Следвайте ни

Спас Гърневски: България ще догони Европа след петия мандат на ГЕРБ

В политиката е като във футбола - няма как отборите от втората шестица да обединят точките си и да изместят Лудогорец от върха

viber icon

На синята карта на България идеологическите противници на ГЕРБ са едва забележими петънца

Ако с процедурни хватки бъде съставено правителство от новия Отечествен фронт,  това ще означава държавна измяна и преврат

 

- Г-н Гърневски, за 30 г. в политиката преживяхте доста победи и загуби. Всяка от тях носи поука.  Каква е поуката според вас от парламентарните избори, при които ГЕРБ уж е победител, а няма шансове да състави правителство?

- Не може да не се съгласим, че между политиката и спорта има много общи неща. Ето вие казвате, че съм преживял доста победи и загуби. Ако в тези години се занимавах със спорт, щяхте да констатирате абсолютно същото - и напълно основателно. Не съм броил нито победите, нито загубите, но съм доволен от шанса, който ми даде съдбата, да участвам в тези битки. В тях всъщност България от безлична сива колония на Съветската империя на злото се превърна, особено в последното десетилетие, в демократична държава, която все по-осезателно се интегрира в лоното на цивилизованите европейски народи.

Когато в дните след изборите наблюдатели, политолози, журналисти и най-вече политици коментират, че победените няма да позволят на победителя да състави правителство, поуката е, че ще мине още дълго време, докато стигнем политическата логика в модела на развитите демокрации.

- Преди изборите прогнозирахте, че България ще стане нормална европейска държава при кабинет "Борисов - 5". И днес ли вярвате в това?

- Малка корекция - прогнозирах, че България ще стане нормална държава след петия мандат на ГЕРБ. Разбира се, че и днес вярвам убедено в това. Днес нещата са доста по-различни и оптимистични, въпреки всички несъвършенства на прехода в първите му двадесет години, като се почне от криминалния му характер, бандитската приватизация, осъществена от бившата комунистическа номенклатура, прогонването на над 2 милиона млади хора от страната, разграбването на държавните авоари чрез външнотърговските дружества, ограбването на спестяванията на народа чрез умишления фалит на банковата система по времето на Виденов-Гечев, последвалата инфлация, безработица, оскъдица и национална катастрофа с един от най-големите фалити в историята на страната, когато един долар стигна цената на 3000 лева. Никой не може да отрече, че

след трите мандата на ГЕРБ и Борисов днес България стои доста по добре

на европейската карта. Спрямо последното управление на Орешарски в последния мандат на Борисов брутният вътрешен продукт постигна рекордни стойности от 120 милиарда лева, приходите са нараснали близо три пъти, социалните разходи за защита на нуждаещите също са се увеличили три пъти. Вече сме на прага на еврозоната, членове на банковия съюз. Страната ни освен вътрешноикономическа стабилизация постигна и сериозен външнополитически авторитет. Лидер сме на Балканите. Бойко Борисов си извоюва достойно място и признание сред европейските лидери. Бях част от парламентарния отбор на ГЕРБ четири години. Наясно съм с целите, които си е поставила реформаторската десница, с огромните амбиции на хората, които осъществяват конкретните програми и проекти, желязната ръка на премиера и отстраняването на всеки, който се отклони от каноните на управлението, независимо дали е вторият, третият или петдесет и петият в отбора. Ето това бяха моите аргументи, когато заявих, че България ще достигне приличните нива на европейските стандарти след петия мандат на ГЕРБ.

-  Преди четири години  ГЕРБ спечели в Пловдив пет мандата, сега само три. На какво се дължи тази загуба?

- От опит зная, че зад всяка победа или загуба непременно се крият и обективни, и субективни причини. В случая не можем да говорим за загуба, защото ГЕРБ отново спечели парламентарни избори под тепетата. Този път обаче с по-малък процент, което ни лиши от поне два мандата спрямо изборите от 2017 г.  Аз съм кандидат от гражданската квота на ГЕРБ и не е редно  да коментирам каквито и да е причини, преди самата партия да  направи задълбочен анализ на резултатите от изборите. Разбира се, че своето мнение ще изкажа и аз, изцяло солидаризирайки се с общата отговорност.

- Трябва ли да има правителство, макар и без ГЕРБ, или  е по-добре за държавата да има нови избори?

- Разбира се, че трябва да има правителство. В надвисналата вече година огромна опасност пред народа ни не само е необходимо, на България й трябва националноотговорно и то изключително компетентно и решително правителство. Тук е редно аз да ви попитам - мислите ли, че след резултатите от изборите би могло да се състави такова правителство без участието на победилата и то категорично политическа сила? Трябва да припомня, че ГЕРБ, и то след 10-годишно управление, отново получи доверието на народа ни да бъде първа политическа сила с 9 процента пред втория ИТН, с 11 процента пред третия - провалилата се БСП, с 15 процента пред ДПС, с 16 процента пред ДБ,

с цели 21 процента пред изправилите се мутри и мутреси. 

Е, кой е победителят в тези избори? ГЕРБ е спечелил в 24 избирателни района, ДПС в 3,  всичките други комунисти и червени мутанти - в останалите 4 района. На синята карта на България идеологическите противници на ГЕРБ са едва забележими петънца. Да припомня, че в последните местни избори през 2019 г. ГЕРБ спечели в две трети от общините в България, в т.ч. в 160 от градовете, начело с най-големите. Е, питам отново коя е най-голямата политическа сила в страната? Откъде накъде победените в изборите ще игнорират от управлението на страната победителите? Във всички съвременни демокрации победилата партия предлага своя лидер за премиер и съставя правителство, независимо от неговия характер - коалиционно, експертно и т. н., според ситуацията в страната. Кои са тези наглеци от партията на костинбродската манипулаторка Мая Манолова, че се опитват да изтикат депутатите от победилата партия на задните редове в парламента? Ако с процедурни хватки бъде съставено правителство от този нов Отечествен фронт, подигравайки се с волята на суверена, това ще означава извършване на държавна измяна и преврат. Не е зле обаче да знаят, че българите имат достатъчно сила и воля да защитят проевропейския си път!

- Кой печели и кой губи от повторни избори, освен че данъкоплатците трябва да плащат за организацията им милиони левове?

- Единственият печеливш трябва да бъде народът ни.

Сега е нужен много разум,

за да не бъде хвърлена страната в гибелен хаос. Необходимо е спешно правителство, съставено още с първия мандат, според резултатите от гласовете на народа, подадени пропорционално за съответните партии. Ако отново направим аналог със спорта, няма как футболните отбори от втората шестица на шампионата да обединят точките си и да изместят "Лудогорец" от шампионския връх.

- Тежък удар ли е лично за вас, че не успяхте отново да станете депутат? И дали слагате край на политиката?

-  В никакъв случай! Нали се разбрахме, че политиката е спорт. В този мач спечелихме отново, но просто не ни стигна головата разлика за още един-два мандата. Що се отнася до съдбата на един политик, тя е ясна - политикът е политик, докато го избират.

 

Спас Гърневски е един от ветераните в политиката в Пловдив от времето на демократичния преход. Работил в държавата печатница "Полиграфия", Гърневски се изкачи до лидерския пост в СДС - Пловдив в началото на 90-те години, по-късно беше избран за кмет на Пловдив, след това - за общински съветник. При разцеплението на сините остана с Иван Костов, вече като член на ДСБ. Отказа се да следва бившия премиер с аргумент, че не желае партньорство с ГЕРБ, за да затвърди проевропейската посока на България. През 2017 г. спечели парламентарните избори като кандидат от гражданската квота в листата на ГЕРБ за Пловдив. Преди последните парламентарни избори беше включен отново в листата на ГЕРБ след номинации в партията и подкрепата на Бойко Борисов, при това - на избираемо място, но не му стигнаха гласове, за да повтори мандата.

Продължава да бъде начело на гражданско обединение "Разум" в Пловдив.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

Иво

Иво

23.04.2021 | 13:08

Надявай се, Гърне! Герб приключиха! Време е да се преориентираш пак към някой друг, например към Слави. Или пък да се върнеш там, от където си тръгнал - БСП.

Отговори
8 1
За протокола!

За протокола!

23.04.2021 | 13:26

Той тръгна от БКП, не от БСП...Все пак, за протокола!

Отговори
8 0
Дундьо ......

Дундьо ......

23.04.2021 | 11:45

Води ни ГЕРБ води ни под бойките си знамена ,води ни с Пачовото име нам към пропъста !Спасчо раните си ближе че не е в парламента той и надава вълчи вой ,жали и си спомня за неща безброй !Спасчо с Митко Лазаров дует направете и на бат" Бойко не се сърдете !

Отговори
9 1
5+.......

5+.......

22.04.2021 | 11:25

Няма да го доживееш!!!

Отговори
7 1
тегло

тегло

22.04.2021 | 10:40

Много прасета (извинявам се на прасенцата) се навъдиха напоследък във властта! Може ли някой да преброи колко министри и депутати имаше в отминалия мандат, които са над 100 кг?

Отговори
9 1
от старото време

от старото време

22.04.2021 | 08:53

Пловдив-най-прекрасният град в България.Пловдив,градът на тепетата,Джумаята,Стария град,Альоша.Пловдив,градът на моята младост.От много години не се намери и един свястен политик в Народното събрание,всички правеха за посмешище Пловдив.Така беше и при Бай Тошо,така е и днес.Пловдивчани,защо допускате да Ви резилят пред цялото общество?Защо?Много ще ме боли,ако поговорката"планината ражда глави,а равнината-тикви"се окаже истина.

Отговори
10 1
Андрокъл

Андрокъл

24.04.2021 | 20:50

Хайде да сравним безработицата в Пловдив преди 10 години и стандарта днес! Някои имат къса памет!

Отговори
1 4
ТЕМИСТОКЪЛ ДО АНДРОКЪЛ

ТЕМИСТОКЪЛ ДО АНДРОКЪЛ

25.04.2021 | 06:54

НЯМАМЕ ХИЧ КЪСА ПАМЕТ.ПРЕДИ 10 ГОДИНИ В ПЛОВДИВ ЖИВЕЕХМЕ МНОГО ПО-ДОБРЕ. ИМАХМЕ НАЙ-НИСКИТЕ ДАНЪЦИ В БГ, АДМИНИСТРАЦИЯТА БЕ НАПОЛОВИНА ,ПЛОВДИВ БЕ ОБЯВЕН ОТ СИНДИКАТИТЕ ЗА НАЙ-СОЦИАЛНИЯ ГРАД.

Отговори
4 0
Цццц

Цццц

22.04.2021 | 01:37

Хамелиона пак изпълзя! ББ такъв автогол си вкара с Пачо гърнето, Тотев маминия и Здравка, че сега да не се сърди на никой.

Отговори
13 0
КОЛЕГА СЕГАШЕН  ДЕПУТАТ

КОЛЕГА СЕГАШЕН ДЕПУТАТ

21.04.2021 | 22:10

СПАСЕ ПРЕЕБАСЕ

Отговори
14 0
Т.  М.

Т. М.

21.04.2021 | 16:40

Просто марковско магаре беше и такова си остана.

Отговори
20 0
123

123

21.04.2021 | 10:00

проост човек

Отговори
36 4
Ковидчо:

Ковидчо:

21.04.2021 | 09:37

Слава на нашата партия - майка хранилница, независимо коя е тя!

Отговори
32 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?