Следвайте ни

Спас Гърневски: Протестът  се контролира от проруски метежници начело с Радев

viber icon

- Средната   заплата  от 600 лв. през 2014 г. ще гони ръст от 1600 до 2000 лв. догодина

- Правителството не може да изтегли и лев кредит без санкцията на парламента

------------

-  Г-н Гърневски, по време на дебатите в Европейския парламент за върховенството на закона чухме остри критики за управлението на България  и най-вече  в контекста за корупция,  превзела всички етажи на властта.  Не изпитвате ли срам или поне съжаление,  г-н Гърневски, че сте част от  коалицията на ГЕРБ и Обединени патриоти?   

  -  Не изпитвам нито срам, нито съжаление, че съм част от коалиция, макар и от гражданската й квота, която  затвърди и зададе нови хоризонти пред европейския път на България. Резолюцията,  която бе приета в Европарламента, бе класическо национално предателство срещу България, предизвикано от депутатите на БСП, ДПС и псевдодесния Радан Кънев и подкрепено от социалисти, комунисти, либерали и зелени евродепутати от други страни.

Политически маргинали, които не могат да спечелят избори в собствените си страни, решиха да си покажат рогата на европейската сцена. Толкова са умни нашите московски възпитаници от БСП,  като  Елена Йончева - дъщерята на полковника от ДС,  сътрудник на КГБ и  знамето на червените реставратори, че вместо темата за борбата с корупцията изведоха отново на дневен ред въпроса за Истанбулската конвенция и несъществуващото македонско малцинство в България, моделирано от ОМО Илинден!  

Както казва народ​ът -  бий магаре, пак си е магаре. Който има сведения и кураж за корупция,  я доказва с конкретни факти и обстоятелства, а не с недоказан фолклор. Ще ви дам пример:  всички документи с целия случай с криминалната приватизация на „Международен панаир - Пловдив” съм ги внесъл директно при новия главен прокурор. Чакам резултатите от проверката с убеждението,  че съм изпълнил своя дълг на пловдивчанин.  

- Според социологическите проучвания 60% от българите подкрепят антиправителствените протести, а доверието в управляващите пада. Това  не е ли достатъчно ясен сигнал, че след близо 10 години управление на ГЕРБ  промяната е неизбежна?  

-  Уж 60% от гражданите подкрепят така наречения протест, а по време на "народните му въстания" на улиците не излизат и процент от тях. Нима видяхте и в най-пиковете дни на протеста повече от 1000 - 1500  души общо в страната? Това ли е волята на България?

А в останалите вечери на жълтите павета вече не могат да се изпият и 30 бири, макар че са безплатни. А колко души през тези месеци излязоха по пловдивските улици?

Свалям шапка на защитниците на парка зад хотел "Санкт Петербург". Останалите бяха единици политически недоносчета от червените землянки. Ако стачкуващите заслужено заради парка зад Герговия хотел ме поканят на разговор, бих им помогнал с интересни факти и аргументи  в гражданската им битка,  свързани с криминалната приватизация под тепетата. За сравнение, трябва да посоча, че по време на антикомунистическите протести през януари 1997 г.

всяка вечер от Общината тръгваше шествие с над 50-60 хиляди участници, начело с кмета,

председателя на Общинския съвет и лидера на СДС.

ГЕРБ ще спечели безапелационно редовните избори,  защото изпълнява като по часовник своята управленска програма. Сравнено спрямо червеното управление от 2014 г., днес сме свидетели на три пъти по-висок брутен вътрешен продукт, три пъти по- високи доходи и  социални разходи. 

Минималната заплата от 300  лв. тогава след  Нова година става 650 лв., средната   от 600 лв. през 2014 г. догодина ще гони ръст от 1600 до 2000 лв. Ще растат пенсиите, и то все по-осезателно. При тази вътрешноикономическа стабилизация и външнополитическия авторитет, който си е извоювала България и нейният премиер, кой друг да спечели изборите? Коалицията БСП - ДПС и предателите от ДБ? И след 2 години пак отначало ли? 

- Как ще коментирате обвиненията, че управляващите помпат външния дълг и безогледно и непрозрачно харчат парите на данъкоплатците?

- Това са приказки на безнадеждно некомпетентни наивници,  непознаващи фискалното устройство на държавата. Външният  дълг на страната и евентуалните кредити се обсъждат и приемат при изключителен контрол и интерес от Народното събрание.

Правителството не може да изтегли и лев кредит без санкцията на парламента. Във връзка с преодоляването на последствията от пандемията парламентът гласува размер на кредит, който правителството има свободата да изтегли.  

По общо признание на всички водещи национални и международни експерти, кабинетът успя да договори изключително изгоден кредит за България. С него се поема разплащане на много по-скъпи стари дългове, а от резервите във фискалния резерв - текущи нужди за справяне с предизвикателствата на корона чумата.

Брилянтен финансов ход, който буквално след седмици донесе повишаване на кредитния ни рейтинг

Блестяща кредитна операция, която икономически съсипници на България, като Румен Гечев например, никога няма да разберат, камо ли да осъществят.

- Народът каза, че ситият на гладен не вярва. Вие, който получавате най-малко 5000 лева депутатска заплата и карате луксозен автомобил, вярвате ли, че  с 50 лева надбавки към  230 - 300 лева  жалки пенсии  и 40 лева  милостиня във вид на детски  ще омаете избирателите? 

- Никого и никога не съм "омайвал" с бонуси. До демокрацията съм работил като  строителен работник, висял съм по скелетата на Пловдив, служил съм в Строителни войски като произхождащ от неблагонадежден род.

Семейството ми живееше трудно, майка ми почина рано, докато бях войник. От 17-годишен съм си вадил хляба сам, и то с тежка физическа работа. Имах амбиции, учих във вечерната гимназия, завърших задочно Търговската гимназия. Кандидатствах, приеха ме на общо основание и завърших с отличие икономика в днешния УНСС-София. Там осъществих и следдипломната си квалификация.

До 10 ноември 1989 г. „най-висшата" ми длъжност бе снабдител в пловдивската печатница 

След промените съм назначаван от демократичните правителства на България като директор на Държавно издателство " Хр. Г. Данов", на "Полиграфия" и на Летище Пловдив. Работих като мениджър в Европейския колеж по икономика и управление. 

Избиран съм 5 мандата за политически лидер на десницата в Пловдив, три мандата за общински съветник, третият -  с преференции. Избиран съм, и то на първи тур, за кмет на Пловдив в най-червената 1995 г. по време на управлението на Жан Виденов и БСП. През 2017 г. бях избран с листата на ГЕРБ за народен представител отново с преференциален вот.

Винаги съм бил социално ориентиран и онези структури, които съм ръководил, знаят това.  Истина е, че след повече от 50 години стаж в края на трудовия си път си позволих да закупя, и то на лизинг, средно  луксозен автомобил.

Чудя се  обаче как успяха да си купят, прелитайки покрай нас със супер луксозни джипове, младежи и девойки без никакъв стаж? В парламента съм на страната на онези,  които се борят за по-справедливи доходи на социално уязвимите българи. Не става лесно, когато в продължение на 56 години тази изстрадала от яловите комунистически управления България е преживяла четири грандиозни национални фалита: 1962 г., 1972 г., 1989 г. и 1996 г.  През 1997 г. след краха на Жан-Видеоновото правителство България стартира с 3 долара пенсия и 5 долара заплати.

И още нещо, комунистическата номенклатура и Държавна сигурност в този момент усилено разграбваха активите й. Да, народът  дава и ще дава доверието си на ГЕРБ, но за десетина-единадесет години не се затварят толкова тежко кървящи рани. 

-  Как си представяте политическата карта  на България след парламентарните избори?

-  България ще стане нормална европейска държава след петия мандат на ГЕРБ.

- Вашият син  продължава ли да участва в протестите и не считате ли, че е време да ви смени в политиката?

- Синът ми е идеалист, антикомунист, недолюбва руските мераци към България. Надявам се да е разбрал, че

зад гърба на протеста срещу родината ни се извършва  безпрецедентен опит за преврат,

 организиран от червени реставратори. Няма да скрия,  че не си говорим от доста време. Ако в началото на протестите, когато имаше млади хора и издигаха, макар и неясни, идеи за по-добър живот, той беше там, няма лошо.

Днес обаче, когато стана ясно, че протестът  се контролира от проруски комунистически метежници начело с президента Радев, чиято цел е отклоняване на България от европейския й път, и моят син е сред превратаджиите, то той би  постъпил твърде безотговорно.  Не допускам, че е там.

Но всяко поколение идва със своите претенции към реалностите на този свят. На 17 юни  моят внук Спас Гърневски навърши 18 години. Изпихме по чаша кола по този повод. Помоли ме да бъда такъв, какъвто съм, това искал не само той, но и близки на негови съученици. Какво да се прави, демокрацията е сложно нещо, но както казва Чърчил, по-добро от нея не е открито... 

 

ВИЗИТКА  

 

Спас Гърневски е роден  на 18 януари 1953 г. в Пловдив. Завършил е  УНСС със специалност „Икономика и организация на труда“. След Десети ноември е бил директор на издателство "Хр. Г. Данов" и  държавната "Полиграфия - Пловдив". От 1995 до 1999 г. е кмет на Пловдив. Избиран е няколко пъти за общински съветник. Участвал е в СДС и по-късно в ДСБ.  На 26 март 2017 г. е избран от гражданската квота и с преференции за народен представител от ГЕРБ. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

Бивш  колега,  гласувал  навремето  за  него

Бивш колега, гласувал навремето за него

22.10.2020 | 22:37

,,Антикомунисте,, заради такива като теб прехода ще продължи поне още 30 години. Гнус ме е като ти видя мазната физиономия.

Отговори
2 0
вопъл

вопъл

21.10.2020 | 08:35

два пръста челце какво да измисли то там долу няма никакви нюанси даже на сиво...... спас гърневски : символ на семплост и простота.....тишина ....няма логика няма мисъл.....тъга...покрита с мухъл....

Отговори
4 3
голям смях

голям смях

21.10.2020 | 08:30

вие която сте взела интервюто еремиева сте си плюла на професията ....е какво това ли е човека политика от който искате мнение по наболелите въпроси...-.това е един глупак на който в мозъка се вихрят някакви руски шпиони и паметници като альоша ...комунисти на които е готов и днес да лиже подметките/бойко борисов член на бкп/ альоша ще го има русия също а тебе изроде ще те забравим до 40 -то ти....даже няма да се сещаме че е имало такъв глупак... ако не те е срам продължавай.... хубаво е определението на бойко заслужаваш си го... гулю гулю...

Отговори
5 3
това е това нещо...

това е това нещо...

21.10.2020 | 08:23

това нещо не бива да ни е тема ...то е толкова ниско че даже ме е срам че се подвизава в пловдив...такива бок.луци като него трябва да им бъде забранено да живеят в пловдив.... срам и позор за весник марица че му дава трибуна.... някой да си спомня този зад.ник за е казал нещо ведро....това жи.вотно е енергиен вам.пир....дано господ ни освободи по рано от него.....

Отговори
4 3
това е това нещо...

това е това нещо...

21.10.2020 | 08:15

ТОЗИ ПОМИЯР: лазеше и лижеше подметките на цялото партийно ръководство на печатницата в която работеше като общ работник.....с бай муто циганина събираше изрезки във високопечатния цех....на един пич/тодор тодоров/ му дожаля и го направи снабсител в отдел МТС.и после чрез рабфак завърши нещо...дипломната работа му направи Анна петрова -икономически директор на печатницата и за благодарност я уволни първа като стана директор..А той стана директор щото е мекере и по политически причини го шибнаха за да нямат проблеми с тоя лизач.... заедно с любовницата си Валентина семерджиева си присвоиха в приморски почивната база на печатницата след идин уникален ремонт.... където отиде после никой не можеше да го понася защото е уникален простак и и нтригант без логика в действията...мръсник кариесчия...и понеже интелигентите го знаеха че е бок.лук и просто се дистанцираха или пък го тупаха по гърба и му казваха че е "велик"....това е гърневски селския политически ид.иот или прости.тутка като и да го наречете му отива.....щом собствения му син не може да го понася и му казва престани ???!!!!ххкакво е това това си е чиста проба партизанин комунист отдаден на "каузата".... даже не е човек то е нещо................

Отговори
5 2
Стоичков

Стоичков

19.10.2020 | 19:50

Чета ви коментарите и се чудя защо му обръщате такова внимание на този нагаждач.Плюенето му по комунизма му е донесло издигане в политиката през демокрацията и домогване най накрая до депутатско место.Това ще му донесе след няколко месеца сладка депутатска пенсия,за размера на която много от работещите в тая държава могат само да мечтаят.Така когато си давате гласа на следващите избори,ПОМИСЛЕТЕ.

Отговори
12 5
Една Тиква

Една Тиква

19.10.2020 | 18:59

Абсолютен простак

Отговори
13 5
Една Тиква

Една Тиква

19.10.2020 | 18:58

Абсолютен простак

Отговори
10 5
Прас Мърлевски

Прас Мърлевски

19.10.2020 | 14:16

Това на снимката някаква фабрика за лайна ли е???

Отговори
14 8
Ха ха

Ха ха

19.10.2020 | 13:08

А преди 10-ти ноември, защо не писахте, че е бил партиен член и е участвал в ръководството на Пловдив? Хамелион му е името, а не Пачо гърнето.

Отговори
19 7
???

???

19.10.2020 | 13:15

В какво точно "ръководство" на Пловдив е участвал? В Окръжния Комитет на Партията ли е бил? Нещо по Райсъветите? Началник Милицията или някое от ДС управленията из Пловдив ли е бил? Директор на някое голямо предприятие?

Отговори
7 13
Маргина

Маргина

19.10.2020 | 13:58

Писал е само стихотворения за партията, Без никой да го кара, ей така от сърце.

Отговори
16 6
???

???

19.10.2020 | 15:06

Писал - писал, от сърце. Попитах в кое точно РЪКОВОДСТВО на Пловдив е участвал?

Отговори
10 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?