Следвайте ни

Спас Гърневски: Машите на президента-метежник се опитват да отклонят България от европейския ѝ път на развитие

Оставам част от коалицията ГЕРБ-СДС, но ако бъда поканен в листата с кандидат-депутати, държа да съм на последното място

viber icon

Предстои решаваща битка за защита на демократични ценности в България

Стоя твърдо до Бойко Борисов, който е единственият наш политик с безспорен авторитет в Европа 

Участието в политиката няма смисъл, ако в нея не отстояваш кауза, в която вярваш

На мен не ми е необходимо   тепърва да преследвам политическа реализация. Избиран съм на доста отговорни постове, каквото съм постигнал - постигнал.

 

- Г-н Гърневски, на 11 юли ще се състоят нови избори за парламент. Ще участвате ли в тях и в какво качество?

- Разбира се, че ще участвам, защото постиженията на демокрацията са пряко зависими от броя на подадените бюлетини. Всички искаме по-добър живот, повече справедливост, но на изборите обикновено гласуват половината от нас. Колкото повече хора гласуваме, толкова повече демокрация ще постигаме. Ще гласувам преди всичко в качеството си на избирател.

- В изборите на 4 април бяхте пети в листата на ГЕРБ, но бариерата падна пред Вас, сега името Ви ще присъства ли в нея? Лидерът на градската организация Иван Тотев заяви, че ще бъдете включен но на по-задна позиция за разлика от първите четирима, които запазват местата си.

- Право на градската организация на ГЕРБ е да обсъди и предложи на националното си ръководство, чийто член е и г-н Тотев, проект за кандидатската си листа. Аз не съм член на партията  и не участвам в този процес. Досега съм бил включван в листите им като представител от гражданската квота. Позицията на всеки участник в нея се определя окончателно от Изпълнителната комисия на ГЕРБ начело с председателя й г-н Бойко Борисов. Никога не съм имал претенции за мястото, на което ще бъда поставен. През 2015 г. в листата за общински съветници бях подреден под № 24. През 2017 г. в листата за народни представители бях поставен на 11-о място. Тази година бях 5-и в подредбата, но не успях да стана депутат.

- Така е, но резултатите на ГЕРБ от 4 април бяха с близо 30 000  гласа по-слаби спрямо парламентарните избори през 2017 г., а мандатите - с 2 по-малко. Прогнозите са те да бъдат почти същите и на 11 юли. При положение, че те се сбъднат, а Вас ви преместят на по задна позиция, шансовете да станете отново депутат са сведени почти до нула. Какъв е смисълът да участвате в листата?

- Г-жо Йеремиева, и в други разговори с Вас съм заявявал, че участието в политиката не е и не трябва да бъде единствено заради стремежа към лична реализация. Когато през 2015-а и 2017 година бях поканен за участие на почти неизбираеми места в листите на ГЕРБ, приех, защото с опита си от дейностите, с които съм се занимавал, можех да помогна в управлението и развитието на града ни. Дано не прозвучи нескромно, но в този смисъл мисля, че и като кмет, и като общински съветник съм оставил нещичко след себе си. В този смисъл имам и своите отговорности и смятам, че влизането в листата на ГЕРБ-СДС е  повече от задължително. Във  времена на тотален хаос и войнствен реваншизъм, който сервира на страната ни погромаджийското  правителство на метежника-президент, решението да застана на страната на  ГЕРБ е силно мотивирано от две  причини. Първата и най-важна в момента е да се пресекат решително опитите за отклоняване на България от европейския й път на развитие. Втората е да бъде продължено строителството на нова демократична и независима България с размаха, който това направи в последното десетилетие ГЕРБ начело с безспорния си и авторитетен европейски лидер Бойко Борисов. Аз съм до този лидер, който днес деградирали политици и разграбили държавата в криминалния  преход червени олигарси  се опитват да „изчегъртат“ чрез  изпълзели от  чалгаджийските бордеи мутри. На мен не ми е необходимо   тепърва да преследвам политическа реализация. Избиран съм на доста отговорни постове, каквото съм постигнал - постигнал. За това вчера в лична среща с лидера на ГЕРБ Борисов заявих, че ако бъда предложен за участие в листата за предстоящите избори, ще приема, като за първи път си позволих да поставя условие. То е важно. За да избягна всякакви спекулации от „доброжелатели“, помолих да бъда включен на последното място в пловдивската листа. На по-младите политици ще дам един скромен съвет: Политиката не е скок във висините с един замах, а дълъг и нелек път, който трябва да извървиш. Участието в нея няма никакъв смисъл, ако по този път не отстояваш кауза, в която си убеден и в която твърдо вярваш. Тя може и трябва да се отстоява независимо от позицията, която ти е определена в съответната листа, и независимо от това дали въобще си в нея. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (38)

Бачо Илия

Бачо Илия

09.06.2021 | 17:58

Този Спас е истински кенеф.

Отговори
1 0
Марица спиш ли?

Марица спиш ли?

05.06.2021 | 14:11

МАРИЦА ДА ВИ ПОПИТАМ: НЕ ВИ ЛИ Е ГНУСНО ОТ ТОЗИ ШЕБЕК ДА ВЗЕМАТЕ ИНТЕРВЮ!!! НЕ ВИ ЛИ ИДВА НА АКЪЛА,ЧЕ ОБИЖДАТЕ ЧИТАТЕЛИТЕ СИ....??!!!

Отговори
8 4
Цецо

Цецо

05.06.2021 | 11:12

Журналиста Хр. Марков/лека му пръст/ изброяваше девет партий и движения които е сменил Гърневски след 10 ноември. Страхотен политик-чак дрънка.

Отговори
12 2
СПАС

СПАС

05.06.2021 | 13:34

Вярно е! Ама е пишел мазно и е възхвалявал партийни величия. Цитат от младежките му творения: „Другарю Шопов, дните на Вашия празник съвпадат с навечерието на един разлистен исторически Април, в който социалистическата ни родина ще очертае магистралата на своето бъдеще от трибуната на конгресната зала…” Спас Гърневски.

Отговори
6 2
Никола Обретенов

Никола Обретенов

04.06.2021 | 08:33

Нямам претенцията да бъда нещо повече от това, което съм бил в революционното ни движение - един предан и фанатизиран работник, който твърдо е вярвал, че нашата свобода ще се извоюва с оръжие в ръка. Всички четници гладни, жадни, умрели за вода, отидохме към Крушовския извор. Останахме само щаба. Ботев ни беше спрял да си кажем мнението. Той каза: - Моето мнение е, понеже от никъде няма помощ, ако искате да ме последвате, да отидем в Сърбия. Всеки ще види в тези изказвания на Обретенов неправдоподобност, извъртане и нежелание да каже истината. Вярното е това, че докато четата е била на изворчето за утоляване на своята жажда, Ботев е събрал своя щаб на съвет за намиране изход от тежкото положение. Разговорът е бил извънредно важен, може би и бурен, но Обретенов нищо не съобщава за него, освен недостойното приписване на Ботев намерението да изостави четата и избяга в Сърбия. Гузните съвести търсят облекчение

Отговори
7 1
Гърнето

Гърнето

04.06.2021 | 07:55

А к.урвата политик,сменила няколко партии????

Отговори
16 3
Твар....

Твар....

03.06.2021 | 19:45

Такава мръсна твар кой можа да направи,кой можа да роди ...... Ирония на съдбата....

Отговори
25 3
Ива

Ива

03.06.2021 | 15:50

Боже прибери си грешките на еволюцията!

Отговори
20 3
Хигиена нулева

Хигиена нулева

03.06.2021 | 14:50

Ибрика, който подмива гъзо на Баце като си отвори устата мирише на пруднато

Отговори
21 4
Димитър Георгиев

Димитър Георгиев

03.06.2021 | 14:36

И това го казва един комунист, който е клеветил колегите си от пловдивската печатница по времето на Живков.

Отговори
25 3
Стоян Дишков

Стоян Дишков

03.06.2021 | 13:58

Синът му се отказа публично от него. Изводите оставаам на вас...

Отговори
38 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?