Следвайте ни

Спас Гърневски пред "Марица": Синът ми е заблуден или някой му влияе

Георги искаше да се разгранича от ГЕРБ, не знам какво се случи с него

viber icon

-      Г-н Гърневски, как се случи така, че се озовахте на различни брегове със сина си Георги, който в момента активно участва в протестите срещу правителството от „Да, България” ? В публикацията в столичен сайт Георги Гърневски споделя, че много пъти вие е убеждавал да напуснете ГЕРБ. 

-      Не знам кой на кой бряг е. Аз от две години не разговарям с него и съм ограничил достъпа на телефона си за него. Защото мъжете говорят очи в очи, особено когато става въпрос за политика.  Той се е разграничил от семейството и не знам каква е причината. Към мен започна с политически забележки и настояване да се откажа от ГЕРБ, но не сме провели сериозен разговор, защото той се отказва да говори. Не се сърдя и никой не съдя, ние живеем в демократично общество, а синът ми е на 45 години. 

-      Не ви ли е подкрепял, когато се кандидатирахте  от гражданска квота с листата на ГЕРБ за  народен представител ?

-      Подкрепяше ме, когато ГЕРБ ме издигна, радваше се, когато ме избраха, виждахме се в първите година и половина от мандата и нещо не се случи. Тогава започнаха настойчивите му и категорични искания да се разгранича от ГЕРБ . Аз смятам, че не само че не трябва да се откажа от ГЕРБ, но да работя още по-сериозно,, защото политиката на ГЕРБ прави добро и за него, и за неговите деца, и за всички хора в България. Получи се неприятна обстановка. Оттогава спряхме диалога, нито сме се виждали, нито сме се чували и не знам какво прави. В демокрацията всеки има право да има собствено мнение и аз няма да го обвиня за това, че има различна позиция. 

-      Преди тези протести Георги участвал ли е в партии или в други протести?

-      Той не ходеше по митинги. Не знам какво се е случило с него в последните две години , за да се обърне така и настойчиво да иска  да се разгранича от това, което смятам за правилно. Георги спря разговори с цялото семейство, и с майка си, и със сестра си.  Този обрат в поведението му беше много странен, но аз прецених, че всеки е свободен да мисли както иска. Синът ми има свое семейство. Има право на свои политически възгледи.  Има и притча за блудния син. Няма да кажа лошо за него, той ми е син – кадърно, способно момче, в професията си е много добър и признат.  Какво му стана, че се захвана с политиката, след като 30 години от зрялата си възраст не го е правил? Не знам.

-      Известно е, че през цялото време, откакто е завършил, работи в Метро в София.  Вероятно и добре е платен?

-      Директор на доставките на хранителни стоки в Метро, която длъжност е висока в йерархията. Не съм питал каква му е заплатата, но вероятно е добра.  Синът ми е успял мениджър, израснал от водач на електрокар в Метро, завършил  вътрешна търговия с перфектен английски и немски. Дипломната му работа, преди да започне в Метро, беше на тема „Организация на световната верига Метро”.  След една година в България дойде Метро, той кандидатства от най-ниското ниво и се разви до изключително добра позиция в тази търговска верига. Не вярвам  заплащането или  неудовлетвореност от работата  да е причината, за да се захване с политиката. Наскоро участваше  от Метро в екип , който заедно с представители на  правителството бяха организирали акция за подпомагане на хотелиери и ресторантьори по Черноморието, за да се справят с кризата през този сезон.  Заедно с премиера и министрите обсъждаха този проект. Георги насърчаваше другите търговски вериги, че също могат да помогнат. Гордеех се, че с това участие той помага на бизнеса. Не мога да си представя сега какво се е случило,  за да отиде на площада и да протестира. Пак повтарям: лоша дума за него няма да кажа.

Но съм го канил преди две години на разговор, да седнем, да му обясня от кухнята какво се прави за управлението. Не ми се ще да водим епистоларни разговори, а като баща и син да поговорим. Но той отказва комуникация. Никога няма да се отвърна нито от него, нито от семейството му. Децата му са вече големи. Спасчо, моят внук, навърши 18 години. Скоро се виждахме с него и той ми сподели в очите: „Дядо, много съм доволен. Много от учителите  тайничко ми казват: Много поздрави на дядо ти за тези позиции, които той има. Гордея се с тебе, дядо, бъди все така енергичен”. Прави чест на сина ми, че не обработва внука за политиката, както правят някои родители. Може би синът ми е заблуден или някой му влияе.  

-      Като политик с опит не мислите ли, че в  протестите срещу правителството участват не само бедни и безработни хора, но и образовани? И че те протестират срещу корупция и злоупотреби във властта?

-      Някой трябва да докаже с факти, че има такива неща. Аз  знам какви решения взимаме, как  ги подготвяме и как обсъждаме всеки детайл. А след това някой се изправя и казва: вие крадете, често на принципа крадецът вика дръжте крадеца. На този протест има три групи хора.

Едната е начело с  Румен Радев – така  наречените превратаджии, които той поведе на площада с призив „Мутри, вън” и мафията около него, маргинали и провалени политици, които искат отново да се върнат в политиката.

Втората група е така наречени ултраси. Те са  сериозно мотивирани, без да казвам как и дали някой им е платил. Те са мотивирани да окървявят площада и в първите  вечери го показаха.

Третата група са точно тези, за които вие говорите – видимо по-интелигентни хора, на средна възраст, насмогнали си на масрафа. Доста от тях са се върнали заради коронавирус в България. Те искат ново и по-добро управление и когато ги питат журналистите какво конкретно предлагат, те не могат да  формулират как точно виждат промените. Съветът ми тези млади хора е  да се разграничават от превратаджиите и ултрасите.

Тези хора  го направиха в един от дните на протестите, когато застанаха между полицаите и протестиращи и ми станаха симпатични. Откъде да знам, че и моят син е бил там? Час по-скоро те трябва да избистрят техните възгледи и идеи за по-добра политика и да ги коментират с обществото, с медиите, ако искат – и с управляващите, които винаги са готови да разговарят с тях. И да създадат собствен политически проект , да се явят на избори,  да влязат в парламента, защото демокрацията става не с куршуми, счупени бутилки и кръв на площада, а с бюлетините, надлежно подадени в избирателните урни. 

-      Промените в правителството не са ли козметични, които няма да променят ситуацията в страната?

-      Авторитетът на ГЕРБ и в България , и в  другите държави е висок, защото по  всички показатели  ние се движим по правилния път. ГЕРБ е единствената , която доказа, че няма депутат, няма министър – който загуби доверието,  автоматически си отива от поста, без да чака да го оправдават.  Бойко Борисов два пъти отстъпваше, но два пъти народът отново го избираше, защото му вярва. Представяте ли си, какво ще стане с пандемията, която се разраства и в България, какво ще стане ако цялото правителство подаде оставка?  Тръгне ли си, страната остава без парламент. Кой ще организира битката  с коронавируса, кой ще прилага противоепидемичните мерки, кой ще контролира правилното разпределяне на европейските средства?  Колкото пъти БСП е дошла  на власт, толкова пъти страната търпеше огромни загуби и имаше застой.  ГЕРБ е в добра позиция за предсрочни избори, но какво  ще се случи  с държавата, ако я оставиш в ръцете на некомпетентни правителства?. Видяхме какви зависимости има БСП с олигархията. Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти знае как да управлява и има опит. Един служебен кабинет от анонимници, свързани с олигархичните кръгове ще доведат страната до хаос.

-      И вашите привърженици предричаха, че  Пловдив ще загине, когато ви беше  свършил  кметският мандат, но градът не пропадна. 

-      Така е,  през последните години  е направено много за града. Аз за това подкрепям правителството на ГЕРБ, защото за времето на своето управление кабинетът на Бойко Борисов постигна  големи успехи  и не  виждам друго правителство да го направи. Затова ще работя още по-упорито за тази кауза, защото тя преобразява България, ако и синът ми да продължи да участва в протестите. Ако той  не се убеди в обратното, да е жив и здрав, но трябва да ми посочи алтернатива, каквато няма.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

МАЙНИЧКА ОТ ПЛОВДИВ

МАЙНИЧКА ОТ ПЛОВДИВ

25.07.2020 | 08:06

ТОВА Е НАЙ - ГОЛЕМИЯ КОМУНИСТ ДАЖЕ ЧЕКИСТ.....ТОЯ НАПРАВО МИНАВА ПРЕЗ ТРУПОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО СИ ЗА ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ...ИМА ЛИ ПСИХОЛОЗИ В ТАЯ ДЪРЖАВА И ТРЯБВА ЛИ ГЪРНЕВСКИ ДА Е НА СВОБОДААААА.....ТОЙ КАКТО Е ВИДНО Е СУПЕР ОПАСЕН ДЕБИЛ... ГЛЕДАХ ИНТЕРВЮ СЪС СИНА МУ АМИ ТО ЯВНО Е НАСЛЕДИЛО ТОВА МОМЧЕ ВСИЧКО ОТ МАЙКА СИ И СЛАВА БОГУ..... ТОВА НЕЩО ГЪРНЕВСКИ ЗАЕДНО С ЛЮБОВНИЦАТА СИ ВАЛЕНТИНА СЕМЕРДЖИЕВА ОКРАДОХА И СИ ПРИСВОИХА ПОЧИВНИЯ ДОМ НА ПЕЧАТНИЦАТА В ПРИМОРСКО.....ДА БЪДЕ ПРОВЕРЕН СЛУЧАЯ.... А ИНАЧЕ В ПЕЧАТНИЦАТА СЪБИРАШЕ ИЗРЕСКИТЕ С БАЙ МУТО ЦИГАНИНА И ПО МИЛОСТ ГО ВЗЕХА В ОТДЕЛ МТС /МАТЕРИАЛНО ТЕХНИ.СНАБДЯВАНЕ/....ТОЛКОВА ПРОСТ ТОЛКОВА НАВЕДЕН НИСКО ГРАМ МЪЖЕСТВЕНОСТ НЯМА. НЕ МУ РАЗРЕШИХА ДА СТАНЕ ПАРТИЕН ЧЛЕН ЗАЩОТО ГО ВИЖДАХА КОЛКО НИСКО ПАДА И КАК СЕ МОЛИ ЗА ПРИЗНАНИЕ...Е НЕ БИ И ХОРАТА КОИТО НЕ ГО НАПРАВИХА ПАРТИЕН ЧЛЕН СА: ИНЖЕНЕРИТЕ - ПЕТКО ЦАРЕВ ГАНЧО ЙОВЧЕВ ИВАН ФЪСОВ - ДИРЕКТОРА КИРИЛ ТЯНЧЕВ И ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР ВЕРА ВИЧЕВА.... ТОЛКОВА СТИХОВЕ НАПИСА ЗА ТЯХ И ПАРТИЯТА ....И НАКРАЯ ЯДЕЦ.... ДРУГИЯ ФАКТ - ИКОНОМИЧЕСКИЯ ДИРЕКТОР АННА ПЕТРОВА МУ НАПИСА НА ДЕБИЛА ДИПЛОМНАТА РАБОТА И ТОЙ Я ИЗГОНИ ПЪРВА КАТО СТАНА ДИРЕКТОР....ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЙ Е ГЪРНЕВСКИ.... НЕКА ДА СЕ ДИАГНОСТИЦИРА И ДА СЕ ЗАБРАНИ НА ДЕБИЛИ ДА ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА....

Отговори
8 1
Въртиопашко

Въртиопашко

24.07.2020 | 13:57

Пачо, преди обичаше Т. Живков, после Ив.Костов, и сега Б.Борисов. Ти винаги обичаш някого. Обичаш властта, парите, мимолетнана слава. Пачо, цял Пловдив те знае що за стока си. И синът те е разбрал.Браво на момчето! Добре, че не прилича на теб. Сега нямаш моралното право да лъжеш хората, щом собственият ти син не ти вярва. Пачо, само да знаеш колко си жалък!

Отговори
7 1
До Юда Гърневски

До Юда Гърневски

24.07.2020 | 12:54

Спасе, Юда, ти си срам за село Марково, за град Пловдив и за твоя род. Добре че синът ти се е метнал на дядо си, а не на теб. Мазна и алчна подлизурка си ти Спасе.

Отговори
6 1
дедо Страхил

дедо Страхил

24.07.2020 | 07:24

Браво Спасе! Дерзай все така! Ти си стожерът на Демокрацията и стълб на ГЕРБ! Всички сте деца на БКП, но какво значение има! Благата са си блага!

Отговори
11 2
БАЙ ГЕОРГИ

БАЙ ГЕОРГИ

24.07.2020 | 07:04

ПАЧО, ЧОМАКА, ТОТЕВ. ТОВА СА ВСЕ ХОРА ЗА ЗАТВОРА БРЕ. КАТО ХИЕНИ ОПОСКАХА ТОЯ ГРАД.АМА БАШ КРАДЕЦА БЕШЕ ТОТЕВ.ЧЕ И ПРОСТ И ЗЛОБЕН БЕШЕ. ХВАЛА ТЕБЕ ГОСПОДИ, ЧЕ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ НЕГО. СЕГА ДА ГО ВИДЯ В ЗАТВОРА И ДРУГО НА СТАРИНИ НЕ МИ ТРЯБВА.

Отговори
15 1
много прост народ има

много прост народ има

24.07.2020 | 06:57

кои комунисти. по-големи комунисти от герберугите има ли. виж им биографиите шапшал заблуден.

Отговори
12 3
Нали

Нали

24.07.2020 | 02:12

Любома тактика на комунистите е да настройват хората един срещу друг. В случая имаме пример на активно мероприятие.

Отговори
7 9
koko

koko

24.07.2020 | 00:42

Не те ли е срам за постове и пари забрави за всякакви ценности и семейство!

Отговори
17 9
Майна

Майна

23.07.2020 | 23:34

Пачо кажи колко общински имота даде за стотинки на твоите братовчеди и ортаци?Ама в Пловдив всичко се знае.Не ти стигна това ами после с Боко завъртяхте и евро парите отпуснати за региона.Срам си за нашия град-Дано скоро и теб те видим в затвора.Само кажи как приватизирахте печатницата и целия и терен когато беше кмет.Хамелеон пълен срам

Отговори
25 8
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

23.07.2020 | 23:33

Алооооо,не се заблуждавайте,работата така е нагласена,че която партийна прослойка да спечели при едни избори,винаги да има някой от семейството който да се възползва от своите възгледи.

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?