Следвайте ни

Спасителят Христо Стаматов: Жаждата за адреналин понякога е смъртоносна

viber icon

Ръководителят на отряда на карловската ПСС говори пред "Марица" за това как могат да бъдат осуетени трагичните случаи в планините с неподготвени туристи.

 

- Господин Стаматов, какво показа последният трагичен случай в Стара планина, при който загина турист?

- Най-важният извод е, че неподготвени и неинформирани хора не трябва да ходят в планината, особено във високите части с над 2000 метра надморска височина. Човек трябва да си дава сметка докъде стигат неговите възможности, дали е подготвен за това, което му предстои. А хората, които винаги могат да дадат информация за мястото, където туристите искат да отидат, са от Планинската спасителна служба. 24 часа в денонощието има дежурни, които ще отговорят на всички ваши въпроси - за метеорологичните условия, за времето, за което се изминава маршрутът, за наличието на сняг или лед, къде са местата за подслон.

Когато стана инцидентът до връх Жълтец, нямаше голям сняг, но пък валя доста дъжд. Този дъжд във високата част на планината е лед. И човекът се подхлъзва на леда, полита и 300-500 метра лети и се търкаля по склона. Да отидеш в този район на Стара планина неподготвен и неекипиран, е безумие.

След подготовката и информираността метеорологичните условия са другият по важност фактор. Времето в Стара планина е много динамично, променя се за няколко минути и от лято става зима.  Особено драматично и рязко това става около 14 часа, тогава не знаеш какво идва от север, всичко става за няколко минути.

- Защо тези случаи стават все повече, а хората не си вземат поука?

- Така е, все повече млади хора изпитват нужда от силни преживявания, от адреналин. Качват се по върхове, летят с парапланери, без да имат нужните умения, снимат се на рискови места по покривите на вагоните, край водопади, колоездачи се спускат по склоновете на планината.Тези дни в планината бе като манифестация - семейства с малки деца, възрастни хора. От северната страна също беше пренаселено и там станаха два-три инцидента.

- Трудно ли беше транспортирането на тялото на диджея от Варна?

- Когато бе подаден сигналът, нещастието вече се бе случило. Ясно бе и мястото - спътникът на загиналия мъж бе успял да запише с телефона GPS-координатите. В случая нямаше издирване на човек с неизвестно местонахождение в планината. Аз разговарях лично със спътника на загиналия, той ми предаде информацията.

- Какво точно се е случило?

- Мъжът е вървял напред. Спътникът му след него, а когато го е видял за последно, той е бил седнал на заледения сняг и веднага след това е започнал да се търкаля надолу в бездната. За секунди спътникът на Тодор го изгубил от погледа си. От мястото, където са извадили тялото, до машината с установката е имало около 500 метра. Поне 400 метра този човек се е търкалял в улея.Там е доста стръмно, наклонът е около 70 градуса, има остри ръбове, скали.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?