Следвайте ни

Спас Гърневски: Панаирът е приватизиран, а не преструктуриран

viber icon

Нямам лично отношение към г-н Гергов. Той е бизнесмен. Чука на вратата и като се намери кой да му отвори, влиза

В „Пълдин туринвест" е апортирана цялата база на „Градини и паркове" - 30 дка оранжерии на Царигардско шосе и 300 дка разсадници на Рогошко шосе. Парадоксът е, че  дружеството отдава разсадниците под наем на общината 

Навремето, когато  бях кмет на Пловдив и БСП пускаха слухове по мой адрес, сам се давах на прокурор, за да съм спокоен, макар че не съм приватизирал и един сантиметър.

 

- Г-н Гърневски, защо парламентарната комисия за борба с корупцията  реши да сезира главния прокурор Иван Гешев за смесеното дружество „Пълдин туринвест", създадено преди 14 години?

- Решихме да възобновим сигнала ни от преди 2 години, за да се види истината за това публично-частно партньорство, след като г-н Гешев обяви, че ще започне проверка на знакови приватизационни сделки. На редовното заседание на парламентарната комисия единодушно решихме преписката със събраните през годините документи да бъде предоставена лично на вниманието на главния прокурор. Надяваме се най-после да бъде извършена обективна и обстойна проверка за апортираните в дружеството имоти и на оценките, защото имаме данни, че стойността на общинските имоти е занижена.

 

 

- Като общински съветник, а след това и като  депутат сте изпращали неведнъж сигнали за „Пълдин туринвест". Какво попречи през тези години истината за публично-частното партньорство да излезе на светло?

-  През 2016 г. като общински съветник бях избран да проверя сделката, защото от 2007 г., когато Георги Гергов придобива 75 процента от акциите на дружеството, на Община Пловдив изобщо не са предоставяни отчети за дейността на "Пълдин туринвест". На 19 април 2017 г. изтичаше 10-годишен давностен срок от създаването на „Пълдин туринвест" между фирмите  на г-н Гергов и общината с цел приватизация на дялове на „Международен панаир". Моята задача беше да подготвя анализ  какво се е случило с това публично-частно партньорство и дали то е полезно за Пловдив, или не. Оказа се, че в общината нямаше нито един доклад, въпреки че съветникът Николай Радев беше представител на общината в Общото събрание на акционерите. Изпратих до ръководството на „Пълдин туринвест" покана за среща, но от дружеството отказаха. На 10 ноември изнесох доклад в Общинския съвет за огромната щета, причинена на Пловдив.

 В „Пълдин туринвест” бяха апортирани ценни общински  имоти за близо 200 млн. лева,  

а във времето дяловото участие на общината беше намалено от първоначалните 75 процента на по-малко от 25 процента. На практика още от 2007 г. общината изгуби контрола върху смесеното дружество, както и в участието на приватизирания по-късно панаир. През тези години Община Пловдив не е получила и пет лева дивидент от „Международен панаир" АД.  На 10 ноември 2016 г. с 39 гласа, включително на един съветник от БСП, от 43-ма присъствали на сесията, Общинският съвет ме задължи да внеса доклада с документите до всички разследващи национални органи с настояване за нова независима проверка на тази сделка с цел защита на интересите на Пловдив.

 

- Какъв беше резултатът?

- Към тази дата не беше изтекъл давностният срок и имаше пет месеца да започне проверката. Това обаче не стана. През 2017 г., когато бях избран в Народното събрание, а след това и за заместник-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, комплектовах цялата преписка, по която дотогава нямаше никакво движение, и я внесох в комисията. Заедно с колегите изпратихме писмо до Главната прокуратура. Отговориха ни, че  

тази сделка е проверявана в Пловдив и няма данни за нарушения.

През 2018 г. беше приет закон и се създаде КОМПИ. На първото <210> заседание внесохме преписката за „Пълдин туринвест". Започна проверката, но председателят беше освободен и така и не получихме отговор от комисията.

 

- Георги Гергов твърди, че „Международен панаир" не попада в приватизационни сделки, защото е било извършено преструктуриране  на капитала, а не приватизация. Прав ли е?

- Няма такова нещо. Решението е взето за преструктуриране на акциите на панаира и продажба на 51 процента от тях чрез приватизация. Затова се прави смесеното дружество „Пълдин туринвест", което да участва в придобиването на този пакет от акции. Държавата и общината са прелъстени и изоставени. Държавата загуби контрол в панаира, който е на стойност 1 млрд. лева, а общината - имоти за 200 милиона, тоест щетите са за 1,2 милиарда. С тези активи изцяло се разпорежда г-н Гергов.

 

- Какви имоти бяха апортирани в „Пълдин туринвест"?

- Общината загуби 12 възрожденски къщи и терена в Стария град, 39 дка земя около панаира, паркинга пред панаира с площ 4,5 дка, 19 дка до хотел „Санкт Петербург”, 20 дка на първа линия на Гребния канал. В „Пълдин туринвест" е апортирана цялата база на „Градини и паркове" - 30 дка оранжерии на Царигардско шосе и 300 дка разсадници на Рогошко шосе. Парадоксът е, че  дружеството отдава разсадниците под наем на общината. Още през 2000 г. върху 19-те дка парк до хотел "Санкт Петербург" е извършено самоуправство от г-н Гергов. Тогава той решава да разшири басейна на хотел „Санкт Петербург" и навлиза в общинското място, без да има ОВОС и разрешение от РДНСК и общината, а след това по някакъв начин успява да узакони обекта. След учредяването на „Пълдин туринвест" част от тези 19 дка е продадена, в резултат на което сега се създаде гражданско напрежение.

 

  - Казват, че не е виновен този, който яде зелника, а който му го дава.  Според вас кои са виновниците?

- Нямам лично отношение към  г-н Гергов. Той е бизнесмен. Чука на вратата и като се намери кой да му отвори, влиза. За тази сделка от група хора беше предварително подготвен план.

 Уставът на "Пълдин туринвест" все едно е написан от дявола,

а не от адвокат и с него се дава право да се вдига капиталът без съгласуване и решение на Общинския съвет, в резултат на което участието на общината беше сведено под 25 процента. Предложението за учредяването на „Пълдин туринвест" беше внесено в Общинския съвет от на пръв поглед несъвместими партии - от една страна, БСП и СДС, от друга, ВМРО и ДПС. През тези години  Община Пловдив не е търсила дивиденти, нито е проявила активност по отношение на това съдружие. И тъй като навремето общината беше помогнала на Георги Гергов да приватизира панаира, искам да го посъветвам, ако се чувства  истински пловдивчанин, да върне апортираните имоти обратно на общината. 

Ние бяхме заблуждавани, че с участието в „Международен панаир" ще развиваме икономиката на Пловдив и туризма, от панаира ще потекат реки от мед и масло, ще строим детски градини и училища. Народът повярва, че тази сделка допринася за развитието на града, но нито едно от обещаните неща не се случи. Затова ще бъде достойно, ако Георги Гергов върне общинските имоти на Пловдив.Това е приятелският ми призив към него.

 

-  Кои други знакови приватизационни сделки в Пловдив би трябвало да бъдат проверени?  

- Вече са повдигнати искове за отнемане на незаконно придобито имущество за над 3 млрд. лева в цялата страна. Започват делата  по случая „Арабаджиеви", ще се проверяват и други сделки. Собствениците на изрядните приватизирани предприятия като КЦМ - АД и „Биомашиностроение" няма защо да се притесняват. Но ще ви дам друг пример. Пловдивската печатница на държавната фирма „Полиграфия", на която бях директор, цъфтеше и работеше на три смени, а след като ме уволниха и Жан Виденов докара свои хора, тя беше приватизирана и разпарчетосана, а сега е търговски център. Стотици опитни печатари отидоха на улицата. Така се случи и с „Ален мак".

 

- Трябва ли да бъде проверена приватизацията на „Империал", извършена от фамилията на бившия кмет?

- Всички знакови сделки трябва да бъдат проверени. Не коментираме конкретни фирми, но който е чист, самият той има сметка да бъде извършена такава проверка. Навремето, когато  бях кмет на Пловдив и БСП пускаха слухове по мой адрес, сам се давах на прокурор, за да съм спокоен, макар че не съм приватизирал и един сантиметър.

 

 
Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Гърне в ски

03.03.2020 | 06:35

Никой не те е уволнявал, ти стана кмет и постави за заместник твое подставено лице при който се разпарчатоса печатницата.

Отговори
2 0

Васил

28.02.2020 | 12:22

Панаирът даваше хляб на целия град, свинарят му видя много бързо сметката и проявите му станаха смешни и трагични! Трябва да се потърси сметка на Гергов!

Отговори
13 2

банката

28.02.2020 | 10:17

Спасе, колкото и минуси да слагаш, най-големия минус ти го тури Пловдив! Ти си най-обикновено мазно петно с мирис от Лукойл, Швеция и т.н. Дребен човек с дребни далавери и голяма уста. За археологията, обаче ще ти потърсим сметка. Античния Филипопол - ипотекиран от Спас Гърневски.

Отговори
16 7

Спас Честния с дупката

28.02.2020 | 09:28

Няма ли кой да подаде сигнал за далаверата, която направи Гърневски с разкопките до Понеделник пазара? Той беше кмета, който заложи безценния терен с построен в груб строеж археологически музей, за да изплати заплатите на чиновниците. Обърнете внимание, за заплати, а не за инвестиции. После спря да плаща кредита и банката взе имота. Някой може ли да каже,че това не е било замислено предварително. Този, който заложи част от културното наследство на Европа, днес ми се прави на морален ментор. Нямаше ли други имоти общината, че точно този реши да ипотекира Спас? Цялата работа е доста прозрачна. Също като далаверата с Волвата. Пловдивската дупка е изцяло рожба на Спас Гърневски. Спасе, виличките, апартаментчето, а ?

Отговори
18 4

нагаждачи

28.02.2020 | 07:08

Поетът на Партията! Щом видя мазната му физиономия и се радикализирам!

Отговори
22 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?