къде да направим сигурен PCR тест в Пловдив

viber icon

Представяме Ви тема по Ваше желание. Ако пътувате в чужбина или искате да си направите PCR тест в микробиологична лаборатория, както и да получите пълна информация  за RT – PCR,  д-р Гергана Узунова, лекар микробиолог в Еврохоспитал Пловдив, отговаря на Вашите въпроси.

- Д-р Узунова, какво  точно представлява RT – PCR и пациенти с  каква симптоматика е добре да си направят теста?

RT - PCR тестовете са точни и надеждни, с най – висока чувствителност и специфичност. 

Молекулярните тестове за диагностика на  COVID – 19  RT – PCR доказват активна инфекция чрез откриване наличие на РНК на вируса. Препоръчват се при:

* Пациенти с изявена симптоматика. Достоверността на теста е най – висока 3 - 4 дни след заразяване до 10 -14 ден от появата на симптомите:

- новопоявила се температура;

- суха кашлица;

- отпадналост;

- загуба на вкус и обоняние;

- затруднено дишане;

- миалгия;

- главоболие;

- диария;

- гадене или повръщане;

- гърлобол;

- кислородно насищане под 92 %

* При контакт с доказано положителни пациенти. Материал се взема на 5- 6 ден от контакта.

* При постъпване за лечение и оперативна интервенция, ако болницата го изисква

* При пътуване в чужбина

Моля проверете за съответната дестинация колко часа преди полета е валидността на PCR теста.

От 02.02 до 30.04. всички български граждани влизащи в стараната трябва да предоставят отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането. При липса на документ подлежат на 10 дневна карантина. В срок от 24 часа при представяне на документ с отрицателен PCR тест от лицензирана лаборатория, РЗИ може да отмени карантината.

- От къде и как се взема пробата за теста?

Проба за  PCR се взема от назофарингса и орофарингса чрез два отделни специфични за изследването тампона. Внимателно се „остъргва“ задната част на носоглътката, за да попадне достатъчно материал за изследване върху тампона. След изваждането му върху него ще има собствени клетки, секрети, а при вирусна инфекция и цели вирусни частици. Двата тампона се поставят в транспортна среда за вируси. Процедурата е леко дискомфортна.

- Трябва ли изследването да е на гладно?

Не! Препоръчително е да не сте използвали вода за уста и таблетки за смучене.

- За колко време се взема пробата?

Самото вземане става за няколко минути, при съдействие на пациента.

- На всеки ли може да се направи този тест, най - вече при спортисти, с деформация на носната преграда или счупване?

Зависи от степента на деформация.  От проходимата ноздра се взема без проблем, и с повишено внимание от изкривената. Би могло също така на такива пациенти, като боксьори например,  първо да им се вземе антигенен тест. 

- Къде мога да отида да ми вземат пробата?

В микробиологична лаборатория, след регистрация , попълване на формуляр и заплащане на регистратура.

- Кога мога да дойда за пробата?

От понеделник до четвъртък от 7.00 до 19 часа.

Петък до 10 часа.

- Запазва ли се час за посещение?

Не е необходимо предварително записване на час.

- Издавате ли резултати на английски език?

Да. Лабораторията е лицензирана и може да издаде резултат на английски език. Необходимо е да носите със себе си, документа, с който ще пътувате. Предоставената бланка изпишете четливо и точно, трите имена на български и английски език. Запишете точно на документа /букви и цифри/. Пазете касовия бон – може да Ви бъде поискан на границата. Уверете се, че в бланката с готовия резултат данните Ви са изписани точно и е наличен подпис и мокър печат.

- Може ли да бъде взета проба в дома ми от Ваш служител?

Не. Не предоставяме тази услуга.

- Работите ли с направления?

 Не. Не работим с направления. Извършваме само платени проби. 

- Какъв е апарата и какво е специфично при работа с него?

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ въведе в лабораторните услуги съвременна молекулярна диагностика. Наличната апаратура включва автоматизиран екстрактор за нуклеинови киселини РНК и ДНК и PCR в реално време на световно познатата марка QIAGEN – Германия. QIAcube Connect осигурява автоматизирана обработка на пациентски проби от различен първичен биологичен материал. Използва лесен за употреба софтуер и намалява значително риска за грешка при процесите на подготовка и обработка на пробите.

PCR в реално време – Rotor – Gene – Q комбинира множество оптимизирани дизайнерски характеристики, за да осигури изключителна производителност и надеждни резултати. Заедно с оптимизирани   QIAGEN комплекти за  PCR в реално време,  Rotor – Gene – Q позволява рационализиран анализ на широк спектър от изследвания.

Апаратът притежава изключителни топлинни и оптични характеристики  благодарение на въртящия се формат. Покрива ненадминат оптичен диапазон, обхващаш UV до инфрачервени дължини на вълната. Използваните китове на  GENERI BIOTECH и  SANSURE BIOTECH откриващи участъци от 2 или 3 гена / ORF 1ab, N ген, RdRP, E ген/, различен от  S гена, които са доказано по – консервативни и специфични, избягват възможността за фалшиво отрицателни резултати. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пациент

Пациент

30.03.2021 | 12:45

Задавам си въпрос,защо когато Болница има сключен договор с НЗОК ,избирателно работи с направления,т.е., хем по РЗОК ,хем само платено!!! Ало,къде е РЗИ, къде е НЗОК!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?